Skocz do zawartości

Co Dzisiaj Zrobiłem Przy Swoim Motocyklu...

wolnemiasto
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wkońcu zamontowałem SYKowe poszerzenie lusterek :)20220709_155414.jpg

3 godziny temu, radzior napisał:

To ty masz motocykl 🤔

10 minut temu, kwinto59 napisał:

To ty masz motocykl 🤔

Maxi skuter😁

3 godziny temu, radzior napisał:

To jest ta nagła skomplikowana sytuacja? Bana na miesiąc temu panu 😂

2 godziny temu, seebst napisał:

To jest ta nagła skomplikowana sytuacja? Bana na miesiąc temu panu 😂

Haha, niestety nie. 

Dziś trochę popieściłem kolektory, 20 minut roboty i z rudo-brązowych zrobiły sie takie jak na fotce. Żadnych cudownych autosoli, płyn do czyszczenia piekarników i grilii za 8PLN, włóknina stalowa 00, i pasta polerska  + filc.

PXHnONJ.jpg

I na jak długo taki efekt? Do pierwszego deszczu? 😉

Ja z początku też bawiłem się i pucowałem kolektory, ale po czasie stwierdziłem, że to walka z wiatrakami. Pierwszy deszcz pokazał, że cały misterny plan poszedł w pi...du i dalej sobie spokój. Taki samo jak czyszczenie owiewek z resztek owadów. Nie, żebym na nie wiadomo jak brudnym motocyklu jeździł, ale szlag mnie trafia, że mam takie szczęście, że gdy umyje go ładnie to tylko co wyjadę - zawsze coś mi się rozbryzgnie, nie wspominając już o szybce w kasku. Teraz zacząłem wozić ze sobą butelkę wody i ręcznik papierowy i jak tylko jakiś motyl czy osa zaznaczy swoją obecność na moim kasku to z miejsca staram się to wycierać, bo źle się jeździ jest centralnie na wysokości oczu widzę czyjeś zwłoki. A to mam za każdym razem gdy tylko parę kilometrów od domu wyjadę.

• 3 weeks later...

Nie licząc ogarniania burdelu z Bandziorem, wczoraj wypolerowałem Chromy w Intruderze, bo były zapyziałe.

Rys może nie udało się spolerować, ale miałem przynajmniej odstresowujące zajęcie.

GOPR0650.thumb.JPG.22fde4506d2c6d5982ab1f99e9865f87.JPG

W szczerym słońcu tak zaczął ten chopperek się świecić, że oślepnąć można od jego majestatu.

Jak kogoś interesuje, czym polerowałem, to dostałem ostatnio w prezencie (za który musiałem zapłacić, he he) płyn do czyszczenia chromów, produkowany na japoński rynek, więc japoński motocykl dostał japońskie mleczko do chromów (bo zajebiście płynne jest). Można go spokojnie kupić w Polsce. Na przykład o tu:

https://allegro.pl/oferta/soft99-chrome-cleaner-preparat-do-chromow-11986811329

Soft99 Chrome Cleaner się to nazywa.

Takie coś:

SOFT99-Chrome-Cleaner-Preparat-do-CHROMOW-EAN-4975759090335.thumb.jpg.e0a714da7593aeae662c60b76246e81a.jpg

Jestem zadowolony z efektu. Aczkolwiek pewnie długo tego nie powtórzę. Może na wiosnę. Ale kusi mnie, żeby w wolnej chwili wypolerować tym hełm, który mam na awatarze. No i może tłumik w Bandziorze tym pociągnę.

Edytowane przez maniomen
  • Like 1

znajdź takie do kolektorów to ....... jeden taki już całą paletę zamówi :) 🤣

Dwa weekendy w pewnym garażu:

- pełne czyszczenie filtrów w pompie paliwa (12 do 15 razy był zdejmowany zbiornik)

- instalacja nowych kierunkowskazów tył  ( @sykujesteś wielki uchwyty prima sort)

- wymiana regulatora ciśnienia paliwa (TRE ROSSO)

- demontaż przednich crashpadów

- montaż gmole (heed)

- montaż halogenów (CE)

- montaż ładowarki usb (CE)

- wymiana aku (LP 11.2Ah)

- polerowanie zbiornika paliwa (2krotne)

- czyszczenie felg

- instalacja przekaznika by zasilić halo i usb (HELLA)

- wymiana gripow (Progrip)

- instalacja nowych ciężarków kierownicy (TRW)

- wymiana płynu oraz odpowietrzenie układu chłodzenia (Mannol 4414)

- wymiana płynu hydraulicznego w sprzęgle oraz odpowietrzenie układu (Motul DOT 3/4)

- diagnostyka układu paliwowego (pierwszy raz od zakupu bandita moto jedzie z pełną mocą)

A poniżej ten który wykazał się wieelką cierpliwością, poświęcił swój czas, cierpliwość, i łazienkę :P.. Po prostu wielkie Dziękuję @kwinto59

kuinto_at_work.jpeg

Edytowane przez subsd

Zakupiłem akumulator AGM 4RIDE za dwieście złociszy i montowałem go przed sklepem... :D

Łazienka w kartonach leży 😁 grunt że moto ogarnięte a płyny na półce też zostaną skonsumowane czyli na wszystko przyjdzie czas :p:

Jeżeli ktoś się zastanawia dlaczego tyle razy pompa paliwa była robiona to wyjaśniam : przewód minusowy przy pompie trzymał się na izolacji i jednej nitce z przewodu , pompa dawała ale nie pełną mocą  i wymiana przewodu załatwiła problem raz na zawsze. Rada przy czyszczeniu i wymianie filtrów sprawdzać przewody przy pompie 😉 

Edytowane przez kwinto59
  • Upvote 2

Złożyłem przód motocykla tj.

- wymiana jednej lagi (rysy), wymienione uszczelniacze lag +olej 10W...

-wymiana łożysk w przednim kole,

- wymiana klocków i regeneracja zacisków wraz z wymianą płynu hamulcowego,

• Like 1

Ile wy macie nalotu w motocyklach, że już łożyska koła wymieniacie?

46 minut temu, seebst napisał:

U mnie wymieniali w przednim kole przy koło 82 tys. km, rok po zakupie motocykla, przy wymianie opon. Ale u mnie z przedniej felgi schodzi lakier i poprzedni właściciele stawiali go na koło, więc dłużej na pewno by nie wytrzymało. Przy następnej wymianie opon by się przydało dać felgę do polakierowania. Bo paskudnie zaczyna wyglądać.

Wystawiłem na sprzedaż. W moim  życiu zachodzą duże zmiany. 

4 godziny temu, seebst napisał:

U mnie jest 60K ale miałem przygodę z dziurą i podbitą felgę. A ,że koszt nie wielki to wymieniłem.

15 godzin temu, seebst napisał:

U mnie w DLu prawie 100tysi i przód się kwalifikuje już.

Zauważyłem mały wgniotek na chłodnicy, nie czekając aż oberwę wiekszym kamulcem i chłodnica pójdzie w piżdziec zamontowałem osłonę od SW-Motech. Trochę wiadomo pogorszy się chłodzenie, ale coś za coś, po mieście nie latam tylko trasy silnik nie powinien się grzać.

Ji9UGuu.jpg

Wymieniłem olej w silniku po... trzech tygodniach od ostatniej wymiany 🤣

• Like 1

1 godzinę temu, seebst napisał:

Wymieniłem olej w silniku po... trzech tygodniach od ostatniej wymiany 🤣

Seba, to ile km zrobiłeś od poprzedniej wymiany?

Jakieś 7500 km, gdzie wg serwisówki powinienem wymieniać co 6000 km

• 2 weeks later...

Dziś zdemontowałem wlew paliwa celem zebrania pomiarów . Niebawem kupuję spawarkę AC/DC i będę chciał dorobić uchwyt pasażera na bak z Alu lub kwasu...

A oto efekty pomiaru 

https://drive.google.com/file/d/1K5TvPgLa-C9GFf35G-BIUiCbrpSJCdBx/view?usp=sharing