Skocz do zawartości

Olej - Olej Do Bandita - Jaki Olej Wybrać

Jaki olej do Bandita?  

590 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam/Å?em oleju silnikowego marki:

• Agip
      9
    • Bel Ray
      10
    • Castrol
      80
    • Elf
      6
    • Fuchs - Silkolene
      7
    • JMC
      1
    • Liqui Moly
      9
    • Mobil
      20
    • Motul
      344
    • Repsol
      20
    • Shell
      20
    • Valvoline
      75
    • innej marki
      26
  2. 2. Olej w silniku mojego motocykla to:

• syntetyk
      174
    • póÅ?syntetyk
      415
    • mineralny
      5
  3. 3. Olej ten ma klasÄ? lepkoÅ?ci SAE:

• 5W-30
      2
    • 5W-40
      10
    • 10W-30
      9
    • 10W-40
      494
    • 10W-50
      59
    • 10W-60
      0
    • 15W-50
      16
    • 20W-50
      2
  4. 4. Do mojego motocykla lejÄ? olej z:

• Beczki
      26
    • Oryginalnych opakowaÅ?
      562
  5. 5. Olej wymieniam:

• Sam
      501
    • U kolegi lub znajomego mechanika
      46
    • W warsztacie motocyklowym lub autoryzowanym serwisie
      36
    • Po zakoÅ?czeniu sezonu - w zimie - przed nowym sezonem
      35
    • Na poczÄ?tku sezonu - na wiosnÄ?
      117
    • Raz na sezon bez wzglÄ?du na przebieg
      28
    • Kilka razy na sezon w zależnoÅ?ci od przebiegu
      58

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Plotka głosi że motul ze wzgledu na dużą popularnosć jest czeto podrabiany...

Napisano

Ale 5100 w normalnym sklepie u pana zdzicha oficjalnego sprzedawcy kosztuje 120? Po co kombinować? ? :D Belryj też ma normalnie taką cenę, tylko nie w tym rzecz chyba :D Do Motula nie ma darmowego filtra :D

Napisano

ja też miałem motula 5100, castrola, repsola, teraz jeżdże na iponie i na plus ipone i repsol w stosunku do 2 pierwszych, zobacze co mi tam jeszcze do głowy przyjdzie to lweje i przetestuje ;)

Napisano (edytowane)

Ile olejow tyle opiniow sie cisnie na jezyk :P . Chyba trzeba obrac metode : niewazne jaki byle swiezy :D . Potestuje jak Bald i bede lal co wymiane co innego :P

Edytowane przez damiannos
Gość jacolB12
Napisano

Witam mój bandzior ma nalatane 83 tys. i jak wynika z zapisków serwisowych niemca prawie od samego poczatku uzywał ipona 10w/40 niedawno sprawdzałem ciśnienie na garach na dwoch po po 10.6 na pozostałych dwóch po około 10.8 . wynik niesamowity jak na taki przebieg. w silniku jest jeszcze orginalne sprzegło i łańcuszek rozrządu(no ale ten już dokonał swojego żywota i na wiosne idzie nowy). Teraz sie zastanawiam czy to własnie nie jest zasługa dobrego oleju regularnie wymienianego czy może poprostu regularna wymina oleju na czas co pozwala zachowac taką kondycje silnika. Zawsze lałem castrole ale teraz sie zastanawiam czy nie przejsć na ipone

Napisano

castrol to kupa generalnie, a taki przebieg to żaden wyczyn :)

Gość jacolB12
Napisano

no tak przebieg 83 tys, to żaden wyczyn . dużo motocykli ma tyle najechane a nawet dużo dużo więcej ale właściciele tego nie wiedza. :usmiech: bo większość z nas kupujących chce za jak najmniejsze pieniądze kupić motocykl z jak najmniejszym przebiegiem.

Gość jacolB12
Napisano

Od jednego sprzedawcy słyszałem ze castrol nie ma swoich rafineri tylko zamawia bazę ze odpowiednimi dodatkami ( baza nie wiadomo gdzie robiona Polska Ukraina czy Azerbejdzan) dlatego nie którzy mówią że to KUPA. Ja osobiście na olejach castrol zrobiłem ze 40 tys. i nigdy nic złego się nie stało. Kiedyś kupiłem suzuki gsx 750 która rzekomo była jeżdżona na motulu i po zmianie na castrola silnik sie delikatnie wyciszył. Olej jak olej ważne żeby spełniał normy jakości wymagane przez producenta oraz REGULARNIE ZMIENIAĆ!!!

Gość krzysiekg
Napisano

"castrol nie ma swoich rafineri tylko zamawia bazę ze odpowiednimi dodatkami ( baza nie wiadomo gdzie robiona Polska Ukraina czy Azerbejdzan) dlatego nie którzy mówią że to KUPA."

to nie znaczy że kupa .

Qnerk jak masz jakieś dowody to dawaj bo ciekawy jestem :usmiech:

Napisano

Qner generalnie ma warsztat i swoich klientow, stawiam raczej na klopoty ze sprzeglami niz jakies dumanie o pochodzeniu.

Wysyłane z mojego ST18i za Tapatalk 2

Napisano

Co do castrola to sprawa wygląda tak: wszystkie zatarcia i obrócenia panewek w motocyklach (zaznaczam w motocyklach) z którymi miałem okazję się spotkać były zaraz po zalaniu castrola - tj 100, 150, 250km po zalaniu, rekordzista przejechał 500km. Mało tego, nie tylko ja mam takie doświadczenia, ale znajomi mechanicy również. Ja osobiście nie leję castrola nawet na wyraźne życzenie klienta.

Zupełnie inną bajką jest że generalnie castrol ma lipne butelki bo nie ma problemu z zakorkowaniem ich na nowo. Chodzą dość często po warsztatach ludzie i skupują butelki po olejach - z tym że innych niż castrol nie chcą, hmmm.... ciekawe czemu

Gość krzysiekg
Napisano

castrol najlepszy nie jest ale bez przesady qnerk... jak ktoś nie ogarnia i przeczyta Twój wpis pomyśli ze castrol to mieszanina oliwy z żyletkami :)

co do napełniania oryginalnych bytelek castrola to niby czym? skoro on jest czerwony jako nieliczny.

Napisano

Opałem :P

Napisano

jako motocyklowy to nie liczny, ale wezmą i zaleją mieszaniną lotosu i atf-a i masz kupę - już jedno moto na forum było co ktoś zalał przekładniówką. A co do castrola to swojego zdania nie zmienię prędko bo za dużo widziałem. Może i nie lanie castrola jest przesadą, ale nikt mi potem ryja nie obije za zatarty silnik

• 1 month later...
Gość soja
Napisano (edytowane)

Witam. w zeszłym roku stałem się posidaczem Gsx-r 600 z 2000r ma przejechane 48tys. brak ,wycieków, praca silnika ładna, lecz gdy nadeszła pora wymiany oleju nasuwa się pytanie: jaki olej wybrać? ponieważ jets zalany full syntetykiem a konkretnie motulem 300V. Niebyło by pytania ale jets problem gotówkowy i myślę żeby przejśc na poł syntetyk ( castrol GPS Power lub motul 5100). Czeakm na wasze opinie? :)

Edytowane przez Krzysztof
Wstawienie tagów i zmiana tytułu tematu
Napisano (edytowane)

Zmiana po jakimś czasie z pełnego na półsyntetyk jest jak najbardziej wskazana, dużo gorzej zmieniać z półsyntetyka na syntetyk.

Na jakim oleju zaleca śmiganie producent? Jeśli na pełnym,. a silnik jest ok to ja wolałbym dołożyć kilkadziesiąt złotych i wlać syntetyk.

Edytowane przez korytarz4
Gość duniec78
Napisano

to prawda zaczyna sie od syntetyka ,nastepnie polsyntetyk a na samym koncu zostaje juz tylko mineralny no i remont juz po tym oleju :)

Gość soja
Napisano

u kolegi zminiałem z połsyntetyka na full syntetyk w "bladym franku" sc33 z przebiegiem blizej nie określonym i zgodnie zauważyliśmy lepśza praće skrzyni sie polepszyła np

Napisano

Ja zmieniłem z półsyntetyka na full i jest gitara.

Teraz w innym silniku planuję zmianę z minerala na półsyntetyka, pewnie też będzie dobrze :)

Nic się nie bój i zmieniaj śmiało ;)

Razem z filtrem oczywiście :motorek:

Napisano (edytowane)

to prawda zaczyna sie od syntetyka ,nastepnie polsyntetyk a na samym koncu zostaje juz tylko mineralny no i remont juz po tym oleju :)

Wybacz ale nie, o olejach jest już w chu chu tematów i jasno stwierdzono wiele razy, że to co napisałeś jest mitem z PRLu i lejemy taki olej na jaki nas stać.

Soja jak nie masz na 300V to kup 7100, ja zmieniałem z półsyntetyka na sytnetyka i nie widziałem żadnych negatywnych skutków, sprzęgło jednak lepiej chodziło na 300v niż 7100

Edytowane przez Magpie
Gość duniec78
Napisano

Wybacz ale nie, o olejach jest już w chu chu tematów i jasno stwierdzono wiele razy, że to co napisałeś jest mitem z PRLu i lejemy taki olej na jaki nas stać.

Soja jak nie masz na 300V to kup 7100, ja zmieniałem z półsyntetyka na sytnetyka i nie widziałem żadnych negatywnych skutków, sprzęgło jednak lepiej chodziło na 300v niż 7100

moze i myle sie ale pamietam ze tak od dawien dawna bylo i ja nawet w aucie tak robilem poprzednim.napewno znacie sie lepiej bo ja mechannikiem nie jestem i tylko napisalem to co wiem :)

Gość soja
Napisano

jaka cena za 4l 7100 mniej wiecej??

Napisano (edytowane)

A na tym full syntetyku nie masz problemu ze sprzeglem?

Wlej pol syntetyk 10W 40 i jest OK.

Edit.

Widze, ze Magpie byl pierwszy z tym sprzeglem. :D

Edytowane przez pioter