Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

TEMAT POWSTAŁ Z POŁĄCZENIA INNYCH WĄTKÓW O ZMIANIE, POPRAWIE OŚWIETLENIA W BANDICIE - WYMIANIE ŻARÓWEK, MONTAŻU KSENONÓW.

Posty w temacie ułożone są chronologiczne.

Moderator
Krzysztof.

--------------

Z uwagi na to ze pracuje na popoludnia i wracam w nocy na moim bandziorku przydalobysie mocniejsze swiatelko. jaka zarowke wmonotwac czy warto i jak sie ma do tego ladowanie akumulatora. z gory dzieki za info

Edytowane przez krynio

moc zostaw sobie tą samą to alternator i akumulator się nie kapną, że zmieniłeś :)

Polecam Philips z serii NightVision albo Night Guide (lepiej). Od razu "widać" zmianę.

A jak jest bardzo stara to założ byle jaką bo każda z wiekiem żołknie.

No chyba, że masz nadmiar kasy to oczywiście bi-Xenon np taki: http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=oferta&typ=HB4&pojazd=motocykl1lampa (HB4).

Wrzuć słowo Xenon w wyszukiwarkę forumową to znajdziesz jak zamontować i jakiego Ci trzeba.

to i ja sie przylacze do pytanka , bo mam wlasnie zarowki blue vision philipsa hb4 i hb3 ,one emituja swiatlo takie lekko niebieskawe ( jak nazwa wskauje)- i yteraz pytanko czy wymieniajac je jest jakas koniecznosc niedotykanai tych szkielek ,bo tu sa jekies rekawiczki narysowane na odwrocie ,o co kaman wie ktos?? bo jutro sie biore za wkrecanie i zeby mi zaswiecily

ja do swojej maszyny założyłem bi-xenony, połączenie wg instrukcji dołączonej w zestawie,

snop światła o zbliżonej barwie do światła dziennego, po podmianie ze zwykłą żarówka bardzo duża poprawa,

oczywiscie wiadomo że taki reflektor nie ma dopuszczenia do stosowania i jak piesek bedzie upierdliwy do zapłacisz pokute. :lol:

to i ja sie przylacze do pytanka czy wymieniajac je jest jakas koniecznosc niedotykanai tych szkielek ,bo tu sa jekies rekawiczki narysowane na odwrocie ,o co kaman wie ktos?? bo jutro sie biore za wkrecanie i zeby mi zaswiecily

chodzi o to aby ich nie dotykać bo sam tłuszcz z ludzkiej skóry potem będzie się na nich palił i skróci diametralnie ich życie.

Jednak jeśli pomimo wysiłków mimo wszystko dotkniemy szkła to można zawsze je obmyć z odcisków szmatką ze spirytusem.

Dokładnie, żadnej żarówki halogenowej nie można dotykać paluchami ani w szkło ani w ten czopek na górze. A swoja drogą blue vision sprawdzają się zacnie

Dokładnie, żadnej żarówki halogenowej nie można dotykać paluchami ani w szkło ani w ten czopek na górze. A swoja drogą blue vision sprawdzają się zacnie

to samo tyczy się Xenonów.

Po dotknieciu żarnika w R1 (myślałem: przecież xeno jest zimniejsze od halogenu - nic mu nie będzie) po miesiącu użytkowania spalił mi się zarnik.

tu masz linka do strony na której jest temp. barwy światła

http://www.xenon-hid.info/temperatura-barwowa.html

mam nadzieję że trochę przybliży ci to tematykę barwy światła.

zestawu a allegro nie widziałem wcześniej więc sie nie wypowiadam

"domowa" różnica zwykłych H4 a Philips Xtreme Power - jest bielej i jaśniej.

23799234.jpg  17953066.jpg (zwykłe krótkie / długie)

60168808.jpg  44376637.jpg (Xtreme Power krótkie / długie) 

większość ksenonów na rynku to zestawy 35W a uzywał ktoś zestawów 55W

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=310244188199&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

postanowiłem w końcu zrobić upgrade swoich świateł i zastanawiam się czy nie było by sensu wydać kilku funtów więcej i kupić mocniejszego zestwau???

Edytowane przez mynka_uk

Ja dzisiaj kupiłem cos takiego osram bo w nocy ledwo widac cokolwiek a z szybka lustrzanka to juz w ogole lekka ekstrema ;) Jak dojda zobaczymy co to za badziew. Xenonok to jest to niestety tylko do soczewek pasi. W takiej lampie jak ja mam by to marnie wygladalo

Ja dzisiaj kupiłem cos takiego osram bo w nocy ledwo widac cokolwiek a z szybka lustrzanka to juz w ogole lekka ekstrema ;) Jak dojda zobaczymy co to za badziew. Xenonok to jest to niestety tylko do soczewek pasi. W takiej lampie jak ja mam by to marnie wygladalo

dzichad a skad tys taka firme wytrzasnal .? wyglada troche jak z dupy strony ;) -ale jak sie sprawdzi to nie bede sie juz smial.

jak cos to ją osram i tyle ;)

generalnie osramy to b.dobre świecidełka wiec licze ,ze bedzie ok

większość ksenonów na rynku to zestawy 35W a uzywał ktoś zestawów 55W

http://cgi.ebay.co.u...e=STRK:MEWAX:IT

postanowiłem w końcu zrobić upgrade swoich świateł i zastanawiam się czy nie było by sensu wydać kilku funtów więcej i kupić mocniejszego zestwau???

miałem już Xenony 35W w B-King i R1. Do ZZRa założyłem 55W i są wyraźnie mocniejsze od 35W.

TAK koniecznie ostrożnie wyjmować z pudełka i montować w reflektorze !!!

Koniecznie w rękawiczkach !

Inaczej, pozostają na szkle bańki halogenu ślady tłuszczu i zabrudzeń z palców, które to potem powodują przegrzanie a nawet jej pęknięcie.

Można zamiast rękawiczek zastosować suchą czystą szmatkę lub nawet serwetkę.

Często jest to dość trudne bo dostęp do wkładania nowego żarnika utrudnia obudowa czy elementy konstrukcyjne.

Artur

Ksenony (35W) są drastycznie mocniejsze od halogenów

czy aby 55Watowe nie wypalają oczy tym z naprzeciwka

i to bez ostrzeżenia ?

ohmy.gif:rolleyes:

Ksenon jak dla mnie syf . U nas niestety wciąż modny i taki fajny . polecam Philips MotoVision , spoko żarówka

no ZAJEBIŚCIE żeś uargumentował ze ksenony to syf...możesz startować na prezydenta!

Tyle razy zostałem oślepiony że nie mam na to gówno lepszego określenia , cóż takie mam zdanie z nieba sobie tego nie wziąłem tylko z jezdy . Jak się coś w tej kwesti zmieni (a nie sądze , bo każdy chce być fajny , ew. każdy sądzi że ksenon uratuje mu życie ;) ) to swe skromne zdanie zmienie .

oślepiony zostałeś w puszce czy na moto ?

Podejrzewam że w puszce, a to z 3 powodów:

-brudna szyba samochodu (na moto dba się o czystość wizjera)

-zła pozycja za kierownicą (kierowcy często "za bardzo leżą", a moto wymusza w jakiś sposób pozycje)

-gapienie się wprost na reflektory jadącego z naprzeciwka (na moto nie ma na to czasu)

4 możliwością jest złe ustawienie świateł tego co oślepia i z tym nic się nie da zrobić.

chocby w czwartek , jechałem obładowany w nocy dwupasmówką , wyprzedzał mnie na łuku gośc na gsxr , z recji że zabierał się za to jak cipka to świeciał i świecił w lusterka , wkurzyłem się :angry: i od tego czasu jestem jeszcze bardziej na "NIE"

a z tego co wiem zeby miec ksenony to obowizkowe jest posiadanie samopoziomowania sie lampy oraz spryskiwacz do klosza. jak se zalozy xenony do golfa 3 to mozna dowod rejestracyjny stracic podczas kontroli:)

• krynio pinned this temat