Skocz do zawartości

Olejarka Domowej Roboty - Różne Rozwiązania i Problemy

Gość MOTOMYSZOR
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To się nie rozkręca w środku jest sprężyna i jak pociągnę z jednej bądź drugiej strony to kabel się wyciąga około centymetra potem wraca . Ot takie dziwne coś :) Jakieś pomysły co do kontaktronu ?

napisałem powyżej: daj go między oba reed'y

a ta sprężynka ewidentnie świadczy o tym że to bezpiecznik :)

fakt - mea kulpa

wielki KUKU ma rację - stawia więc kolację 

Sywek nie wiedziałeś,QQrQ-u ma zawsze rację,ha,ha

Nie bardzo potrafię rozszyfrować ten schemat który wysłałeś właśnie nad nim siedzę. Jak podłączyłem sam kontaktron pod wyjścia REED to walnęła ta ścieżka . Nawet jeśli uda mi się podłączyć kontaktron to aby sprawdzić działanie zestawu potrzebowałbym 1333 impulsy przy ustawieniu przełącznika HEX w pozycji 1 więc przydałby się jakiś generator żeby wytworzyć te impulsy a nie machać magnesem nad kontaktronem. 

Edytowane przez Adi491

jeżeli wali ta ścieżka to prawdopodobnie masz zwarcie w układzie

elektronika ma to do siebie że najczęściej pada na zwarcie (nie na rozwarcie) i to właśnie mogło powodować spalenie bezpiecznika. Bez obejrzenia płytki (porządne zdjęcia z dwóch stron) ciężko będzie na odległość cokolwiek ustalić, czasami sprawdzenie napięć w układzie może coś podać.

dobrze by bylo gdyby wiedziec co jest napisane na plytce. moze jest tam cos co wskazuje na wersje?

w sieci mozna znalesc schematy jak ten wersji 2.6

schaltplan_761.gif

• Upvote 1

Wszelkie napisy jakie są na płytce to: 
McCoi-II
V 1.2  
NC-step.de  
© 4/01MOVP

Na razie w dalszym ciagu poszukuje info w internecie na temat tego układu może coś ciekawego wyczytam jeśli nie to jestem wstępnie umówiony z Sylwkiem że dostarczę mu go i on na to zerknie :) 

McCoi-II V 1.2  napewno wersja 1.2

Mozesz sprawdzic ten uklad na bledy wedlug tego zdjecia

fehlersuche-3.jpg

Pioter - daj linka do tego schematu 2.6 - mam bardzo słabą jakość po ściągnięciu

O ile się nie mylę (a może tak być) to 1.2 oznacza wersję płytki

a ten schemat z podaną wersją 2.6 to do płytki dla oprogramowania 2.6

Z przeglądanych postów na McCoi gdzieś wyczytałem że do płytki 1.2 ktoś chciał wgrywać wersję 2.5

czyli że co innego wersje płytki a co innego wersje oprogramowania

Nie dosyć że człek nie zna języka to jeszcze forum strasznie wielkie (jakby nie wiadomo jaką filozofię można było do olejarki wstawić).

Na razie nie widzę innej możliwości zdalnej pomocy jak bardzo dobre zdjęcie układu ścieżek (z obydwu stron) i sprawdzenie przez Adiego napięć podanych przez Piotera

http://www.mccoi-forum.de//files/schandplan_761.gif

Inny tu: http://www.mccoi-forum.de/viewtopic.php?t=984

No i schemat, podobny do tego co ma Adi ale nie sprawdzalem czy bynajmniej czesci w calosci sie zgadzaja:

http://www.mdvp.de/Kette/Schaltung.gif

Tez juz myslalem ze majac dobre zdjecia z gory i dolu plytki, mozna by sobie schemat samemu naszkicowac.

EDIT

Na tej stronie McCoia sa zdjecia trzech wersji. nie mam pojecia czy to wszystkie ale mysle, ze tak bo

zostala ona do tego celu zalozona.

http://www.mccoi-forum.de/viewtopic.php?t=1065

Edytowane przez pioter

Umówiony jestem z Sylwkiem że wyślę mu ten układ jednak jako że się pochorowałem i nie zapowiada się żebym szybko wyzdrowiał wstawiam fotki układu może ktoś coś na to poradzi. Układ postaram się podesłać w tym tygodniu. Napięć na razie nie mam możliwości zmierzyć ale postaram się to nadrobić. 

ihost_1421084510__kopia_dsc03908.jpg

ihost_1421084637__kopia_dsc03910.jpg

układ wziąłem na stół, przemierzyłem napięcia wg układu który podał PIOTER. Były OK (za wyjątkiem jednego 9V ale to błąd w opisie bo ścieżka szła bezpośrednio do drugiego pinu opisanego jako 12V)

Podpiąłem zwykły styk pomiędzy złącza Reed i ustawiłem w tryb testów "0"

Diody zaczęły pokazywać że wpadają impulsy, udało mi się zrobić test pompki oraz test czujnika deszczu.

Nadszedł więc czas na podpięcie generatora - sprawdziłem czy sygnał z generatora steruje mi wejściami Reed i generator poszedł w ruch.

Czekałem ponad 6tysięcy impulsów na różnych ustawieniach ustawiacza. Niestety sygnał się nie pojawił.

Na płytce jest złącze 6pinowe. Być może na nim się ustawia przejechany dystans. Ale ja nie potrafię tego zrobić (ustalić). Przejrzałem teksty po angielsku na stronie forum McCoi ale nie znalazłem tam rozwiązania. PIOTER podsuwał mi tłumaczenie fragmentów dotyczących wersji 2.5. Niestety forum głównie dotyczy wersji 2.6 albo wersja w postach nie jest podana. To co podał PIOTER sprawdziłem. Układ się nie usypia, reaguje na impulsy wejściowe, ale nie wiadomo dlaczego po jakimś dystansie nie jest podłączany sygnał pompy (jakby miało czekać bardzo długo albo nie zadziała nigdy - ja się znudziłam czekaniem choć z różnymi kombinacjami ustawień spędziłem nad nim kilka godzin)

Tak więc można powiedzieć że poległem, pomóc może tylko instrukcja instalacji do wersji 2.5, bo mi to tak wygląda jakby układ działał tylko parametry nie były ustawione.

Zawsze można wymienić sterowanie pod układ który w offtopie sobie powoli tworzę - bo masz wszystkie istotne części (pompa, zbiornik, dysze, elektrykę pod czujnik etc.). Jeżeli Znajdzie się instrukcja to jeszcze powalczę - jak nie to będę musiał powiedzieć "za cienki syku jesteś" i tyle.

Z tego wszystkiego jeden pozytyw - w mojej olejarce walczyłem z przełącznikiem olejenia podczas deszczu, a teraz wiem że można zrobić czujnik deszczu i olać wyłącznik :)

Szukałem instrukcji jednak nic mądrego nie znalazłem. Na moje niedoświadczone oko uszkodzony jest scalak, a wymiana jego i programowanie chyba mija się z celem. Jeszcze nie tracę nadziei szukam informacji, wielkie dzięki Syku i Piotrek za zaangażowanie i fachową radę lecą plusy :)

Pomalu kolego, pomalu. Napisalem do mccoia i najpierw zobaczymy co oni mi odpisza.

Na kapitulacje jest jeszcze czas.

scalak nie wygląda na uszkodzony - bo reaguje na sygnały wejściowe i steruje sygnałem pompy.

w prockach albo działa dany port albo nie działa. więc nie bardzo jest to wina procka.

mnie się wydaje że te układy mogą pracować z różnymi czujnikami (albo hallotron na kole albo czujnik wewnętrzny motocykla)

obydwa dają różne impulsy - jak zamontujesz na kole hallotron to masz impuls co 2metry, jak weźmiesz z zębatki zdawczej masz ich kilka.

Ja podejrzewam że jakoś się programuje ilość impulsów na np 1 kilometr - ale nie wiem jak.

W moim programie aby wejść w tryb ustawiania trzeba było przy włączeniu przytrzymać przycisk, potem go puścić, potem przez 10 impulsów diody trzymać przycisk a potem przez kolejne 10 nie trzymać a potem znowu dotknąć przycisku - bez instrukcji kto by na to wpadł. Ale chciałem aby przez przypadek nie wejść w tryb programowania. Dlatego z PIOTERem jesteśmy bezradni bez instrukcji.

Ok koledzy, moze to i nie ladnie z mojej strony, ale nie wszystko tak do konca wam powiedzialem.

Powodem jest, ze sam czekam na odpowiedz mccoia i nie chce wam zawracac d....

Na ich stronie mozna sciagnac sobie zarowno oprogramowanie jak i maly tool do konfiguracji olejarki.

Znajdziecie to na http://www.mccoi.de/ w punkcie Konfig-Tool/einfach konfigurieren. Poza tym w Downloads/Rund um den McCoi mozna znalesc dokumentacje i oprogramowanie w roznych wersjach. Jezeli ktos sciagnie sobie Konfiguratora to w paczce znajduja sie juz te pliki i nie trzeba sciagac osobno.

Syku otrzymal ode mnie takze link do kodu zrodlowego oprogramowania, ktore moim zdaniem pasuje do tej wersji olejarki.

W punkcie Downloads/Nützliches mozna takze znalesc plik asmpack.exe instalujacy programm wavrasm.

Jest to maly program Assembler-AVR, za pomoca ktorego mozna z pliku *.asm generowac plik *.hex.

Wydawalo by sie, ze wszystko w takim razie mamy ale, niestety nie.

Wszedzie pisza, ze to dla wersji 2.6 a czy to kompatybilne?

Wlasnie o to pytalem w mailu do McCoia.

Mysle, ze teraz juz wiecie o co tu biega.

Edytowane przez pioter

PIOTER - ja po niemiecku tam nawet nie zaglądam - bo i tak nie rozumiem

Jeżeli dostaniesz/znajdziesz jakąkolwiek instrukcję instalacji/ustawiania do wersji 2,5 to podaj (byle po polsku, ewentualnie angielski, no może jeszcze z rosyjskim, przy pomocy słownika, dałbym radę - niemiecki odpada, więc musisz tłumaczyć)

Pierwsze to próbować uruchomić w tej wersji co jest.

Również jeżeli do wersji 2.5 znajdziesz najnowsze oprogramowanie (albo otrzymasz info i nim) to podaj linka do ściągnięcia lub plik.

Postaram się wgrać do tego procka moim programatorem (i tak więcej nie zepsuję niż jest)

edit

dobra sam poszukam oprogramowania do wersji 2.5 ale wolę mieć najpierw jakąś instrukcję jak to powinno być ustawiane

edit2

a może oni mają konfigurację tego tym zewnętrznym oprogramowaniem

tu teoretyzuję:

1) pisząc program, ustawiam sobie na procku że zmienne są w konkretnym miejscu (konkretne adresy)

2) piszę aplikację na kompa która robi wpis danych do tych konkretnych adresów (czyli zmienia parametry olejenia) -jakie to profesjonalne ;)

3) tylko że wtedy zakładam że każdy klient ma programator do zmiany zawartości procka (trochę to chore, ale każdy z nas ma nierówno pod sufitem)

Edytowane przez syku

Ja mam nadzieje, ze oprogramowanie 2.6 bazuje na starszych. Jezeli by tak bylo, to wystarczy wgranie np. wersji 2.6 albo tej przetworzonej 2.4 z kodu zrodlowego za pomoca programu do konfiguracji z ominieciem albo ustawieniem parametrow, ktore nie mamy w tej olejarce na zero i powino zagadac ale to, to sie dowiem jak odpisza.

Byc moze beda chciel miec wiecej informacji, to wtedy wszystko moze sie wydluzyc.

Jezeli ale dostane konkretna informacje to tlumaczenie wszystkiego nie jest juz problemem.

Edit

Co do punktu 3-go to nie koniecznie. Wystarczy przy zakupie podac np. obwod kola, ilosc impulsow itd. i oni to odpowiednio zaprogramuja. Sa ale i tacy, ktorzy lubia dostosowac wszystko samemu do wlasnych, specyficznych potrzeb.

Edit 2

Jest pierwsza odpowiedz mccoia.

Tak jak przypuszczalem, potrzebuja wiecej informacji.

Edytowane przez pioter

Wyczytałem coś takiego (tłumaczenie trochę nieudolne za pomocą translatora) . Szukam teraz jak to zaprogramować.
W przypadku braku zasilania układ jest automatycznie resetowany. W wersji 2.6 jeżeli przyciśniemy guzik a HEX ustawimy w pozycję 0 to powinno nastąpić 50x załączenie pompki i piszą też że podczas tej czynności tworzy się kopia zapasowa... hmm..

Podczas pracy, cross-dioda miga co 2 sekundy!
Przełącznik HEX jest przełączany z McCoi pozycję testową "0". Przypomnienie: W trybie pracy
(HEX HEX-1 do F) są wyłączone, diody na płycie! W zależności od instalacji wartości odległości są
dobrze nadaje się do 6000 metrów na początek. W przypadku obecnego programowania
następujące pozycje HEX przedstawiciela następujących dystansach (wartości są zaokrąglane do strony):
HEX-0 tryb testowy, nie HEX smarowania 8 7333 metrów
HEX HEX 9 1 5000 m 7666 m
HEX HEX-A 2 5333 m 8000 m
HEX HEX B 3 5666 metrów 8333 metrów
HEX HEX-C 4 6000 m 8666 m
HEX HEX D 5 6333 metrów 9000 metrów
HEX 6 6666 metrów HEX-E 9333 metrów
HEX HEX-7-F 7000 metrów 9666 metrów
Edytowane przez Adi491

Wyczytałem coś takiego (tłumaczenie trochę nieudolne) . Szukam teraz jak to zaprogramować. W przypadku braku zasilania układ jest automatycznie resetowany. W wersji 2.6 jeżeli przyciśniemy guzik a HEX ustawimy w pozycję 0 to powinno nastąpić 50x załączenie pompki i piszą też że podczas tej czynności tworzy się kopia zapasowa... hmm..

sprawdziłem - działa włączenie pompki również w wersji 2.5

Podczas pracy, cross-dioda miga co 2 sekundy!

Takie wyprowadzenie jest na płytce 2.6 na 2.5 go nie ma

Przełącznik HEX jest przełączany z McCoi pozycję testową "0". Przypomnienie: W trybie pracy
(HEX HEX-1 do F) są wyłączone, diody na płycie! W zależności od instalacji wartości odległości są
dobrze nadaje się do 6000 metrów na początek. W przypadku obecnego programowania
następujące pozycje HEX przedstawiciela następujących dystansach (wartości są zaokrąglane do strony):
HEX-0 tryb testowy, nie HEX smarowania 8 7333 metrów
HEX HEX 9 1 5000 m 7666 m
HEX HEX-A 2 5333 m 8000 m
HEX HEX B 3 5666 metrów 8333 metrów
HEX HEX-C 4 6000 m 8666 m
HEX HEX D 5 6333 metrów 9000 metrów
HEX 6 6666 metrów HEX-E 9333 metrów
HEX HEX-7-F 7000 metrów 9666 metrów

Jeżeli impuls jest jeden na 2 metry (jeden obrót koła) - to ja wczoraj dwa razy przekręciłem 65 tys impulsów (nie che mi się liczyć ile to km)

W wersji 2.6 jest możliwość zapalenia diody na "1". Ja próbowałem przyciskiem, sygnałem z przebiegu (trzymając je dłużej, trzymając podczas startu) - nic nie pomogło

Diody się nie zapalały.

Teraz tylko czekam na info od PIOTERa czy mam przygotować opis problemu dla mccoi'a a On przetłumaczy, czy też sam opisał problem.

edit:

i sorki ale tekst w stylu "HEX HEX D 5 6333 metrów 9000 metrów" to ja nie wiem gdzie mam użyć (przynajmniej jak tłumaczysz to na ludzki ;)

Edytowane przez syku

Ok. Chciałem opis problemu sam jakoś ogarnąć ale jak mi to poukładasz to sie nie pogniewam.

Edytowane przez pioter

Pioter - wysłałem Ci maila z informacją dla McCoi'a - daj znać czy coś uzupełnić

Objasnienie zrobione jest mega.

Przekaze go w wersji oryginalnej i dopisze objasnienia wszystkich punktow po niemiecku.

EDIT

Mam jednak pytanie.

Wspominales tez cos o tym trybie uspienia, na HEX innym jak

0 to tez sie nie wlaczyl albo?

EDIT 2

Mam odpowiedz na Maila , ktorego wyslalem jeszcze przed otrzymaniem twojego opisu.

Pisze, ze podawanie impulsow funkcjonuje wylacznie, gdy generator i uklad maja wspolna mase (maysle , ze tak miales)

oraz radzi zmienic kontroler AT90S2313 na aktualnego ATtiny2313 (potrzebne sa ale jakies male zmiany w ukladzie)

Ps.

na zdjeciu podanym przez Adi widac, ze sciezki nie wygladaja najlepiej. Wyczytalem, ze dochodzi czesto do problemu poprzez zle przylutowanego BUZa. Jest tam tez jedna sciezka poprawiana drutem miedziannym?

Edytowane przez pioter

• 2 weeks later...

No i nici z tego wszystkiego wyszly.

Nie ma szansy znalesc softa do tej olejarki.

Krotko mowiac,pisza aby wziasc troche grosza do reki i kupic nowsza wersje.

Dobre! Lepiej, o ile reszta sprawna, poczekac i brac ten od Syka. Jego napewno bedzie "mega".