Skocz do zawartości

Opony - Nierównomierne Zużycie Opon - Problemy

Gość Kargul
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

nie :P nic takiego nie zaobserwowałem u siebie :P

Wiesz co, trzeba się dokładnie przyjrzeć,bo to jest detal i wychodzi bo dużym przebiegu.

Albo u Was w Albionie drogi są lepsze. :takaemotka:

• Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Christoph

11

• MetalBeast

11

• mariuszn2

9

Mi w ogóle przednie opony szybciej się kończą niż tylne. Może i bieżnik jest, ale zaczynają ząbkować. No i lewostronne zużycie też jest bardziej widoczne, choć minimalnie i trzeba się przyjrzeć.

DObrze, że jest ten temat bo zawsze mnie to zastanawiało. W poprzednim moto myślałem, że coś jest krzywe, ale jak w bandziorze też zauważyłem taką tendencję to sobie dałem spokój.

Przednie opony mają zazwyczaj mniej "mięsa" i zużywają się przy hamowaniu, tylne przy napędzaniu. Tak źle i tak nie dobrze, ale podeszwy w butach się przecież też ścierają :P

Przednie opony mają zazwyczaj mniej "mięsa" i zużywają się przy hamowaniu, tylne przy napędzaniu. Tak źle i tak nie dobrze, ale podeszwy w butach się przecież też ścierają :P

Mi lewy zawsze szybciej się ściera. Tez tak macie? :takaemotka:

W drugim komplecie opon zauważyłem to samo, zużywa się lewa strona,

różnica jest spora ale najbardziej to widać na zjechanych gumach,

lewa strona łysa tak jak środek a po prawej sporo mięsa.

Do tej pory myślałem że tylko ja tak mam.

Od sprzęgła?

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

a nie lepiej do RPA?

A jedz gdzie chcesz, tylko na lwy uwazaj po drodze :D

Ale to pewnie dlatego, że szurasz po podłodze, gdy sprzęgła szukasz; no i oczywiście zawsze wysiadasz z auta najpierw lewą nogą ;)

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

a nie lepiej do RPA?

a nie lepiej do RPA?

A jeszcze egzotyczniej było by w Australii,tylko tam zakręty występują raz na 1000 km. :takaemotka:

• 4 months later...

witam

na jesieni, przy czyszczeniu maszyny, zauważyłem, że coś dzieje się z tylną oponą, pod palcami czuć wyraźny "rant" przy przejściu z bocznej na środkową część opony /bieżnika.

Moja wina - nie zwróciłem na to uwagi, aczkolwiek nic złego w czasie jazdy się nie działo.

Ciśnienia zawsze pilnowałem - wg.instrukcji 36PSI, jeżdżę solo, bez kufrów.

Guma jest w dobrym stanie, nie popękana, DOT z końca 2010roku.

W załączniku fotka, może coś podpowie.

post-8199-0-54863900-1422201485_thumb.jpg

Edytowane przez Krzysztof

Jeśli nic złego w czasie jazdy się nie działo to jeździj dalej.

Szkoda kapcia wywalić tylko z tego powodu.

Miałem podobną sytuację po przejechaniu około 2000km podczas

wakacyjnego wypadu na MotoGP. No ale ja swój trapez zaraz zlikwidowałem na torze. :zeby: .

Edytowane przez adi234

Druty nie wychodzą to jeszcze polata.

Za często jeździsz prosto.

albo skręcaj, albo spal :D

Fakt, faktem - za dużo po winklach nie szaleję. Trza się gdzieś w góry częściej wybrać ;)

Nie mam dużego doświadczenia jeśli idzie o opony do moto...gdzieś wyczytałem, że gdy opona traci swój profil/kształt - nadaje się do wymiany, dlatego mnie to zmartwiło.

e tam dot z 2010 to świeżynka - ja właśnie zmieniłem gumę z początku 2006:) tylko jak było poniżej 5st. to odczuwałem uślizgi, ale to chyba na większości opon by było niezależnie od wieku.

Jak nie widzisz mikropęknięć w bieżniku to spokojnie można latać - co najwyżej zmienisz w połowie sezonu - to akurat zawsze zdążysz...

Edytowane przez Tomek81Wawa

Przy długich autostradowych przebiegach to normalne, pośmigaj trochę po winklach 

Do sezonu spokojnie ukulasz na nówkę :),a ta do efektownego spalenia.Może do kalendarza sie załapiesz,albo coś :D

Fakt, faktem - za dużo po winklach nie szaleję. Trza się gdzieś w góry częściej wybrać ;)

Jest jeszcze inne wyjście,możesz jeżdzić "wężykiem",tylko trzeba unikać policji,ha,ha :takaemotka:

przypadkiem to nie objaw ząbkowanej opony??

objawy czuć dopiero w głębszych zakrętach no i po obmacaniu kapcia. Miałem tak, to się pomądrze :)

Jasne, że wyząbkowana. Moje batlaxy tak wyglądały. Po małym deszczu nie szło jechać jak przód miałem w trapez zjechany. Bieżnika jeszcze było sporo, a kierą telepało. Niektóre opony ząbkują bardziej, inne mniej. Ta wg mnie jest do spalenia :)  Oczywiście, znam i takich, co na drucie pojeżdżą jeszcze trochę, ale po co? 

jeszcze połowa mięsa i do spalenia? w koło komina jeszcze by polatał.