Skocz do zawartości

Hamulce - Przewody - Pompa - Zaciski - Odpowietrzanie - Pytania I Problemy

Łukasz600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdź, czy na opakowaniu jest data ważności/data produkcji. Na niektórych jest data ważności, a na innych informacja, że są ważne, powiedzmy 5 lat od wyprodukowania (patrz na dnie, na korku, i tak dalej).

Więc teoretycznie, jak był taki płyn przechowywany w normalnych warunkach atmosferycznych, to chyba nie powinno być problemu.

Aczkolwiek jak masz tester płynu, albo kogoś, kto tego cyngwajsa ma, to można na wszelki wypadek się upewnić, czy już nie jest zleżały.

• 4 weeks later...

Ja otworzyłem oryginalną butelkę płynu motula 660, która leżała u mnie dobre dwa lata oryginalnie zapakowana i wymieniłem na razie płyn w tylnym zacisku, bo na tyle mi czasu wystarczyło. Jednak pomimo, że ostatni raz dwa lata temu płyn miałem zmieniany na ATE to ten nowy miał nieco ciemniejszą barwę niż stary, ale klarowny był. Mam nadzieję, że OK będzie. Na razie hamuje...

Osobiście bym pewnie kupił nowy, przy wymianach tak robię. Płyn ciemnieje od kontaktu z powietrzem (wilgocią), ale nie wiem jaką powinien mieć barwę wyjściową ten motul. Spotkałem różne płyny, od ciemnosłomkowych, do prawie przezroczystych.
Znalazłem taki temat: What color is Motul 660 brake fluid suppose to be? | Mitsubishi Lancer Evolution Forum (evoxforums.com) pasuje jak ulał do twojej sytuacji. Jak masz tester to może sprawdź na wszelki wypadek... 

Swoją drogą, skoro mowa o płynach hamulcowych, to w Junaku wymieniam go sobie samodzielnie (W Bandziorze robią mi to przy okazji serwisów), więc i kupiłem jakiegoś K2 DOT 4.

W Junaku wymieniałem płyn ze dwa lata temu i dzisiaj sprawdziłem, w jakim jest stanie, bo kupiłem sobie ten długopisik do sprawdzania ilości wody w roztworze. Ciekawostka była taka, że płyn w butelce, dobrze zakręconej, trzymanej w suchej piwnicy, miał 2%, a ten sam, ale dwa lata temu wlany do układu w Junaku, ma mniej niż 1%.

Wychodzi na to, że układ hamulcowy w Junaku jest szczelniejszy, niż raz otworzona butelka. Co nie zmienia faktu, że następnym razem, jak będę płyn wymieniać, to chyba kupię buteleczkę, ile trzeba wleję, a resztę oddam komuś innemu, w zamian za tabliczkę czekolady, czy cuś, bo to szkoda płynu.

• 2 weeks later...

Mm takie pytanie. Na czym polega serwisowe odpowietrzanie pompy hamulcowej? Planuję zmianę przewodów na stalowe przednich hebli i tylnego oraz sprzęgła. Ale niepokoi mnie fakt tego problemu z odpowietrzaniem. Nawet wpuszczenie płynu przez odpowietrznik nie daje efektu? Czyli sam tego nie mogę zrobić i jestem skazany na jakiś serwis motocyklowy (do takiego co będzie miał komputer do B12,5 podejrzewam, że mam najmniej 100 km w jedną stronę...)

• 8 months later...

Witam

Panie i Panowie

BANDIT 1250 (2007)

Planuję wymianę przewodów hamulcowych na oplot. Czy ktoś z Was może podać mi wymiary (długości) poszczególnych przewodów ?

Nie chcę kupować gotowych zestawów, ponieważ nie przewyższają jakością zamawianych na wymiar, a różnica w cenie jest warta zachodu (przećwiczyłem w aucie 4x4).

Oczywiście mogę zdjąć oryginały i pomierzyć, ale może ktoś z Was robił już podobną "operację", bądź zna te wymiary, czy też akurat ma na stole przewody bo robi serwis hamulców w moto....

Pozdrawiam

22 godziny temu, pawelkielce napisał:

Witam

Panie i Panowie

BANDIT 1250 (2007)

Planuję wymianę przewodów hamulcowych na oplot. Czy ktoś z Was może podać mi wymiary (długości) poszczególnych przewodów ?

Nie chcę kupować gotowych zestawów, ponieważ nie przewyższają jakością zamawianych na wymiar, a różnica w cenie jest warta zachodu (przećwiczyłem w aucie 4x4).

Oczywiście mogę zdjąć oryginały i pomierzyć, ale może ktoś z Was robił już podobną "operację", bądź zna te wymiary, czy też akurat ma na stole przewody bo robi serwis hamulców w moto....

Pozdrawiam

Wersja z ABS czy bez ?

ABS - oczywiście 

Ale dzięki za zainteresowanie 😀

Pozdrawiam

Ma ktoś na Śląsku GSX/Bandita z ABS'em (najlepiej 1250) i mógłby mi go udostępnić na kilka minut u niego w garażu? Potrzebuję sprawdzić jak w innym motocyklu zachowuje się pompa ABS uruchamiana komputerem, bo moja chyba umarła i odnoszę wrażenie, że na przodzie działa odwrotnie niż  tył (po włączeniu przodu klamka wpada, po włączeniu tyłu dźwignia odbija do góry).

Kombinujemy z @Luke już dość sporo czasu dlaczego w moim GSX hamulec po zblokowaniu przodu zamiast puścić to trzyma zblokowane koło.

PS. Przewody oplot, pompa hamulcowa po regeneracji, zaciski zregenerowane, układ odpowietrzony, także te opcje wykluczam na dzień dzisiejszy.

2 godziny temu, Ragor napisał:

Potrzebuję sprawdzić jak w innym motocyklu zachowuje się pompa ABS uruchamiana komputerem, bo moja chyba umarła

Bardzo dziwne objawy - bardzo dziwne? Nie chce mi się wierzyć, że konstruktorzy tak zbudowali i podłączyli elementy ABS, że po zaniku napięcia na pompie, lub w całej instalacji motocykla nie było sprawnie działających hebli. Zbyt niebezpieczna teoria. Może zrób próbę w samochodzie. Odłącz aku i z górki jak się rozpędzisz zobacz, czy auto zahamuje? Oczywiście bez ABS-u. 

Coś ta regeneracja nie poszła tak, jak trzeba, lub coś jest nie tak złożone?

• Upvote 1

@Kazmirhamować moto hamuje, problem pojawia się jak już zablokuje przednie koło to wtedy hamulec nie chce puścić (w momencie gdy ABS powinien zadziałać).  @LukeTy jesteś na świeżo, opisz proszę jak zachowywał się mój motocykl w trakcie dzisiejszej próby.

Poprzednim razem komp wyrzucił błąd: C1622 "ABS actuator circuit malfunction(F)" dziś pomimo blokady koła brak błędów na komputerze.

Edit: Być może źle opisuję problem, nie jeździłem na tym moto od sierpnia gdy hamulce nawaliły pierwszy raz, dziś nim jeździł Łukasz dlatego zaczekam, aż się wypowie ;) 

Edytowane przez Ragor

O takiej drobnostce to wiesz, że kontrolka ABS pali się zegarze do momentu aktywacji ABS'u, a to się dzieje po przekroczeniu około 10km/godz.

11 minut temu, Kazmir napisał:

kontrolka ABS pali się zegarze do momentu aktywacji ABS'u, a to się dzieje po przekroczeniu około 10km/godz.

A czemu tak się dzieje, a w aucie już nie?

29 minut temu, Kazmir napisał:

O takiej drobnostce to wiesz, że kontrolka ABS pali się zegarze do momentu aktywacji ABS'u, a to się dzieje po przekroczeniu około 10km/godz.

Oczywiście, że wiem :) 

4 godziny temu, seebst napisał:

A czemu tak się dzieje, a w aucie już nie?

W aucie też jest ta diagnoza. Tylko tam jak nie odczyta prędkości z któregoś koła zapala się kontrolka ABS. W motocyklu odwrotnie. Co by kierownik był świadom i to kontrolował.

Co do objawów wyżej opisanych. Ćwiczyłem to w GS1100. Problemem okazała się wiązka pompy ABS. Dokładnie to zwarcie na przewodach.

Jak już ABS się uruchomił, to trzymał cały czas ciśnienie w układzie i nie działał wtedy zbiorniczek wyrównania ciśnienia pompy ABS. ( Czy jak to zwał).

Dwa dni szukaliśmy :(

ori serwisowka i algorytm po kolei wedlug mnie , a takie moto u nas to odezwij sie na priv dam ci namiary 

A jak wygląda wymiana płynu hamulcowego przód+ tył w wersji ABS? Da radę zrobić bez komputera? Nie chciałbym zapowietrzyć układu i pompy.

Dam znać w weekend jak dobrze pójdzie, będę z Łukaszem wymieniał pompę ABS i zdam relacje z odpowietrzania pustego układu

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka

1 godzinę temu, Evan napisał:

A jak wygląda wymiana płynu hamulcowego przód+ tył w wersji ABS? Da radę zrobić bez komputera? Nie chciałbym zapowietrzyć układu i pompy.

Robisz to standardowo , jeżeli nie zapowietrzysz (wężyk i butelka z płynem hamulcowym) to nic się nie stanie . W pompie abs może zostać trochę starego płynu . Zmieniałem w zeszłym sezonie i zero problemów.

W dniu 14.02.2022 o 14:20, kwinto59 napisał:

Robisz to standardowo , jeżeli nie zapowietrzysz (wężyk i butelka z płynem hamulcowym) to nic się nie stanie . W pompie abs może zostać trochę starego płynu . Zmieniałem w zeszłym sezonie i zero problemów.

Bez pompki podciśnieniowej? 

Tak spokojnie bez pompki podciśnieniowej.

Pompka ułatwia i przyśpiesza

To jest standardowa wymiana , pompka i komputer w momencie gdy zapowietrzysz układ, komputer może także uruchomić pompę abs-u czyli ta odrobina płynu też zostanie wypchnięta .