Skocz do zawartości

Bandit 1250 - Zużycie Paliwa - Spalanie

Gość mwatras
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nic dodać nic ująć ;)

Albo dodam - są widać 2 szkoły jazdy - takiego Maru czy moja - mimo straszenia na długo wystarczają opony, klocki, napęd, mało pali a moment daje nam wystarczającą frajdę z jazdy i druga jak się komuś pomyliło, że duży Bandit to jakiś sport do wariowania :P Bez urazy panowie wariaci, w sumie to każdy jeździ jak chce, nie szkodzi mi to jeden woli piwo drugi żyto :D

Moje B12 - 4,97 l potem trochę wzbogacona mieszanka teraz wyszło 5,6 l

:)

Eeeee to w takim razie ja się przesiadam na dużego Bandytę bo mój B6 pali około 6l a żeby jechał żwawo to trzeba kręcić wysoko. B12 pali poniżej 6l i ciągnie od samego dołu.

• 3 years later...

Lubię pomierzyć spalanie. Z moich pomiarów wynika:

1. Spokojna jazda solo lub z pasażerką  5,0-5,5 l/100 km

2. Jazda dynamiczna dookoła komina (miasto i podmiejskie) 7 l/100 km

3. Trasa (utrzymuję średnią ok 90 km/h, czyli raczej mocno kręcąc manetą) po Polsce - 6,0 - 6,5 l/100 km, Niemcy 7,0 - 8,0 l/100 km (przepał pojawia się zwłaszcza powyżej 160)

najwięcej spalił mi podczas podróży trasą s3 (ze świnoujścia do wro w 5h) 8,2 l/100 km. 

Zauważyłem, że nie tyle częste sprinty, co długo utrzymywana wysoka prędkość powodują zwiększone spalanie (duża powierzchnia czołowa i boczna, chyba kiepska aerodynamika).

Co ciekawe na pustym wydechu spala 2 setki mniej :)

Spalanie w 1250 jest imponujące na tyle że nie jeden nie może uwierzyć:).

Nie jestem wielkim fachowcem ale wydaje mi się że eksploatacyjnie jest on niedrogim motocyklem :)

Witam

pytanie do posiadaczy 1250-tek , podobno zużycie paliwa nie różni się znacząco od 650 -tek czy możecie to potwierdzić , jakie macie wyniki miasto /trasa spokojna/dynamiczna jazda ?? dodam ze mi po mieście przy dynamicznej jeżdzie 650 pali 7 litrów .

U mnie przecietnie paliwa  wystarcza na 280km  ok 6,5  do 7 l/100km

No to mój chyba jest zepsuty, bo przejechałem zaledwie dwa zbiorniki PB a spalanie wyszło około 9/100 :) Ale minwszystkie motocykle sporo palą...

No to mój chyba jest zepsuty, bo przejechałem zaledwie dwa zbiorniki PB a spalanie wyszło około 9/100 :) Ale minwszystkie motocykle sporo palą...

Ja moim zrobiłem już 56 tys. i nigdy mi nie wziął powyżej 7 l !!!

Jakiś MEGA KAT z Ciebie :usmiech:

Oj tam, zaraz kat :) Po prostu na razie się poznajemy z Bandziorro!

Witam

pytanie do posiadaczy 1250-tek , podobno zużycie paliwa nie różni się znacząco od 650 -tek czy możecie to potwierdzić , jakie macie wyniki miasto /trasa spokojna/dynamiczna jazda ?? dodam ze mi po mieście przy dynamicznej jeżdzie 650 pali 7 litrów .

Hej

Faktycznie odgrzewany kotlet.

Zużycie paliwa zależy od bardzo wielu czynników;

1-kwestia  motocykla ,bandity występują  przecież jako nakedy ,z półowiewką lub pełną owiewką(gsxf-jak mój),

dość znacznie się różnią aerodynamiką ,wpływ ten rośnie ze wzrostem prędkości,ważne jest też czy latasz z kufrem(mi),z plecaczkiem,

ważny też jest stan techniczny moto,ciśnienie w oponach

2-kwestia silnika 1200 czy 1250 i ilości biegów(5 lub 6), w porównaniu z 600/650  osiągają konkretną predkość

przy znacznie mniejszych prędkościach obrotowych,podobnie z przyspieszeniami,ewentualny tunning

3-kwestia paliwa ważniejsze od liczby oktanowej (95 lub 98) jest wartość opałowa czyli ilość zawartej w nim energii.

Jeżdżąc za granicę puszką,notowałem istotne różnice w zużyciu ,dochodzące do 1,5 l,przy identycznych warunkach jazdy,

tylko z tytułu przekroczenia granicy Niemcy/Francja czy Austria /Włochy.

Co ciekawe przy dieslu różnic nie było.

4-kwestia warunków jazdy trasa/miasto,czy dzidujesz czy nie

Zużycie jest wypadkową tych wszystkich czynników.

W przypadku mojego gsx 1250 fa z 2011 w pełnym ubranku(+ deflektor),zanotowałem  przeciętne zużycie

w zakresie 5-5,5 l na trasie,6-6,5 l w mieście,zaś min 4,2 l do 6,9 l .

Dodam ,że wcale się nie turlam po drogach ale i specjalnie nie dziduję.

Byłem na łikend nad morzem i spotkała mnie niespodzianka - średnia z 1000 km 5,5 litra na setkę. Przelotowa cały czas 120 - 150, teren zabudowany zgodnie  prawem. Prawie nie hamowane, jazda płynna, duży rollbag z tyłu. Co ciekawe cbr 1000rr spaliła 5,1 przy takiej jeździe !

• 2 weeks later...

Troszkę pojeździłem już moim 12,5 i spalanie oscyluje wokół 6.5-7 l. Czyli jest nieźle:)

MK

• 1 month later...

Odświerzę delikatnie.

Mam bandziora 650 w gaźniku i palił do tej pory 5,5 - 6L, nie zmieniłem stylu jazdy i ostatnio spalanie cały czas waha się pomiędzy 7,5-8L. Co może być powodem?

Odświerzę delikatnie.

Mam bandziora 650 w gaźniku i palił do tej pory 5,5 - 6L, nie zmieniłem stylu jazdy i ostatnio spalanie cały czas waha się pomiędzy 7,5-8L. Co może być powodem?

Ciśnienie w oponach,ewentualnie regulacja gaznika.

Filtr powietrza w miarę świeży - 4k km. Sprawdzę ciśnienie, synchro może faktycznie się przydać..

Filtr powietrza w miarę świeży - 4k km. Sprawdzę ciśnienie, synchro może faktycznie się przydać..

u mnei był pęknięty przewód podciśnienia i spalanei skoczyło do 11 litrów luknij czy wszystko szczelne

Filtr powietrza 4tys? ( A CZY WYMIENIAŁEŚ W TYM ROKU ;) ) jak nei to do wymiany

swiece tez tam troche maja do gadania, ale tyle by nieskoczylo do gory...

• 6 months later...

Odgrzeję kotleta Panowie, pytanie do bardziej doświadczonych kolegów jak się ma spalanie przy filtrze powietrza K&N w stosunku do oryginału? I czy ktoś analizował o ile wzrasta spalanie przy jeździe z grzanymi manetkami i bez?

Pewnie filtr ma pozytywny wpływ a grzane manetki negatywny ,na zużycie paliwa.

Ale żeby  to sprawdzić to trzeba by robić badania w laboratorium,w normalnej drogowej eksploatacji

będzie to nie uchwycenia.

• 1 year later...

GSF650 2007 ze sporym żaglem z przodu :)

Nazwa Przejechany dystans Liczba tankowań Średnie spalanie mieszany 3 763 km 18
PB
 6,79 l/100 km
pozamiejski 248 km 1
PB
 5,18 l/100 km

• 1 year later...

tak jak już pokulałem trochę kilosów...

GSF650 SA z dużym żaglem ;)

przejechany dystans: 44 210 km,  średni koszt: 0,44 PLN /km
PB Średnie spalanie: 5,71 l/100 km

Edytowane przez pwm