Skocz do zawartości

Opony - Nierównomierne Zużycie Opon - Problemy

Gość Kargul
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jedyne porownanie ktore moge zrobic to: Bandit 600 01' na uzywanej oponie, taka se. Slizgal mi sie na jedynce po ostrym skrecie ze stacji czy cos. Teraz mam B12 na jakims nowym laczku trzyma jak cholera... :)

• Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Christoph

11

• MetalBeast

11

• mariuszn2

9

Piszesz że bt016 to najgorszy kapec jakiego miałeś?? Niedawno sam stałem przed dylematem co zakupić z opon i myślałem nad bt016 w internecie znalazłem sporo dobrego o tej oponie. Widziałem nawet filmik jak koleś na takich gumach przytarł łokcie na speed day a złożenia były na prawdę konkretne.

no właśnie. Moje to końcówka 2008r i już są mocno przytarte. Mój kuzyn ma w sportowej kawie i też sobie chwali, choć ja już tych opon nie chcę. Nawet z dobrym bieżnikiem przez pierwsze kilometry dziwnie się jechało, szczególnie jeśli chodzi o przednią.

Wkrotce zmienię na taką jak mam z przodu conti road attack

Ja z tyłu mam nową conti road attack 180 i prowadzi się spoko nawet na nędznej drodze.Ale nie powiem bo czasem to i zdarzy się jakiś minimalny uślizg. Na temat każdej opony usłyszysz dobre i złe opinie.

e tam, kazda opona dobra aby miała bieżnik i była świeża :) ja co sezon zmieniam oponke z tyłu a raz na dwa lata z przodu i powiem szczerze że nie widze ŻADNEJ róznicy miedzy oponkami które zakładam, co najwyżej różnica w zużyciu i nagrzewaniu a tak poza tym każdą sie tak samo zamyka ;)

z całym szacunkiem ja rozumiem debaty ludzi którzy sie ścigaja na torach i to faktycznie jest uzasadnione ale cywilna jazda i cywilne warunki? moim zdaniem to wszystko jest mocno na wyrost, i tak z reguły każdy zachwala to co ma aktualnie założone.

Edytowane przez Cirus

karwall - masz 180 w b6 ??? Chyba felga za wąska na 180tkę? Może dla tego się uślizguje? Ale racja, że każdą oponę można śliznąć.

Cirus - Może wlaśnie dla tego, że na czas wymieniasz. Większość jezdzi do zajechania. Gdyby fundusze pozwolily to bym już jakiś czas wymienił też tylną.

Zobaczcie jak wygląda boczna powierzchnia tej opony:

zdjcie0837.jpg

Nie mam lepszego zdjęcia, ale to jest bok opony, wyraźnie poząbkowane rowki i podobnie jak przednia bt016 tylna też zaczyna iść w trapez czyli płaski front i boki zebrane też na płasko, mimo że jezdziłem z dobrym ciśnieniem. No chyba taki urok tej opony i pewnie dla tego mam tak złą opinię o niej. Ale jak tu nie mieć, kiedy pirelli sport demon zużywały się równomiernie, na okrągło aż do końca żywota i jedynym znakiem na wymiane był ich widok :) a nie jakieś dziwne zachowania na drodze.

• 7 months later...

Witam,

mam problem zauważyłem że tylnia opona zużywa się bardziej z lewej strony i nie wiem jaka jest przyczyna, zrobiła się "kwadratowa" i lewa strona zjechana całkowicie a prawa w porządku.

Przymierzam się do kupna nowej gumy (diablo starda) i boję się że jak ją założę to będzie podobna sytuacja.

Mieliście tak kiedyś? albo jaka może być przyczyna?

pozdro

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie tematów.

Częściej skręcasz w lewo niż w prawo?

Możesz mieć źle ustawione koło po naciąganiu łańcucha na przykład...

naciąg łańcucha raczej nie powinien mieć wpływu na zużycie opony (chyba)

jeśli chodzi o skręt to racja lubie skręcać częściej w lewo ale aż taka róznica byłaby w zużyciu? :)

wyważane koło ? łożyska w porządku ?

koło wyważone ale łożysk nie sprawdzałem, tzn żadnych luzów nie ma, a jak sprawdzić łożyska? muszę ściągnąć koło?

bo czasami jak prowadzę moto do tyłu to słyszę takie delikatne przeskakiwanie jakby łańcuch na zębatce przedniej ale nie wiem czy to ma związek

Edytowane przez miki605

Źle ustawione koło właśnie może się tym objawiać. Większe zużycie opony z jednej strony, znoszenie motocykla na jedną stronę, krzywy ślad...

Ja bym sprawdził osiowość kół czy geometrię, czy jak to się tam zwie :)

Edytowane przez Kukuryku

krzywy motór masz :)

A tak poważniej, to słyszałem, że sporo osób bardziej lewą stronę zjeżdża. Nie wiem czemu. Sprawdź miarką na początek czy masz koło prosto ustawione, bo z tą podziałką różnie bywa. Jak raz wg niej ustawiłem to mi moto jakoś chętniej do krawężnika uciekało na skosnych drogach i okazało się że róznica między rzeczywistością a tą miarką to parę mm.

Jakbyś był z Rybnika i jeździł po rondach, to powiedziałbym, że to normalne :D Sprawdź ustawienie koła, jednośladowość, ciśnienie.

PS: połączyłem tematy, bo już taki sam jest.

aha jeszcze jedno co mi kolega kiedyś powiedział. Zobacz na asfalty - są robione w ten sposob /\ - to znaczy że pasy jezdni opadają w stronę krawężnika lekko żeby woda spływała. Jak jest mocniejszy spad to i moto w stronę krawężnika będzie chciało jechać. A jak jezdzisz prosto to opona moze delikatnie bardziej z lewej się zużywać. Tyle teorii.

ciekawych rzeczy się dowiedziałem, a co do odległosci pomiędzy wahaczem a rantem felgi to cały czas mam kilka mm (słyszałem że to normalne) i nie mogę tego zniwelować, popuszczam nakrętkę, naciągam lewą stronę a prawą odkręcam bo ucieka koło w prawo a i tak mam kilka mm różnicy, może coś źle robię?

jeśli dobrze rozumuję to co napisałeś, to lepiej sobie sprawdź łożyska w kole i zabieraku.

• 4 months later...

Źle ustawione koło właśnie może się tym objawiać. Większe zużycie opony z jednej strony, znoszenie motocykla na jedną stronę, krzywy ślad...

Ja bym sprawdził osiowość kół czy geometrię, czy jak to się tam zwie :)

Właśnie u mnie zużyte bardziej po lewej stronie są obydwie opony. Po powrocie z wakacji ok. 4tyś km zauważyłem kwadratowe opony i lewa strona zjechana prawie do zera, a po prawej jest jeszcze bieżnik. Pytanie czy przejmować się tym przed założeniem nowych gum. Ciśnienie sprawdzane często, łożysko główki wymienione, tylne koło ustawione prosto, wychodzi na to że jeżdżę cały czas pochylony na lewo:)

• 7 months later...

Zabralem sie w koncu za wymiane opon w bandicie bo nie nadawaly sie juz zbytnio do jazdy i zauwazylem dziwna rzecz, tylna opona na srodku ma bieznik ok 1mm z prawej strony troche glebszy a z lewej nei ma go juz wcale o.O

Co moze byc spowodowane takim nierownomiernym zuzyciem? Czesciej skrecam w lewo? xD Moze bardziej skladam sie w lewo...

Spotkaliscie sie z czyms takim u siebie ? moze to byc cos od strony technicznej, czy winy raczej dopatrywac sie w stylu jazdy? nie wiem jak przod bo opone wymienilerm jakis czas temu a nei przyjzalem sie starej teraz dostrzeglem to przy wymianie tylu

Miałem to samo w poprzednim komplecie opon i nic sensownego nie mogę napisać na ten temat.Nie znalazłem na to odpowiedzi. Zmieniłem opony na nowy sezon i obserwuje.

moze za duzo rond na naszych trasach xD

Jakbys przejezdzal przez Rybnik, to normalne. 

PS: Ja mam wytlumaczenie, bo pisze z niemieckojezycznej klawiatury i niemieckojezycznego systemu operacyjnego, ale Ty moglbys uzywac polskich czcionek, przynajmniej w tytule, bo wtedy nikt tego tematu nie znajdzie przez wyszukiwarke. 

PS 2: Temat przeniesiony i polaczony z innym. 

przeoczylem jakos ten temat :) sory poprawie sie :D nie wiedzialem ze wyszukiwarka zwraca uwage na polskie znaki, zazwyczaj to wszystko jedno czy wpisze sie z ogonkami czy bez ;)

a polskich znakow zazwyczaj nie uzywam bo spowalnia to pisanie a i tak kazdy wie o co chodzi :)