Skocz do zawartości

Gość wiedzmin
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, BagPipe napisał:

Super, dzięki za podpowiedź.
A może wiesz jaki jest typ żarówki od postoju? Od razu zmieniłbym na coś bardziej białego, żeby do siebie pasowały. :)

obczaj tungsram megalight, najlepsze połączenie ceny do jakości

Do kierunków idzie pomarańczowa 21W?

A do rejestracji jaka? 

Edytowane przez seebst

W 2 gen w5w. W sumie to 2 wkrety wykrecasz i widzisz co tam siedzi :D

• 3 weeks later...

Odkopię :) Panowie i Panie.

Znalazłem Panaceum na słabe światła. Na razie z lenistwa nie zamówiłem 3 kompletu do Bandziora :) przeraża mnie wymiana. Napiszę na podstawie doświadczeń z puszką 307 i octavia 1 :)

Po kolei. 

najpierw h7 white vision fajne i podobno trwałe. (Idiota lakiernik;mechanik jak zwał... dotknął palcem).. Philipsy to temp 3700k świeciły naprawdę lepiej niż zwykłe :)

Osram NB unlimited; laser. Dobre fajne żarówki. Mniej białe od philipsów🤔

Do rzeczy. Jako że żarówki okazały się nietrwałe szukałem szukałem... I oto są. Philips spełnił me marzenia produkując xtreme ultrion czy jakoś tak :) led h7,  sprawdzam.... Cena 570 😨 ehe... ta. (Mają homologację ale nie jako całość z lampą.. Unia 😰

Ochłonąłem dosyć szybko. Kwestia nie dawała mi spokoju. Skoro Philips zrobił to Chiny muszą już coś rzeźbić 😈

Kilka godzin lektury testów na YT, forach i oto są :)

Chińskie led kopia Philipsa i jeszcze na ledach Lumileds :) z chipem Zes. (To te same co w oryginale, to spółka córka Philipsa produkująca ledy)

(Piszę z tabletu. W wolnej chwili wrzucę zdjęcia z puszki.)

To tak jakby wymienić świeczkę na żarówkę :)..aż tak. 

Kupiłem h7 lumiled zes mini 4300k od Hlxg 27usd cena rozsądna. W lampach od 307 nie uzyskałem idealnego wzorca światła. Prawa lampa świeci lekko inaczej. Żarówka daje dobrą linię odcięcia po odpowiednim ustawieniu. Nie oślepiam, co jest dla mnie ważne.

Następnie kupiłem h4  (28usd) do Taty Octavii 1 :) 99rok lampy od nowości.. na zwykłych żarówkach dramat. Na tych ledach fajnie :) udało mi się wyregulować bardzo dobrze wzorzec światła i linię odcięcia. Świeci jak z halogenu ale znowu dużo dużo mocniej, choć słabiej niż u mnie w nowych lampach 307 (kolizja wymiana) :) postaram się wrzucić jakieś zdjęcia. 

Co jest ważne. Te komplety są plug and play. Układ zasilający jest mały i mieści się z tyłu w lampie samochodu. 

Polecam 4300kchyba że ktoś chce sprawdzić te 5k...

Efekt jest lepszy niż oczekiwałem.

Wady: brak homologacji, 

Jeszcze nie sprawdziłem w b1250,  nie chce rozbierać teraz przodu ( nie robiłem tego jeszcze)  Nie jeżdżę w nocy. Więc nie mam ciśnienia.  Wkrótce zamawiam kolejne już do bandyty. Nie wrzucam linków, łatwo po słowach których użyłem znaleźć to za Wielkim Murem :)

11 godzin temu, Turas napisał:

Wady: brak homologacji, 

i na tym zakonczymy dyskusje.   po innych opcji jest miliard tysiecy, wszystkie sa opisane tutaj ale wszedzie problem ten sam - brak homologacji.
wiec albo kupujemy takie z homologacja - nightbreakery i im podobne, albo wkladamy ledy, xenony czy cokolwiek sobie wymyslimy - ale tracimy homologacje.  pierwszy patrol i policjant ktory sie bedzie jakkolwiek znal na temacie i dowodzik sobie odbierasz jak oplacisz mandat i wymienisz zarowke.

Dobrze jest się też wybrać do okulisty na badania, bo Bandit przecież świeci wystarczająco dobrze i może to z patrzałkami coś nie tak ;) 

Odniosę się po kolei :)

Kwinto :) umiesz w Bandicie b1250s wymienić żarówkę bez odkręcania zegarów? Wydaje mi się że to jedyny sposób.. a nie chciałbym czegoś spierdzielić 🤔 (a jeszcze tego nie robiłem:) jeżeli możesz podpowiedz mi proszę bo jedynie tutorial na YT widziałem 😕 )

Walle. 

Nie obraź się mając prawo jazdy jesteśmy już w takim wieku, że potrafimy czytać. Może nie każdy ze zrozumieniem, ale jednak 😂. Podałem brak homologacji, wydaje mi się że twój post jest zbędny, bo każdy wie co to oznacza...

Ps. Walle nie wiem gdzie mieszkasz że masz takich policmajstrów... 

W Warszawie podejście jest normalne... Chyba że świecisz "szperaczem prosto w kosmos" to wtedy nie ma zmiłuj... 

Kukuryku 

To jest moja subiektywna opinia, swiecą słabo na zwykłych żarówkach. Mam doskonały wzrok, dziękuje za troskę 😁

Może się mylę ale to chyba właściwy temat np dla osób, które mogłaby ta informacja zaciekawić? (Patrz wrzesień 2018 i dyskusja o ledach)

Może mam zły humor, może źle to odbieram...

Czy tu teraz na forum, każdy spina się jak plandeka na Żuku i jeździ totalną serią, a wszystkie dodatki, czy akcesoria mają homologację i osobiste błogosławieństwo Michio Suzuki? :) (byłem już dawno temu tutaj, ale potem zdarzyła się honda.. )

Wiem że na każdym forum są pedanci którzy jedynie słusznie seria, papiery i 50 nigdy nie przekraczają :) w zabudówce 😉

Panowie troche dystansu. Opisałem jedynie kolejne rozwiązanie BEZ HOMOLOGACJI 😎 Które ktoś może rozważa? Albo zaoszczędzi dzięki temu trochę kasy i wyda na pb95 

• Upvote 1

jezdze gora 150km od domu. w 600 mam wstawiony palnik h4 zenona. jak na razie jezdze. widoczosc o niebo lepsza. jechalem ost w nocy po deszczu' tzn asfald byl mokry  z piatku na sobote.  ciolem 140 150 .. widocznosc super.. ale woze ze soba zwykla h4 . jak cos to zmienie przy policji.. 

Edytowane przez Maryusz

Mam u siebie serie i chyba dlatego by nie mieć kłopotów na drodze i niekoniecznie u nas ale gdzieś w europie, lampy w II generacji w S-ce świecą słabo to fakt, były przeze mnie rozbierane i czyszczone, nastąpiła poprawa ale szału nie ma, więc dla mnie interesujące są takie informację i pewnie wypróbuję alternatywny sposób, jeżeli będzie poprawa a nie będą oślepiały innych to dla własnego bezpieczeństwa będę miał homologacje głęboko gdzieś, może akurat to wina przepisów, że są przestarzałe a nie zamienników.

Do wymiany żarówek wystarczy zdjąć/odkręcić wypełnienie czachy i zegary. To raptem kilka wkrętów.

Skręć kierownicą w lewo i od dołu idzie wsadzić rękę i wymienić żarówy.

Łatwo nie jest jak ktoś nie ma zegarmistrzowskich (jak ja) dłoni :) 

7 godzin temu, Caesar napisał:

Mam u siebie serie i chyba dlatego by nie mieć kłopotów na drodze i niekoniecznie u nas ale gdzieś w europie,

Juz kilka razy mialem rutynowa kontrole na motocyklu w Austrii i we Wloszech - planowa praca Policji - zgarniaja wszystkie motocykle z drogi i na pierwszy ogien ida: 

- dokumenty, uprawnienia i ubezpieczenie

- waznosc przegladu technicznego

- ogumienie - marka, model, stan i identycznosc na obu kolach 

- tlumik, homologacja, dB-killer, glosnosc

- oswietlenie, homologacja

Poniewaz wszystkie elementy mialy homologacje (oryginaly lub homologowane akcesoria) nigdy nie bylo problemow i stresu. Na zachodzie policja nie toleruje druciarstwa. Wszelkie zmiany musza byc odnotowane w dokumentach z przegladu. 

Jesli chodzi o dyskutowanie z policja, to nie warto, bo to duzo kosztuje. 

7 godzin temu, Caesar napisał:

nastąpiła poprawa ale szału nie ma, więc dla mnie interesujące są takie informację i pewnie wypróbuję alternatywny sposób, jeżeli będzie poprawa a nie będą oślepiały innych to dla własnego bezpieczeństwa będę miał homologacje głęboko gdzieś

I o ile poczatkowe nastawienie bylo OK, to tu musze skomentowac i podam przyklad z pierwszej reki. 

Znajomy mial przed dwoma tygodniami wypadek na Maxi-Skuterze BMW w Austrii - wyjechala mu babka z podporzadkowanej - ewidentna wina kobity - i niestety nie wyhamowal i przydzwonil. 

Wypadek to powazna sprawa i w gre wchodza duze konsekwencje prawno-finansowe, dlatego ubezpieczalnia kobiety bedzie sprawe walkowac, a poniewaz kobieta ma ubezpieczenie pomocy prawnej Rechtsschutz -prawnik ubezpieczalni powolal rzeczoznawce do zbadania stanu technicznego i prawnego elementow motocykla odpowiedzialnych za bezpieczenstwo (!).

Znajomy na dwa dni przed wypadkiem jezdzil na lysej oponie (tzn. ponizej dopuszczalnej w Austrii 1,6 mm). Dopiero dzien wczesniej wymienil opone. Czyli szczescie w nieszczesciu. Jesli prawnik udowodnilby, a szukaja i czepiaja sie wszystkiego jak hieny, ze zaniedbanie techniczne pojazdu moglo czesciowo przyczynic sie do powstania wypadku - zostanie orzeczona wspolwina. Wtedy ubezpieczyciel moze znacznie pomniejsza swoja odpowiedzialnosc - odszkodowanie za pojazd, za koszty leczenia, rehabilitacje. 

Jesli pomyslec, ile kosztuje transport medyczny karetka albo smiglowcem, pobyt w szpitalu, rehabilitacja, procedury prawne, transport wraku, to sensownym staje sie pytanie, czy warto ryzykowac wspolwine, jesli ktorys z waznych elementow bezpieczenstwa nie odpowiada warunkom technicznym zawartym w homologacji pojazdu. Wspolwina przeklada sie na konkretne straty finansowe, jesli tylko odbedzie sie bez powaznych strat zdrowotnych.

PS: tak, tak, ja bajki opowiadam. Ale ja zyje w innym swiecie, w innej rzeczywistosci. Ode mnie jest to stanowcze NIE dla druciarstwa. 

Dwie śrubki od zegarów i to wszystko , to nie jest rozbieranie przodu to miałem na myśli . Odnośnie czy mają czy nie mają homologacji to mnie to tita , mam chińskie ledy na gmolach od kilku lat i z przeglądami nie mam problemu jedynie za gramanicą mogłyby być problemy.

Ostatnio zostałem zatrzymany do kontroli w ramach akcji sprawdzania motocyklistów..... i pan policiant miał w d.... chińskie ledy (dodatkowe) :) trzeźwość, dokumetny i "szerokiej drogi" :) 

28 minut temu, kwinto59 napisał:

Odnośnie czy mają czy nie mają homologacji to mnie to tita , mam chińskie ledy na gmolach od kilku lat i z przeglądami nie mam problemu jedynie za gramanicą mogłyby być problemy.

Uwierz mi nie było z nimi problemów  za granicą.

nie patrzeli na to nawet

Jak by się ktoś zastanawiał jak wyglądają przeciwmgłowe w bandicie, to mniej więcej tak:

spacer.png

spacer.png

spacer.png

ja się zastanawiałem aż w końcu kupiłem i zamontowałem. Oficjalnie są to przeciwmgłowe, ale bardziej wstawiłem po to żeby doświetlały pobocze. W ramach testu przejechałem się nocą po ciemnym lesie i póki co robią robotę. Widać szerzej na boki i lepiej zaraz przed motocyklem (dobre do omijania dziur w asfalcie). Jeśli chodzi o same lampy to są to dwie sztuki Wesem CDC2. Trafiłem w jednym sklepie w znośnej cenie (130/szt) więc się skusiłem. Są tam trzy ledy, razem 9W na lampę. W pełni legalne - homologacja E20, typ reflektora F3 także pan policjant nie powinien mieć pretensji. Przy okazji wrzucę film z działania, teraz akurat nie miałem ze sobą kamery.

jeszcze na tyl mgielną😉 no i wycieraczke na szybe.. zartuje

Edytowane przez Maryusz

Panowie dziękuje. Zamówię sobie komplet h7 także za około miesiąc dam znać :) lub... Hm.... Wrzuce na dniach jak o ustrojstwo świeci jak wyjmę z puszki jedną 😎 ciekaw jestem czy będzie poprawne odcięcie i linia :)

Panowie ja niestety na razie moto jedynie po kraju latam :)

Mam arrowa bez db... Jak nie wyjesz, tylko jedziesz to jest spoko :) kiedyś pod Kielcami za mną z 10 km Insignia się cziła? Ja na pełnej nieświadomce...Merc A45 na podwójnej ciągłej nas wyprzedził włączyli bomby i poszli za nim. To jedyna sytuacja gdzie mogłobyć nie fajnie. Pozostałe dziesiątki kontroli to wymiana zdań sprawdzenie papierów, trzeźwości i szerokiej drogi. 😀

Wie ktoś jak zamontowac takie lampki na S1250/? nie mam gmoli. Do osłony chłodnicy? czy może ktos ma patent

40 minut temu, Irek76 napisał:

Wie ktoś jak zamontowac takie lampki na S1250/? nie mam gmoli. Do osłony chłodnicy? czy może ktos ma patent

Na lagi mozesz dac. 

9 godzin temu, Irek76 napisał:

ja mam zamontowane na dwóch płaskownikach i jest stabilnie 

image.thumb.png.4df75ec12af992e7ba56429af3862576.png

W dniu 1.08.2019 o 23:23, Turas napisał:

Odniosę się po kolei :)

Walle. 

Nie obraź się mając prawo jazdy jesteśmy już w takim wieku, że potrafimy czytać. Może nie każdy ze zrozumieniem, ale jednak 😂. Podałem brak homologacji, wydaje mi się że twój post jest zbędny, bo każdy wie co to oznacza...

Ps. Walle nie wiem gdzie mieszkasz że masz takich policmajstrów... 

W Warszawie podejście jest normalne... Chyba że świecisz "szperaczem prosto w kosmos" to wtedy nie ma zmiłuj... 

@Turas w Hiszpanii i codziennie jestem na Gibraltarze.  Przy kazdej kontroli sprawdzaja tutaj takie rzeczy ( a potrafia nawet skontrolowac moto przy przekraczaniu granicy) i €250 mandatu za kazdy element bez homologacji (sprawdzaja swiatla, gumy, dodatkowe oswietlenie jesli jest itp.) Generalnie tak jak Krzysztof mowi - tutaj zwracaja uwage na druciarstwa i 'tuningi'

Edytowane przez Walle

Wow. A myślałem że miałem ciężko u mnie na wiosce kika lat temu jak się czepiali non stop a ja jako kierownik motocykla byłem jak okaz jednorożca ;)

Ciekawe podejście mają ale to pewnie ze względu na status tego miejsca.. i waśnie. 

Mi hiszpania zawsze kojarzyła się moto friendly.. i z homologacjami e9 gdzie nikt inny w UE nie dałby homologacji :)

na tę chwilę okazało się że się mądrze, a  przegląd miałem do kwietnia :)

a tłumik mam ixila i homologowany na e9 :) więc wszystko legales :)

dziś przegląd ogarnąłem :)

Jak mówiłem nie lubię oślepiać. Niedługo wrzucę tego leda, zobacze czy nie oślepiam :) ale ja się póki co za granicę nie wybiorę :P

Nie wiem dlaczego nie mogę edytować postu:/ proszę moda o sklejenie.

Co do tego leda na lumileds nie uważam żeby to było druciarstwo. To naprawde porządnie świecące nie oślepiające źródło. Niestety przepisy w UE nie nadążają.. skoro poza Ue np w stanach możesz tak jak w wielu innych krajach dlatego Philips wypuścił swoje żarówki jako retrofit....

• krynio pinned this temat