Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

swoją drogą sprawdzali u Was kiedykolwiek na przeglądzie światła i ich legalizację?

swoją drogą sprawdzali u Was kiedykolwiek na przeglądzie światła i ich legalizację?
Każdorazowo sprawdzam i wywalam tych, którzy mają HID/LED w światłach mijania/drogowych. Raz nawet jeden gość w bandicie kazał mi poczytać w necie, że te motocykle mają słabe światła...
Raz wywaliłem gościa za halogeny, tylko dlatego że w środku miały jakieś czerwone światło i do gościa nie docierało, że z przodu czerwone jest niedozwolone.

PS. Zauważyłem że coraz więcej motocyklistów montuje halogeny z homologacją.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka

Ja też się zastanawiam, co trzeba mieć w głowie nie tak, żeby jakieś kolorowe światełka jeszcze sobie montować... kolorowe podświetlane dysze od spryskiwaczy, niebieskie czy zielone postojówki czy jakieś na prawdę chińskie ledy do jazdy dziennej, które ledwo co w ogóle świecą i z odległości 5 metrów nie widać ich, a co dopiero z daleka... zabierać dowody za takie coś, jestem za. Ja też mam halogeny w moto z homologacją na żarówkach H3 2x55W. Być w pełni legalnym to za dnia jeździć w nich nie mogę, bo nie ma to homologacji DR, ale i tak za dnia ich nie używam, co jedynie na mocnych winklach lub w nocy kiedy nic z przeciwka nie jedzie, bo wówczas oświetlenie na boki jest rewelacyjne.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

47 minut temu, Ragor napisał:

Każdorazowo sprawdzam i wywalam tych, którzy mają HID/LED w światłach mijania/drogowych. Raz nawet jeden gość w bandicie kazał mi poczytać w necie, że te motocykle mają słabe światła...

Twoja odpowiedź skutecznie przekonuje mnie by swojej lampy nie ruszać, choć z drugiej strony w N'ce ten ogarek z przodu to na prawdę problem...

@subsd z doświadczenia wiem, że są też ludzie, którzy nie zwracają na to uwagi (w piątek gość autem mi powiedział, że od 3 lat ma LEDy w mijania i dopiero ja się przyczepiłem, przeglądy wcześniej robił gdzieś indziej, policja ponoć też się nie czepiała)

@Ragor strasznie nadgorliwy jesteś, hehe
Chyba Twoja SKP splajtuje, bo ludziska przestaną do Ciebie jeździć

A tak na poważnie to bardzo dobrze, trzeba takie zło eliminować. Chociaż skąd wiesz, czy za bramą nie wyłoży z powrotem tych ledów?

Mam takie ledy bodajże od 5 lat i Seebst używam ich za dnia , niestety większość wypadków z motocyklistami jest za dnia 😦 i dlatego wolę się narazić (ledy) ale być bardziej widocznym . Spójrzmy na armatury ile tam świateł, światełek a czy są legalne 🤔 

DSC_4099.JPG

Godzinę temu, Ragor napisał:

policja ponoć też się nie czepiała) emoji16.png

Gorzej jak się przyczepią oni lub rzeczoznawca po jakimś zdarzeniu drogowym. Np poszkodowany zezna, że został oślepiony. Jeszcze gorzej jak nie będzie mógł zeznać. 

Mam takie ledy bodajże od 5 lat i Seebst używam ich za dnia , niestety większość wypadków z motocyklistami jest za dnia  i dlatego wolę się narazić (ledy) ale być bardziej widocznym . Spójrzmy na armatury ile tam świateł, światełek a czy są legalne  
DSC_4099.thumb.JPG.dddf5e7cf5b617520dcf0b9e0580a2aa.JPG
Po co Ci te ledy, jak blask od kolektorów bije tak mocno, że aż razi?

• Like 1

8 minut temu, seebst napisał:

@Ragor strasznie nadgorliwy jesteś, hehe emoji23.png

A tak na poważnie to bardzo dobrze, trzeba takie zło eliminować. Chociaż skąd wiesz, czy za bramą nie wyłoży z powrotem tych ledów?

Może i nadgorliwy, ale przynajmniej śpię spokojnie :P

Nie mam wpływu na to co klient zrobi za bramą, ze stacji wyjechał na zwykłych :D

8 minut temu, kazek napisał:

Gorzej jak się przyczepią oni lub rzeczoznawca po jakimś zdarzeniu drogowym. Np poszkodowany zezna, że został oślepiony. Jeszcze gorzej jak nie będzie mógł zeznać. 

Ja to wiem, Ty to wiesz, a do większości nie dociera, bo on lepiej widzi...

Np poszkodowany zezna, że został oślepiony.

Blaskiem kolektorów :takaemotka:  , każdy robi jak uważa i nie mam zamiaru nic zmieniać bo jestem stary uparty osioł 😂😜

Edytowane przez kwinto59
  • Like 1

Teraz, kwinto59 napisał:

Np poszkodowany zezna, że został oślepiony.

Blaskiem kolektorów :takaemotka:  , każdy robi jak uważa i nie zamiaru nic zmieniać bo jestem stary uparty osioł 😂😜

Jak tu się z Tobą nie zgodzić 😇🤣🤣🤣

• Like 1

@Ragor a co ustawa i Ty myślisz o tym, jak jeżdżą ludzie z ustawionymi światłami przeciwmgielnymi do jazdy w dzień, ale ze zmniejszoną o połowę jasnością, programowo? Takie auta np. z grupy VAG, gdzie można to z poziomu komputera ustawić, czy to drogowe czy przeciwmgielne z obniżonym poziomem świecenia. Sam niedawno takie kupiłem i jest taka opcja aktywna, natomiast same halogeny niby DR nie posiadają. 

I tak samo doświetlanie zakrętów - legalne to czy nie z wykorzystaniem przeciwmgielnych? Nie mam na myśli włączenia ich na stałe, tylko przez skręty kierownicą bądź wyłączenie kierunkowskazu.

Edytowane przez seebst

17 godzin temu, kwinto59 napisał:

Takie mam pytanie laika w erze wszechobecnych ledów ty idziesz w halogeny 🤔 Mam te chińczyki kilka sezonów przeglądy przechodzę, kontrole drogowe przechodzę a może te twoje mają homologację i dlatego je montujesz a nie ledy.

Tak zmieniam na homologowane.

8 godzin temu, subsd napisał:

Tak za każdym razem. Już chcę jeździć na lajcie.

Bardziej szykuje moto do dalszych wycieczek, a zagramanicą z policją różnie bywa ;)

Co do zastosowanych halogenów. 

Są to swiatła przeciwmgielne od daewoo Matiz. Zaadoptowałem mocowania od Chińskich ledów.

20210606_113806.jpg

20210606_113820.jpg

• 1 month later...

Cześć. Odgrzewam temat świateł. W moim GSX1400 lampa przednia nie pozwala na normalną jazdę wieczorem, w nocy lub jak jest mokry asfalt. Żarówka Osram Night coś tam, coś tam... Nie daje wyraźnej poprawy. Co można zrobić, co zmodyfikować żeby pozostawić charakter motocykla bez większych zmian a wyprawa wieczorem była bezpieczna. Nie chcę dokładać jakichś halogenów, światełek, diodek i innych pierdół...

4 godziny temu, Sowa napisał:

Cześć. Odgrzewam temat świateł. W moim GSX1400 lampa przednia nie pozwala na normalną jazdę wieczorem, w nocy lub jak jest mokry asfalt. Żarówka Osram Night coś tam, coś tam... Nie daje wyraźnej poprawy. Co można zrobić, co zmodyfikować żeby pozostawić charakter motocykla bez większych zmian a wyprawa wieczorem była bezpieczna. Nie chcę dokładać jakichś halogenów, światełek, diodek i innych pierdół...

Reflektor w jakim stanie?

Reflektor nie jest zabrudzony, lustro daje blask. Nie zmienia to faktu że zasięg światła jak i moc świecenia nie jest najlepsza

• 4 weeks later...
U mnie odbłyśniķ słaby. 
Istnieje jakas lampa z homologacja np coś takiego do bandyty
https://m.ceneo.pl/84760855#tab=spec
Moim zdaniem nawet jak znajdziesz z jakąś homologacją to legalnie tego nie zamontujesz. Przepisy mówią jasno o samopoziomowaniu przy ledzie i spryskiwaczach reflektorów powyżej 2000 lumenów.
Co innego gdyby moto wyszło fabrycznie z ledem, wtedy homologacja (na cały motocykl) jest ponad przepisami (tak mi powiedziano w ITS).

W dniu 7.08.2021 o 19:00, Sowa napisał:

Reflektor nie jest zabrudzony, lustro daje blask. Nie zmienia to faktu że zasięg światła jak i moc świecenia nie jest najlepsza

Jak słabo świeci to sugeruję sprawdzić prądy, ładowanie na wysokich i niskich obrotach, regulator, sprawność akumulatora, etc.

Jasne że w Nce światła przy jednej H4 nie będzie wiele ale powinno być przynajmniej być jasno przed motocyklem, jak żarówka ledwo bliszczy to dokladanie kolejnych lampek mija się z celem.

A jak komuś światła dalej mało to polecam https://www.was.eu/pl/lampy-robocze/w167-6000/428 polskie lampy do profesionalnych zastosowań, wymiata wszystkie chinole i inne wynalazki :)

6 godzin temu, kwinto59 napisał:

Pablo popraw datę urodzenia bo tak to się jeszcze nie urodziłeś :takaemotka: 

Już nie zdążył 😎

• 1 year later...

Taka mała modyfikacja. Oryginalna lampa zostaje na półce gdyby się jakiś zagraniczny wyjazd szykował, albo dowód trzeba by odebrać 😃

• Like 2
  • Upvote 1

• 4 weeks later...

Witam. Odświeżę trochę temat. Kwestia bardzo słabego oświetlenia lampy przedniej Suzuki GSF 600 s nie podlega żadnej dyskusji, a szwagier mi ciągle powtarza po powrocie ze wspólnej przejażdżki "weź coś zrób bo jesteś mało widoczny"!!! I to właśnie kwestia tego żeby to mnie było lepiej na drodze widać skłoniła mnie do poszukiwania jakiegoś rozwiązania. Pomyślałem więc aby halogenowe Narva HB4/3 zamienić na ledowe Navra HB4/3. Poniżej link do aukcji ze wspomnianymi ledami.

https://allegro.pl/oferta/narva-hb3-hb4-6500k-range-performance-led-zarowki-12781511546

Żarówki te mają bardzo dobre opinie a wśród recenzji są 3 fotki wrzucone przez kupujących, którzy zamontowali je w swoich Banditach. 

A może ktoś z Was drodzy forumowicze zamontował takowe ledziki u siebie i może coś więcej na ten temat powiedzieć??

Żarówki ledowe (czyli tzw. retrofit) nie posiadają homologacji ECE uprawniającej do legalnego korzystania z nich na europejskich drogach publicznych.

Taki drobiazg... To chyba zamyka dyskusję.. A Ciebie kolego zapraszam do przywitalni zanim @kwinto59Cię kotem poszczuje..

Edytowane przez subsd