Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Różne Problemy

Gość Banul
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka. Dziś Wracając do domu pękł mi łańcuch a ze jestem póki co zielony w temacie mam pytania koledzy? Co mogło być przyczyna, co mogło się staci jak się do tego zabrać.Z gory dziekuje

A jak łańcuch to i zębatki tak? Czyli cały napęd. A przy zerwaniu mogły uszkodzić się cylindry lub inne części silnika? Jak to ugryźć

Tak, napęd najlepiej wymieniać w całości.

Zdejmij dekiel zębatki zdawczej i sprawdź czy nie uszkodził karterów, bo jeśli urwał się przy większej prędkości i wystrzelił z dużą siłą, to mogło się tak stać.

Łańcuch był nasmarowany, sprawdzę to czy jest dobrze naciągnięty i obczaje koło, mogło faktycznie się przekrzywić ;)

Jak się glebiłam, to uderzyłam bardziej przodem, potem dopiero poleciałam na bok (zresztą opiszę moją fascynującą historie w stosownym temacie o moim upadku, już wkrótce ;) )

Sprawdzę wszystko i dam znać czy pomogło.

(...)

Jeśli dźwięk nie ustanie po odpowiednim ustawieniu naciągu łańcucha i osiowości zębatek to przejedź się niedługi dystans i posłuchaj czy nie słychać wycia łożyska wałka zębatki zdawczej. Miałem taki sam problem, a dźwięk spowodowany był rozpadnięciem się właśnie tego łożyska.

Okej, to również sprawdzę, wielkie dzięki!! Jutro będę kombinować, mam nadzieję, że odkryję przyczynę :)

Miałem taki sam problem, a dźwięk spowodowany był rozpadnięciem się właśnie tego łożyska.

Hmmm...a jaki jest koszt wymiany tego łożyska? Bo zdaje się, że to właśnie to. Sama już tego na bank nie zrobie, więc pytam, czy masz rozeznanie w kosztach obejmujących również serwis? Chyba, że sam wymieniałeś - jeśli tak, to masz jakieś porady, tutorial? :P

I czy ktoś może polecić mechanika z W-wy, najlepiej z okolic Pragi, który zrobiłby to dobrze?

Witam Panie i Panowie...

Szukałem po wpisach podobnego przypadku jak mój ale niestety nie znalazłem... może słabo szukalem...dlatego jeśli ktoś już coś o tym czytał lub pisał proszę o przekierowanie...

no ale do rzeczy... wszystko było cacy do niedzieli... po powrocie z trasy... niedługa ok 250 km... przy ruszaniu spod świateł pojawił się irytujący dźwięk (stukanie)... w okolicach małej zębatki ale ciągnie jakby po całym łańcuchu... stukanie jest regularne i propporcjnalne do przyspieszenia... ustaje przy ok 30km/h... (dźwięk przypomina strzelanie - przeskakiwanie łańcucha) dodam, że łańcuch i zębatki nie są specjalnie zużyte... nie są też nowe... dodam, że przed trasą umyłem moto i przez roztargnienie i niedopatrzenie nie nasmarowałem łańcucha... naciągnąłem łańcuch bo wydawało mi się, że jest za luźny... jest skok ok 3 cm... znajomy polecił mi spore nasmarowanie łańcucha... fakt pomogło... w chwili obecnej przy starcie stukanie zdecydowanie zmniejszyło się... ale całkowicie nie ustało... stuknie i puknie raz na jakiś czas... i moje pytanie... znaczy się to już napęd się kończy??? czy była to poprostu wina umycia, nienasmarowania łańcucha i 250 km trasy???

z góry dziękuję za odpowiedzi... :)

Edytowane przez Krzysztof

Może za bardzo naciągnięty a trasa bez nasmarowania łańcucha też swoje zrobiła....

Umyj go porządnie naftą i potem nasmaruj, sprawdź czy jakieś ogniwa nie są zapieczone oraz czy masz dobrze zębatki w osi i czy łańcuch nie jest za bardzo napięty jak siadasz na moto - bo tak też może być.

Edytowane przez Magpie

Trzeba użyć wyszukiwarki - np. łańcuch, albo tagów - wszystko jest na forum.

Dlatego przenoszę ten temat, bo po co po raz kolejny zakładać następny o stukach w zestawie napędowym.

dzięki... sprawdze naciąg siedząc na pokładzie...

Umyj go porządnie naftą i potem nasmaruj, sprawdź czy jakieś ogniwa nie są zapieczone oraz czy masz dobrze zębatki w osi i czy łańcuch nie jest za bardzo napięty jak siadasz na moto - bo tak też może być.

Dostosuję się do zaleceń... :) napiszę czy pomogło... :)

Edytowane przez Krzysztof
Edytować zamiast pisać kolejne posty po sobie.

obstwiam źle ustawione koło przy naciąganiu łańcucha przez co nie układa się on równo na zębatkach. Ponadto jak nie był smarowany to dźwięki będą spotęgowane.

Przepraszam, że nie zaglądałem dawno do tego tematu. Wymiana łożysk wałka zdawczego (540zł w ASO - koszt samych łożysk) plus 600zł za robociznę. Łożyska wałka zdawczego to spory problem w Suzuki jak powiedział mi mechanik (ostatnio wymieniał łożyska w gsf1250 z 2007 roku), nigdy nie wymieniał tych łożysk przy innej marce niż Suzuki. Czasami warto mieć słabiej naciągnięty łańcuch, bo masa kierowcy + ewentualnie plecaczek powoduje dodatkowe napięcie łańcucha co jest zabójcze dla łożysk, a wydatek niemały.

I jak się zakończyła historia? Wymieniłaś łożysko? Jeżeli tak to jakie to były koszta?

mechanik powiedział, że to nie łożysko, tylko cały układ napędowy już do wymiany :P

mechanik powiedział, że to nie łożysko, tylko cały układ napędowy już do wymiany :P

Szczęściara ;)

Wypocone za pomocą Sraptalka i wypchnięte z iPhone 4

Szczęściara ;)

Uffff...kolejny powod do napicia się :P:D

Uffff...kolejny powod do napicia się :P:D

Zegar cyka :)

Ja ostatnio też zmieniałem. Wyrwałem DID-a VX z zębatkami JT za 370 zeta. Wysyłki nie płaciłem bo odbierałem w sklepie kolesia. Jak jeszcze nie wymieniłaś i szukasz dobrej ceny to mogę zapytać czy ma jeszcze w takiej cenie ;) . Jeden myk tylko że nie był zakuty, musiałem zakuć gdzie indziej. Jak coś to pisz na PW ;)

Ja ostatnio też zmieniałem. Wyrwałem DID-a VX z zębatkami JT za 370 zeta. Wysyłki nie płaciłem bo odbierałem w sklepie kolesia. Jak jeszcze nie wymieniłaś i szukasz dobrej ceny to mogę zapytać czy ma jeszcze w takiej cenie ;) . Jeden myk tylko że nie był zakuty, musiałem zakuć gdzie indziej. Jak coś to pisz na PW ;)

Dzięki wielkie :) mechanik mnie zapewnił, że ma dobre dojście do DID-a, więc mówił, że za cały układ i robocizne weźmie niewiele.....zobaczymy :) będę pisała jak już czegoś się dowiem ;)

Dzięki wielkie :) mechanik mnie zapewnił, że ma dobre dojście do DID-a, więc mówił, że za cały układ i robocizne weźmie niewiele.....zobaczymy :) będę pisała jak już czegoś się dowiem ;)

Wal jak w dym :D