Skocz do zawartości

O Skrzyniach Biegów Słów Kilka Bandity Hajki B Kingi...

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A druga spraws to wysprzeglanie sprzegla jezli ktos ma hydraulicznie i zapowietrzony uklad badz nieszczelny biegi tez beda gorzej wchodziły.

Osobiście odpowietrzałeś i sprawdzałeś jego stan :D

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

• Upvote 1

Całe życie zmieniam biegi bez sprzęgła. Oczywiście nie zawsze ale na pewno często. W turystyce rzadko, w napieerdalaniu zawsze.

Nie zarżnąłem nigdy żadnej skrzyni....

P.S. mam na myśli w górę. w dół zawsze miałem opory, bo raz się przez to wyjebałem.

Edytowane przez Kam

Całe życie zmieniam biegi bez sprzęgła. Oczywiście nie zawsze ale na pewno często. W turystyce rzadko, w napieerdalaniu zawsze.

Nie zarżnąłem nigdy żadnej skrzyni....

P.S. mam na myśli w górę. w dół zawsze miałem opory, bo raz się przez to wyjebałem.

Przy produkcji seryjnej, dopuszczalne są odchyłki tzw. tolerancja. I można trafić że będzie cycuś glancuś , ale też na dwa elementy ze skrajną dopuszczalną tolerancją. Jednemu sypnie się po 5 tyś. Inny mimo że katuje pojeździ 100 tyś. Na to nie ma reguły. Dlatego jeżeli chcesz pojeździć dłużej lub uniknąć niepotrzebnych kosztów ZALECA nie każe używać sprzęgła. Nie będziemy polemizowali czy mi się udało , tylko stwietdzamy fakt. Skrzynia motocyklowa, jej budowa pozwala na zmianę bez sprzęgła tylko odpowiedz sobie na pytanie. Po co w takim razie montuje się quick do sz6bkiej zmiany biegów , skoro da się bez sprzęgła :)

Niektóre rzeczy zrozumieja Ci ktorzy musza robic te skrzynie jak i silniki. Oczywiście nikt nigdy nie katował każdy dobrze zmieniał i samo się zepsuło :) Na swoim przykładzie widze że nawet jak człowiek mocno dba o sprzet to moze sie wydarzyc cos takiego jak wypięcie zabezpieczenia biegu i tragedia gotowa takze szczęście do sprzetu to też ważna rzecz :) Tak czy inaczej Biegi zmieniamy mocno ze sprzeglem albo na dobrze wyregulowanym quicku i koniec nie ma gdybania. Reszta opcji jest na własną odpowiedzialność.

Edytowane przez Cirus

Tomek , a to nie jest tak że "quick " Poto się montuje aby było można jeszcze szybciej zmieniać biegi? Tz nie trzeba zamykać manetki?

• Upvote 2

To jedno a drugie po to zeby nie rozsypać skrzyni.

Podam jeszcze ciekawostke ze robilem swojego czasu skrzynie w kawie zx 10r gdzie byly dobrze poustawiane czasy przepięć na qs ale typek jeździł jak emeryt i wysypał dwa biegi. Takze qs ma sens jak ktos potrafi to wykorzystać

Edytowane przez Cirus

To jedno a drugie po to zeby nie rozsypać skrzyni.

Podam jeszcze ciekawostke ze robilem swojego czasu skrzynie w kawie zx 10r gdzie byly dobrze poustawiane czasy przepięć na qs ale typek jeździł jak emeryt i wysypał dwa biegi. Takze qs ma sens jak ktos potrafi to wykorzystać

A co możesz powiedzieć o skrzyniach w banditach 1200?

Wiem że wszystko zależy od stylu jazdy Ale czy często masz na swoim serwisie takie skrzynie?

Tak czy inaczej Biegi zmieniamy mocno ze sprzeglem albo na dobrze wyregulowanym quicku i koniec nie ma gdybania

Jak ktoś ma wątpliwości po co jest sprzęgło to do zabawy potrzebna wiertarka dwubiegowa i spróbujmy na włączonej wiertarce zmieniać delikatnie biegi.

Powodzenia! Tam są "prawie" takie same sprzęgła kłowe jak w moto.

Kazmir przykład z wiertarką jest delikatnie nietrafiony, mogę się zgodzić co do skrzyni. Ale zrobić zmianę jak w moto to już sztuka :)

A co możesz powiedzieć o skrzyniach w banditach 1200?

Wiem że wszystko zależy od stylu jazdy Ale czy często masz na swoim serwisie takie skrzynie?

Akurat skrzynie w bandicie jako takich wad nie mają jednak od czas do czasu trafia jakiś magik z wypadajacą 2 lub 3 albo po prostu z problemrm "wyjacych" biegów także skrzynia jak skrzynia jak ktoś dba tak ma.

Akurat skrzynie w bandicie jako takich wad nie mają jednak od czas do czasu trafia jakiś magik z wypadajacą 2 lub 3 albo po prostu z problemrm "wyjacych" biegów także skrzynia jak skrzynia jak ktoś dba tak ma.

Jak ktoś przyjeżdża do Ciebie z tym problemem wyjących biegów to słychać to bardzo że nie da się jeździć czy jak?

Bo skrzynie to słychać w banditach czytałem nawet na forum że tak ten typ ma

Jak to jest?

Kiedy zacząć się tym przejmować jakieś oznaki?

Jak juz zaczyna tak wyć że nie da sie jechać na danym biegu to warto sie tym zainteresojec kolejnym etapem jedt "luźny bieg" a pozniej wypadanie a jak juz nie trzyma na trybie to wiadomo że do roboty

Edytowane przez Cirus

Jak juz zaczyna tak wyć że nie da sie jechać na danym biegu to warto sie tym zainteresojec kolejnym etapem jedt "luźny bieg" a pozniej wypadanie a jak juz nie trzyma na trybie to wiadomo że do roboty

Luźny bieg? Co masz na myśli

Jaka jest przyczyna że te biegi zaczynają wyć? Technika jazdy , olej?

no to wszystkim napędziłeś stracha swoją historią :-) teraz bedziemy sie wsłuchiwac czy czasami nie mamy już upizdrzonych skrzyń. ja mam taki problem czasami że na zrzucaniu biegów znika cyfra na wyświetlaczu biegów i jest na luzie. poza tym chyba działa w porządku. 

rozwinął się ciekawy temat, u mnie 2 razy zgubiłem bieg między 4 a 5 biegiem, jak zmieniałem bieg za delikatnie, jak biegi zmieniam zdecydowanie to ie ma problemu, choć kusi mnie żeby zajrzeć do mechanizmu zmiany biegów bo u mnie nie ma tego "klikania"  przy zmianie

Tutaj moje pytanie, czy w skrzyni motocyklowej znajdę element odpowiadający za "klikanie" przy zmianie biegów? czy lepiej odpuścić temat i nie szukac na siłę? 

Edytowane przez lelon

ja mam pytanie,

ile bandziorow bylo u Ciebie z wyjacymi biegami,

w ilu haykach. robiles skrzynie.

Moze jakies dane statyscztyczne etc...

na ile motocykli dany problem wystepuje bo zaraz sie okaze ze rozbijamy wlosa na czworo problemem ktory dotyczy promila motocykli.

No i. swoja droga ile.z tych problemow.jest spowodowanych zlym przebijaniem a ile wadami materialow etc..

ile skrzyn w maszynach polecialo na forum?

przez np ostanie 5 lat...

Wróce z Austrii w pon to bede odpisywał ;)

Też macie takie wrażenie że szukamy problemów na siłę?:) Inni katują motocykle i nic nich nie obchodzi czy coś "huczy" itp.

Ale nic czekamy aż Cirus nam odpisze :)

1. KTM SX - ale tam naprawa skrzyni to można powiedzieć że nie awaria tylko cześć obsługi motocykla bo sprzęt do ostrego katowania. Poleciała zębatka od 3, koszty były do 500 zł (już nie pamietam) za czesci (ta uszkodzona i wymieniamy wszystkie współpracujące z nią warto wiedzieć o tym żeby ktoś Wam nie wymienił tylko 1) i komplet uszczelek wszystko oryginał KTM. Ale serwis samemu, rozbieranie silnika przez mechanika już samo w sobie generuje nie małe koszty. 

Czy przyczyniłem sie do uszkodzenia - pewno tak ale tamten sprzet był stworzony po to zeby tak z niego korzystać, dobrze że nie musze opowiadać co tam skrzynia przeżywała bo niejeden by mnie tu ukamienował  :p: 

Odkąd otwarte zostało forum znam około 20 przypadków awarii skrzyni w Dziorku. Kiedyś było tego więcej. Ostatnio coś cicho.

Mam teraz mętlik w głowie bo mnie na każdym szkoleniu uczono, że przed zmianą biegu należy lekko docisnąć wajchę i dopiero w momencie wciśnięcia sprzęgła dopchnąć ją do końca. Wtedy biegi wchodzą lekko i płynnie bez szkody dla skrzyni.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

i tak wlasnie trzeba zmieniac tzw preloading

Jak ktoś ma wątpliwości po co jest sprzęgło to do zabawy potrzebna wiertarka dwubiegowa i spróbujmy na włączonej wiertarce zmieniać delikatnie biegi.

Powodzenia! Tam są "prawie" takie same sprzęgła kłowe jak w moto.

ty tak serio ?

Moja się nie psuje...

...bo nie jeżdżę :takaemotka:

a ja się cieszyłem, że nauczyłem się zmieniać bez sprzęgła :D a przynajmniej w górę, bo w dół mimo kilku prób nie udaje mi się bez wierzgania moto - odpuściłem. ale w górę przy dzidowaniu (o ile można tak napisać w przypadku b6,5) wchodzą praktycznie idealnie, bez żadnych zgrzytów itp.