Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwe. Jak przyjdą, zamontuję i będę obserwować. Jak za jakiś czas się któraś przepali, to chyba wrócę do 55W. A sama wykonanie żarówki, firma, ma jakiś wpływ na jakość świecenia lampy? Mowa o H3. Bo trochę dziwi mnie snop światła padający z soczewki. Jeśli to jest światło drogowe, to strumień światła powinienem być rozproszony na wszystkie strony. A w moim przypadku jest tak, że świecą mi po prostu punktowo, a nie w dał i na boki. Ja wiem, że to nie przeciwmgielne, ale drogowe też chyba powinno podobnie świecić?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Daj foto jak to świeci nocą, ja też postaram się zrobić na ścianie jak to wygląda po zmroku

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Na chwilę obecną posiadam tylko ten film. Te da punkty świetlne po bokach to moment, w którym włączam lightbary. Na szybie odbija się kontrolka świateł drogowych wtedy, kiedy je załączam.

A daj foto jak masz zamontowane

Z odległości ok. 40 cm coś takiego widać, czyli żarnik żarówki. Oczywiście, im dalej tym tego już nie widać. 

20200512_164908.jpg

No i zapomniałem porobić fotek
Lampę ustawiałem dziś po swojemu, a nie według przyrządu, w końcu coś widzę

Jutro planuje skoczyć na moto do pracy (może się uda) to postaram się zrobić fotki.

I cyk, milicja zatrzyma i cyk, dowód poleci 😂

I cyk, milicja zatrzyma i cyk, dowód poleci
Obstawiam, że prędzej by mnie zatrzymali przy poprzednim ustawieniu musiałem walić po oczach zdrowo, bo dość mocno opuściłem strumień światła

Aaa, no to tak samo jak u mnie było. Wszyscy wcześniej mi mrugali, bo faktycznie świeciło w kosmos. A gdy włączyłem długie to wszystkie ptaki na drzewach widziałem, tylko nie drogę

Co do świecenia 2 soczewek jednocześnie na światłach drogowych i mijania zastosowałem tańszą alternatywę i skorzystałem z chińskich soczewek z ruchomą przesłoną na elektromagnes.

Same soczewki są mniejsze od oryginalnych mają około 2,5 cala są też krótsze.Dlatego trzeba przedłużyć śruby regulacyjne na których mocowana jest blacha trzymająca soczewkę,żeby ja odsadzić i przybliżyć do klosza mniej więcej jak oryginał.

Kształt odbłyśnika tez jest inny nie okrągły,a jajowaty co za tym idzie nie można soczewek zamontować na oryginalnych blaszkach tylko trzeba sobie dorobić nowe.Taka opcja jest o tyle lepsza,że bez problemu można wrócić do oryginału,bo blaszki i soczewki sobie zostawiamy nietknięte.Plastikowy wkład pod kloszem pomalowałem na czarno,musiałem tez powiększyć trochę otwory,bo po założeniu na soczewki pierścieni osłaniających okazały się za male.

Mocowanie żarników to H1,na początku jezdziłem na zestawie HID,ale mimo wybrania jasnej barwy widziałem w tym odcień niebieskiego i to mi przeszkadzało trochę.Poza tym umieszczenie 2 przetwornic i upchniecie całego okablowania jest trochę uciążliwe.Dlatego teraz zmieniłem żarówki na LED światło jest czyste białe i świeci praktycznie porównywalnie jeśli chodzi o moc.Lampy ustawiałem sam i tez starałem się ustawić trochę niżej jeszcze się nie zdarzyło,żeby ktoś dal mi znać,że go oślepiam zarówno na led jak i przedtem na xenonach.

• Upvote 3

Ja tam jestem wielkim przeciwnikiem ledów i hidów w reflektorach, które nie są z takim źródłem światła homologowane. Może i świeci lepiej (choć jak czasami patrzę w przyrząd z ciekawości to jest masakra, a nie linia odcięcia czyli razi po gałach - w soczewce rzadziej) ale przy jakiejś kolizji ktoś powie, że go oślepiłeś i problemy gwarantowane. Ale jak to mówią, co kto lubi

• Upvote 1

Po testach nocnych jestem zadowolony.Do fabrycznej lampy nie ma co porównywać.W rzeczywistości lampa świeci trochę dalej niż na filmie.

https://youtu.be/J3yEpJcYfmI

Edytowane przez Duńczyk

• 2 months later...

@Ragor, z perspektywy czasu, jak oceniasz te halogeny? Dają radę, warto było? 

@seebst jeżdżę w tym roku tyle co nic, w nocy nie jeździłem wcale także póki co nie mam zdania jak spisują się w praktyce.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka

Edytowane przez Ragor

Tak wygląda to u mnie w nocy. Film co prawda dawno temu nagrałem, ale zapomniałem o nim...

• 8 months later...
12 godzin temu, seebst napisał:

Ci myślicie o sposobie mocowania halogenów z tym adapterem do lag? Zamówiłem sobie, zobaczymy co to z tego wyjdzie, a wygląda ciekawie. 

https://a.aliexpress.com/_mOE5Ti1

mam takie ale jeszcze ich nie zamontowałem. Dostałem w prezencie i sobie leżą i czekają, aż znajdę wolny czas. Wydają się być całkiem ok.

Ja u siebie mam zamocowane światła do lagów. Fakt że inny adapter ale sie sprawdza (https://denalielectronics.com/collections/motorcycle-light-mounts/products/lah-00-10500-b) 

IMG-20200318-173521.jpg

W N ma to rację bytu, natomiast w S chyba się nie sprawdzi, bynajmniej w moim przypadku, bo nie ma gdzie złapać, aby nie wadziło o owiewkę. Do części nieresorowanej trochę słabo jest montować z uwagi na wstrząsy, które mogą przeszkadzać innym, jadącym z przeciwka. Natomiast najlepiej były do samych rur je założyć, ale one chowają się właśnie pod plastiki. Zamówiłem je w ciemno, ale jak się teraz tak dokładnie przyjrzałem, to niestety będzie lipa i światła chyba będą musiały pozostać na gmolach. Nie widać twojego zdjęcia, ale bardzo mnie ciekawi jak to może wyglądać w wersji S.

Edytowane przez seebst

• 1 month later...

Mam dylemat moralny. Zamontowałem halogeny 2x 55W. Na każdy dałem linke 0.5. I tak sobie licze i wychodzi , ze deko hyba przyszwabiłem. Zmieniać na 0.7 czy zostawić.

To ja pod drugą zapalniczkę dałem 1mm, to żeś przyjanuszył, hehe. Wydaje mi się, że taki absolutny minimum to 1mm z naciskiem lepiej na 1.5mm. Im cieńszy przewód tym bardziej się będzie grzać.

0.5 linka to pod zegarek i to też bez kolorowego wyświetlacza 😁

Daj 1mm moze lepiej świecić 

1mm2 linka wytrzymuje 10A. Nie wpadajmy w skrajność. 

Obciażenie dla halogenu 55W to okolo 4.6A. I tu mam właśnie dylemat. Czy nie za mało dałem. Jednak zmienie na 0.7 mm

Takie mam pytanie laika w erze wszechobecnych ledów ty idziesz w halogeny 🤔 Mam te chińczyki kilka sezonów przeglądy przechodzę, kontrole drogowe przechodzę a może te twoje mają homologację i dlatego je montujesz a nie ledy.