Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam i zastanawiam się czy wy nie macie może "kurzej ślepoty".Mi tam lampa dobrze świeci.

Idźcie do okulisty i zróbcie sobie badanie wzroku.Poważnie mówię.

motocykl autora postu ma 11 lat. Twoj motocykl ma 4 lata i lepszy reflektor od N-ki.

Zwykle zarowki z wiekem same "zolkna". Odblysniki w reflektorze tez matowieja z wiekiem.

I stad wynika ta potrzeba "oswiecenia" drogi w starszych motocyklach.

Dlatego tez jak pisalem wczesniej : najlepiej wyczyscic odblysnik, zalozyc nowa zwykla standardowa zarowke i juz bedzie spora roznica.

Tak czytam i zastanawiam się czy wy nie macie może "kurzej ślepoty".Mi tam lampa dobrze świeci.

Idźcie do okulisty i zróbcie sobie badanie wzroku.Poważnie mówię.

Uważałem dokładnie tak samo, aż do ostatniej wyprawy przez Bytom :lol:

A chyba w ciągu dwóch dni mi oczy się nie popsuły nagle...

Bo wszędzie indziej nadal dobrze widzę :D

Edytowane przez Kukurator

Ja mam N z '99 i też mi lampa kiepsko świeciła. Jedyne co zrobiłem to ją zdjąłem i wyczyściłem szkło od środka oraz odbłyśnik. Od razu było widać efekt. Żadne ksenony i żadne pseudo żarówki o niebieskim świetle, które przepalają się po miesiącu (no chyba że komuś zależy na takiej barwie). Mam zwykły halogen i jest OK :rolleyes:

prócz czyszczenia polecam poprowadzenie dodatkowej masy i poprawe styku na kostkach. Mnie po tych zabiegach jest bez różnicy czy moto odpalone czy nie - świeci tak samo jasno.

• 3 weeks later...

Panowie ostatnio skusiłem się na xenona tylko na krótkie 5000k różnica jest kolosalna może nie uwierzycie ale sami zobaczcie obie fotki robione tą samą komórką na takich samych ustawieniach i starałem się w tym samym miejscu moto ustawić:

tak świeci jakaś zwykła hb4 philips allweather kupiona około 1 roku temu:

dsc00859al.th.jpg

a tak świeci xenon bodajże 35W zestaw wcale nie jakiś firmowy gwarancja niby 12 miesięcy zobaczymy jak długo poświeci:

dsc00869xy.th.jpg

Różnica kolosalna

pozdro

Kupiłem same krótkie zestaw przetwornica + żarnik 159 + koszty wysyłki

Wracając jeszcze do żarówek led. Taka hb3 na 18 diodach jest w stanie wygenerować ok~ 1450 l światła (o jasnej barwie) więc może to być coś ciekawego.

Wracając jeszcze do żarówek led. Taka hb3 na 18 diodach jest w stanie wygenerować ok~ 1450 l światła (o jasnej barwie) więc może to być coś ciekawego.

1. masz jakiegos linka do kogos kto oferuje lampy LED ze swiatlem 1450lm ?

2. jak juz wczesniej inni pisali taki strumien swiatla jest rozproszony a nie skupiony wiec jedyne zastosowanie takiej lampy to swiatla dzienne i przeciwmgielne...

1. Linka nie mam ale czytałem gdzieś w necie (na forum zagramanicznym), że taka żarówka jak pokazana w tym temacie generuje tyle światła. Wylicza się to ze wzoru który tam był podany pamiętam tylko że ilość światła zależna jest od mocy układu w watt'ach. Czytając tamte wyliczenia wyglądało to poprawnie.

2.A czy w żarówce halogenowej światło jest w jakiś sposób skupiane. Żarnik zawieszony w gazie równolegle do bańki nie generuje światła w jednym konkretnym kierunku od skupiania jest zwierciadło.

Chociaż ja tam się nie znam nie widziałem jak to świeci więc nie wiem czy taka żarówka zda egzamin.

Btw, jeśli ktoś nie jeździ w nocy to też można stosować.

Macieksoko co do osramków to sorka zapomnialem zdac relacje ;) Bardzo pozytywnie zaskoczony. Nawet nie zdawalem sobie sprawe ,ze ta lampa świeci wiecej niz na 3 metry ;) Jak ja dobrze wyregulowałem na tej żaróweczce to bez porównania. Dookoła jaśniej oraz duzo dalej do przodu. Dość ładne białawe światło bez najmniejszej niebieskiej wioseczki w tle ;) Ogólnie mogę polecić. W S swiatlo masz jeszcze bardziej skupione więc efekt powinien być jeszcze lepszy. PZDR

• 4 months later...

Lampy W B Po 2001 - co zrobic zeby 2 lampy swiecily przy jezdzie na krotkich swiatlach. Bo 1 lampka to swici slabiutko .

jakby kolega użył wyszukiwarki to by znalazł ten temat

Ale ja nie pisalem o czyszczeniu bo to i tak daje marny efekt. Bandziory maja slabe swiatla i juz. Tego nikt przeciez nie moze negowac. Jezdzilem Fazerem 2007 czy tez gs 500f z 2006 roku i te pojazdy maja porzadne swiatla. Ja mysle bardziej o przerobce elektrycznej + nowe zarowki=2 swiatla swieca na krotkich+2 swieca na dlugich. Wiem ze przewody uzyte do zasilania zarowek maja za mala srednice to powoduje dosc spore spadki napiecia. A co myslicie o zastosowaniu przekaznika?

przekaźnik to dobry pomysł - tak samo jak poprawienie masy

Musiałbyś zastosować DWA dwuwłóknowe żarniki halogenowe H4

albo ich odpowiedniki ksenonowe. Do tego trochę kabelków kostki i koniecznie przekaźniki. Prosta robota - problematyczna jest tylko przeróbka gniazd H7 na H4.

A jakie żarówki masz zamiar wsadzić?? sam kiedyś myślałem nad przeróbką na 2 soczewki, ale jak to Qnerk stwierdził trzeba by było wymienić soczewki + przesłony na takie same, ale to wtedy były by tylko światła mijania. Jaki masz pomysł na świecenie obu soczewek i mijania/drogowe??

Ja w końcu zrezygnowałem z przeróbki wyczyściłem lampę zaaplikowałem xenona i świeci o niebo lepiej :

Panowie ostatnio skusiłem się na xenona tylko na krótkie 5000k różnica jest kolosalna może nie uwierzycie ale sami zobaczcie obie fotki robione tą samą komórką na takich samych ustawieniach i starałem się w tym samym miejscu moto ustawić:

tak świeci jakaś zwykła hb4 philips allweather kupiona około 1 roku temu:

dsc00859al.jpg

a tak świeci xenon bodajże 35W zestaw wcale nie jakiś firmowy gwarancja niby 12 miesięcy zobaczymy jak długo poświeci:

dsc00869xy.jpg

Różnica kolosalna

pozdro

Edytowane przez baldhead

a odbłyśnik się nie wypali aby? Ostatnio w komisie widziałem lagune, co miała zamontowane xenony (takie jak na allegro) i już klosz był mocno zaczerniony przez efekt wypalania odbłyśnika - jednym słowem: kupa!

Według mnie nie ma szans się wypalić bo emituje mniej ciepła niż standardowa żarówka mój xenon ma ok 35 W, a po drugie to palnik jest w takim elemencie :

mo1w3yiao5zauyk.jpg

który z tego co pamiętam jest metalowy;) i jakiejś rewelacyjnej powłoki odbłyskującej na nim nie ma, potem idzie soczewka i ten odbłyśnik plastikowy w kształcie lampy,

Edytowane przez baldhead

A ile kolege te xenony kosztowaly. Czy wiazke do xenonow kupowales osobno czy zestaw. Jak przeglady motocykl przechodzi???

Koszt koło 200 zeta nie pamiętam cały zestaw kupiłem tylko przymocować przetwornice, i przepiąć wtyczki, najlepsze że na sprawdzenie świateł i regulację aby nie oślepiały itp. pojechałem na okręgową stację pojazdów :) kolo mi trzymał moto dał mi klucze, ja kręciłem a on mówił czy jest ok czy nie.

A co do przeglądu to dopiero będzie robiony z xenonem, ale przypuszczam że nie będzie problemów, ale jak coś to pod siedzeniem wożę jeszcze starą żarówkę w razie konieczności podmiany ;)

Kolego nie wiem czy wiesz ale żarówka ksenonowa jest na tyle mocna że mimo ustawienia strumienia światła na odpowiedniej wysokości i tak będzie razić jadących z przeciwka. Druga sprawa że twoja lampa w bandicie nie posiada homologacji na żarówkę tego typu, nie posiada systemu samoczynnego poziomowania oraz nie posiada spryskiwaczy reflektora czego wymaga prawo więc teoretycznie nie możesz uzyskać przeglądu technicznego. Jeżeli złapie Cię policja z tym światłem a policjant będzie wiedział o co chodzi to stracisz dowód oraz nagrodzą Cię mandatem.

Sprawę oślepiania pozostawiam Tobie.

Jeżeli już się ktoś wypowiadał o tym to przepraszam za dublowanie ale nie czytałem całego tematu.

• krynio pinned this temat