Skocz do zawartości

Mieszkam W Rumunii! Dlaczego?

Yummy
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejna partia zdjęć i linków - wysłana. 

Nie zapomniałam również o Endriu21.

Jeżeli przez jakiś czas nie ma ode mnie odzewu, to wiedzcie, że albo jestem w pracy albo "w terenie" gromadząc nowy materiał, szczególnie z departamentu rumuńskiego tindera ;)

Pozdrawiam was wszystkich, a do kawki wrzuciłam wam nowe zdjęcia z ostatnich dni.  :papa-1:

PS Jeśli nawet nie wchodzę w interakcje, to wiedzcie, że czytam wasze wpisy, komentarze i wiadomości, bo mam zawsze ze sobą tapatalk.

Edytowane przez Yummy

Dobrze zobaczyłem ,masz kartę pobytową w Rumuni ?!

A koniom ,to kto i jak takie ciekawe "tatuaże " zrobił ?

No nareszcie, są pytania!

Dokument, który widzicie na jednym ze zdjęć, to pięcioletnie prawo pobytu, które uzyskałam jako osoba posiadająca w Rumunii zatrudnienie oraz adres (ten, który tam widzicie, jest moim tymczasowym, hotelowym adresem).

Bez tego dokumentu obcokrajowiec ma prawo przebywać w Rumunii tylko 90 dni.

Edytowane przez Yummy

a probowalas juz przetargac lei na pol? :D

Hahaha, nie stać mnie na to :P Poza tym nie zdradzaj, może nie każdy wie, a o tym też zamierzam napisać :) 

haha ok ale zainspirowałaś mnie do poszukania mojego folderu z filmikami i zdj bo też niezłe perełki tam były :P

Podpinam się wysyłaj na priv  :zeby: a no i ten myślę, że nikt by Cie nie skrzywdził jakbyś tu tego linkacza na ogóle wysłała bo sama widzisz jaki chaos się robi :D Tylko spam postów ja też, a tyle luda chętnego, że sama nie zauważyłaś i pominęłaś biednego kolegę ;-) 
Tak btw pomyśl kiedyś o relacji na forum, a nie tylko o samych fotkach - coś ala Mariusz niby pisał, ale zdecydowaną większość wypełniały fotki, a treść pisana to skromny dodatek był. 
Można spytać przy czym pracujesz,czy tego się dowiem jak otrzymam link ?  :zeby:

Jak kolejka to pewnie warto. Również poproszę.

Mega odważna i inspirujaca decyzja, również podpinam się pod temat.

Powodzenia.  

I ja chętnie zobaczę co u Ciebie:)

Wysłane ze Srapatalka

Na chwilę obecną wszyscy zainteresowani mają już linki.

Osoby zainteresowane, będące lub bywające w Poznaniu mają okazję dowiedzieć się więcej na tym wydarzeniu w nadchodzącą sobotę: https://www.facebook.com/events/533908806974344/?ti=cl

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Yummy

A jak tu jest tak ogólnie? Nie oszukujmy się, na polskie, coraz bardziej już niemieckie standardy, to syfiaście. Nikt nie przestrzega przepisów drogowych, chodniki są dziurawe, z rur napieprza taki smród, że wodę do picia kupuje się w baniakach. Ale jest też pięknie <3 Bezstresowo, sympatycznie, powolnie, spokojnie. No chyba że w dzielnicach cygańskich...

Wiem, że ostatnio na moim "blogu" trochę was "zabiłam" tymi wszystkimi rzewnymi smętami. Teraz jest bardziej konkretnie, miejscami zabawnie, no i są Rumunki :) 11 nowych zdjęć :) 

ZAPRASZAM! 

I przypominam o kolejności oglądania "od dołu" :)

Edytowane przez Yummy

A jak Twoja komunikacja językowa wygląda w Rumunii ?

Zaczęłaś się uczyć rumuńskiego ? I co tam robisz w sensie zawodowym ?

z mojego doswiadczenia to w RO latwiej sie po angielsku dogadac niz w niemczech :)

Niestety nie znam rumuńskiego. Do swojej pracy używam polskiego, w komunikacji z współpracownikami z innych działów angielskiego. Na ulicach również.

Znam 4 języki obce, 3 z nich są jednak słowiańskimi. Jedyny język, z którym miałam kontakt i który cokolwiek pomaga mi w rozumieniu rumuńskiego, to łacina, której uczono mnie w liceum i przez 1 semestr studiów.

Jeszcze nie zaczęłam się uczyć rumuńskiego i nie wiem czy w ogóle zacznę.

Zawodowo ja... rozwiewam wątpliwości, rozjaśniam, co zaciemnione, udzielam informacji, wskazuję drogi i rozwiązania, czyli innymi słowy: pracuję na infolinii dla niemieckiej firmy finansowej.

Kochani, ja was zapraszam do tego podglądania Rumunii ze mną właśnie po to, żeby zwalczać pewne stereotypy, które mogą istnieć w waszych głowach. Niektóre z nich są zupełnie niegroźne, jak na przykład to, że w Rumunii jest tylko tak, jak w relacjach z wypraw offroad-owych, albo właśnie to, że nie można się tutaj dogadać po angielsku. Pewnie każdy ma w głowie takich stereotypów. Ja tego nie krytykuję, ponieważ one ułatwiają nam orientację w ciągle się zmieniającym, pełnym informacji świecie. Mam natomiast nadzieję, że przynajmniej kilka błędnych przekonań uda mi się rozwiać :)

Niemcy zapewne nie czują potrzeby nauki angielskiego, ponieważ ich język również jest potężny i powszechny w kontekście kariery. Natomiast my, dla których angielski jest szansą na lepsze warunki zatrudnienia (i podróżowanie) uczymy się angielskiego. Ja sama pozytywnie się zdziwiłam, kiedy pierwszy raz zajechałam do Serbii i mogłam się dogadać po angielsku nawet z kwiaciarzem. Tutaj raz podszedł do mnie około osiemdziesięciolatek żebyh poinformować mnie, że mam niepotrzebnie włączoną lampę w aparacie w środku dnia ;)

Edytowane przez Yummy

Ja w Rumuni byłem 2 razy w bardzo długich odstępach czasowych,

i pamiętam ,że wielu Rumunów znało dobrze niemiecki.

A oni ,przynajmniej kiedyś,to głównie się francuskiego uczyli,

bo rumuński ma chyba sporo wspólnego z francuskim.

bo rumuński ma chyba sporo wspólnego z francuskim.

No w sumie tak, bo przecież Dacie wykupiło Renault ;)