Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Różne Problemy

Gość Banul
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A no dzięki, tak lepiej. Te 14 lat różnicy, to nie tak wiele, ale jak Ty będziesz w moim wieku, to ja już będę się rozglądał za filcowym kapeluszem :P

• 2 months later...

Witam,

Zauwazylem ze mam troche slabo naciagniety lancuch, postawiłem na centralnej ustawilem sobie lancuch atu takie odglosy sie wydobywaja:

(dodam ze naped jest nowy)

http://www.youtube.com/watch?v=yCQX7m_OdXE&feature=youtu.be

Czy to jest normalne ?

Jak to jest u was?>

Pozdrawiam LWG

Edytowane przez Gumovvy

tak na wstępie to jak sobie ustawiłeś tak jak trzeba czy tak:Zauwazylem ze mam troche slabo naciagniety lancuch, postawiłem na centralnej ustawilem sobie lancuch.Domyślam się że wiesz jak ma być prawidłowo i tak jest teraz. wydaje mi się że troszkę przesadziłeś i jest za bardzo naciągnięty

Edytowane przez Mohican

Mam 2-3 cm luzu, czytalem serwisowke, wydaje misie ze jest dobrze naciagniety gdy zluzuje to tez tak slychac, odglos jest jak by kazde ogniwo o cos ocieralo nie chce rozkrecac teraz wszystkiego bo nie mma do tego warunkow.

a zobacz jak łańcuch bierze zębatkę i wg tego ustaw - to jest Twoja szansa, jak nie pomoże, to ściągnij łańcuch i pokręć samą zębatką zdawczą

Gdyby łańcuch był już mocno zmęczony i wyciągnięty to można to tłumaczyć, że w którymś miejscu za mocno się napręża. Niektórzy mogą to uważać za herezję, ale jak u siebie dociągnąłem śruby i zdjąłem z centralnej to jeszcze odrobinę się naciągał. Także zawsze sprawdzam na gotowo ile ma luzu. Zdejmij dekiel a winny powinien się znaleźć.

Edytowane przez Patela

Zdialem dekiel i teraz nie moge nic zrobic ! nie moge wrzucic biegu moto nie pali!!!!!!!!!!!

No chyba cię to nie dziwi ? :D

Nie panikuj :D. Będzie żył, kręć ręką i wypatruj co jest nie tak, wyłap na czym tak trze

Powiedzcie co w tej sytuacji zrobic bo narazie stoi moto i nic nie zerobien ie moge ani wrzucic 1 ani wyzej stoi na luzie i tyle :( a jak pale to nawet nie drgnie zeby chociaz spalinke pusicic

Tak jak wyżej koledzy Ci pisali - moto na centralkę i kręcisz kołem. Z odkręconym deklem nigdzie nie pojedziesz...

weś sie ogarnij i napisz czy masz zdjęty czy przykrecony dekiel , pijany jesteś ? bez urazy ale nic nie kumam z tego co piszesz a chciałem pomóc

jak dla mnie to masz za mocno naciagnięty łańcuch który jest stary i ciężko chodzi na ogniwach .

Edytowane przez krzysiekg

sciaganalem dekiel zeby zobaczyc jak sie ma zebatka zdawcza, nic tam nie wyczailem bo naped jest nowy. zakrecilem dekiiel zakladam ta obejme na drazek od skrzyni biegow i dupa nie da rady ani biegu wrzuccic ani odpalic

Edytowane przez Gumovvy

czarodziej. Dobrze wlozyles drazek od biegow na wieloklin i ten czujnik powyzej (choc nie wiem od czego on)?

Samo stawianie motocykla na kola i ustawianie lancucha jest nieprawidlowe.

Prawidlowo ustawia sie naciagniecie lancucha gdy wahacz znajduje sie w pozycji poziomej. W tej pozycji odleglos osi zebatki przedniej do osi zeebatki tylnej jest najwieksza.

Druga sprawa jest ustawienie tylnej zebatki idealnie w jednej linii z przednia. Zdelmij dekiel i przyloz jakas prosta listwe do tylnej i popatrz jak wyglada drugi koniec listwy

w stosunku do zebatki przedniej. Sa odchylenia? Czesto jest tak, ze lancuch nie biegnie "rowno" tylko probuje "zeskoczyc". Zebatka wypycha lancuch poprzez wywieranie

nacisku na boczne blaszki poczym ten sie zeslizguje i spada na dol powodujac klepanie.

Edytowane przez pioter

"Czujnik" to naciąg sprzęgła. To raczej nic nie powinno mieć do gadania. Dobrze złożyć i sprawdzić czy sprzęgło dobrze weszło w dekiel.

Edytowane przez Patela