Skocz do zawartości

Hamulce - Przewody - Pompa - Zaciski - Odpowietrzanie - Pytania I Problemy

Łukasz600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś tak mam, że zalewam układ od góry. Ale robiłem manewry, że strzykawka na odpowietrznik i ciągnę. Przy tłoczeniu od dołu boję się, że nabierając płyn do strzykawki dmuchnę bąbelek.

Poza tym objawy nie są jak przy zapowietrzonym układzie: klamka idzie miękko cały czas oraz nie twardnieje od pompowania. Układ odpowietrzaliśmy już może 10 razy, ile się otłukliśmy w zaciski, przewody, trójnik tylko ja i brat wiemy...

Ale chyba będę musiał się przemóc i wciskać płyn od spodu.

A przy okazji mam pytania: czy pompy mają różne "wielkości"/"wymiary"? Może na wysunięcie klocków trzeba więcej płynu niż daje pompa? Gdzie patrzeć na objętość pompy? Czy istnieje fizyczna możliwość, żeby przewód w oplocie puchnął?

w oplocie to tez guma przeciez wiec pewnei jakies tam znikome ilosci puchniecia wystepuja ,ale jesli nie jest to stary przewod ( wiecej niz 6-8 lat) to bym tym glowy nie zawracal.

sprobuj raz od dolu moze pojdzie- tyle razy jechales od gory ze niewielka roznica .Bombelkow ci nie zassie strzykawka- ciecz sie sama w niej wyrownuje i nie wtloczysz zadnych bombli - fizyka po prostu dzial i grawitacja.Tylko na poczatku zrob jak lekarz z igla psiknij troche na bok zeby plyn byl u samej gory strzykawki , Robilem tak 2 razy w zeszlym sezonie i poszlo ok. Raz troche sie knedlolilem z tym ,ale samemu troche ciezko pompowac i odkrecac i jeszcze wtlaczac. Z bracholem dacie rade .

• 1 month later...

Witam. Po ostatniej niedzielnej przejażdżce uświadomiłem sobie, że hamulce w moim Dziorku nie są zbyt wydajne. Kiedy kolega dał mi się przejechać moim starym ale za to pięknym Suzuki GS 500 zwróciłem uwagę na jego bardzo dobre hamulce (porównując do mojego Bandita) a kolega nie mógł wyjść z podziwu że w Bandycie pomimo dwóch tarcz i dwu tłoczkowych zacisków hantle są tak słabe. I rzeczywiście miał racje. Zacząłem szukać przyczyny tego stanu. I tu pytanie do was. Po sprawdzeniu klocków przednich okazało się ze maja jeszcze po 4mm grubości okładziny ciernej. Są to klocki EBC FA 231 DOUBLE H. Grubość tarczy to 4,6 i 4,7mm. Przepuściłem przez układ nowy płyn hamulcowy i oczywiście sprawdzając czy nie jest zapowietrzony. Tłoczki wychodzą lekko tak samo nie ma problemu z wepchaniem ich. Nie widać żadnych wycieków, a klamka jest twarda. Co może być przyczyną słabych hamulców? Nie mam zbytnio porównania z innym Banditem bo nie swoim Dziorkiem to jeździłem bardzo dawno temu, ale w zestawieniu z GS 500 wypada bardzo słabo. :oczy:

Bandit jest dużo dużo cięższy, a przewody w jakim stanie ? może pasowało by już przewody zmienić.

też mam HH i nie jestem jakoś szczególnie zadowolony

Przewody są w dobrym stanie, nie są sparciałe czy coś w tym rodzaju, Dodam jeszcze że tylni hamulec zaraz po naciśnięciu od razu reaguje na moje zamiary a przedni działa jakoś tak niemrawie. Mam wrażenie że tylni hantel jest lepszy od przedniego. Przedni hamulec muszę bardzo mocno naduścić aby uzyskać jakiś dobry efekt. Chyba że po prostu jak piszę Vidon waga robi swoje, a ja nie jestem przyzwyczajony.

Przed zalaniem nowego płynu trzeba było rozebrać zaciski i je wyczyścić, pod tłoczkami można znaleźć dużo syfu ;)

Jutro rozbiorę zaciski, zaleje jeszcze raz nowym płynem i dam znać jakie rezultaty. :usmiech:

I wyp...ol te klocki kup zwykłe bez HH ( wzmocnione lubią ciepło - dobre na tor i do zacisków w których masz tłoczki po dwóch stronach tarczy)

Przewody w oplocie na pewno nie zaszkodzą.

Jak będziesz czyścił zaciski zwróć uwagę na prowadnice , muszą chodzić leciutko.

Po wyczyszczeniu zacisków, zalanie nowym płynem i wymianie klocków tak jak pisał "farba" na Brembo moto hamuje jak wściekłe :zeby: Dzięki wielkie za pomoc. :usmiech:

klocki brembo wsadziłeś ? jakie konkretnie

Nie pamiętam dokładnie jakie musiał bym na pudełko zobaczyć ale na pewno były niebieskie :zeby: Jutro napisze jakie dokładnie założyłem.

• 10 months later...

co może być przyczyną że tłoczek pompy hamulcowej nie chce wracać do swojego położenia tylko zatrzymuje się gdzieś 3 mm  przed? przez co stop pali się cały czas? Podczas odpowietrzania trzeba go na siłę wyciągać do położenia pierwotnego

Edytowane przez Tomo262

Przydałoby się rozebrać pompę hamulcową i sprawdzić, w jakim stanie jest jest tłoczek. Może trzeba poszukać zestawu naprawczego do pompy hamulcowej (tłoczek, sprężynka, uszczelniacze). 

Rozbierałem pompę i wszystko ładne czyściutkie, sprężynkę trochę rozciągnąłem ale nie dało  to efektu. Gumki wyglądały na ładne ale pewnie po tylu latach nadają się do wymiany. Tylko czemu taki głupi zestaw naprawczy kosztuje 9 dych :/

może  ta uszczelka na tłoczek co jest na zewnątrz  jest  sfatygowana i blokuje  popychacz

9 dych to taniocha, do BMW GS kosztował mnie chyba ze 300. 

ta uszczelka zewnętrzna to się rozleciała i została wyjęta jak rozbierałem i odpowietrzałem bez niej. Ale ja nie mam BMW :/

Rozbierałem pompę i wszystko ładne czyściutkie, sprężynkę trochę rozciągnąłem ale nie dało  to efektu. Gumki wyglądały na ładne ale pewnie po tylu latach nadają się do wymiany. Tylko czemu taki głupi zestaw naprawczy kosztuje 9 dych :/

a nie dawno kolesie z jukej ściągnęli uszczelniacze do B po taniosci ha

• 2 months later...

witam mam problem, ściągnełem zaciski, ponieważ tłoczki się zapiekły. zrobiłem wszystko jak trzeba, i przyszedł czas na zalanie układu płynem hamulcowym, wlalem do zbiorniczka, ale mam problem w postaci że pompka nie chcę wtlaczać płynu do układu. co radzicie? co jest przyczyną?

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie i połączenie tematów.

Odkręciłeś w czasie wtłaczania odpowietrznik?  :zeby: 
Najlepiej kup sobie dużą strzykawkę i wtłocz płyn hamulcowy przez odpowietrznik przy otwartej pokrywie zbiorniczka. Powietrze zostanie wyparte przez płyn z układu do góry. Mniej zabawy niż z odpowietrzaniem.

A propos odpowietrzania:
- kilka razy pompowanie klamką na zakręconym odpowietrzniku

- odkręcenie odpowietrznika bez zwalniania klamki

- zakręcenie odpowietrznika, a następnie zwolnienie klamki

i tak do skutki, aż znikną bąbelki powietrza.. 

Edytowane przez casper92

Panowie mam szybkie pytanie. Wymienilem klocki w I gen na NHC kevlarove i kolo mocno trzyma. Wszystko jest wyczyszczone w plynie hamulcowym.

Pod klockami mialem biale podkladki z jakiegos tworzywa a wszystko bylo wsadzone w metalowy element. Do wszystkich klockow sie to stosuje?

• 9 months later...

moje tarcze przód od b6 mają grubość 3,8mm pojeździ jeszcze na nich?

do sklepu po nowe może dojedzie. Wartość graniczna to 4,6mm więc masz już żyletki.

• krynio pinned this temat