Skocz do zawartości

Zawory - Rozrząd - Regulacja Zaworów - Pytania i Problemy

Gość lawka
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, seebst napisał:

Czy same płytki zaworowe się w jakiś sposób zużywają i w przypadku wymiany na inną można zastosować używaną? 

normalna sprawa nie wymieniasz wszystkich czasami wystarczy zamienic miejscami 

W dniu 20.11.2017 o 22:20, Cirus napisał:

Przy wymianie plytek trzeba sciagac rozrzad i wałki

Wcale nie trzeba ale można. Jest też inny łatwiejszy sposób.

Wcale nie trzeba ale można. Jest też inny łatwiejszy sposób.Moin

Moim zdaniem właśnie wyciągnięcie wałków ułatwi sprawę ,płytki są pod „kieliszkami”
A ustawić walki nie ma problemu.
Ale chętnie posłucham jak ty to robisz .

Śruby którymi przykręcone są wałki po kilku takich operacjach się wyciągają. Gwinty też mają swoją żywotność.
Są specjalne narzędzia które ułatwiają wyjęcie płytki bez demontażu wałków.

Edytowane przez PiotrekBe

No to jaki jest inny, łatwiejszy sposób, by dostać się do płytek i je wymienić bez ruszania wałków?

Śruby którymi przykręcone są wałki po kilku takich operacjach się wyciągają. Gwinty też mają swoją żywotność.

Z tym ze w 1250 tak nic nie wymienisz płytki siedzą pod takimi. „Kieliszkami” i maja średnice nie pamietam dokładnie ale około 7,5 mm

38 minut temu, Masztalski napisał:

Z tym ze w 1250 tak nic nie wymienisz płytki siedzą pod takimi. „Kieliszkami” i maja średnice nie pamietam dokładnie ale około 7,5 mm

Dokładnie tak, bez demontażu wałka nie zmienisz płytki. Wiem bo sam dziś demontowałem wałek wydechowy, żeby poprawić luz na jednym zaworze 😜 

12 godzin temu, PiotrekBe napisał:

Tylko że tu na filmie, płytki nie są pod szklankami.

19 godzin temu, PiotrekBe napisał:

w xj plytki sa u gory w bandicie pod szklanka nie ma mozliwosci ich wyjecia bez sciagania walkow 

Godzinę temu, benywariat napisał:
20 godzin temu, PiotrekBe napisał:

w xj plytki sa u gory w bandicie pod szklanka nie ma mozliwosci ich wyjecia bez sciagania walkow 

No OK, teraz już wiem.
Tzn że mam lepszy motor (silnik) niż Bandit 1250  😀

1 minutę temu, PiotrekBe napisał:

No OK, teraz już wiem.
Tzn że mam lepszy motor (silnik) niż Bandit 1250  😀

Dokładnie ;)

A niech to szlag..... PiotrekBe zamieniamy się na motory?;);)

3 godziny temu, Kazmir napisał:

A niech to szlag..... PiotrekBe zamieniamy się na motory?;);)

A w życiu.  Kocham moją Yamahę 😍

Szczerze? Wole sciagnac walki i rozrzad niz szarpac sie z naciskaniem zaworow i statystycznie jest to bardziej niebezpiecznie, przywozili do mnie yamahy gdzie ktos pchal łapy i np komus wypiął sie zawor i wpadl do srodka, albo przy wyciaganiu plytki wpadly do srodka, na filmie wszystko jest proste :)

• Like 1

Hej bandziory! Dołączę się do tematu z pytaniem mianowicie na jednym z filmów udostępnionych tutaj na forum w wersji anglojęzycznej gość mówi że do kręcenia wałkami używa koła po uprzednim zapięciu 5 biegu, żeby nie ściągać bocznego delka i nie ryzykować zniszczenia uszczelnienia - co Wy na to? No i drugie pytanie odnośnie delikatnego luzowania świec. Luzować nie luzować czy wykrecać całkiem? LwG

Hej bandziory! Dołączę się do tematu z pytaniem mianowicie na jednym z filmów udostępnionych tutaj na forum w wersji anglojęzycznej gość mówi że do kręcenia wałkami używa koła po uprzednim zapięciu 5 biegu, żeby nie ściągać bocznego delka i nie ryzykować zniszczenia uszczelnienia - co Wy na to? No i drugie pytanie odnośnie delikatnego luzowania świec. Luzować nie luzować czy wykrecać całkiem? LwG
Ja przy Bandycie zawsze kręciłem kołem ( tylko pamiętaj, że wyłącznie w kierunku jazdy!). Świec nie wykręcałem.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

A co się stanie gdy będzie się kręcić w drugą stronę? 

A co się stanie gdy będzie się kręcić w drugą stronę? 
Na zdrowy rozsądek może przeskoczyć rozrząd, ale nic sobie uciąć nie dam

Perriot - glupota bo po to jest dekiel zeby krecic walem kluczem a nie szarpac sie z kołem, tylko wtedy wykrecac swiece jak by ktos nie wiedział, a na deklu jest uszczelka ktora jezeli juz nawet sie zerwie to kosztuje 20 zl, jak ktos dotknie tam sylikonem to łapy poucinam

Edytowane przez Cirus
  • Like 1

[...] tylko wtedy wykrecac swiece jak by ktos nie wiedział...

Jak możesz, to napisz po co wykręca się świece.

zeby latwiej krecic 

Kompresja... Człowiek uczy się całe życie, dzięki

8 godzin temu, Cirus napisał:

Perriot - glupota bo po to jest dekiel zeby krecic walem kluczem a nie szarpac sie z kołem, tylko wtedy wykrecac swiece jak by ktos nie wiedział, a na deklu jest uszczelka ktora jezeli juz nawet sie zerwie to kosztuje 20 zl, jak ktos dotknie tam sylikonem to łapy poucinam

Dlatego pytam :) nienie miałem okazji jeszcze sprawdzać regulacji więc chłone wiedzę jak gąbka. Oglądałem kilkanaście filmów regulacji zaworów i tylko w jednym tym z tego tematu w którym bierzemy udział  bodajże na 4 stronie na filmie gość mówi o kręceniu kołem zamiast kluczem więc sam nie wiem czy to z wygody lenistwa czy szukania na siłę innych schematów. Odnośnie świec właśnie w chucky moto video albo blog już nie pamiętam było o luzowaniu świec celem łatwiejszego kręcenia bez kompresji ale znów tylko jeden gość na tyle filmów i tematów na różnych forach o tym mówi.  Klaruje się mi już sposób w jaki to ogarnę więc na razie luzik LwG i do następnego! Pozdro

Jak sie najebie na zlocie to rozbiore kiedys silnik z wodniaka i to bedzie najlepszy tutuorial :)

Edytowane przez Cirus
  • Upvote 2

• 4 weeks later...

Cześć, ostatnie 4 ząbki na napinaczu (niby przy 3 juz nie napina), więc przymierzam sie do przeciągnnięcia łańcuszka. Czy to sie nada, czy trzeba 5 stów zapłacić za oem?

http://www.motocyklowysklep24.pl/lancuszek-rozrzadu-morse-tourmax-do-suzuki-gsf-1200-bandit-96-06r-gsx-1100-91-96r-gsx-1200-inazuma-99-00r-p-17194.html

Z góry dziękuje

Edytowane przez Masanie