Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, adi napisał:

@rafix  mam wrażaenie że to problem większości pojazdów na polskich drogach. światła przeciwlotnicze to norma. 

Część kierowców niestety żyje w niewiedzy aż do najbliższego przeglądu, ponieważ zalano nas używanymi reflektorami w wersji UK.

No właśnie, a jak pojazd Cię oślepia, to też nie jesteś w stanie określić jego szybkości i odległości od niego.

Wiem, jak to jest i dotyczy to wszystkich pojazdów ;) 

No dobra poczytałem jak to jest 

Najpierw montujemy w pojeździe:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury Dz. U. Nr 32, poz. 262 załącznik nr.6 

Przeciwmgłowe przednie Motocykl

Ilość 1 lub 2 - symetrycznie względem osi pojazdu blebleble jest wyżej :)

Barwa Biała lub żółta selektywna

Zamontowane nie niżej niż 250mm i nie wyżej niż światło mijania

Sygnalizacja włączenia- obowiązkowy niemigający sygnał zielony lub żółty

Spełnia przegląd zaliczony :)

A teraz mamy wszystko zgodnie z przepisami i lecimy

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury Dz.U. 2003 nr 58 poz. 515

Oddział 3 Używanie świateł zewnętrznych Art. 51.

5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

Prawo o ruchu drogowym ART51

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący może używać świateł do jazdy dziennej. 

3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się:  

1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo; 

2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony; 

3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami. 

4.

5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.  

6. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do kierującego pojazdem, który nie jest wyposażony w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. Kierujący takim pojazdem w czasie od zmierzchu do świtu lub w tunelu jest obowiązany używać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu.

7. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.  

I co by tu nie pisać, jazda na przeciwmgielnych dozwolona jest przy dobrej przejrzystości powietrza. Warunkiem jest poruszanie po krętej, odpowiednio oznaczonej znakami drodze w czasie od zmierzchu do świtu.

Jak trafi nam się służbista i co wtedy ?

Nic- wyłączamy dodatkowe światełko. Najwyżej w PL może to dostaniemy 50 PLN za światła.

Czyli nic w tej kwestii się nie zmienia jeśli chodzi też o jazdę samochodem - ta sama sytuacja. A światła przeciwmgielne są nagminnie w autach używane, czy to droga kręta czy prosta, deszcz czy słońce... nawet są tacy, co tylko na przeciwmgielnych jeżdżą, by się polansować, bo w swoim Passerati niedawno dołożył przeciwmgielne :D

Aleś Ty mądrutki

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Tak mnie jakoś naszło na przemyślenia :D

Dobra, już się więcej nie odzywam, bo pomyślcie, że jestem jakiś nawiedzony. 

W dniu 20.02.2019 o 14:33, Bartsky napisał:

Kupiłem takie na Ali, opcja z ringiem świecącym. Niestety po podłączeniu do zasilania okazało się że w środku świeci jakaś czerwona dioda. Wolę tego nie zakładać bo policja może się przyczepić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Bo ty masz devileye wystrcY odpiąć jeden kabelek

Jaki kabelek? Masz może jakiegoś linka do tego?

Bo ty masz devileye wystrcY odpiąć jeden kabelek

Godzinę temu, Bartsky napisał:

Jaki kabelek? Masz może jakiegoś linka do tego?

nie mam ale na alieexpres jest widzialem jak przegladalem kiedys 

przykladowe polaczenia https://www.solidrop.net/product/18w-motorcycle-led-projector-lens-headlight-with-angel-eyes-devil-eyes-led-motorbike-headlight-motor-accessories-headlight-led.html

W dniu 20.02.2019 o 14:54, adi napisał:

ja ma na n-ce założone, ledy, wlasnie mi uswiadomiliscie ze niebawem przeglad i trzeba zdemoenotowac zaslonic czy cus :) 

image.thumb.png.1c26da62a63d166b38e028d193fa87e2.png

zależało mi żeby się aż tak bardzo w oczy nie rzucały

Mozna zdjecie jak to swieci? Pasuje mi to rozwiązanie jezeli chodzi o lokalizację. ;)

Jak to masz zamontowane, pokazesz mocowanie?

@Darioimage.thumb.png.6e2445104a2c760726300e32edb0e3f7.png

lampki zamontowane sa na grubym płaskoniku (rozwiercony stary zawias :) )  przykręconym do mocownania hmm lampy? nie pamiętam dokładnie a nie mam chyba lepszej fotki teraz.
generalnie, nic dodatkowo nie wiercone, nie modyfikowane w moto.

co do świecenia to lepsze tutaj były soczewki (pawcio chyba wcześniej je pokazywał) na tych ledach brakuje odcięcia więc mam ustawione przed koło . 

zdjęcia jak to świeci nie mam.

mam coś takiego tylko 

image.png.c1e5251a03e46578b591f314a6ddec48.png

a samo włączanie jest na takim pstryczku:
image.thumb.png.1d27cdd60ae2959cdc5632afad8fc2fd.png

jakbyś chcaił dokładnie wiedzieć jak to jest zamontowane postraam Ci się zroibć jakieś foty. 

20190215_184438.thumb.jpg.b6170cf4ed29795c101ff8ae9427b20b.jpg

Tutaj takie porównanie, 2 identyczne żarówki na ledach 5630, po prawej Osram po lewej chińczyk, taka sama ilość diód identyczne radiatory, ta z lewej świeci słabiej z chamską niebieską poświatą, przy Osram mocne białe światło. Na żywo jeszcze bardziej widać różnicę. Wniosek, lepiej kupić oryginał.

Edytowane przez Franio
  • Like 1

• 2 weeks later...

LEDy zamontowanie, trzeba było trochę uchwyty przerabiać ale wyszło całkiem ok. Problem z montażem był taki, że żadna rurka nie jest równolegle bądź prostopadle do osi motocykla :(.

Trzeba tylko wyregulować strefę doświetlania i wszystko na klej połapać.

Jak wszystko wyreguluję wstawię parę fotek.

Wygląda to tak

c091511e18b16ac60faec7613c07d122.jpg

Wysłane z mojego fona

I w sumie co kupiłeś? 

https://pl.aliexpress.com/item/2PCS-12V-30W-Motorcycle-Gree-U3-LED-Driving-Fog-Spot-Head-light-Angel-Eye-Lamp/32679727174.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.18805c0fbVpRZv

Mam takie,świecą super i na przeglądach nie miałem żadnych problemów.Nawet nie kazali ich załączyć.Mają trzy tryby świecenia,krótkie,długie i stroboskop co w połączeniu z niebieskim ringiem daje fajny efekt:xd

5 godzin temu, seebst napisał:

I w sumie co kupiłeś?  

To o czym pisałem na początku, bez ringów

f7f761554e02b8c5a578edbb5d71

@pawcioj też takie mam , Mi po ok 3 miesiącach zgubiłą sie soczewka  - sprzedawca wymianił  na gwarancji.

Polecam dać klej do gwintów  na tej metalowej nakrętce co trzyma soczewkę .

• Upvote 1

Dzięki za info, @kwinto już mnie przestrzegał

Wysłane z mojego fona

• 4 months later...

Hej, szybkie pytanko:

Chcę zmienić komplet żarówek u siebie w 1200S 2006r (mijania + pozycyjne) - jakie polecacie żarówki (dla poprawy widoczności i bardziej "białego" niż "żółtego" światła? Jakie polecacie do tego żarówki pozycyjne ,żeby ładnie się zgrały z światłem mijania? Może ktoś już wymieniał w komplecie i może coś polecić? ;)

Pzdr

na tyk bialo niebiskich po deszczu nic nie widac..

19 godzin temu, Tomek napisał:

Czyli nowa buda. III generacja ?

Ostatni wypust olejaka 2006r (lift) - lampa bez soczewek, żarówka jedna na drugiej (mijania-drogowe).

Pobaw się żarówkami 

philips white vision ultra h7

Lub

osram night breaker laser h7

Dla mnie za białe ale może Tobie o to biega

23 godziny temu, Tomek napisał:

Pobaw się żarówkami 

philips white vision ultra h7

Lub

osram night breaker laser h7

Dla mnie za białe ale może Tobie o to biega

Super, dzięki za podpowiedź.
A może wiesz jaki jest typ żarówki od postoju? Od razu zmieniłbym na coś bardziej białego, żeby do siebie pasowały. :)

• krynio pinned this temat