Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Te ceny zmieniają się pewnie z dnia na dzień, bo w ten dzień, kiedy już zamawiałem, porównywałem ceny ze wszystkich sklepów i ten, z którego ja brałem, wychodziło najkorzystniej. Widocznie teraz jest już inaczej. A z resztą - 5 czy 10 zł na oponie - bez przesady - to nie majątek...
Pewnie się zmieniają . Masz rację,5 czy 10 zł to nie majątek,ale jak kupisz kilka rzeczy to może się czasami ładna sumka nazbierać z tych drobiazgów :jezyk2:

Rolo wal do Gepcia ma naprawdę fajne ceny a sklep to bikespace w Kato a raczej już prawie myslowice
Dzięki za info,mam tydzień urlopu to może uda się tam podskoczyć. Jest możliwość wymiany u nich od razu?

Mam jeszcze jedno pytanie :usmiech: W związku z tym,że jest to mój pierwszy prywatny motocykl :tak: i pierwszy raz będę kupował i wymieniał opony :tak: i jeszcze nigdzie w tej sprawie nie dzwoniłem :tak: wiec zapytam. Czy na wymianę i wywarzanie podjeżdża się motorem :motorek: ,czy przywozi się same koła? :usmiech:

Edytowane przez Kukuryku

Czyli tak jak myślałem. Co do przedniej, nie miałem wątpliwości. Wahałem się jedynie nad tylną ale sprawa jest już jasna.

To nie kwestia oszczędności. Chciałem się upewnić co do zasadności wywalenia 900 zł.

@rolo, jeszcze tego nie robiłem ale z tego co się orientuję możesz i tak i tak.

Nie pisz posta pod postem. Użyj funkcji edycji.

Edytowane przez kitza

Ok. Poprawie się :usmiech:

Ja tylko tak z dobrego serca bo jak wpadnie admin to może być niewesoło ;)

Dzięki za info,mam tydzień urlopu to może uda się tam podskoczyć. Jest możliwość wymiany u nich od razu?

Rolo koło nich jest warsztat tylko nie należy do nich więc musiałbyś się umawiac zadzwoń do Gepcia to ci wszystko powie. Co do opon wymiany możesz być z moto jak i bez bez wezmą mniej bo nie muszą rozbierac

Dzieki za info.Nie wiem jak to policzyłeś,ale mnie wychodzi inaczej :usmiech: Na oponeo wychodzi taniej.

Jeszcze mogę podpowiedzieć(a w zasadzie przypomnieć ) jeden sensowny sposób na kompleksowe (razem z montażem )

załatwienie sprawy wymiany opon.Ja zamawiałem gumy przez dobry serwis oponiarski.

Oni kupują opony od producentów ze sporymi rabatami więc i tak są zarobieni .Ja przy takim zakupie za opony zapłaciłem

tyle ile w internecie,ale montaż oraz dostawę miałem w gratisie !!! No i wymieniałem gumy zimą ,kiedy mają plażę w interesie

i każdy klient jest na wagę złota.

No chyba ,że ktoś sam wymienia i wyważa opony!!!

Edytowane przez mariuszn2

Znam takiego. :D

• Upvote 1

Jeszcze mogę podpowiedzieć(a w zasadzie przypomnieć ) jeden sensowny sposób na kompleksowe (razem z montażem )

załatwienie sprawy wymiany opon.Ja zamawiałem gumy przez dobry serwis oponiarski.

Oni kupują opony od producentów ze sporymi rabatami więc i tak są zarobieni .Ja przy takim zakupie za opony zapłaciłem

tyle ile w internecie,ale montaż oraz dostawę miałem w gratisie !!! No i wymieniałem gumy zimą ,kiedy mają plażę w interesie

i każdy klient jest na wagę złota.

Racja,do tego pewnie biorą pełną odpowiedzialność za zamówienie i montaż. W razie"W" jedziesz w jedno miejsce ,a nie szukasz winnego. Potem mogą być spory... producent zwala winę na montującego a montujący na producenta...

Takie rozwiązanie pasowało by mi najbardziej,wszystko w jednym miejscu zamówić i zamontować.

Muszę się porozglądać w okolicy za takim zakładem.Może ktoś ma coś sprawdzonego z Gliwic i okolicy?

@benywariat

Zadzwonię do nich w tygodniu i dowiem się jak to u nich wygląda.

Edytowane przez rolo

Jak to jest? Lepiej kupować opony zimą, czy na początku sezonu? Ceny jakoś się różnią?

Znam takiego. :D

Wiemy,wiemy !!!

teraz kupuj bo pewnie od lutego ceny podskoczą.

Nie wiem czy podskoczą,ale z pewnością łatwiej zimą negocjować !!!

teraz kupuj bo pewnie od lutego ceny podskoczą.

Z tego co zauważyłem, już ruszyły w górę.

• 2 weeks later...

Jestem totalnym laikiem, na motocyklu w sumie przejechałem około 3 tyś km w poprzednim sezonie i jest to jednocześnie mój pierwszy sezon na motocyklu. Cały mój problem polega na braku wiedzy, którą staram się na bieżąco uzupełniać, m.in. studiując forum. Bandziora kupiłem na oponach Bridgestone, których 2 niezależnych mechaników oceniło jako nadające się do jazdy, Opony są z 2008 roku, wiem stare, ale podkreślam nie miałem żadnego doświadczenia poza tym zdobytym na kursie żeby ocenić ich przydatność do jazdy. W tym sezonie planuję kupić nowy komplet i stąd moje pytanie, jakie opony będą najlepsze? Na forum polecane są Michelin PR2, PR3 i PR4, Pirelli Angel ST i Dunlopy Qualifier II. Potrzebuję opony uniwersalnej, dobrej do nauki a jednocześnie w rozsądnej cenie. Z góry dzięki za podpowiedzi

Z tych co podałeś Pirelli Angel ST, jeżeli cenisz każdy grosz, to polecam oponę Mitas Sport Force+ (koniecznie szukaj wersji z napisem +) to druga generacja opon ulepszona, pozbawiona wad poprzednika. Ludzie są z niej zadowoleni, do tego cena jest naprawdę dobra. Zerknij na opinie/testy np. na Youtube. Mitasa powinieneś dorwać świerzego, jak się postarasz to nawet z 2017.

Edytowane przez motorbzik

Tania opona wcale nie oznacza ,że będzie tanio.Pomijając już kwestie bezpieczeństwa,

w końcu gumy to jedyna część moto ,która ma kontakt z jezdnią,więc i prowadzenie

moto w bardzo dużym stopniu zależy od opon ,droga hamowania itd.

Ale mam teraz na myśli trwałość .Co z tego ,że kupisz tanią ,nie markową oponę,

a ona skończy się po 5-10 kkm,a na markowej nakręcisz 20-25 kkm,a dolicz jeszcze koszty

wymiany 70-100 zł od sztuki.I która de facto wychodzi taniej ???

I nie mówię tu o oponach typowo sportowych ,które świetnie kleją ,ale 5 kkm to już świetny wynik !!!

A fabryczne Batlaxy nie dość,że nie najlepsze ,to z dot-em z 2008 roku,niezależnie od ich stanu,

nadają się już tylko na śmietnik (niestety guma się zestarzała i stwardniała )

A generalnie to poczytaj dogłębnie ten temat,bo masz moc informacji.

Edytowane przez mariuszn2

lepiej kupić opony klasy premium.

Są droższe ale coś za tym idzie.

Dużo osób chwali sobie Micheliny PR4. Podobno dobrze się sprawdzają w deszczu.

Może to właściwy wybór dla "laika"

Ja miałem Dunlopy Qualifier i nie polecam.

Tania opona wcale nie oznacza ,że będzie tanio.Pomijając już kwestie bezpieczeństwa,

w końcu gumy to jedyna część moto ,która ma kontakt z jezdnią,więc i prowadzenie

moto w bardzo dużym stopniu zależy od opon ,droga hamowania itd.

Ale mam teraz na myśli trwałość .Co z tego ,że kupisz tanią ,nie markową oponę,

a ona skończy się po 5-10 kkm,a na markowej nakręcisz 20-25 kkm,a dolicz jeszcze koszty

wymiany 70-100 zł od sztuki.I która de facto wychodzi taniej ???

I nie mówię tu o oponach typowo sportowych ,które świetnie kleją ,ale 5 kkm to już świetny wynik !!!

A fabryczne Batlaxy nie dość,że nie najlepsze ,to z dot-em z 2008 roku,niezależnie od ich stanu,

nadają się już tylko na śmietnik (niestety guma się zestarzała i stwardniała )

A generalnie to poczytaj dogłębnie ten temat,bo masz moc informacji.

Nie napisałem, że szukam taniej opony tylko w rozsądnej cenie. Dokładnie to chciałbym się zmieścić w 800zł za kpl. Temat opon zgłębiłem i wiem już dobrze, że na starych oponach to nawet nie ma sensu sezonu zaczynać, bo ze względu na wiek nie nadają się do jazdy. Prosiłem o opinie, która opona będzie rozsądnym wyborem dla osoby początkującej, bo na forum polecanych jest dużo modeli, a te które wymieniłem polecane są najczęściej.

lepiej kupić opony klasy premium.

Są droższe ale coś za tym idzie.

Dużo osób chwali sobie Micheliny PR4. Podobno dobrze się sprawdzają w deszczu.

Może to właściwy wybór dla "laika"

Ja miałem Dunlopy Qualifier i nie polecam.

Dzięki za odpowiedź. Michelin PR4 trochę za drogie, czy jest duża różnica między nimi a PR3?

Z tych co podałeś Pirelli Angel ST, jeżeli cenisz każdy grosz, to polecam oponę Mitas Sport Force+ (koniecznie szukaj wersji z napisem +) to druga generacja opon ulepszona, pozbawiona wad poprzednika. Ludzie są z niej zadowoleni, do tego cena jest naprawdę dobra. Zerknij na opinie/testy np. na Youtube. Mitasa powinieneś dorwać świerzego, jak się postarasz to nawet z 2017.

Szukałem i są, z tym, że w cenie Mitasów mogę mieć również Pirelli ST, pytanie czy warto w takim przypadku decydować się na nie.

Tylko że w podobnej cenie Pirelli ST będziesz mieć leżaki, a Mitasy kupisz świeżutkie, jak poczekasz jeszcze miesiąc, dwa na produkcję z bierzącego roku. A Mitas to nie jest chińska opona czy w chinach robiona.

Leżaki to można powiedzieć masz... u siebie założone...

Ale decyzja twoja.

Ja u siebie, mam założone Metzelery można powiedzieć leżaki, bo parę lat mają, stan gum bdb, ale deszczu to ja jednak będę unikać za wszelką cenę, jak diabeł święconej wody.

Ten sezon jeszcze przelatam wyłącznie po suchym i jak będzie ciepło, bo "mięsa" dużo, ale w przyszłym sezonie zmiana na nówki z roku 2018, co nówka to nówka, a nie leżak.

Jestem totalnym laikiem, na motocyklu w sumie przejechałem około 3 tyś km w poprzednim sezonie i jest to jednocześnie mój pierwszy sezon na motocyklu. Cały mój problem polega na braku wiedzy, którą staram się na bieżąco uzupełniać, m.in. studiując forum. Bandziora kupiłem na oponach Bridgestone, których 2 niezależnych mechaników oceniło jako nadające się do jazdy, Opony są z 2008 roku, wiem stare, ale podkreślam nie miałem żadnego doświadczenia poza tym zdobytym na kursie żeby ocenić ich przydatność do jazdy. W tym sezonie planuję kupić nowy komplet i stąd moje pytanie, jakie opony będą najlepsze? Na forum polecane są Michelin PR2, PR3 i PR4, Pirelli Angel ST i Dunlopy Qualifier II. Potrzebuję opony uniwersalnej, dobrej do nauki a jednocześnie w rozsądnej cenie. Z góry dzięki za podpowiedzi

Dwie strony wstecz ,post #1752 pisałem o AngelST, na pewno spełni twoje oczekiwania,uwierz mi wiem co mówię .

A co do " leżaków " to jeśli są przechowywane w odpowiedni sposób i ich DOT jest 2015- 2016 to nie widzę powodów aby ich nie 

kupić .

Pirelli angel st, bierz śmiało. Myśle że do b6 nawet za 650zł dasz rade kupić komplet.

Pirelli angel st, bierz śmiało. Myśle że do b6 nawet za 650zł dasz rade kupić komplet.

Potwierdzam, bierz śmiało Angel ST - będziesz zadowolony.

Angele ST,GT śmiało,podobnie michelinki PR zarówno 2,3,4 !!!

Co do leżakow ,to zależy ile będziesz kręcił rocznie.Bo jak kupisz roczne

czy nawet dwuletnie, to będzie zależało czy zajedziesz je przez następne 

3 sezony ,bo wtedy nie zdążą się zestarzeć.

No i podstawowe pytanie,jaki styl jazdy preferujesz.

Jako świeżak z pewnością nie będziesz latał sportowo (chociaż kto wie,ha,ha ),

jak zamierzasz latać bardziej turystycznie i nie boisz się deszczu to wybierz micheliny,

jak tylko po suchym to wtedy pirelki. Zresztą czy wybierzesz jedne czy drugie i tak będziesz

zadowolony !!!

Angele ST,GT śmiało,podobnie michelinki PR zarówno 2,3,4 !!!

Co do leżakow ,to zależy ile będziesz kręcił rocznie.Bo jak kupisz roczne

czy nawet dwuletnie, to będzie zależało czy zajedziesz je przez następne 

3 sezony ,bo wtedy nie zdążą się zestarzeć.

No i podstawowe pytanie,jaki styl jazdy preferujesz.

Jako świeżak z pewnością nie będziesz latał sportowo (chociaż kto wie,ha,ha ),

jak zamierzasz latać bardziej turystycznie i nie boisz się deszczu to wybierz micheliny,

jak tylko po suchym to wtedy pirelki. Zresztą czy wybierzesz jedne czy drugie i tak będziesz

zadowolony !!!

Jeżeli chodzi o styl jazdy to więcej jeździłem po suchym, ale zdażało się jeździć również w deszczu. Która opona będzie bardziej uniwersalna Pirelli St czy Michelin PR 2/3?

Edytowales post Mariusza w którym masz odpowiedz na swoje pytanie :)