Skocz do zawartości

Kuracja - Wojciech Smarzowski [Teatr Tv]

Widmo80
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dział: teatr

Tytuł: Kuracja

Autor: Wojciech Smarzowski

Poruszający spektakl według powieści Jacka Głębskiego "Kuracja", o losach naukowca, który pada ofiarą wymyślonego przez siebie eksperymentu. Młody, pełen zapału lekarz psychiatra pragnie dogłębnie poznać tajniki własnego zawodu, a przede wszystkim - lepiej zrozumieć swoich podopiecznych. Postanawia zgłosić się na trzy miesiące do szpitala psychiatrycznego jako pacjent.

Edytowane przez ilm

hmm, no to ciekawostka. jak bylem na studiach, jeszcze "tylko" na kulturoznawstwie to zdarzyło mi się być na festiwalu interpretacje organizowanym przez UŚ. .... ehhh te piękne czasy. no i akurat był Smarzowski ze swoją kuracją. no i było dla mnie dwuznacznie - z jednej strony kręci nierealny obraz psychiatrykow no ale licencia poetica - z drugiej strony w końcu ktoś kręci "po amerykańsku". sam Smarzowski wydał mi się nadętym bucem no ale z drugiej strony kobiciny które to prowadizły próbowały z tej etiudy stworzyć głos w debacie na temat szpitali psychiatrycznych co było żenujące. Kuracja jest wtórna wobec Lotu nad kukulczym gniazdem ale z drugiej strony jest jednym z pierwszych filmów skreconych po amerykańśku na modle Aronofskyego. piszę filmów celowo bo jak mówił że z powodu budżetu ta etiuda jest zaklasyfikowana do bycia teatrem. na film nie dostałby dotacji. uważam ze film niezły no i Topa dobrze zagrał. trzeba pamiętać że to już jakiś czas kręcone i naprawdę za małe pieniadze. polecam bo wtedy smarzowski wg mnie był bardziej smarzowskim niż jest teraz.

P.S. widmo następnym razem licze na więcej twoich własnych subiektywnych wrażeń :-)

Ja się przyznam że kiedyś przez krótki okres czasu pracowałem jako opiekun w domu pomocy społecznej na oddziale z schizofrenikami i po obejrzeniu tego filmu wszystkie wspominania wróciły. Co trzeci pacjent zachowywał się jak główny bohater twierdził że przyszedł tu tylko na chwilę i że zaraz wychodzi bo on jest zdrowy. Jest to przerażające jak traktują w tym filmie pacjentów, pewnie każdy jakby poszedł na jakiś czas do takiego szpitala i dostał serie antydepresantów to by zgłupiał.