Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Różne Problemy

Gość Banul
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ej Panowie i Panie a to nie po prostu łańcuch jeździ po górnym ślizgaczu ?

jak sie ustawia zebatki w lini?

Tak:

Zamiast lasera mozna tez z listwa, metalowy plaskownik, dluga linijka itd.

to rozumiem, ale ktorym elementem regulujemy na boki? Chyba nie tylnym kolem, bo wyjdzie ze lancuch prosto ale krzywo jedziemy :P

czyli docelowo przednia i tylna zebatka sa idealnie zbierzne?

Docelowo chodzi o to by koło ustawić w OSI opierając sie ze wskazania lasera na zebatke zdawczą a nie jak robimy wszyscy PACZYMY :) na nie precyzyjne wycięcia na wachaczu .

Edytowane przez krzysiekg
  • Upvote 1

Docelowo chodzi o to by koło ustawić w OSI opierając sie ze wskazania lasera na zebatke zdawczą a nie jak robimy wszyscy PACZYMY :) na nie precyzyjne wycięcia na wachaczu .

Wlasnie o to chodzi. Laser jest mi za drogi, wiec osobiscie uzywam listwy aluminiowej.

Aha i przy sciaganiu dekla nie odkrecalem linki od sprzegla.... moze to wazna wiadomosc ?

Juz mnie to stukanie nie obchodzi wazne zeby mi status wrocil do tego z przed odkrecenia tego diabelskiego dekla....

Dodam ze gdy probuje wrzucic 1 badz 2 to gasnie lampka N

Edytowane przez Gumovvy

bo będą wchodzić bez sprzęgła, jak pokręcisz kołem to wejdą wszystkie.

Może lepiej oddaj moto jakiemuś dobremu mechanikowi, bo jeszcze coś popsujesz ;)

• Upvote 2

W samochodzie również wbijesz biegi bez sprzęgła na zgaszonym silniku.. Taka jest analogia działania skrzyni. Skrzynia motocyklowa pozwala nawet na wbijanie biegów bez sprzęgła podczas jazdy.

Edytowane przez casper92

• 2 weeks later...

Zostaw ten motocykl, oddaj go komuś do roboty. Nie posiadasz elementarnych podstaw wiedzy na ten temat. Poczytaj książki, pooglądaj schematy i dopiero zadawaj pytania jak coś będzie dla Ciebie nie jasne. Takie tłumaczenie to na forum nie ma sensu. To jest tak jakby niewidomemu od urodzenia, opisywać otaczający go świat. Ty w ogóle masz prawo jazdy? Powodzenia i wytrwałości życzę :)

• 4 months later...

Witam,

jakiś czas temu miałam glebę na moim bandicie, na prawy bok (niestety T.T). Było kilka rzeczy do zrobienia, ale dzisiaj zakończyłam pracę i wybrałam się na pierwszą jazdę od czasu upadku. Wszystko było ok. do czasu jak chciałam wprowadzić moto do garażu. Po wyłączeniu silnika i przeprowadzeniu moto na luzie usłyszałam dziwny hałas z okolic przeniesienia napędu. Pierwotnie podejrzenie padło na łożysko ale hałas ewidentnie dochodzi z okolicy zębatki zdawczej przy silniku. Nie ma znaczenia czy przeprowadzam moto siedząc na nim czy też kręcę tylnym kołem gdy stoi na centralnym podnóżku, hałas jest zawsze. Wydaje mi się, że w czasie jazdy też słyszałam jakiś dziwny terkot aczkolwiek ciężko to ocenić gdy motocykl jest włączony. Dodam, że przed glebą tak hałaśliwego dźwięku nie było.

No i pytanie moje jest następujące:

-czy ktoś się z czymś takim spotkał?

-czy upadek mógł spowodować uszkodzenie jakiejś części silnika, która powoduje teraz ten terkot?

-jakieś pomysły, co to? :)

Dodaję film z YT, gdzie zarejestrowałam dźwięk (jakby ktoś trzeszczał balonem)

http://www.youtube.com/watch?v=Z0xn5pJFCkY&feature=youtu.be

pozdrawiam i bardzo liczę na pomóc, bo bardzo mnie niepokoi ten hałas :(

Edytowane przez Krzysztof
Połączenie tematów.

Dźwięk nierówno wyciągniętego łańcucha jak dla mnie, jak Lukers radzi sprawdź kolo

Podejrzewam że jak dodasz dokładnie w co wyglebiłaś :) ewentualnie foty bedzie latwiej :P Co nie zmienia faktu że podejrzewam przestawienie tylniego koła :P

Zmierz sobie temat podany niżej

http://polishbanditcrew.pl/topic/14835-jak-sprawdzic-ustawienie-kol-w-motocyklu-jednosladowosc-kol/

Moim zdaniem za mocno naciągnięty łańcuch. Ustaw odpowiedni luz łańcucha (2,5-3,5 cm, mierzony na stopce bocznej) . Po glebie mogło przestawić się koło i też jak wyżej wspominają koledzy proponuję ustawić ;)

Łańcuch był nasmarowany, sprawdzę to czy jest dobrze naciągnięty i obczaje koło, mogło faktycznie się przekrzywić ;)

Jak się glebiłam, to uderzyłam bardziej przodem, potem dopiero poleciałam na bok (zresztą opiszę moją fascynującą historie w stosownym temacie o moim upadku, już wkrótce ;) )

Sprawdzę wszystko i dam znać czy pomogło.

Wielkie dzięki, czekam może na kolejne sugestie :)

Dziekuję Krzysztofie za umieszczenie mnie w odpowiednim temacie! :)

A no nie ma sprawy. Zawsze to przejrzyściej będzie, jeśli tematy są w jednym. Dzięki za wyrozumiałość.