Skocz do zawartości

Hamulce - Przewody - Pompa - Zaciski - Odpowietrzanie - Pytania I Problemy

Łukasz600
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio czyściłem zaciski i zalewałem ponownie układ. Zalewałem od góry, no i oczywiście zapowietrzyłem pompę ABS'u. Wydawało mi się że wypompowałem całe powietrze ale klamka była gumowa. Żeby było ciekawiej nie twardniała. Konieczna okazała się wizyta w serwisie gdzie podpięli komputer do pompy i zmusili ją to przepompowania płynu (z paroma bąbelkami powietrza) w kierunku zacisku. Jeśli będziesz wymieniał płyn, nie zapowietrz pompy bo jej później nie odpowietrzysz sam.

Pompę odpowietrzysz sam. W serwisie naopowiadali Ci bajek.

Z tym podpięciem do komputera jest po prostu dużo łatwiej co nie znaczy, że jest to niezbędne.

Nie raz rozbierałem cały układ (czytaj zero płynu gdziekolwiek) i dało się odpowietrzyć. Aczkolwiek muszę przyznać, że w modelach z ABS ze względu na długość i sposób poprowadzenia przewodów jest to bardziej pracochłonne.

Podejrzewam, że pompa ABS jest w stanie przepchnąć więcej płynu niż ta przy klamce dlatego łatwiej się pozbyć jakiegoś zgubionego bąbelka powietrza.

Pompę odpowietrzysz sam. W serwisie naopowiadali Ci bajek.

Z tym podpięciem do komputera jest po prostu dużo łatwiej co nie znaczy, że jest to niezbędne.

Nie raz rozbierałem cały układ (czytaj zero płynu gdziekolwiek) i dało się odpowietrzyć. Aczkolwiek muszę przyznać, że w modelach z ABS ze względu na długość i sposób poprowadzenia przewodów jest to bardziej pracochłonne.

Podejrzewam, że pompa ABS jest w stanie przepchnąć więcej płynu niż ta przy klamce dlatego łatwiej się pozbyć jakiegoś zgubionego bąbelka powietrza.

Napisz proszę jak. Widziałem film jak gościu w BMW GS1200 odpowietrza pompę ale w moim GSF 1250 SA nie ma odpowietrznika na pompie.

Napisz proszę jak. Widziałem film jak gościu w BMW GS1200 odpowietrza pompę ale w moim GSF 1250 SA nie ma odpowietrznika na pompie.

W naszych motocyklach pompy ABS samej w sobie się nie odpowietrza. Po prostu odpowietrza się cały układ jak w normalnym układzie. Można sobie życie ułatwić tak wcześniej było napisane poprzez komputer serwisowy ale nie jest to koniecznie.

W pompie ABS odpowietrznika nie znajdziesz bo go tam nie ma. Komputer po prostu utuchamia pompę ABS a wykorzystywane są odpowietrzniki w zaciskach.

Dokładnie całej procedury Ci nie opiszę bo nigdy tego nie robiłem. Nie jest to konieczne pozatym jak się domyślasz nie mam w domu komputera serwisowego suzuki.

Nasz układ nie ma nic wspólnego z układem BMW, tam to całkowicie inna bajka.

W manualu servisowym do GSF 1250SA nie ma słowa o odpowietrzaniu układu przy pomocy pompy ABS'u ani podpinaniu kompa aby rzeczoną pompę pobudzić. Wg manuala układ odpowietrza się ręcznie, w następujący sposób:

1) pompujesz klamką aż "stwardnieje"

2) trzymając cały czas klamkę, odkręcasz zaworek przy zacisku

3) gdy klamka dotknie kierownicy, zakręcasz zaworek znów pompujesz klamką aż stwardniej

4) znowu odkręcasz zaworek, klamka do kierownicy, zakręcasz zaworek i wracasz do pkt 1

i tak ponoć do skutku :)

oczywiście cały czas musisz dbać żeby był płyn w pojemniczku. Czyli do odpowietrzania to najlepiej poprosić kogoś o pomoc bo samemu słabo...

Edytowane przez Szuli

• 2 weeks later...

Witam,

niedawno stałem się posiadaczem Bandit'a, na początku zauważyłem delikatne stuki dochodzące z przodu motocykla na wybojach, nierównościach. Dziś stuki te stały się na tyle nieznośne że zajrzałem do przedniego zawieszenia a następnie zacisku hamulcowego. Okazało się, że przedni prawy zacisk jest luźny. Jego luz spowodowany jest zużyciem tuleji na trzpieniu (tym dłuższym od klocków hamulcowych). Element o który mi chodzi zaznaczyłem na obrazku poniżej

I teraz mam pytanie czy istnieje możliwość zaopatrzenia się w tą część, jeżeli tak polećcie jakiś sklep w Łodzi lub okolicy.

Pozdrawiam,

Szyner

Ostatnio czyściłem zaciski i zalewałem ponownie układ. Zalewałem od góry, no i oczywiście zapowietrzyłem pompę ABS'u. Wydawało mi się że wypompowałem całe powietrze ale klamka była gumowa. Żeby było ciekawiej nie twardniała. Konieczna okazała się wizyta w serwisie gdzie podpięli komputer do pompy i zmusili ją to przepompowania płynu (z paroma bąbelkami powietrza) w kierunku zacisku. Jeśli będziesz wymieniał płyn, nie zapowietrz pompy bo jej później nie odpowietrzysz sam.

Pytanie:po co pozbywałeś się płynu hamulcowego z układu skoro chciałes tylko wyczyścić zaciski. Jedyna konieczność pozbycia się całego płynu z układu jest w przypadku wymiany przewodów hamulcowych.Zwykle wymieniammy płtn przepompowując go przelwewowo

Wyciągałem tłoczki, a więc jak musiałem najpierw odpiąć zacisk. Podczas tej operacji oczywiście zapowietrzył się układ, a że i tak miałem wymienić płyn to podstawiłem butelkę żeby ściekło do końca.

Teraz to bym pewnie próbował zrobić tak aby w chwili odpinania zacisku był ponad pompą hamulcową. Człowiek uczy się na błędach..

• 1 month later...

Witam.

Jakiś czas temu stałem się posiadaczem bandziora , klasyczna 600N z 98r.

Niestety dni zimnych co raz więcej i nasila się problem z klamką od hamulca..

Mianowicie raz łapie wyżej raz niżej , mocniej , słabiej.. Ciężko wyczuć..

Wydaje mi się że guma w klamce może być już sparciała choć nie wiem jakie

są objawy przy zapowietrzeniu układu (po zakupie płynu hamulcowego nie wymieniałem

ani nie dolewałem - było full.)

Słyszałem o "zestawach naprawczych" właśnie do klamki hamulca , ale nic takego nie

mogłem namierzyć..

Może ktoś spotkał się z czymś podobnym? lub zwyczajnie wie ocb?

Dzięki.

sprawdz czy jak pompujesz klamke to robi sie sztywna jak tak to masz zapowietrzony, a koniecznosc naprawy pompy poznasz po tym ze jak przytrzymasz hamulec to samo cisnienie bedzie spadac

Edytowane przez benywariat

zestaw naprawczy np tutaj:

http://netbiker.pl/p...ej-przod-suzuki

sparciała gumka, powoduje dostanie się do tłoczka zanieczyszczeń, przerabiałem w tym sezonie podobny problem, czasem odbijała a czasem stop się świecił podczas jazdy

btw. wymiana płynu i odpowietrzenie na pewno nie zaszkodzi :)

aaaa i jeszcze sobie przypomniałem że problem uwidaczniał się w chłodniejsze dni, podczas upału klamka ładnie odbijała

powodzenia!

Edytowane przez lelon

Jak juz robic hamulce to najlepeij calosc tzn: sprawdzic czy tloczki chodza jak nalezy bez oporow i czy sie uszczelki nie powywijaly ( co moze powodowac czasem taka wlasnie prace hamulcow)

Rozebrac kazdy zacisk , wyczyscic,zlozyc, zalac nowym plynem i powinno sie poprawic.

Koszt uszczelek wielki nie jest . plynu rowniez ,a caly schemat czyszczenia jest na forum w bazie wiedzy.

Odnosnie klamki - sprobuj psiknac smarem silikonowym i poruszac troche klamka - raz tak mialem i pomoglo- nie musialem wymieniac tej gumki

temat przerabiam właśnie na bierząco. Jako iż używam motocykla na codzien, tu pada prawie codziennie, gumka sparciała popsikałem wd40 i działało ale wiedziałem iż jest to tylko chwilowe rozwiązanie. Po pwenym czasie około 4tygodniach problem powrócił, tłoczki się nie cofają do konca. Padła decyzja na wymianę pompy. Wyczyściłem całe zaciski wymieniłem płyn odpowietrzyłem układ ale nie przyniosło to rezultatów.

• 1 month later...

Hej

Wie ktoś jakie są różnice między przewodami hamulcowymi między GSF 600 I gen i II genenarcji?

Chodzi mi o długość, śruby montażowe itd,

Sprzedawca ma gotowy zestaw pod GSF 600 2001-2004, ja mam 1998

Podejrzewam, że przypasuje, ale wolę się upewnić..

Wie ktoś?

Dzieki

Krzysiek

• 2 months later...

Witam,

mam problem z hamulcem przednim (w GSX-R1100) - miękka klamka hamulca.

Pewniaki:

- układ jest odpowietrzony;

- pompa hamulcowa ok (sprawdzane na 3 pompach, z czego jedna na pewno sprawna, bo z mojego bandyty);

- płyn świeży;

- zaciski wyczyszczone, gumki stare, ale ok;

- przewody w oplocie;

- przewody w układzie S (z trójnikiem);

- klocki jeszcze są.

Jakieś pomysły?

Jeśli problem pojawił się po wymianie na oplot to w układzie S często bywają jaja z odpowietrzeniem trójnika. Skoro piszesz że wszystko masz sprawne to wygląda to na powietrze w układzie.

Również obstawiam powietrze w układzie bo innej opcji nie widzę...

no właśnie. Ja jestem teraz świeżo po zabawie z hamulcami i u mnie akurat odpowietrzenie trwało góra 20-30 min razem z zalaniem dwóch układów zalewałem od góry i jest ok ale spróbuj zalać od dołu tak radzą to wyżej

• krynio pinned this temat