Skocz do zawartości

Rękawice Motocyklowe - Jakie?

Blink
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dejavu, że już kupiłeś apollo, a ja Ci odpisywałem, że mam jupitery i się sprawdzają.

Nie wiem jak u Ciebie z rozmiarem dłoni, ale o rękawicach na chłodny czas to pisałem jeszcze temat w stylu "mały człowiek duży problem".

• Odpowiedzi 198
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Emwu96

10

• miszi

10

• seebst

9

Top Posters In This Topic

Posted Images

Tak, Kruku kupiłem i cały czas się zastanawiałem nad słusznością wyboru....

Problem się poniekąd rozwiązał sam. Okazało się po przymiarce na moto, że uwierają mnie koniuszki palców. Wczoraj mierzyłem rozmiar większy i palce były już ok ale sama rękawiczka dużo za szeroka.

Sprzedawca mówił, że Rukka robi szerokie rękawice z krótkimi palcami.

Wymieniłem więc na rękawiczki IXS też z gore i wykonane w tej samej technologii scalania trzech warstw co Apollo (X-Trafit).

Minus jest taki, że to nie Rukka a plus to cena....dokładnie połowę Apollo i zostało na letnie rękawice i podkoszulek Rukki z Outlastu. Cena dwóch par rękawic i podkoszulka będzie taka sama jak za rękawice Apollo.

Tylko trochę szkoda bo Apollo jest najładniejszą rękawiczką.

L_X41004-003.jpg

IXS X-GTX Clinch SKOGAR

alpina.jpg

SHIMA AIR

rukka_outlast_shirt_1.jpg

RUKKA Outlast

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez Bandito

• 6 months later...

Siemanko :)

Mam pytanko

A mianowicie:

Jakie rękawice mi polecicie?

Do wydania mam dwieście...

no może ze trzysta.

(bo na pewno nie czterysta)

Ręka mi się łatwo poci,

więc niech to nie będzie jakieś chińskie tamagotchi.

No dobra, a teraz normalnie, bo rymy mam słabe :) Proszę o polecenie rękawic do 300zł :) Najlepiej w miarę cienkie, bo łapa mi się poci strasznie w lidlowskich :D

Edytowane przez Bezem

Jak chcesz zwykłe skórzane rękawice bez żadnych wkładek zimowych itp. to kup sobie po prostu jakieś alpinestary, już kilka modeli testowałem i zawsze byłem zadowolony, dłoń się nie poci, rękawicę nie śmierdzą i wszystko gra.

Nie wiem czy to Twój pierwszy sezon, ale w takich temperaturach jak teraz to nie pojeździsz w zwykłych skórzanych bo zaraz łapy odpadają, na sezon jesienny lepiej poszukać czegoś cieplejszego.

Bezem, tematów o rękawicach jest od pyty. Każdy i tak będzie zachwalał swoje, co nie znaczy że Tobie podpasują - tutaj nie ma złotego środka. W Wawie na pewno nie brak sklepów dla motocyklistów - zrób rundkę, poprzymierzaj, wytypuj 2-3 modele i wtedy pytaj o konkretne rzeczy.

Na początku miałem ze sklepu motocyklowego to były w miare fajne, tyle że popękały na kostkach po kilku dniach. To kupiłem tekstylne z lidla i jedyny minus jest taki, że są grube i gorące. Na jesień będę miał te co teraz, szukam czegoś lżejszego po prostu, bo już w sumie drugi rok na nich latam i masakra lekka. Śmierdzi jak z ruskiego burdelu z czasów II WŚ. Dostosuję się do rad i przejadę po sklepach.

Dobrze jest przymierzać rękawicę na kierownicy, wiesz czy dobrze leży i czy nie krępuje ruchów.

Ja miałem alpinestars SP-1, SP-2 i SP-8, wszystkie polecam w zależności od pułapu cenowego.. SP-2 i SP-8 przeżyły gleby i zdały egzamin.. Brakowało mi jedynie wycieraczki jak w rękawicach marki Held.

QQ pisał, że ta wycieraczka w heldach to badziew. Ja nie byłem zadowolony z rękawiczek bulletproof i wymieniłem na inne
B)

Edytowane przez Kruk

QQ pisał, że ta wycieraczka w heldach to badziew. Ja nie byłem zadowolony z rękawiczek bulletproof i wymieniłem na inne
B)

Nie mam porównania z innymi wycieraczkami, ale w moich Heldach też nie działa to tak jak to sobie wyobrażałem. Generalnie nie ściąga wody tylko ją rozmazuje...

Posiadam rękawice Held Touring Five i wycieraczka spisuje sie bardzo dobrze, nie ma problemu z osuszeniem szybki czy przetercia zaparowanych lusterek. Ale rękawiczka typowo na ciepłe dni, wentylacja na palcach robi robote.

Jeśli chodzi o wycieraczki to posiadam rękawice BMW Atlantis 3 i wycieraczka działa wyśmienicie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tych rękawic.

Posiadam rękawice Held Touring Five i wycieraczka spisuje sie bardzo dobrze, nie ma problemu z osuszeniem szybki czy przetercia zaparowanych lusterek. Ale rękawiczka typowo na ciepłe dni, wentylacja na palcach robi robote.

Też mam Held, i potwierdzam jak wyżej, z tym że jeżdżę także w chłodniejsze dni i też dają radę.

Nie dawno kupiłem sobie rękawice Held Kallisto. Wybór padł na tekstylne, ze względu na to, ze jeszcze śmigam skuterem to śmiesznie bym wyglądał w skórze. No i ogólnie jakoś mi do gustu bardziej tekstylia przypadły.

Przy ok. 10stopniach jest idealnie. Cieplutko, ręka się nie poci, nie czuć żadnego chłodu. Od 15 w górę ręka się poci. Ostatnio gdy miałem godzinę jazdy YBR 125 na nauce jazdy to pod koniec robiło się zimno w ręce. Wtedy temperatura wynosiła 4stopnie. Ogólnie byłem dość kiepsko ubrany więc może to efekt ogólnego wyziębienia organizmu.

Teraz gdy temperatura sięga 0stopni będę musiał dojeżdżać kilka km do dziewczyny i się okaże ile warte są te rękawice. Na razie mam mieszane uczucia. A wycieraczka ? Zajebista sprawa :)

• 3 months later...

Może ktoś z kolegów pomoże w moim dylemacie. Chcę kupić sobie nowe rękawice. Wybieram między Alpinestars Sp-8, a 4SR SR 001. O tych pierwszych troszkę naczytałem, natomiast o tych drugich niewiele wiem. Czytałem tylko, że ta czeska firma robi bardzo dobre ciuchy. Może ktoś miał od czynienia z rękawicami 4SR. Niestety w Poznaniu nie ma sklepu w którym mógłbym je obejrzeć, najbliższy jest we Wrocławiu.

Jeśli któryś z kolegów posiadałby informacje o tych rękawicach bardzo proszę o odpowiedź :)

Edytowane przez tom1988

• 1 month later...

Hej

Czy ktoś może testował te rękawice?

Held 2242 Air n Dry Gore-Tex

W opisach niby na zimne dni i upalne lata.....

Wydają się spoko, sadziłem się kiedyś na nie.Niestety nie wiem jak się sprawują w praktyce.

Kupiłeś już że piszesz w nowych nabytkach?

tak , tak wiem, że pomyliłem działy, mozna to jakoś przenieść?

Wydają się spoko, sadziłem się kiedyś na nie.Niestety nie wiem jak się sprawują w praktyce.

no właśnie tu jest problem, też mam taki dylemat, jak się będą sprawować. Wyda się kasę i będzie niewypał.

Witam,

Przymierzam się do kupna rękawic, głównie interesują mnie sportowe, długie, tak do max 250zł. W oko wpadło mi kilka modelów:

-Shima ST1 180zł

-RST SLINCE 250zł

-Rainers Strada 170zł

-Rainers ADVENTURE 220zł

Śmigał może ktoś z was w tych rękawicach i może polecić którąś z tych par ?? A może macie jakieś inne sugestie, złe bądź dobre opinie co do firm wymienionych przeze mnie. Jeżeli tak to co polecacie.

Rozglądałem się jeszcze za Ozone i Tschulem, ale raczej gorsze opinie słyszałem co do tych firm.

Na pewno RST SLINCE ?

Posiadam RST SLICE, kupiłem powystawowe za 180zł :P, niewiele Ci powiem bo niewiele w nich przejeździłem, dobrze leżą i średnio chronią przed chłodem, ogólnie jak za te pieniądze co dałem, to są w porządku lecz nie mam porównania do innych.

Edytowane przez Vidon