Skocz do zawartości

Uchwyt Do Smartfona Do Bandita 650 N - Co Polecacie?

ozzy1979
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bez tej gumowej siatki jeżdżę, motocykl nie raz mi upadł na glebę i nic się z tym uchwytem nie stało, telefon trzyma idealnie. Nawet prędkości powyżej 200 nie robią na nim żadnego wrażenia. 

Nie chodzi wcale o to, że telefon wypada, ale o to, że trzyma aż za mocno i tworzą się wibracje, które mają negatywny wpływ na systemy stabilizacji obrazu w aparatach nowszych smartfonów. Ja zwróciłem sp connect, ale niewykluczone, że byłoby wszystko ok. Wolałem jednak nie ryzykować. Ryzyko negatywnego działania wibracji dotyczy wszystkich uchwytów.

RAMa kupiłem jakoś 5 czy 6 sezonów temu. Zarówno samsung note 4, hujawej p30pro jak i obecny s21fe jeździły w nim przez tysiące kilometrów i w żadnym z nich nigdy nie miałem problemów z aparatami.

Ja od kilku lat wożę telefon w tankbagu ale nie pasuje mi to bo trzeba spuszczać głowę, najgorzej jak masz przelot przez miasteczko i cały czas łeb w dół, lewo, prawo! Teraz obczajam takie coś, żeby mieć na kierownicy, trochę wyżej niż TB.  Pod plastikiem grzeje mi telefon i się wyłącza (iPhone12mini). Co Wy na to, panowie? 🙂

https://allegro.pl/oferta/spigen-gearlock-uchwyt-rowerowy-outfront-mf100-13116050274

Edytowane przez lunatiC

Nie chce źle wróżyć, ale padnie Ci optyka w aparacie. Z resztą wygląda to na dosyć delikatne.

Rozwiązanie które warto rozważyć, żeby było tanio a dobrze:

- chiński quad lock, czerwony. Pisał ktoś o nim wcześniej. Oglądałem testy i naprawdę wydaje się być spoko,

- oryginalny moduł antywibracyjny i etui quad locka.

Myślę, że wówczas jest szansa na to, że będzie stabilnie i bezpiecznie - także dla samej optyki aparatu.

Plisio. Jest kilka milionów użytkowników telefonów. Z tego jakiś procent z motocyklami czy rowerami itd gdzie tel jest w uchwycie. A na necie kilka problemów. Nic nagminnie nie pada. A jak ktoś ma pecha to palca w ..... złamie 

Szanowni, czy z perspektywy czasu warto na dzień dzisiejszy zainwestować w Ram Mount x-gripa za 300zł? Swoją drogą piszą, że telefon max 8,26cm szeroki a mój ma 8,3cm z obudową, nie wiem  czy to zagra, co myślicie ?

Na pewno są dwa rodzaje łapek, jeśli chodzi o wielkość telefonu (jeśli nawet i nie trzy). Mnie też z początku cena zabolała, ale uwierz, że warto. Jeżdżąc, nie zakładam tej gumy na telefon nawet. Mimo upływu czasu, kilometrów i warunków atmosferycznych cały mechanizm działa perfekcyjnie.

Generalnie jestem na ten uchwyt nastawiony tylko wolałbym ten z najkrótszymi łapkami. Czytam, że w tym można zamocować telefon do max 825mm szerokości a mój ma z obudową 830mm i nie wiem czy wejdzie czy nie..

Ja z kolei miałem inny problem, gdyż mając już ten uchwyt chciałem zmienić telefon, ale istniało prawdopodobieństwo, że będzie konflikt z którymiś bocznymi przyciskami i akurat tak się złożyło, że kuzynka miała ten sam telefon, który chciałem kupić i pojechałem do niej z moim uchwytem i przymierzem. Na szczęście okazało się, że moje objawy były bezpodstawne i wszystko fajnie pasowało, ale tylko w jednej pozycji (bo inaczej jedna z łapek dotyka przycisku). A wybrałem ten mniejszy uchwyt.

Ale możesz zrobić jeszcze taki patent, że te gumki z łapek mógłbyś ściągnąć i w ich miejsce nałożyć kawałek gumowej rurki czy wężyka, aby zmniejszyć średnicę. Przejdź się do jakiegoś lepszego sklepu Moto - powinni mieć taki uchwyt na stanie i wtedy byś sobie przymierzył. 

I tak zrobię, pojadę przymierzę i wszystko będzie jasne :)

• 2 weeks later...

Właśnie zamontowałem zakupiony przed weekendem uchwyt z tej aukcji:

https://allegro.pl/oferta/motocyklowy-uchwyt-na-telefon-usb-qc-3-0-aluminium-8922765928

Montaż prosty. Opis jest, że amelinium ale sam uchwyt jest z tworzywa a tylko mocowanie do kierownicy jest aluminiowe. W miejscu gdzie zasika się telefon uchwyt jest jakby wyłożony gumą albo gumopodobnym materiałem więc telefon się nie ślizga.

Jazda testowa wykazała, że zarówno uchwyt jak i wbudowana ładowarka z Quick Charge 3.0 działają poprawnie więc biorąc pod uwagę śmiesznie niską cenę jestem zadowolony.

Dzięki temu, że uchwyt posiada wyłącznik do ładowarki oraz bezpiecznik na kablu montaż urządzenia jest banalny - wystarczy podpiąć pod akumulator i nie zapomnieć wyłączyć ładowarki bo w internetach gdzieś czytałem, że takie urządzenia potrafią rozładowywać aku nawet, jeśli nie są używane.

Aha, no i kabelek do ładowania trzeba jakiś skołować. Mój standardowy jest za długi (1,5m) ale ukradłem synowi 10 centymetrowy kabel do ładowania słuchawek bezprzewodowych który działa świetnie tylko muszę wymyślić sposób jak przymocować go do uchwytu, żebym go nie zgubił przypadkiem podczas jazdy.

Macie na to jakiś patent?

20230509_201257.jpg

8 godzin temu, xuled napisał:

Dzięki temu, że uchwyt posiada wyłącznik do ładowarki oraz bezpiecznik na kablu montaż urządzenia jest banalny - wystarczy podpiąć pod akumulator i nie zapomnieć wyłączyć ładowarki bo w internetach gdzieś czytałem, że takie urządzenia potrafią rozładowywać aku nawet, jeśli nie są używane

Podłącz np do tylnej lampy. Nie będzie problemu, jeżeli zapomnisz wyłączyć ładowarkę. 

10 godzin temu, xuled napisał:

Właśnie zamontowałem zakupiony przed weekendem uchwyt z tej aukcji:

https://allegro.pl/oferta/motocyklowy-uchwyt-na-telefon-usb-qc-3-0-aluminium-8922765928

Wlazłem w link i się zdziwiłem, bo chyba się coś komuś cena walnęła.

12512412365.thumb.png.0b5dc715d6c45cc328366e0abb167634.png

No za tyle to bym się zastanowił, czy to QuickCharge jest warte tych pieniążków.😁

33 minuty temu, maniomen napisał:

No za tyle to bym się zastanowił, czy to QuickCharge jest warte tych pieniążków.😁

No rzeczywiście. Jeszcze wczoraj rano cena była normalna. Ja kupiłem ten uchwyt za 79,90 pln z darmową przesyłką Allegro Smart.

1 godzinę temu, kazek napisał:

Podłącz np do tylnej lampy. Nie będzie problemu, jeżeli zapomnisz wyłączyć ładowarkę. 

Tak myślałem zrobić, ale nie chciało mi się szukać i sprawdzać bezpieczników. Może jak na zimę będę wyjmował aku to sobie przepnę te kabelki...

• 1 month later...
W dniu 10.05.2023 o 08:34, maniomen napisał:

Znalazłem dzisiaj taki sam w Intermotors:

https://www.intermotors.pl/produkty/G0OB9W-uchwyt-na-telefon-z-ladowarka-usb-qiuck-charge-3-0-r9-metal-montowany-do-kierownicy-lub-na-srube-lusterka-uch000154

Po miesiącu używania mogę potwierdzić, że uchwyt jest ok i jest wart nawet tej aktualnej ceny biorąc pod uwagę szybkie ładowanie. 

Apropo uchwytów, ja ostatnio do Intrudera kupiłem minimalistyczny uchwyt, który nie zajmuje dużo miejsca, gdy nie jest używany, dzięki czemu do Intrudera pasuje idealnie.

https://extremestyle.eu/pl/p/Uchwyt-motocyklowy-na-telefon-R16-metal/3581

Takie coś.

Nie jest szczególnie drogie, bo kosztuje poniżej stówy. Może nie ma ładowania, ale łapie telefon za dwa narożniki, z tyłu ma blokadę ruchu ramion, dzięki czemu telefon nie wypadnie przy wpadnięciu w dziurę.