Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Nie powinni robić problemu. Jeśli światła mają homologację to ok. Przepis jest jest taki, że światła zamontowane w pojeździe przede wszystkim muszą działać. Ale może@Ragor naświetli temat lepiej.

Wszystko zależy jaką mają homologacje (mijania, drogowe, przeciwmgłowe). Pamiętajmy, że mijania i drogowe są precyzyjnie opisane w przepisach ile ich może być i jak zamontowane (1, 2 lub 4). Przeciwmgłowe również mają swoje warunki montażowe co do wysokości itd. plus muszą mieć kontrolkę barwy zielonej sygnalizująca włączenie i nie mogą się uruchamiać bez świateł pozycyjnych.

PS. Za używanie świateł przeciwmgłowych niezgodnie z przeznaczeniem również przewidziany jest mandat z tego co kojarzę.

Wysłane z mojego RMX3311 przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Dokładnie tak jest. Wprawdzie nasi niebiescy albo przymykają na to oczy, udając że tego nie widzą, albo nowe chce im się po prostu w to brnąć. Osobiście nie znam nikogo, kto miałby jakieś prawne problemy z używaniem dodatkowego oświetlenia, ale sytuacja się może zmienić zagranicą - tam są kuci na cztery łapy i dokładnie wiedzą jak jest.

3 godziny temu, Ragor napisał:

Wszystko zależy jaką mają homologacje (mijania, drogowe, przeciwmgłowe). Pamiętajmy, że mijania i drogowe są precyzyjnie opisane w przepisach ile ich może być i jak zamontowane (1, 2 lub 4). Przeciwmgłowe również mają swoje warunki montażowe co do wysokości itd. plus muszą mieć kontrolkę barwy zielonej sygnalizująca włączenie i nie mogą się uruchamiać bez świateł pozycyjnych.

PS. Za używanie świateł przeciwmgłowych niezgodnie z przeznaczeniem również przewidziany jest mandat z tego co kojarzę.

Wysłane z mojego RMX3311 przy użyciu Tapatalka

Na kloszach moich dodatkowych lamp jest napis: F3 04 PL E9 6668. Wiem że E9 to już pół sukcesu, reszta mi niewiele mówi. Może ktoś wie co w pełni oznacza taka kombinacja oznaczeń?

48 minut temu, Ragor napisał:

Przeciwmgłowe, a tu coś więcej na ten temat https://motormania.com.pl/porady/reflektory-przeciwmglowe-a-dalekosiezne-w-czym-tkwi-roznica/

Wysłane przy użyciu Srapatapatalka

Dziękuję Tobie. Też już doszedłem do tego że to przeciwmgłowe. Po lekturze też m.in. Rozp. MI w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, linku który podałeś ma 99.99% pewności że montażem u siebie takiego jakie pisałem dodatkowego oświetlenia nie naruszam prawa i przy badaniach technicznych nie powinno być problemu.

Nie zapomnij o kontrolce informującej o zapaleniu tych świateł o zielonej barwie. Przy przeciwmgłowych jest wymagana :)

https://piskp.pl/wp-content/uploads/2017/12/D2016000202201.pdf strona 64 - tabela dotycząca świateł (wysokości montażu, ilość, barwa, sposób włączania czy wymagana kontrolka itd.) :) 

Tam masz wzór jak kontrolka wygląda u mnie.

Edytowane przez Ragor

22 minuty temu, Ragor napisał:

Nie zapomnij o kontrolce informującej o zapaleniu tych świateł o zielonej barwie. Przy przeciwmgłowych jest wymagana :)

https://piskp.pl/wp-content/uploads/2017/12/D2016000202201.pdf strona 64 - tabela dotycząca świateł (wysokości montażu, ilość, barwa, sposób włączania czy wymagana kontrolka itd.) :) 

Tam masz wzór jak kontrolka wygląda u mnie.

Tak tak... wiem. Muszę tylko jeszcze nieco zmodyfikować podłączenie by sprostać temu warunkowi: 2) włączenie świateł nie jest możliwe, jeśli nie są włączone światła pozycyjne, bo w tej chwili mam niezależnie. Reszta jest u mnie jak w rozporządzeniu i załączniku nr 6.

• 2 months later...
W dniu 23.01.2023 o 09:19, Waluś napisał:

Umyj klosz i soczewki albo daj do regeneracji (z nową powłoką lustrzaną). Są firmy, które potrafią zdziałać cuda, choć niestety nie wiem czy zajmują się motocyklowymi reflektorami.

Ze swojej strony mogę polecić AutoGamma z Krakowa.  Spokojnie wysyłką załatwisz wszystko (tylko trzeba dobrze zabezpieczyć paczkę).

Waluś coś więcej o tych fachowcach? Sprzedałem bratu auto i mi płacze, że słabo świecą mijania, a patrząc na jakość zamienników DEPO/TYC i inne chińczyki nie odważę się mu tego zamontować, a niestety nic lepszego nie jest dostępne już do tego wozu.

Wyciagasz reflektory i odsylasz im do regeneracji wstepnie wypelniajac formularz co chcesz robic.
Moje reflektory w W211 byly total wypalone (650tys nalotu) wymiana zarowek niewiele pomagala a dodatkowo klosze juz byly matowe.
W moim przypadku klosze wymienili na nowe, odblysniki zregenerowali, lub tez wlozyli zregenerowane, odmalowane polustrzone itd. przetwornice od d1s wyjalem przed wysylka bo byly swieze stosunkowo.
Ogolnie trzeba dobrze spakowac bo jedna obudowa pekla podczas transportu choc przez moment zwatpilem czy to nie jakies naciaganie bo dziura byla w miejscu ktore wydawalo mi sie ze dobrze zabezpieczylem(przeslali fotki uszkodzen).
Za calosc zaplacilem jakies 1500zeta. To bylo w zeszlym roku. Sprawdz cene zamiennikow do Eklasy w necie. Oplaca sie.
Jazda w nocy w deszczu przestala byc problemem.
Wszystko gra i trabi i daje ladny swiatlocien (sprawdzone i ustawione na SKP default_wink.png )

Wszystko zalatwione mailem i telefonem (bardzo mila obsluga) no i sami przysylaja kuriera.
Paczka od nich spakowana full pro.
Cala akcja trwala jakis tydzien.
No i[mention=3532]Neonkin[/mention] juz nie bedzie na mnie krzyczec

• Upvote 1

Do Twojego auta może i się opłaca, ale do złomka którego sprzedałem (A3 8L) regeneracja wychodzi drożej niż kpl zamienników 😜 
Dzięki za opinię o nich, jak się młody zdecyduje będę wiedział gdzie uderzać :) 

Rozumiem. 

Czytam o nich opinie w necie no i mają jakieś wpadki więc trzeba mocniejszy risercz walnąć w razie wu ;)

3 godziny temu, Waluś napisał:

No i[mention=3532]Neonkin[/mention] juz nie bedzie na mnie krzyczec emoji38.png

ciekawe. Bardzo ciekawe 😝

• 2 months later...
W dniu 9.02.2023 o 11:16, RyboRRRlek4 napisał:

Tak tak... wiem. Muszę tylko jeszcze nieco zmodyfikować podłączenie by sprostać temu warunkowi: 2) włączenie świateł nie jest możliwe, jeśli nie są włączone światła pozycyjne, bo w tej chwili mam niezależnie. Reszta jest u mnie jak w rozporządzeniu i załączniku nr 6.

Trochę odświeżę temat. Właśnie jestem świeżo po badaniu technicznym i żadnych problemów z tym dodatkowym oświetleniem. Sam go zahaczyłem o te lampy a diagnosta stwierdził krótko: "i bardzo dobrze pan zrobił..ja nie mam do nich uwag".

• 1 month later...

W kwestii halogenów/lightbarów LED- poleci ktoś coś w miarę dobrego i niedrogiego (najlepiej z homologacją)? Zależy mi głównie tylko na samych lampach, bo wszystko inne już mam, a chcę swoje soczewki givi na żarówkach H3 wypieprzyć, bo gdy odbłyśnik się ubrudzi to świecą jak chcą i gówno widać. No i tylko z funkcją świecenia 0/1 - bez żadnych słabszych trybów czy stroboskopów.

2 godziny temu, seebst napisał:

W kwestii halogenów/lightbarów LED- poleci ktoś coś w miarę dobrego i niedrogiego (najlepiej z homologacją)? Zależy mi głównie tylko na samych lampach, bo wszystko inne już mam, a chcę swoje soczewki givi na żarówkach H3 wypieprzyć, bo gdy odbłyśnik się ubrudzi to świecą jak chcą i gówno widać. No i tylko z funkcją świecenia 0/1 - bez żadnych słabszych trybów czy stroboskopów.

https://detoxled.pl/

Założyłem do kilku moto i nigdy nie miałem problemu. Świecą aż za dobrze.

https://allegro.pl/oferta/halogeny-led-lampy-v-storm-bmw-gs-adv-r-varradero-7976052717?offerId=7976052717&inventoryUnitId=Z8gg6MJD3QxHart-I77wag&adGroupId=Y2Q0YmQ4YjctYTI2Yi00MWIxLWE3MmMtYTdjYWYxMDQ1MTk2AA&campaignId=MTRlNjljZDAtNTg3Mi00ZGFlLTk2NjItNTg0MDY5YzVmNDE2AA&sig=45a8fbf737c44cf7f61b16a89dc53c31&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=EAIaIQobChMI_eWxxqj9gAMVPliRBR1uLw9kEAQYAiABEgL68vD_BwE

Ja mam dokładnie te założone, jeśli nie chcesz wywalać kokosów.

Było trochę zabawy z montażem na nakedzie, bo są dosyć duże, ale się udało.

20211204_105446.thumb.jpg.5652fac883a29014679dfac8596c1980.jpg20211204_105437.thumb.jpg.b7cb39badbbccf749a0e3de2224eb430.jpg

Co do świecenia. Są w porządku. W nocy świecą nawet przyzwoicie. Niestety nie mam zdjęć, więc nie pokażę, jak dają sobie radę.

A jakościowo? Obudowa metalowa, kable ze złączami wodoszczelnymi. Mam je prawie 2 lata i nic się z nimi nie dzieje. W zimę znacząco poprawiają bezpieczeństwo, bo w szarówkę lepiej mnie widać.

Edytowane przez maniomen

A pokaż parę zdjęć jak to wygląda u ciebie założone na moto? Fajnie, że ma homologację, ale mam nadzieję, że stroboskopów nie ma, i świeci tylko jedną jasnością, czyli włącz/wyłącz?

14 minut temu, seebst napisał:

A pokaż parę zdjęć jak to wygląda u ciebie założone na moto? Fajnie, że ma homologację, ale mam nadzieję, że stroboskopów nie ma, i świeci tylko jedną jasnością, czyli włącz/wyłącz?

No zdjęcia już są wsadzone w poprzedni post.

Włącznik jest oddzielny i jest tylko ON/OFF. Bez stroboskopów.

9 minut temu, maniomen napisał:

No zdjęcia już są wsadzone w poprzedni post

Wcześniej ich nie widziałem. Dzięki. 

A w nocy dają radę? Jest spora różnica jadąc bez, a z włączonymi?

12 minut temu, seebst napisał:

A w nocy dają radę? Jest spora różnica jadąc bez, a z włączonymi?

Jest zdecydowana różnica.

Przyjmując, że moje światła ogólnie nic nie dają, tak są stare, to włączając je po pierwsze asfalt robi się z lekko białawy, a po drugie, widać, że mocno wzbudzają odbijalność znaków drogowych (W sensie te nowe znaki drogowe robią z takiego refleksującego światła, przez co znaki te są jasne, jak najdzie na nie promień światła).

A może jak słońce zdąży zajść, to dzisiaj pójdę do motocykla, przepcham go w jakieś ciemne miejsce i zrobię zdjęcia? Poczekaj z godzinę, może coś klepnę.

Nie spinaj się, bo zdjęcie i tak nie odda tego co jest w rzeczywistości. A nie mrugają do ciebie, że walisz po oczach tymi światłami po zmroku? 

Jedyna rzecz, która jakoś mi się w nich nie widzi, to zbyt długie to mocowanie. Chyba, że jest możliwość tak wyregulować, że zrobi się krótsze. Mi i tak tylko na mocowaniu i samych lampach zależy, bo resztę już mam. Pomyślę nad tym i być może nawet bym je wziął. 

Swoją drogą, to tutaj masz materiał z tego, jak je u siebie przygotowałem pod montaż.

A co do światła, to masz. Odkleiłem tyłek od fotela i poszedłem.😁

A nie mrugają do ciebie, że walisz po oczach tymi światłami po zmroku? 

Nie, bo ustawiłem je sobie pi razy drzwi tak, żeby świeciły niby jako mijania. A ustawiałem to tak, że w odległości kilkunastu metrów postawiłem tatę, i pytałem, czy go oślepia, czy już nie.🤣

Nie spinaj się, bo zdjęcie i tak nie odda tego co jest w rzeczywistości.

Wiem, dlatego nie użyłem swojego telefonu, a pożyczyłem taki, co ma jakąś sensowną kamerę już.🙃

Same światła mijania.

1693161150554.thumb.jpg.02af43fb8b33d7d716edbcfc607ac6e9.jpg

Same halogeny.

1693161150550.thumb.jpg.a2576581d40feb296c31e679fab222d3.jpg

Wszystko włączone razem.

1693161150545.thumb.jpg.c6542d9d373fc63f7c49803bf26477e7.jpg

I może filmik wejdzie na serwer?

Edytowane przez maniomen
  • Upvote 1

• 3 weeks later...

No i sam zobacz gdzie to swieci.... dosłownie wszędzie.

Mam jedynie nadzieje że nie używacie tego na drogach publicznych, nawet w dzień potrafi mocno oślepiać!

Jestem wielkim przeciwnikiem takiego gówna, zasługuje na miano wiejskiego tuningu.

Kiedyś jak nie było chińskich ledów to niektórzy jedźili na długich, że ich niby lepiej widać, a efekt jest własnie odwrotny, to samo tyczy się tych "doświetlaczy"

• Upvote 1

50 minut temu, Franio napisał:

No i sam zobacz gdzie to swieci.... dosłownie wszędzie.

Mam jedynie nadzieje że nie używacie tego na drogach publicznych, nawet w dzień potrafi mocno oślepiać!

Jestem wielkim przeciwnikiem takiego gówna, zasługuje na miano wiejskiego tuningu.

Kiedyś jak nie było chińskich ledów to niektórzy jedźili na długich, że ich niby lepiej widać, a efekt jest własnie odwrotny, to samo tyczy się tych "doświetlaczy"

Z mojego doświadczenia, jak to ująłeś, świeci wszędzie...

Ale w moim przypadku nie oślepia. Po zamontowaniu kalibrowałem to, jak wyżej opisałem, w taki sposób, że osoba stojąca w określonej odległości (Nie pamiętam, ile metrów było to dokładnie), nie była oślepiana w pozycji stojącej, a dopiero kucając. Więc mam to ustawione jak światła mijania. Samochody nigdy na mnie nie mrugały, więc jest chyba w porządku, a jeżdżę na nich praktycznie przez cały okres jesienno-zimowy. Już nawet wczoraj na nich jechałem, taka szarówa była za dnia.

A to, że się rozlewa biel dookoła? To nie znaczy, że główny strumień światła wali po oczach.

Zwłaszcza, że moje lampy są homologowane, więc nie jest to najtańsze chińskie gówno, a to trochę lepsze chińskie gówno.🙃

Żeby nie było. Na długich nigdy nie jeździłem, nie czułem potrzeby. I tak dawało to tak niewiele, że wolałem jechać wolniej, ale na mijania.

Mnie bardziej wkurzają współczesne samochody, które tymi swoimi ledami, matrixami i laserami napieprzają po oczach. Tiry, czy ciągniki siodłowe, mają fabryczne lampy bardzo nisko, blisko asfaltu, ale dojebią, za przeproszeniem, SUV'a, albo jakiegoś Pickup'a, którego maska kończy się na wysokości brody przeciętnego wzrostu człowieka, montują na samym wierzchołku klosze i nakurwiają po oczach, jak tylko się ciemniej zrobi.

Ale to nikomu nie przeszkadza, tylko gówniane, akcesoryjne lampki w motocyklach, które zakładamy dla, między innymi, poprawy bezpieczeństwa, żeby chuje w puszkach nas widziały.

Przepraszam, że się uniosłem, ale tak jakoś mi się wylało.