Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Różne Problemy

Gość Banul
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. Ja myślałem ostatnio że rozrząd się u mnie kończy byłem w serwisie i powiedzieli mi że to alternator i że to dość częste w dziorze 600 jak i 1200

"Ten film wideo jest prywatny" jak odprywatnisz to pomożemy ;)

Po mojemu to łożysko bo żadnych inny nie "bandziorowych" dźwięków nie słyszę.

Ale niech się jeszcze mądrzejsi ode mnie wypowiedzą ;)

Po mojemu to łożysko bo żadnych inny nie "bandziorowych" dźwięków nie słyszę.

Ale niech się jeszcze mądrzejsi ode mnie wypowiedzą ;)

masz na myśli łożysko prądnicy tak ? Ewentualnie orientujesz się czy to droga sprawa :P?

Łożysko alternatora, Bandzior nie ma prądnicy :P

Co do kosztów to nie wiem, nie wymieniałem tej części.

Tak mi teraz jeszcze przyszło do głowy, zwróć uwagę czy ten dźwięk nie pojawia się przy konkretnych obrotach na konkretnym biegu. Często właściciele B6 II gen narzekają na wibracje/dziwne dźwięki przy 5-6 tyś RPM. U mnie np 5,5 tyś obrotów na 6 biegu i mam masaż tyłka przy czym na chwilę też jak by zmienia się dźwięk pracy silnika.

o tych wibracjach to wiem :) tym się nawet nie przejmuje :P ale no to taki dźwięk brzęczący właśnie z okolic napędu, bałem się że skrzynia, lub łańcuch, wszystko wygldąda dobrze jedynie ten alternator mi zasugerował i tak utkwił :P ten dźwięk generalnie od 3 biegu słychać no i tak przy około 3 tyś jak się przyśpiesza i jakby siedziała gdzieś tam wredna mucha :)

Edytowane przez cHRoM

A ja proponuje zdjąć dekiel zębatki zdawczej i zobaczyć czy przypadkiem nie ma luzów na łożysku tej zebatki.

Na tej zębatce. Sprawdź palcami albo śrubokrętem. Dekiel trzyma się na 5 czy 6 śrubach (chyba ampul 5)

28615719engine1.jpg

Edytowane przez Conorian

Czyli bez problemu mogę to rozkręcić i przy okazji przeczyścić ? Dzięki za pomoc :) jutro się pobawię i sprawdzę może pełno tam smaru i też to jakiś powód :P a jeszcze takie pytanko jak zdjąć linkę sprzęgła ? jest jakiś manewr aby nie uszkodzić ? I czy zdejmowaniem nie rozreguluję jakoś ?

Edytowane przez cHRoM

Nie zdejmujesz linki. Po prostu cały mechanizm jest przy deklu tak więc odkręcasz dekiel i będzie on wisiał na lince od sprzęgła. Nie da się nic rozregulować :P

No niestety śruby są zapieczone chyba bo za cholerkę nie mogę ich ruszyć ;/ prędzej torx pęknie niż one się ruszą. Wiecie czym je rozluźnić ?

chodzi o to wycie jakby podczas przyspieszania? Szum jak odkurzacz wchodzący na obroty, albo helikopter przed rozruchem? :) Jak dla mnie to wszystko gra, jak miałem seryjny wydech to tak właśnie chodził.

WD40 i wykrętaki do śrub imbusowych.. Ja miałem ten sam problem. Trzeba było nabijać. I nie pomyl śrub, bo są różnej długości.

Co do odkręcenia to bierzesz torks podłóżny (taki na nasadowy klucz 10) i przez niego tłuczesz młotkiem po śrubie (jakies 2-3 razy) i powinno spokojnie się odkręcić. WD raczej nie podejdzie bo gwint jest głęboko.

Hmm nie potrafię opisać odgłosu ani to trzaski ani stuki ni to zaworki czy odkurzacz, takie jakby bzykanie gumowej muchy, denerwujący świst, coś jakby dwa gumowe elementy tarły i taki świst jakby się balon pocierało. Może uda mi się lepiej nagrać ten film dziś.

Remki dzięki za informację :) zawsze staram się układać tak jak wykręcałem, ale tutaj zwrócę szczególną uwagę( o ile się wykręcą ;/ )

A może plastik któryś Ci się poluzował i drży? Np. ten po lewej stronie, jest nad napędem, a wrażenia słuchowe na motocyklu mogą mieć mylne pochodzenie :)

Edytowane przez remki

chodzi o to wycie jakby podczas przyspieszania? Szum jak odkurzacz wchodzący na obroty, albo helikopter przed rozruchem? :) Jak dla mnie to wszystko gra, jak miałem seryjny wydech to tak właśnie chodził.

No to i ja się włączę. Mam taki dzwięk jak zużyte łożysko podczas przyspieszania i jest to dosyć głośne. Na filmiku kolegi nie słychać tego. Co to może być? Wydaje mi się jakby to było gdzieś z przodu. Może być coś takiego przy przednim kole? Jest tam jakies łożysko?

U mnie większość nerwów zjadła czacha i wszystkie jej elementy. Jak jedno się uspokoiło po moich zabiegach to drugie zaczynało.... w końcu dałem sobie spokój, a bandzior widać lubi takie akcje, bo brzęczy sobie za każdym razem coś innego, jak się okazało nie tylko przy czaszy. Może to samo u ciebie się dzieje. Dla przykładu, moja szyba rzęziła tak jak by coś grzechotało, albo mieliło. Cyrk na kółkach.

Tutaj drugi filmik, https://www.youtube.com/watch?v=2pjYRXoOJYY

zauważyłem że jak słyszę ten dźwięk i wcisnę sprzęgło to słyszę podobny dźwięk ale słabszy i to od łańcucha, może za słabo nasmarowany ? Czy dogorywa zębatka zdawcza? Chyba że jak dziecko panikuje ? Znawcy bandziorów proszę o analizę :P

Gonzales, kolega miał w yamaszce takie szuranie jak przyśpieszał to było łożysko w kole, może podnieś jakoś przód i zakręć ?

Zerknę jak wróce do domu. dzięki

Teraz sobie uświadomiłem że wyje mi to tylko przy przyśpieszaniu.... więc to raczj nie będzie koło...

Edytowane przez gonzaless