Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Różne Problemy

Gość Banul
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Kup markowy zestaw i jedź do mecha.

Zdejmowanie wahacza żeby założyć zakuty łańcuch to nieporozumienie :D

Jak widać powyżej, koledzy już ci pisali że masz zainwestować w dobry markowy napęd to bedziesz zadowolony..... po co zbędne pytania???

Możesz też kupić ten tańszy, w sumie raz wypada się pomylić, później przy wymianach będziesz bezbłędnie wybierał co trzeba ;)

Koledzy a jaki łańcuch polecicie mi do mojego bandziora bo problem jest podobny jak u kolegi czyli wiecznie mam luźny łańcuch i czytając tego posta zrozumiałem że należy się mu wymiana .

Ja proponuje jednak sprawdzic to łożysko zębatki zdawczej. Zębatka sama z siebie nie będzie hałasowała a jedynie wyrobione łożysko wałka tej zębatki. Przynajmniej u mnie tak było. np bieg 3-6 i lekkie dodawanie gazu od 3 tys obr. Silnika wtedy jeszcze tak nie słychać a łożysko szumiało/bzyczało, przy odchyleniu lewej nogi jeszcze głośniej. Później to wiadomo przy wyższych obr silnik zagłusza wszystko:)

No chciałem się dziś zabrać za tą zębatkę, ale śruby zapieczone ;/ pryskałem wd40 cały dzień i ani drgnęły, w jednej aż gwint się zaokrąglił ... popryskałem na noc i zobaczymy. A możliwe że mam luźny łańcuch i to on jakoś tak hałasuje, przy zębatce zdawczej ? Chociaż sprawdzałem organoleptycznie i wyglądał ok

gonzaless, w samochodowym przykładowo im szybciej tym bardziej huczy np do 50 km/h az tak nie słychać a powyżej aż głowa boli

Edytowane przez cHRoM

Dla mnie te odgłosy są w normie, naped masz zdrowy? może jest nierówno wyciągnięty, jak małem skur... napęd to Bandek wydawał na prawde niepokojące dźwięki.

• 1 month later...

Witam, pytanie takie jak temacie, zalozylem nowy napęd, przed jazda szcztywno siedział na zębatce, problem dotyczy tego że nie odstaje od tylnej zebatki, tylko chodzi na boki w lewo i prawo, o milimtetr moze. I czy to jest normalne??

Edytowane przez Thomsen

dobrze koło ustawiłeś? i czy tulejke pod zębatke dałeś

a może łańcuch jest za szeroki względem zębatki...

Witam, pytanie takie jak temacie, zalozylem nowy napęd, przed jazda szcztywno siedział na zębatce, problem dotyczy tego że nie odstaje od tylnej zebatki, tylko chodzi na boki w lewo i prawo, o milimtetr moze. I czy to jest normalne??

Rozumiem, że zębatki też wymieniałeś ?? bo generalnie wymienia się jako cały napęd :P a nie sam łańcuch ..

Oczywiście ze zmienilem lancuch wraz z zebatkami, lancuch DIDa, zebatki Sunstara, tulejke pod zebatke tez dalem, lancuch przed jazda był sztywno na zębatce tylniej, a teraz tak jak kolega napisał, ze jakby lancuch byl za szeroki na zebatke. Patrzylem w motocyklach kumpli co maja juz jakis czas lancuch i tez im na boki sporo lataja.

Zebątki mogą nie być w jednej linii.. Musi być zbieżność, żeby nie było tego efektu "latania" na boki. Może tylną zębatkę krzywo przykręciłeś?

Nie no zebatka jest dobrze przykrecona, zebatki obie sa idealnie w jednej lini, moze zle mnie zrozumiales z tym lataniem; mianowicie jak sie rusza palcem w lewo i prawo lancuchem na tylnej zebatce to jest luz...

no i taki luz chyba zawsze jest

Jakoś we wszystkich moich motocyklach łańcuch miał trochę luzu na boki, na zębatce. Oczywiście mówimy o rozsądnych wartościach. Nie ma się czym przejmować, to ma pracować i jakiś tam roboczy luz jest, a że po założeniu nie wyczułeś to się nie przejmuj.

rzecz jest w tym że na łańcuchu i na zębatce musisz mieć to samo oznaczenie szerokości ( 520, 525 lub 530 ale to raczej w mocniejszych sprzętach ta ostatnia) , sprawdz czy nie dostałeś różnych szerokości łańcucha i zębatek.

Sprawdze jutro dokladnie co jest na zebatkach i lancuchu, bo juz nie bede schodzil bo sie wykapalem. A to jest opis danych podzespołow z aukcji:

łańcuch: DID530 VX PROFESSIONAL (X-ring wzmocniony) 110 ogniw + zakuwka

zębatka tył: SUNSTAR SUNR1-5383-47 47 zębów (standard)

zębatka przód: SUNSTAR SUNF511-15 15 zębów (standard)

Sprawdzilem dzis oznaczenia na tylnej zebatce i lancuchu i oto co jest napisane:

Lancuch: DID 50VX Japan

Zebatka: Sunstar 53 83 47

Dodatkowo sprawdziłem ile lancuch po wewnetrznej jest wiekszy od zebatki- roznica wynosi dokladnie 1 milimetr, mierzone suwmiarka

Edytowane przez Thomsen