Skocz do zawartości

Opony - Rozmiar I Profil Opony - Dobór Zamienników

Christoph
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś mało jeździ, to ma sens. Ja z kolei opony zjeżdżam w 1.5 roku, więc czy kupię z 2018 czy z 2016 roku to dla mnie bez różnicy, bo i tak je za rok czy 1.5 roku wymienię. A z reguły te "starsze" można taniej dostać. Ja z racji tego, że dość dużo jeżdżę wybieram takie opony, na których będę w stanie zrobić jak największe przebiegi. Jeżdżę turystycznie, nie pałuję, więc służą mi długo. Jak na razie moim faworytem są Pilot Road 2

Z tego co pamiętam z przeczytanych testów, to Continentalki to bardzo dobre opony są,

ale mają dwie pięty achillesowe ;na mokrym czar pryska ,a i trwałość (przebieg ) też delikatnie

mówiąc nieszczególne mają.

Na tym tle Bridgestony mają podobną charakterystykę ,z tym że ich zalety są dużo bardziej zbilansowane,

czyli w niczym nie są specjalnie wybitne ,ale i w niczym nie odstają od czołówki.

Ja miałem w hajce fabryczne albo bt 016 albo bt 015 ,ale bez "pro"( Ta końcówka wskazuje,że są potencjalnie bardziej sportowe.)

i złego słowa o nich nie powiem ,chociaż wg mnie Pirelki Diablo Rosso III ,które teraz używam są 

lepsze .A z tego co wiem 015 i 016  niewiele się różnią ,jeżeli chodzi o właściwości.

A mnie ciekawi czemu to jeszcze nic z tym tematem nie

zrobiła moderacja🤔.

Jest już przecież dość obszerny temat poświęcony oponom i tam

to chyba powinno wylądować 😚.0

Zuza nudziło mi się to coś tam namazgrałem😊.

Często już po jednym poście temat zostaje przeniesiony w odpowiednie miejsce,

a tu tak popularny temat i dubel na trzy strony 😁.

A sam temat według mnie i tak jest w nieodpowiednim miejscu 😜😜😜.

Jest popularniejszy wątek " opony do bandita , wybór opon " coś tam jeszcze , nie pamiętam dokładnie.🤐

Edytowane przez adi234
Brak możliwości dodania odpowiedzi, temat zawieszony.

Moderacja imprezuje, baluje - nie ma czasu :P

49 minut temu, seebst napisał:

Moderacja imprezuje, baluje - nie ma czasu :P

Pomówienia :p: 

adi, wystarczy zgłosić - tak pomagasz administracji w utrzymaniu porządku ;) więc zamiast się dziwować, szukajcie ikonki :P

temat przeniesiony

• 5 years later...

Hej.  Mam pytanie bo przyszedł czas wymiany opon w moim B600 MK1.

Aktualnie mam założone (kupiłem moto na takich oponach) :

120/60zr7 na feldze J17xMT3.00

160/60zr17 na feldze J17xMT4,50 

Takie rozmiary opon miał Bandit po 2000r.

Motocykl na tych oponach od początku dziwnie zachowywał się w zakrętach (mało przewidywalny).

W miedzy czasie wymieniono łożysko głowki ramy, serwis lag i wymiana łożysk kiwaka oraz łożyska w kołach.

Wracając do meritum.

Czy na w/w rozmiar felg zamontuje opony  

110/70ZR17

150/70ZR17

??

Tak są to orginalne rozmiary felg dla tego rocznika.

Wracaj do fabryki, będziesz zadowolony 😎

28 minut temu, Tomek napisał:

Tak są to orginalne rozmiary felg dla tego rocznika.

Wracaj do fabryki, będziesz zadowolony 😎

Dziękuję za odpowiedź.

Jeden minus. Mniej stabilny przy bardzo dużych prędkościach, ale manewrowanie/ zwrotność bajka. Jazda jak rowerkiem. ;)

Na tych oponach moto naprawdę dziwnie zachowywało się  w zakrętach (zawsze miałem wrażenie jak by się sam kładł). Wymieniłem wszystko co trzeba było z zawieszenia. Aż przyszedł moment wymiany opon. Przednia 6 lat tylna 5. I tu moje zdziwienie 🤯 ,że nie mam dobrego rozmiaru opon na felgach.

• 5 weeks later...
W dniu 8.07.2024 o 09:40, Tomek napisał:

Jeden minus. Mniej stabilny przy bardzo dużych prędkościach, ale manewrowanie/ zwrotność bajka. Jazda jak rowerkiem. ;)

Tomku miałeś rację. Jeździ się o niebo lepiej, w zakrętach zachowuje sie poprawnie , a o to walczyłem. Teraz pewniej wchodzę w zakręty. 

• Like 1

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.