Skocz do zawartości

Zawory - Rozrząd - Regulacja Zaworów - Pytania i Problemy

Gość lawka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Oddałem dziś Bandziora do mechanika na czyszczenie i synchronizację gaźników. Tak się zastanawiam, czy by przy okazji nie powiedzieć żeby sprawdził zawory. Od ostatniej regulacji przejechane jest ok 6500 km. Jest sens czy lepiej nie ruszać? Znalazłem w instrukcji, że zawory regułę się co 12 kkm.

Błędy w pisowni sponsoruje Tapatalk.

W pakiecie moglbys zaoszczedzic, zbic troche z ceny za wszystko. Zagadaj z gosciem zeby Ci wszystko zrobil i jakis rabacik :) . Lazer mial na mysli chyba to ze po zaworach najlepiej zrobic jeszcze synchro gaznikow ;) . Ty zrobisz teraz gaziory, zaplacisz za to a za 6 tysi znow pasuje placic ;)

Zawory co 6k synchro co 12 tak jest w serwisowce. Tak więc Kitza rób zawory, a tak wogole to prawidłowa kolejność to zawory mieszanka i synchro

Faktycznie, źle spojrzałem. Co 6kkm.

No to zawory tez znalazły się na liście.

Po co ja w takim razie kupiłem szczelinomierz? ;)

Edytowane przez kitza

Sam sobie wyreguluj, przecież to prosta robota.

Taki miałem plan ale nie robiłem tego jeszcze i potrzebowałbym na to kilku godzin spokoju tak żeby bez stresu niczego nie pomieszać, a z tym ciężko ostatnio, zwłaszcza jak się motocykl trzyma kątem w garażu u rodziny.

Nie chciałem zwlekać dłużej z gaźnikami, wiec uznałem że tym razem oddam do serwisu, a sam może na jakimś grillu warsztatowm podglądnę jak to się je i dopiero wtedy spróbuję sam się za to zabrać.

• 7 months later...

Witam co ile reguluje się zawory w suzuki bandit k8 2009r i co ile wymienia się rozrząd?

Jak latasz tak jak na obrazku to polowe tego co w serwisowce ;)

• Upvote 1

Hehe na jednym raczej nie jezdze ale moto dość mocno dostaje bo przeciągam go do czerwonego pola czy możesz mi podać jakiś link do serwisówki bo nie mogę znaleść do mojego modelu jedynie znalazłem do k7 

Zawory pierwszy raz co 30 nastepne co 20 tys rozrzad przy 70-80 tys. Tego nie wyczytasz w serwisowce ale tak jest.

A co sie stanie gdy zaniedbam regulowanie zaworów?Bo mój moto ma najechane 40 tyś ale nie dawno kupiłem go i nie wiem czy kiedykolwiek było to robione.

Jak zaniedbasz i bedzie stał na odcince 20 minut to zajebiesz piec

Raczej nic mu nie będzie bo tylko do połowy skali będzie się kręcił z braku mocy :P

Przed rozbiorka i grzebaniem zapoznaj sie dokladnie z serwisowka, wyjasnij nieznane tobie czynnosci, koledzy napewno pomoga a dopiero gdy bedziesz na 100% pewny, ze bedziesz robil sam to rozkrecaj.

k7 to nie olejak i jednak troche wiecej trzeba wiedziec.

Wiedzieć swoją drogą ale i trochę więcej narzędzi trzeba.

Jak zaniedbasz zawory to pewnego dnia go nie odpalisz i bedziesz jezdzil jak by mial moc 125tki żłopiąc przy tym 12 litrów

Mnie ustawianie na płytki trochę przeraża. Wcześniej miałem moto na śrubki, bach bach i po problemie, a tutaj trzeba się będzie trochę pomęczyć, albo oddać to w ręce kogoś mądrego, bo sam już bym się bał za to wziąć. U siebie mam dopiero jakieś 13 tysięcy, wiec jeszcze póki co długa droga do jakichkolwiek korekcji, ale na samą myśl aż nie dobrze mi się robi, że tyle z tym zachodu. Wcześniej były dwa cylindry V, łącznie cztery zawory, to więcej było samego demontażu niż regulacji.

Tutaj delikatna pomyłka i silnik na śmietnik lepiej oddaj komus kto sie tym zajmuje na codzien

Tutaj delikatna pomyłka i silnik na śmietnik lepiej oddaj komus kto sie tym zajmuje na codzien

W czym deliatna pomyłka w regulacji luzów by zniszczyć silnik ?? Wybacz ale bajki opowiadasz . Musiał byś dopuścić do sytuacji gdzie w grzybek zaworowy udeży tłok a to możliwe tylko gdy przestawił byś łańcuch . 

Jeśli regulowałeś już zawory i masz o tym pojęcie to oprócz szczelinomierza będzie potrzebna śruba mikrometryczna . Ale by nie narobić problemów lepiej zaopatrzyć sie w przyrzad (taki hak ) by wcisnąc popychacz . Rozrysowujesz sobie zawory z luzami  w miejscach gdzie masz nadmierny lub zbyt mały luz mierzysz płytkę i wiesz jaką musisz zamówić . Warto sprawdzić czy wymieniana płytka nie będę potzrebna na inny cylinder . 

Z tego, co piszesz, Micrus, wnioskuję, że w wodniakach płytka regulacyjna jest między wałkiem, a szklanką, a nie między szklanką, a trzonkiem zaworu?

Pytam, bo jeszcze nie rozbierałem u siebie.

Jeśli jest, tak jak piszę, to regulacja rzeczywiście prosta jest.

Trzeba być dokładnym podczas pomiaru i tyle cała sprawa . Trzonkj zaworowy jest przyciskany tzw szklanką ( popychacz ) w którym jest zagłebienie na płytkę zaworową . Jeśli było by inaczej tzn . Zawór , płytka , popychacz to by dostać się do płytki trzeba by zdemontować wałek rozrządu by wyjąć popychacz  . Nie otwierałem dużego bandziora ale w większości właśnie tak jest . 

Pytam, bo w silnikach samochodowych spotykam i takie, i takie rozwiązania. Po prostu nie wiem jak jest w bandziorze.

Ostatnio regulowałem luzy w kia ceed, gdzie płytki były pod szklankami i trzeba było demontować cały rozrząd i wałek. Masakra!

Jeśli jest takie rozwiązanie to trzeba ustalić położenie łańcucha na kołach . Spiąc je np. opaską łańcuch do koła i unieść wałek dbając o ciągłe napięcie łańcuha . Nie lekko ale na spokojnie do zrobienia . 

Micrus zanim zaczniesz udzielać komus rad to poczytaj pokrec rozjeb a pozniej zloz kilka silnikow i przestan pierdolic durnoty, zaloze sie ze nigdy nie widziales silnika bandziora wodnego od srodka bo nawet laik wie ze plytki sa pod szklankami i trzeba demontowac walki zeby wyciagnac plytke. I prosze cie przestan juz doradzac.