Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

niekoniecznie  mozna tez oslepiac jadac z tylu porzez odblys w lusterkacvh , mialem okazje ostatnio jechac tak pod wieczor paredziesiat kilometrow i naprawde nic przyjemnego

ponoć oślepiasz tylko tych którzy nie umiejętnie patrzą na drogę i na zbliżające się oślepiające pojazdy :) tak tu ktoś kiedyś mądrze napisał :)

Bo to prawda jest!

Chyba, że jedziesz za kimś i mu w lusterka naparzasz :lol:

niekoniecznie  mozna tez oslepiac jadac z tylu porzez odblys w lusterkacvh , mialem okazje ostatnio jechac tak pod wieczor paredziesiat kilometrow i naprawde nic przyjemnego

no to też racja! w sumie na szczescie mam ciemne szyby w samochodzie  do tego siedzę wyżej niż większość więc na razie zapomniałem o tym problemie :D

Tak sobie rozmyślam czy by nie dostawić do bandziora dodatkowych świateł tzw. dalekosiężnych, tylko pytanie czy w razie kontroli jak powiem, że te dodatkowe to przeciwmgłowe, to pan niebieski uwierzy na słowo czy będzie sprawdzał homologację? Bo z tego co czytałem trzech świateł mijania ani długich być nie może.. 

Aha - jak dostawię 2x30W ledy to alternator da radę w 650? 

Edytowane przez mnrkr

• 11 months later...

Chciałbym zmienić żarówę na coś z białym światłem.Fajnie by było gdyby też dawała więcej światła. Wacham się między

Philips X-tremeVision +130% vs OSRAM Night Breaker Laser.

Co polecicie ?

mam osram nightbreaker unlimited - szczerze polecam. Laser jeszcze trochę mocniejsza chyba jest z mniejszą żywotnością o ile dobrze pamiętam.

U mnie już jeździ po różnych dziurawych drogach 2 sezony i daje radę. 

Leda !!!

Mam w aucie od trzech lat i jeszcze nikt mi mrugał,że jadąc na "krótkich " 

kogoś oślepiam !!! Led robi z nocy dzień !!!

Już chyba najwyższa  pora wymienić w halince halogena na leda !

Czy "żarówki " ledowe mają już w Polsce homologację ?

Leda !!!

Mam w aucie od trzech lat i jeszcze nikt mi mrugał,że jadąc na "krótkich " 

kogoś oślepiam !!! Led robi z nocy dzień !!!

Już chyba najwyższa  pora wymienić w halince halogena na leda !

Czy "żarówki " ledowe mają już w Polsce homologację ?

Nie mają i raczej mieć nie będą chyba że zmienią się przepisy najpierw unijne a później krajowe. Homologacja dotyczy reflektora i jak narazie nie ma możliwości zmiany źródła światła na inne niż to z homologacji reflektora. Philips próbuje wprowadzić żarówki led do reflektorów halogenowych jednak jak narazie jest to legalne tylko bodajże w stanach a cena tych żarówek to chyba ze 100 dolców za sztukę.

Właśnie o tym piszę.Philips ,jako pierwszy zrobił "legalnego" leda,którego bez żadnego

rzeźbienia wkłada się do lamp przeznaczonych dla halogenów ! Ale ,przynajmniej do niedawna,

legalnie ( w sensie prawnym ,a nie technicznym ) te "żarówki" były dopuszczone w USA !

Wygląda na to ,że w UE przepisy prawne nie nadążają za techniką !!!

100 $ to drogo,ale wraz ze wzrostem konkurencji te ceny znacząco spadną !

Ale nawet przy tym poziomie cenowym i tak warto,w końcu w większości moto jest tylko 1 lampa,a różnica jest ogromna !

Dla porównania dodam,że np. Mercedes winszuje sobie dopłatę do ledów w kwocie 6800 pln !!!

Nawet jeśli led będzie miał u nas homologację to i tak nic Ci z tego bo homologację masz na lampę z konkretnym źródłem światła.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

• 1 month later...

Homologacja wiadomo. Philips set 2zarowek to ok 500zl. Można je ustawić tak ze linia idealna jak w halogenowych. Zastanawia mnie zestaw https://m.aliexpress.com/item/32882767390.html?pid=808_0000_0131&spm=a2g0n.search-amp.list.32882767390 miał ktoś z tym odczynienia? Zmieszczę to w lampie bez przeróbek?

Z Philipsem to ma tyle wspólnego, że ma w sobie pewnie jakiś element tej marki.

Na pewno nie jest to produkt Philipsa.

Druciarz:) zdaje sobie sprawę, zapoznałem się z opisem. Pytanie brzmiało: czy miał ktoś z tym doczynienia? Czy zmieszczę to do lampy bez modyfikacji. Bo jednak jest większa niż standardowa żarówka, a ja jeszcze nie widziałem mojej lampy od środa :)

@ Turas

Przepraszam, nie zauwazylem twych postow w tym temacie.

Ja bym tobie radzil kupic przekaznik i podlaczyc oswietlenie bezposrednio pod aku.

Jezeli zalezy tobie ale na tych chinskich LED-ach to niestety, bedziesz musial sam rzucic grosza, sprawdzic i podzielic sie swoja opinia naturalnie tutaj. Jak widzisz, wiekszosc, jak nie wszyscy, jestesmy raczej sceptyczni co do tego wynalazku.

dostawiał ktoś przeciwmgłowe do moto? warto się w to bawić? chciałem ledowe, ale z homologacją drogie jak sam sk.. (180zł sztuka czyli 360 za komplet + jeszcze jakiś przełącznik i kontrolka to robi sie ponad 400). normalne halogeny 55W na żarówki h3 można dostać w wesemie za coś koło 60zł/sztuka więc za dwie + przełącznik i kontrolka w okolicy 150 bym się zamknął. to już bardziej do przełknięcia za coś co może się przyda a może i nie.. pytanie czy alternator nie dostanie po dupie za mocno. 2x55W z przeciwmglowych + następne 55W mijania/długie czyli 165W + zasilanie komputera, liczników z 10-20W + pozycje 3x5W + stop 21W + 2x kierunek 21W + nie wiem ile bierze aparat zapłonowy = 200W ze skokami na 260W (stop + kierunki) + zapłon niech weźmie ze 100W to szczytowo 360W. Gdzieś kiedyś czytałem, że w 650 olejaku alternator może dać 475W ale na ile to prawda ciężko powiedzieć..

ok, sprawdziłem w serwisówce - nie powinno chyba być tak źle:

ihost_1536532768__alternator.png

Edytowane przez Krzych

Sprawdziłem i Wesem ma również lampy led.. Z homologacją. Które na 25m mają światłośc ok 60lx na 25m. Srednica jedynie spora bo 117mm w porownaniu do h3 80mm. Swiatla na 25m tyle samo :) nie wiem tylko jak to zasilić bo wymaga zasilania.

Edytowane przez Turas

• 5 months later...

Montował ktoś może jakieś dodatkowe "halogeny" LED albo light bar ???  Szukam czegoś dobrego i niedrogiego.

Z homologacją, to pewnie i 500 zł takie dodatkowe lampy by kosztowały, ale z tego co czytałem i tak jest sprawa wątpliwa na przeglądzie.

Żeby było to legalne, musiałbyś mieć je jako światło przeciwmgłowe z tego co wyczytałem. W weekend mogę poszukać dokładniejszych informacji w przepisach jak to wygląda :)

Wysłane z mojego P10 lite przy użyciu Srapatapatalka.

Mój kumpel ma takie zamontowane w Varadero, na gmolach. Prezentują się super i świecą znakomicie. Co prawda dał za nie coś ponad 1000 zł, SW-Motech, posiadają homologację i nikt się nigdy do niczego nie przyczepił. No ale cena...

Ja zamontowalem samochodowe przeciwmgłowe ledy

1550505702473794.jpg

Na alledrogo za 250zeta

Porównanie 

Mijania:

1550505701786212.jpg

Mijania + drogowe:

155050570155122.jpg

Miajania + przeciwmgłowe:1550505702248868.jpg

Mijania + drogowe + przeciwmgłowe:1550505702008194.jpg

Czyli w skrócie. 2 dodatkowe przeciwmgielne umieszczone symetrycznie względem osi motocykla i jest cacy :)

• krynio pinned this temat