Skocz do zawartości

Zna Się Ktoś Na Spawarkach?

Renowator
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wziąłem się za ciekawy projekt restauracji samochodu i w związku z ogromem prac blacharskich muszę nauczyć się spawać oraz kupić do tego właściwy sprzęt. Z zgłębionych informacji wyłoniłem dwie spawarki, które mnie interesują. Niestety nie wiem na którą się zdecydować ponieważ nie mam zbyt wielkiego pojęcia o spawaniu. Raczej kieruję się możliwościami spawarek wypisanymi w katalogu i ogólną opinią o producentach. Zapewne nie zgłębię nawet połowy możliwości sprzętu, który zakupie jednak chciałbym by docelowo była to spawarka, której za chwilę nie będę zmieniał po padła lub nie starcza do tej roboty. Jeśli ktoś ma pojęcie o spawaniu i spawarkach to proszę o pomoc w dokonaniu wyboru

ESAB C200i

Kemppi Minarcmig 180

Ja pomyślałbym też o Firmie Bester - in plus marka Polska pewność jakości oraz dostępności akcesoriów również za kilka lat.

Esab jest marką profesjonalną i cenioną - zakres amperażu to 180 A - sprawność wynosi 25% czyli spawasz 2,5 minut a 7,5 minut sprzęt odpoczywa

Kempi ma bardzo podobne parametry i podobną jakość

Plus dla rodzaju spawarek jakie wybrałeś - invertery - oznacza to że są to spawarki oparte na elktronice a nie na transformatorze (te się szybko wyłączają- czujnik termiczny), plusem jest również waga urządzenia i to że możesz pracować na przedłużaczu nie tracąc sprawności (transformator z każdym metrem przedłużacza traci sprawność). Do prac blacharskich 160 A jest maksem jaki będziesz potrzebował. Myślę że można jeszcze spokojnie popatrzeć za Besterem - super cena do jakości ale półka niżej od wymienionych - dla amatora super. Marki które wymieniłeś używają głównie profesjonaliści ...

W obu przypadkach spawanie jest proste bo metodą MigMag - czyli godzinka ćwiczeń i dasz radę

Jak masz jakieś pytania to śmiało

pzdr

kosmal

Edytowane przez kosmal
  • Upvote 1

jeżeli chodzi tylko o spawanie blach auta to wystarczy bester 115 amperowy , takowy posiadam i spawałem nim moje auto i mija trzeci rok eksploatacji a wszystko się trzyma jak powinno :lol:

Noż kurrrrwa już Ci zazdroszczę. I kiedyś pewnie sobie machnę taki kompakcik. Zależy do czego to ma być. Jeśli do wyspawania podłogi w dużym fiacie to spokojnie da radę. Jak byś chciał spawać ramę stara 660 to może już nie wydać. W spawaniu w osłonie gazu nie mam dużego doświadczenia ale widzę, że za pieniądze można mieć teraz wszystko ;).

jeżeli chodzi tylko o spawanie blach auta to wystarczy bester 115 amperowy , takowy posiadam i spawałem nim moje auto i mija trzeci rok eksploatacji a wszystko się trzyma jak powinno :lol:

120 A to minimum ;)

a i spojrzałem na ceny tej hurtowni i muszę przyznać że ceny mają lekko wygórowane :)

jak się na coś zdecydujesz to dawaj cynka na Priva coś pomyślimy...

Edytowane przez kosmal

Czytałem dużo o Besterze i zdania są podzielone. Jedni chwalą inni psioczą do tego dochodzi mój zupełny brak praktyki więc sami rozumiecie moje dylematy. Myślałem nad Besterem 1801 bo za 2500zł można go wyhaczyć z całym osprzętem. Na nie korzyść dla mnie przemawiają jego wymiary waga i ponoć to, że te podane powyżej spawarki zapewniają lepszy komfort pracy. Docelowo jeśli pomysł wypali będę tej spawarki potrzebował do dalszych projektów, więc nie chcę wywalić kasę, a później kupować coś lepszego. Nie jest to duży fiat tylko rzadszy model dużego samochodu, w którym bardzo dużo elementów trzeba wyciąć i wspawać na nowo. Nie chodzi mi o sprzęt hobbystyczny, tylko taki który ma tylko starczyć do tej roboty na długo i w żaden sposób nie ograniczać przy racjonalnym koszcie. Z tego co zgłębiłem temat to ESAB należy do Lincoln Electic (tak jak BESTER) i robiony jest w polsce, przez co części bardziej dostępne i tańsze od Kemppi. Jednak wiele ludzi wypowiada się, że kemppi wiedzie w technologii i rozwiązaniach, które przekładają się na możliwości sprzętu. Pewnie gdybym miał doświadczenie wiedziałbym co wybrać a jak narazie to tylko ulotki i hasła reklamowe co która potrafi ;) Chciałbym do środy podjąć decyzję i zrobić zamówienie to może do piątku będę miał sprzęt na kompletowanym warsztacie.

Czytałem dużo o Besterze i zdania są podzielone. Jedni chwalą inni psioczą do tego dochodzi mój zupełny brak praktyki więc sami rozumiecie moje dylematy. Myślałem nad Besterem 1801 bo za 2500zł można go wyhaczyć z całym osprzętem. Na nie korzyść dla mnie przemawiają jego wymiary waga i ponoć to, że te podane powyżej spawarki zapewniają lepszy komfort pracy. Docelowo jeśli pomysł wypali będę tej spawarki potrzebował do dalszych projektów, więc nie chcę wywalić kasę, a później kupować coś lepszego. Nie jest to duży fiat tylko rzadszy model dużego samochodu, w którym bardzo dużo elementów trzeba wyciąć i wspawać na nowo. Nie chodzi mi o sprzęt hobbystyczny, tylko taki który ma tylko starczyć do tej roboty na długo i w żaden sposób nie ograniczać przy racjonalnym koszcie. Z tego co zgłębiłem temat to ESAB należy do Lincoln Electic (tak jak BESTER) i robiony jest w polsce, przez co części bardziej dostępne i tańsze od Kemppi. Jednak wiele ludzi wypowiada się, że kemppi wiedzie w technologii i rozwiązaniach, które przekładają się na możliwości sprzętu. Pewnie gdybym miał doświadczenie wiedziałbym co wybrać a jak narazie to tylko ulotki i hasła reklamowe co która potrafi ;) Chciałbym do środy podjąć decyzję i zrobić zamówienie to może do piątku będę miał sprzęt na kompletowanym warsztacie.

cena za 1801 z pełnym osprzętem we Wrocku (czyli na miejscu) to 1748 zł - tyle że to jest inna technologia - transformator a nie inwerter...

Zdania owszem że są podzielone - każdy użytkownik niemca powie że jest super ekstra i nr 1, użytkownik japońca powie to samo o swojej marce i produkcie który użytkuje (mały obiektywizm:))

Moje zdanie jest takie: można kupić autobus jadąc z żoną nad morze tylko po co ? skoro i tak nie wykorzystasz jego możliwości....Twoja decyzja :)

dobra spadam ...

Temat zamknięty, wybór padł na zestaw ESAB C200i

• 4 years later...

Rozglądam się za spawarką do warsztatu. Takiego przydomowego. Wiecie - czasem coś pospawać. Raz więcej raz mniej. Nie do jakiegoś profesjonalnego zakładu. Znajomy ma taką spawarkę http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa-snake-200p-magnum-maska-i5548635153.html

W porównaniu do mojej starej spawarki tą spawa się mega fajnie. Jestem akurat na etapie zakupu takiego sprzętu a jako, że na forum jest nie jeden doświadczony spawacz to mam pytanie. Czy w tej cenie spawarka Magnum to dobry wybór czy polecicie coś innego? :usmiech:

Osobiście spawam spawarką firmy Ideal (TECNOARC 211-S). Przed zakupem konsultowałem wybór z moim znajomym, który spawa zawodowo od lat i polecił. 
Zakres napięcia spawania to 200A, ze sprawnością 65% także nieźle. Chłodzona wentylatorem.
Sprzęt jest malutki i poręczny.

Przy spawaniu przez 5h prądem 110A (wiadomo że z niewielkimi przerwami) nawet się nie nagrzała, nigdy się nie zdarzyło, żeby wywaliła zabezpieczenie (16A typ B).
Spawam metodą MMA ale po dokupieniu osprzętu można przeskoczyć na TIG. 

Kosztowała mnie 525 zł. Do tego kupiłem maskę z podglądem za 40zł.
Chciałem samościemniającą ale po badaniu rynku okazuję się że poniżej 280-320 zł dobrej się nie kupi a na to za mało spawam. 

Jedyne do czego można się przczepić to funkcja: "ANTI STICK
przeciwzwarciowa - automatycznie wyłącza napięcie spawania, jeśli elektroda sklei się ze spawanym materiałem,
co ułatwia jej odrywanie i zapobiega przypadkowemu powstaniu łuku spawalniczego." nie wydaje mi się żeby to działało.

Jeżu jakie ceny :P

Ja za swojego nutoola 200A z casto dałem 350zł i działa od dwóch lat, teraz przy budowie domu się odrabia i złego słowa nie powiem. z tego co czytałem to taka dedra w pudełku dla marketów

http://polishbanditcrew.pl/topic/21990-jaką-kupić-spawarke/?hl=spawarka

Ja mam Besterkę  200i-ST używana dość często przeważnie do bednarek już kilka lat się sprawuje i mam nadzieję że tak zostanie . 

z tego co czytałem to taka dedra w pudełku dla marketów

http://polishbanditcrew.pl/topic/21990-jaką-kupić-spawarke/?hl=spawarka

No wlasnie tez mam Dedre 200A MMA i zlego slowa bym nie powiedzial :P

Doszedlem juz troche do wprawy to nawet uzylem jej do odkrecania zapieczonej sruby bez lba w pokrywie od pokrywy zaworow (tej od strony chlodnicy :D) jak i w tym tygodniu spawanie tlumika z dolotem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.