Skocz do zawartości

Zawory - Rozrząd - Regulacja Zaworów - Pytania i Problemy

Gość lawka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko jest w serwisówce i na yt:

zestaw płytek, śruba mikrometryczna, kartka i długopis i ogień.

Edytowane przez Conorian

No ja też mam pod szklankami także narazie się edukuje ale będę robił sam w serwisowce jest to ładnie opisane mam namysli xx

Cirus poziom Twoich wypowiedzi i obrażanie nie jest tu na miejscu ... zobacz jak grzecznie napisałem do Ciebie ... można to zrobić spokojnie blokując położenie łańcuszka jak napisałem wyżej :)

Tak Bandziora dużego od środka nie widziałem ale widziałem silniki o których Ty nie masz pojęcia ;)

EOT

To nastepnym razem zaufaj mi i mojemu doswiadczeniu bo nie pisze z przypadku informacji zwlaszcza w tym dziale. Nie mialem zamiaru nikogo obrazac takze sorry jak sie tak poczułeś. Peace

Pany a jaki jest koszt regulacji zaworów? Z jaką kasą się trzeba liczyć

Pany a jaki jest koszt regulacji zaworów? Z jaką kasą się trzeba liczyć

Od 250 do 350 zł. U forumowiczów pewnie dolna granica a jakość wykonania taka sama lub lepsza :)

Zagadaj do Cirus'a i będziesz zadowolniony :)

jak wytargujesz to tak żeby trasa transportu leciała przez moją okolicę :P

Hej Cirus masz w ofercie objazdową regulacje zaworów? ;)

Hej Cirus masz w ofercie objazdową regulacje zaworów? ;)

o to , to jest plan ! ja zarezerwuje nocleg i karnet na stok :P

Ale narzekacie.. :P bierzcie motorki do busa/na przyczepke i wpadajcie na serwisowo alkoholowy weekend :) oprocz zaworow mozna je kompleksowo przygotowac do sezonu zeby nie pedzac na same zawory, mialem klientow z poznania krakowa takze to normalny temat :)

Darek z Toba mogę sie jakos dogadać bo bede jakos leciał w gory na deche :D

Edytowane przez Cirus

Cirus, kupuj taką furę i heja w Polskę :)

włosi mogą, to ty nie?

thumb_ihost_1483550230__438070_634x357.j

I to mi sie podoba :D

Ale narzekacie.. :P bierzcie motorki do busa/na przyczepke i wpadajcie na serwisowo alkoholowy weekend :) oprocz zaworow mozna je kompleksowo przygotowac do sezonu zeby nie pedzac na same zawory, mialem klientow z poznania krakowa takze to normalny temat :)

Darek z Toba mogę sie jakos dogadać bo bede jakos leciał w gory na deche :D

to rozumiem ze w Hiszpanii mi robisz na noclegu ? :D

Z tą objazdówką to dobry pomysł, są mobilne tartaki, wulkanizacje, widziałem nawet lakiernię do odnawiania felg to czemu nie mechanika motocyklowa? Powodzenia 

Wally dogadamy sie :D

Co do objazdowki to zdarza mi sie jezdzic do klientow ze swoim sprzetem takze nie widze problemu :)

• 4 months later...

Witam wszystkich, 

Mam "szybkie" pytanie (bo jutro odbieram moto z serwisu).

Bandit GSF650, 09'. Nowy serwis, nigdy wcześniej nie korzystałem z ich usług. Oddałem moto na sprawdzenie luzów zaworowych oraz sprawdzenie/ew. wymiana rozrządu.

Przebieg moto to około 33tys. km. Serwisant poinformował mnie, że luzy są w normie i nie trzeba regulować, a "rozrząd podciągnęliśmy o jeden ząbek, nie ma potrzeby jeszcze wymiany". 

Koszt usługi 250zł. 

No i teraz pytanie - czy ten napinacz rozrządu można w ogóle jakoś regulować? Z tego co wiem to tam jest sprężyna i ząbki same się wysuwają? 

Dajcie proszę znać kto ma więcej doświadczenia i dzięki za rozwianie wątpliwości :)

Omijaj taki serwis ;) cena tez przesadzona jak za samo sprawdzenie

Edytowane przez Cirus

Napinacza rozrządu do Twojego motocyka się nie reguluje, jest automatyczny. Tak jak napisał Cirus, omijaj ten "serwis".

A co do ceny, to ja żeby sprawdzić luz zaworowy musiałem spuścić wodę z układu chłodzenia (konieczność demontażu obudowy termostatu), więc trochę zabawy przy tym jest. Jakby nie patrzeć wyszłyby ze 2 roboczogodziny.

Samo sprawdzenie Maks 150 zł , ale i tak unikaj ich niech se łby podciągną o ząbek , dam że łapę u iść że nawet go nie rozbierali. Jak możesz udostępnij ich adres żeby nikt się nie nadział może być na priw

Cześć. Zachęcony Waszymi opisami w sobotę ustawiałem zawory. Robiłem to po raz drugi, bo pierwszy raz tydzień wcześniej. Po pierwszym razie silnik wydawał mi się głośniejszy, gdzieś z tyłu głowy pojawiły się wątpliwości czy czegoś nie spierniczyłem, stąd ponowna regulacja. Wszystko zrobiłem według tutoriali, pilnowałem obrotów wałem, a zawory ustawiłem w górnym zakresie tolerancji (bo niby tendencja do zmniejszania się luzów, choć u mnie kilka było zbyt luźnych a tylko jeden zbyt ciasny). Silnik super odpala, ładnie wchodzi na obroty i ładnie z nich schodzi. Pozostaje tylko ten klekot, który zresztą wydaje się zanikać przy wyższych obrotach.

Jest czym sie martwić czy ten typ tak ma?

Jeszcze się wczoraj naczytałem "dszczera" w temacie "Zajechałem silnik" i się zmarszczyłem.

PS. Regulacja zaworów ze zdjęciem wszystkiego co potrzeba i złożeniem do kupy zajęła mi 2,5 godziny na parkingu (jestem nowicjuszem bez garażu) - info dla innych co by chcieli a się boją.

Klekot ma być ;) nie nie ma to znaczy ze zepsute ;)