Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym, aby one także służyły do jazdy dziennej, aby być lepiej widocznym na drodze. Ostatnio w drodze na ziemniaka pańcia po prostu nie zauważyła mnie wyjeżdżając z ulicy podporządkowanej - skończyło się dzwonem :(

Wysłane z mojego fona

Ja mam takie: https://allegro.pl/oferta/lampa-reflektor-halogen-led-ring-motocykl-skuter-7647046562

Może tylko mi się wydaje ale,odpukać, odkąd je mam, intensywność wymuszeń z bocznych uliczek jakby zmalała.

Ja mam takie: https://allegro.pl/oferta/lampa-reflektor-halogen-led-ring-motocykl-skuter-7647046562
Może tylko mi się wydaje ale,odpukać, odkąd je mam, intensywność wymuszeń z bocznych uliczek jakby zmalała.

No właśnie knuję coś takiego kupić.
Co do widoczności to z motocyklami jest taki problem, że po jednym reflektorze widzianym z daleka trudno ocenić odległość stąd wymuszenia z podporządkowanych na motocyklistach.
Trzy światła na pewno zwrócą uwagę i mam nadzieję będzie mniej wymuszeń.
No w nocy też się przydadzą :).

Wysłane z mojego fona

Tak. 

32 minuty temu, Mohican napisał:

to chyba to samo tylko cena za parę

Tak. Szybciej było mi znaleźć linka z allegro.

19 minut temu, kitza napisał:

Tak. 

Tak. Szybciej było mi znaleźć linka z allegro.

to nie złośliwość,kilka dni temu na ali szukałem halogenów roboczych i widziałem je w ofercie między innymi. Ale różnica ceny nie mała. pozdrawiam

Tez mi to chodzi po glowie, bo jak jade wieczorem to czasem trochę pozno zakręt widzę. A, ze na dniach zamawiam gmole to chętnie poobserwuje temat.

Kolega ma w Varadero i sprawdza się genialnie w nocy widoczność lepsza 3x. Zastanawiam się do siebie montować, ale czy to będzie wyglądało w nakedzie hmm... 

Kupiłem takie na Ali, opcja z ringiem świecącym. Niestety po podłączeniu do zasilania okazało się że w środku świeci jakaś czerwona dioda. Wolę tego nie zakładać bo policja może się przyczepić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Godzinę temu, Misiek1994 napisał:

Kolega ma w Varadero i sprawdza się genialnie w nocy widoczność lepsza 3x. Zastanawiam się do siebie montować, ale czy to będzie wyglądało w nakedzie hmm... 

ja ma na n-ce założone, ledy, wlasnie mi uswiadomiliscie ze niebawem przeglad i trzeba zdemoenotowac zaslonic czy cus :) 

image.thumb.png.1c26da62a63d166b38e028d193fa87e2.png

zależało mi żeby się aż tak bardzo w oczy nie rzucały

5 godzin temu, adi napisał:

ja ma na n-ce założone, ledy, wlasnie mi uswiadomiliscie ze niebawem przeglad i trzeba zdemoenotowac zaslonic czy cus :) 

image.thumb.png.1c26da62a63d166b38e028d193fa87e2.png

zależało mi żeby się aż tak bardzo w oczy nie rzucały

Masz gdzieś linka do tych ledów? fajnie to wygląda.

ledy były z aliexpress.   wiec o certyfikacie można pomażyć. jakieś śmieszne pieniądze to kosztowało, nawet nie wiem czy przeżyją jakąś porządną ulewę :) bardziej dla testów to zamontowałem. 

https://pl.aliexpress.com/item/1-Pair-Motorcycles-Headlight-LED-Scooters-Spotlight-Working-Spot-Light-Super-Bright-Motorbike-Fog-Lamp-White/32830435177.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fGgIhC3

• Upvote 1

mini halogeny  mam model ze zdjęcia lub podobny, posiada 3 funkcje:

-stałe świecenie 100% mocy

-stałe świecenie 50% mocy

-miganie (stroboskoP)

wg. kolegów jadących przede mną, gdy je mam włączone widać mnie.

Używam ich gdy potrzebuję lepszego doświetlenia drogi, nie mają żadnej homologacji, użytkowane od maja 2017, jak dotychczas 2 przeglądy zaliczone i bez mandatu.

Ściągać na czas przeglądu ? :) za leniwy jestem, po co skoro to działa. I kilkanaście krajów tak już objechałem nawet nie pomyślałem, żeby się obawiać z tego powodu policji.

Edytowane przez Caesar
  • Upvote 1

Ja was niektórych to podziwiam za ten upór... Skoro wiadomo, że takie lampeczki nie posiadają żadnej homologacji, że wam się chce to montować, jeździć, na czas przeglądu zdejmować, potem znów montować... ehh 

Tak samo jak z głośnym wydechami. Normalnie jak dzieci bawiące się w kotka i myszkę. :D Tak ciężko odżałować tych parę złotych więcej i kupić coś, będzie z czystym sumieniem będzie można jeździć? 

Nie wiem jak inni ale nawet przez myśl mi nie przeszło żeby ściągać te lampy na czas przeglądu.
Nikt się jeszcze o nie nie przyczepił. Ani diagności ani policja.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, seebst napisał:

Ja was niektórych to podziwiam za ten upór... Skoro wiadomo, że takie lampeczki nie posiadają żadnej homologacji, że wam się chce to montować, jeździć, na czas przeglądu zdejmować, potem znów montować... ehh

Jak wjedziesz w babę ( albo faceta :P) co Cię z paru metrów nie zauważył/a to zrozumiesz, a naukowo udowodnione fakty są takie, że trudniej jest ocenić odległość w sytuacji gdy świeci się tylko jedna lampa niż dwie. Stąd też właśnie wymuszenia z podporządkowanych, bo moto jest daleko i przecież zdążę. Dodatkową niezaprzeczaną zaletą jest lepsze oświetlenie drogi - wiedzą o tym szczególnie posiadacze Banditów "S" sprzed liftingu. Nawet wsadzenie ksenonu niewiele pomagało.

Ja kupiłem sobie takie, jak zamontuję na moto puszczę fotę :)

f7f761554e02b8c5a578edbb5d71

Edytowane przez pawcioj

Ja doskonale wszystko rozumiem, ale jak coś robić to zgodnie ze sztuką i żeby to chociaż spełniało wszelkie normy, żeby nie było jakiś cyrków ze ściąganiem tego podczas przeglądu czy przy spotkaniu z policją, że nielegalnie.

Wolę dać więcej, ale jeździć bezpiecznie i spokojnie, bez obawy o jakieś problemy z policją.

Ja tylko podziwiam ludzi jeżdżących puszkami z tymi śmiesznym pseudo ledami z biedronki, że z odległości 20 metrów ledwo co ich widać i to jeszcze mrugaja te ledy, ledwo co się świecą. Za typ od razu dowody powinny lecieć.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, pawcioj napisał:

Jak wjedziesz w babę ( albo faceta :P) co Cię z paru metrów nie zauważył/a to zrozumiesz, a naukowo udowodnione fakty są takie, że trudniej jest ocenić odległość w sytuacji gdy świeci się tylko jedna lampa niż dwie. Stąd też właśnie wymuszenia z podporządkowanych, bo moto jest daleko i przecież zdążę. Dodatkową niezaprzeczaną zaletą jest lepsze oświetlenie drogi - wiedzą o tym szczególnie posiadacze Banditów "S" sprzed liftingu. Nawet wsadzenie ksenonu niewiele pomagało.

Ja kupiłem sobie takie, jak zamontuję na moto puszczę fotę :)

f7f761554e02b8c5a578edbb5d71

bardzo dobrze, super zestaw, ja nawet wiem dlaczego sobie kupiłeś, ale ciiiiii 

w babę powiadasz? czegoś widać nie wiem 🤣

moim zdaniem najważniejsze to na wieczór zmienić szybę w kasku, na nie przyciemnianą 🤣

1 godzinę temu, pavlacos napisał:

w babę powiadasz? czegoś widać nie wiem 🤣

No nie pamiętasz tej laseczki z Fiata 500 co mi pod koła wyjechała w drodze na ziemniaka ??? Coś jeszcze wspominałeś, że byś z nią dłużej pobajdurzył ale jej pan przyjechał :P

Zawsze można na czas przeglądu zasłonić. O ile dobrze pamiętam przepisy to lampa zasłonięta = nieużywana. I tu diagnosta nie czepnie się. Zresztą niech diagności czy Policjani sie wypowiedzą w tej kwrstii.

Ja jeszcze mam nadzieję, że te wszystkie 'bo lepiej doświetla drogę' odbywają przy 'i ani trochę nie oślepia pozostałych użytkowników drogi'.

Bo wiecie, światła drogowe też dużo lepiej doświetlają drogę i samochód jest dużo lepiej widoczny, ale jednak jeździ się na tych dużo słabszych światłach mijania :lol:

To nie przypadek ;)

Edytowane przez Kukuryku

Ja kiedyś z diagnostą rozmawiałem, że co jest zamontowane na pojeździe musi być sprawne. To nie Simson, że obrócisz kierunki w dół i będzie git. 

A z resztą... to wasza sprawa co będzie, co ja się będę przejmować... tylko po prostu nie kumam takiego podejścia do sprawy. Dla mnie to taka dziecinada, ale róbcie se co chcecie ;)

Trochę po tej Polsce jeżdżę i praktycznie każdy motocykl jakieś 99.8% oślepia innych kierowców. Albo zapieprza na drogowych światłach albo ma zamontowane dodatkowe oświetlenie. 

2 godziny temu, Tomek napisał:

Zawsze można na czas przeglądu zasłonić. O ile dobrze pamiętam przepisy to lampa zasłonięta = nieużywana. I tu diagnosta nie czepnie się. Zresztą niech diagności czy Policjani sie wypowiedzą w tej kwrstii.

Każde oświetlenie zamontowane w pojeździe musi być sprawne w trakcie badania technicznego.

Edit: nie doczytałem do końca i widzę, że seebst mnie ubiegł :lol: 

post mój do kosza zatem poproszę :p:

Edytowane przez Waluś

@rafix  mam wrażaenie że to problem większości pojazdów na polskich drogach. światła przeciwlotnicze to norma. 

• krynio pinned this temat