Skocz do zawartości

Zawory - Rozrząd - Regulacja Zaworów - Pytania i Problemy

Gość lawka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

są płytki ale nie wiem w jakich rocznikach wiem że te nowe bandity mają na zawory na płytkach :) Zobacz w serwisówce którą możesz pobrać z działu download tam będzie napisane jaki typ zaworów masz u siebie ;) Jeżeli na płytkach to chyba samemu tego nie zrobisz :/

No to płytki czy srubki? A panewki to raczej byloby słychac na dole a nie na gorze.

Edytowane przez klucha

A co moze jeszcze klekotac z prawej strony pod pokrywa patrzac na moto od tylu ? Rozrzad? Czasem zauwazylem ze moto jak zimne to gorzej pali no i klekot wiec pierwsze co przyszlo mi do glowy to zawory ale moge sie mylic.

A co moze jeszcze klekotac z prawej strony pod pokrywa patrzac na moto od tylu ? Rozrzad? Czasem zauwazylem ze moto jak zimne to gorzej pali no i klekot wiec pierwsze co przyszlo mi do glowy to zawory ale moge sie mylic.

kosz sprzegla muj na[ierdala az milo ale to ponoc wada konstrukcyjna

kosz sprzegla muj na[ierdala az milo ale to ponoc wada konstrukcyjna

Kosz sprzegla od strony tłumika? Chyba cos nie tak. A ja mowie o pokrywie zaworow

klucha ! nikt tu nie jest jasnowidzem , nikt nie wie co Ci "klekocze" :) napisz coś więcej albo nagraj film to może coś wymyślimy

kolega klucha posiada K7 ale pyta sie o K6 (rocznik 2006) czyli chlodzony powietrzem. W tym wypadku sprawa jest prosta.

Jezeli pomyliles sie i rozchodzi sie Tobie o K7 to jest to juz inna sprawa.

Zawory mozna ustawic samemu ale, jezeli czegos takiego jeszcze nie robiles, to daruj sobie.

Jezeli ale koniecznie chesz samemu sprobowac, to prosze.

Kolega juz to samemu robil (przy 1250) i jezeli masz ochote to przetlumacz to sobie:

Napisane przez Stelvio - banditforum.de

... die Shims liegen unter den Tassen !!

post-5565-0-08987200-1354226723_thumb.jpg

also hier mal meine Vorgehnsweise:

1.Tank ab

2.Verkleidung ab sollte eine vorhanden sein

3 Verkabelungen an den Steckern trennen

4.beide Gaszüge von der Einspritzanlage entfernen

5.Einspritzanlage ausbauen

6. Luftfilterkasten ausbauen

7.ca. 2 Liter Kühlflüssigkeit unten links hinter Lichtmaschienendeckel

am hintern Schlauch ablassen

8.Wasserschläuche die zum Thermostatgehäuse führen abmachen

9.Thermostatgehäuse mit Befestigung vom Rahmen lösen und abbauen

10.Kerzenstecker und Zündkabel entfernen (Kerzen sollten drin bleiben damit nix auf die Kolben fallen kann icon_smile.gif

11.Pair-Steuerventil mit Schläuchen und Membranen abbauen(das sind die beiden 4 eckigen Dinger aufm Ventildeckel

12.Ventildeckel ausbauen (wichtig!!!in fahrtrichtung links vorsichtig herraus nehmen, Deckeldichtung kann wieder verwendet werden!!

13.Motordeckel in Fahrtrichtung-rechts den kleinen abnehmen und dort

mit einem Schraubenschlüssel die Kurbekwelle verdrehen bis beide Makierungen übereinstimmen (1.Zylinder ist dann auf Ot)

14.Ventile kontrolieren und die Istmaße notieren

15.Kurbelwelle so verdrehen, daß nach und nach alle Tassen keine berührung mit der Nocke haben und so alle Maße aufschreiben.

16.stimmen die Werte alles in Umgekehrter Reihenfolge wieder zusammen bauen

17.Werte stimmen nicht müßen die Nocken raus

18.auf den Nockenwellenböcken sind Zahlen und Buchstaben die aussagen in welcher Reihenfolge die Schrauben gelöst werden müssen und die Böcke entfernt werden sollten)VORSICHT....die Passhülsen fallen sehr leicht herraus und könnten in den Motor fallen)

19.Ölleitung (rechts) die über den Nocken verläuft ausbauen, Steuerkettenspanner ausbauen.

20.Nockenböcke die Schrauben lösen, wenn alle gelöst sind herraus drehen und die Nocken vorsichtig aus der Lagerung nehmen und die Steuerkette mit einem Kabelbinder oben am Rahmen fixieren.

21.an den Zylindern wo die Ventile verstellt sind mit einem Magneten die Tassen herrausnehmen (Magnet deswegen weil dadurch gleich der Shim der sich darunter befindet mit der Tasse herraus genommen wird.

22.ich habe die Shims mit einem Micrometer (ca. 12 €) nachgemessen und mir dem entsprechend neue bestellt.

Bei Suzi mußte die alten abgeben und 4.50 latzen (zahlen). Im Netz habe ich eine Firma gefunden die die Dinger für 5.20 verkauft und die alten kannste behalten. 2 Tage waren die neuen Shims da!!

23.Nocken einbauen.....die Einlassnocke hat die Zahl 3 (von rechts gesehen) auf dem zahnrad/Kranz,die Auslassnocke die Zahl 1....und 2

unten steht immer noch alle auf Mackierung wie vor dem ausbau der Nocken...Makierung der Kurbekwelle auf Trennfläche...

Ich habe die Auslassnocke zuerst eingebaut...wie schon erwähnt die Zahl 1 der A.Nocke muß auf oberkante der Dichtfäche vom Ventildeckel zeigen.

die 2 muß oben sein.

Dann die Steuerkette auflegen und 16 Stifte (Vernietungsstifte der Steuerkette) abzählen der erste Stift muß bei der 2 aufgelegt sein,der 16. muß auf die 3 der Einlassnocke aufgelegt werden.

post-5565-0-50789600-1354227090_thumb.jpg

Den Rest in umgekehrte Ausbaureihenfolge wieder zusammen bauen..

Eine neue Dichtung für den Kettenspanner wäre von Vorteil.....sollte es ander Stelle undicht werden muß man die ganze Einspritzanlage wieder ausgebaut werden!

Dies soll keine Anleitung sein sondern nur eine grobe Beschreibung wie ich meine Ventile eingestellt habe...

Edytowane przez pioter

• 1 month later...

Co moze klekotac w silniku z prawej strony patrzac od tylu? Tak raczej na gorze czyli w okolicy cylindra , głowicy. Przebieg 32 000 mil

ja to bym pierw sprawdził czy swiece dokręcone

klucha ty masz jeszcze olejaka tak ?? Tu masz filmik jak koleś robi zaworki w 1200 olejaku

W 650 chyba dużej różnicy nie będzie ??

Będziesz potrzebował dobrych kluczy, szczelinomierza, klucza dynamometrycznego i czasu, a wtedy da się zawory zrobić samemu. Co do ceny w UK to popytaj u mechaników samochodowych może któryś zrobi ci moto za połowę ceny, albo i mniej. Jak dobrze pamiętam u mnie w jednym z serwisów chyba też coś koło tego by kosztowały zawory.

kolego ty masz wtrysk czy gaźnik??:) ja miałem 650 na wtrysku i mi kosz sprzegłowy dzwonił tak, ale to kazdy b6,5 wtrysk tak ma... jesli wcisniesz klamke od sprzegła i ustanie to znaczy ze to ot i spokojnie możesz smigac dalej:)

Potwierdzam słowa przedmówcy. Jak kupiłem motocykl przestraszyłem się tego.Poszukałem na naszych i zagranicznych forach informacji na ten temat i wodniaki 650 maja tak w standardzie. Sprawdź czy tajemniczy dźwięk nie ustanie po wciśnięciu sprzęgła.

Jak masz śrubki to sam zrobisz bez problemu. Z tym, że czynność pracochłonna jak ktoś to robi pierwszy raz. Jeśli ten dźwięk to takie "cykanie" którego częstotliwość rośnie wraz ze zwiększeniem obrotów silnika to na bank zawory. I tu też lepiej nie odkładaj na później, niektóre zawory mogły dostać luz, a inne potrafiły go skasować. Niedomykający się zawór spowoduje wypalenie gniazda zaworowego i głowica do roboty. PS- kosz sprzęgłowy masz od strony tłumika ;)

Edytowane przez Phoenix
  • Upvote 1

• 1 month later...

A ja w tym temacie zapytac się chciałem, czy po regulacji zaworów nie ma prawa byc ich wogóle słychac, czy też taki lekki "świerszcz" to normalna sprawa? Ustawiałem tak: dolot: 0,1 lekko przechodzi 0,15 nie wchodzi i wydech: 0,18 lekko 0,22 nie wchodzi. Motor odpalił jeszcze przed regulacją gaźników i pracuje dośc równo, na obroty wkręca się bez problemu tylko nie wiem jak powinien pracowac silnik na ucho po dobrze wykonanej robocie :slash: Nie powiem, że się teraz zawory tłuką, ale ich pracę słychac poprostu. Normalka?

W olejaku to norma że zawory słychać. Na zimnym dobry olejak chodzi jak byś wrzucił luzem garść śrubek do pieca. Na ciepłym nadal słychać zawory ale mniej. To kwestia osłuchania, inaczej słychać zawory gdy pracują dobrze, a inaczej gdy źle, ale słychać je zawsze. Dlatego na oględziny Bandziora gdy nie zna się tych różnic w dźwięku warto zabrać kogoś kto zna "kulturę" pracy olejaka suzuki. Jak po rozgrzaniu trzyma obroty i ładnie się wkręca to powinno być ok. Oczywiście po zaworkach warto sprawdzić synchro gaźników.

Dzięki Amefisto, synchro będzie sprawdzone, tylko czekam na carbtune z UK, a dzisiaj zamówiłem.

A tak na marginesie, bo widzę że z Koła jesteś, zamówiłem też dzisiaj u gościa z Wrząca Wielka wskaźnik biegów. To chyba gdzieś niedaleko? :usmiech:

Edytowane przez zzrafi

Heh zamawiałeś od użytkownika Robgie ;) Też mam od niego wyświetlacz, tu masz cały temat o nich: http://polishbanditcrew.pl/topic/6197-wyswietlacz-biegow-za-49-zeta-czy-warto/page__hl__wy%C5%9Bwietlacz%20bieg%C3%B3w

Ps. I tak Wrząca Wielka jest chyba z 10 km od Koła ;)

Tak dokładnie od niego :usmiech: . Jeszcze raz dzięki.

Już się podczepiałem pod temat regulacji zaworów, ale ten wątek pasuje do moich dylematów optymalnie.

Panowie przystawcie proszę ucho do głośników i powiedzcie, czy taka praca silnika po ustawieniu zaworow jest ok? Dadam tylko, że robiłem to po raz pierwszy i gaźniki nie były jeszcze synchronizowane. Każda wskazówka będzie bardzo cenna.

http://www.youtube.com/watch?v=lv49H2ahs9E

Edytowane przez zzrafi