Skocz do zawartości

Chernobyl miniserial

ilm
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Serial: Chernobyl

Produkcja: HBO

MV5BNTEyYmIzMDUtNWMwNC00Y2Q1LWIyZTgtMGY1

Zaskoczony jestem w jak zgrabny sposób oddano szczegóły tej tragedii od strony ludzkich dramatów. ludzie z mojego rocznika i starsi są jakoś emocjonalnie związani z tą katastrofą z powodu tego że przynajmniej ja w przebłyskach wspomnień mam ten zakaz od ojca żeby wychodzić na dwór jak miałem 5-6 lat, i ten płyn lugola.  Poza tym Prypeć to było miasto bliźniaczo podobne do Tychów i tysięcy miast w Polsce w tamtym czasie. Bardzo dobry casting, doświadczeni aktorzy , trzymająca w napięciu narracja. 4 odcinki miniserialu. Niektórzy z naszego forum nawet tam byli więc będzie dla nich to jeszcze ciekawsze doświadczenie. Polecam;

Film godny polecenia, pierwszy odcinek trochę dziwny ale potem się rozkręca.

Osobiście brałem płyn Lugola, co prawda dwa dni po dotarciu promieniotwórczej chmury, ale po co i dlaczego nikt nie wiedział.

Wysłane z mojego fona

Bardzo dobry! Nakręcony świetnie, jakbyś brał w tym udział. No i to porażające mydlenie oczu, system bez skazy, z agenturą za plecami....postarali się ze szczegółami. Polecam

Dokładnie, serial robi miazgę z systemu tamtych czasów. Podobno książka o tym robi jeszcze większe wrażenie. Muszę przeczytać: Czarnobylska modlitwa. Kronika przyszłości
Swietłana Aleksijewicz.

Podobno jest 5 odcinków, póki co mam 3 za sobą, polecam.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Właśnie oglądam pierwszy odcinek.
A smak płynu Lugola pamiętam do dziś.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

Polecam 👍

Przy okazji oglądania "włączyły" się wspominki i dzieci się czegoś dowiedziały..

Mocny klimat. Niby człowiek zna temat, ale dopiero oglądając dotarło do mnie jaki był to dramat. Prawdziwa apokalipsa.

apokalipsa to była w Bhopalu,
cały Czernobyl to  dobra okazja do dojenia z kasy wszystkich dookoła,
pod przykrywką czegoś czego nikt nie może sprawdzić.
Medialnie jak widać dalej dobrze się sprzedaje.

Obejrzałem serial i uważam, że jest to jedna z lepszych propozycji filmowych jakie widziałem  w ostatnim czasie. Osobiście pewne wątki widziałbym bardziej rozwinięte jak np. konferencję w Wiedniu, o której tylko wspomniano, ale i tak całość prezentuje się bardzo dobrze.

Nie jestem ekspertem jeśli chodzi o fakty, pewnie wiele rzeczy powiedzianych w serialu nie pokrywa się z rzeczywistością, mimo wszystko obraz daje do myślenia.

Polecam serdecznie obejrzeć wszystkim jeszcze niezdecydowanym :)

tu wywiad z dyatlovem, przesłuchałem cały, w sumie twardy koleś, ja bym się totalnie rozsypał. Warto obejrzeć jako uzupełnienie.

zajebisty. Jestem w trakcie i jakos mam takie wrażenie że Polska zwłaszcza obecnie ma jeszcze dużo z tamtymi czasami wspólnego...zwlaszcza mentalnie..ale także polecam każdemu! Uwaga, trudno przerwać na jednym odcinku 😉

A można gdzieś go w necie obejrzeć?

Dwa/trzy miesiące temu zlikwidowałem HBO na koszt ELEVEN ...

13 minut temu, popjus napisał:

A można gdzieś go w necie obejrzeć?

Dwa/trzy miesiące temu zlikwidowałem HBO na koszt ELEVEN ...

W internetach otuuuooo! :)

https://fili.cc/serial/czarnobyl/2877

Edytowane przez Masanie
  • Upvote 1

tez obejrzałem całość, zacząłem tydzień po tym jak byliśmy zwiedzać Prypeć, po wizycie na żywo robi mocne wrażenie, teraz podobno Ruscy mają nakręcić swoją wersję :)

W dniu 19.06.2019 o 22:39, Nookers napisał:

tez obejrzałem całość, zacząłem tydzień po tym jak byliśmy zwiedzać Prypeć, po wizycie na żywo robi mocne wrażenie, teraz podobno Ruscy mają nakręcić swoją wersję :)

A winnym katastrofy będzie tajny agent CIA :D

A  dla mnie to dupy nie urywa> Dobrze zrobiony, Zadbane o szczegóły i to wszystko bardziej jak dokument . Nie ma akcji napięcia zero emocji. 

Nie zadbali o szczegóły, bo podali mnóstwo błędnych, wyssanych z palca tanich sensacji ;) 

Na przykład to bajdurzenie o 2-3 megatonowej eksplozji i 30km promieniu totalnego zniszczenia :takaemotka: 

No ale bez sensacji by nie było oglądalności ;) 

Edytowane przez Kukuryku

15 godzin temu, Kukuryku napisał:

Nie zadbali o szczegóły, bo podali mnóstwo błędnych, wyssanych z paca tanich sensacji ;) 

Na przykład to bajdurzenie o 2-3 megatonowej eksplozji i 30km promieniu totalnego zniszczenia :takaemotka: 

No ale bez sensacji by nie było oglądalności ;) 

no ok kuku ale ten serial jest tylko quasidokumentalny, i nie pretenduje do wiernego odtworzenia sytuacji, w tym sensie autor ma licentia poetica. podobnie z braveheartem - generalnie historycznie bzdurny ale film dobry.

Film fanie pokazuje klimat czasów, postawy aparatczyków i ogólnie ducha komuny.
Coś z tych czasów jeszcze pamiętam ;)

Niestety coraz więcej takich akcentów widzę znowu w dzisiejszych czasach :(

Wysłane z mojego fona

Jako uzupełnienie polecam dokument "Bitwa o czarnobyl". Co do samego miniserialu HBO jest trochę koloryzowania i fikcji (na przykład czarny dym) ale tak czy siak super produkcja.

Trochę :rolleyes:

Ilm, ja się zgadzam, tylko Irek napisał, że podobno zadbano o szczegóły, a jest właśnie odwrotnie ;)

A powiedzcie mi, bo nie oglądałem, próbowano tam sprzedać kolejną ogromną bzdurę, że stopa słonia to najniebezpieczniejszy obiekt na świecie? :takaemotka: 

Nie było nic o stopie słonia, przynajmniej ja nie pamiętam żeby było. Co do szczegółów to podejrzewam, że Irkowi chodziło o scenografię, charakteryzację, kostiumy a nie o rzeczowe przedstawienie przebiegu katastrofy. 

Jeśli ktoś szuka akcji, napięcia czy innych intryg to na pewno znajdzie lepsze seriale lub filmy. Choć wg mnie Czarnobyl momentami trzymał w napięciu, zresztą nie bez powodu został najlepiej ocenionym serialem ostatnich lat.

• Upvote 1