Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, mariuszn2 napisał:

Dobre 😀😄🤣

Się tak nie ciesz... 😂

Bo kto ostatnio do Nicei na lawecie jechał? :D

A jeśli chodzi o angel gt 2 to w tej cenie już bym wolał kupić pilot Road 5.

No siema.

Jeżeli chodzi o wiedzę praktyczną na temat różnych opon to niewiele wniose, za to podzielę się moją wizja dokształcania się wlasnie w tym temacie. 

Kiedyś kupiłem do b6 conti Road attack 2 - bo tak to się chyba pisze. No i znikały w oczach, ale sprzedałem motocykl z oponami z przebiegiem 2kkm i tyle wiem co się z nimi dzialo.

Przy inazumce jak wymieniłem, to szedłem grubo (no i poszedłem z wymianami, ale o tym w innym temacie jak będę miał odpowiednie papierki, zdjęcia, materiały ogolnie rzecz ujmując). Uznałem, ze teraz mnie stać na moto-przygode (z marzeń się nigdy nie wyrasta, nie powinno się wyrastać!) Więc zacząłem szukać od dupereli po opony. No i opony temat rzeka, właściwie to ten temat płynie jak rzeka.. :D i już miałem kupować Michelin pilot Power 2ct, ale angel st (jeżdżę litrowa inazuma, niby się nie poleca tych opon do ciężkich motocykli - między 600 a 1200 Nie ma przepaści wagowej, za to przepaść jest zauważalna ile kazda z tych pojemności dźwignie, nieważne)

no i kupilem angel st z dwóch, w zasadzie z trzech powodów. Pierwszy to cena w stosunku do oponii - no tańszej kurwczaczki nie znajdziesz. Druga to fakt, ze to pirelli a trzecia dla odmiany najważniejsza - jak skończę angele st to kupię Michelin PP 2ct... Tylko dlaczego? Ano dlatego, ze nauczyłem się, nauczyliscie mnie, narozmawialem się na temat różnych rozwiązań, jakie wnioski? Trzeba przetestować samemu, mając z tylu głowy co warto testować, np. Na podstawie zdania ludzi, z których zdaniem się często zgadzamy. ;)

Za skladnie przepraszam, ale staram się pisać to tak, jakbym mówił - chaotycznie (no bo przecież nie głośno xd)

5 godzin temu, adi234 napisał:

No to powiedz ile wytrzymują.

około 8k ale można wykończyć je szybciej :)

12 godzin temu, seebst napisał:

A jeśli chodzi o angel gt 2 to w tej cenie już bym wolał kupić pilot Road 5.

Półka cenowa i jakościowa podobna. Za chwilę ceny zaczną spadać, pojawią się testy więc będzie można porównać. Zresztą do mojego motocykla i tak na razie nie ma rozmiarów z GTII :)

Nie ma co kombinować ja swoje sprawdzanie ogumienia zacznę od polecanego tutaj Angela ST 🙂

13 godzin temu, seebst napisał:

Akurat to nie ja :D

Wtedy, można by powiedzieć, że zaczynałem dopiero przygodę. W 2019 roku guma zaliczyła Rumunię i Alpy. Przejechała 20k. Jest nadal okrągła, ale bieżnika znacząco już ubyło. Lada moment i ograniczniki będą na wierzchu. 

W sumie ponad 40 kkm zaliczajac Alpy?  

Nie wierze.

Ja tez  jezdze spokojnie ale po Dolomitach, moje Angel GT nadawaly sie na smietnik bedac jednoczesnie zadowolony,

ze wytrzymaly okolo 8 k.

Kupiłem Bandziora w 2016 roku. Jakoś doturlałem się na fabrycznych Battalixach i na początku 2017 roku wymieniłem komplet na PR2. W tym że roku zaliczyłem Bieszczady i Alpy, zamykając ten sezon z przebiegiem nieco ponad 20k. W 2018 roku jeszcze przez pół roku jeździłem, aż w sierpniu wymieniłem tylko przód, bo się o dziwo szybciej zużył od tyłu. I pojechałem na Bałkany. Cały ten rok jeszcze zaliczyłem na tej jednej oponie z tyłu. Nastał rok 2019 i z początkiem roku zmieniłem tył w końcu na nowy przed wyjazdem do Rumunii. I wtenczas od tamtej wymiany do tej wyszło 43.000 zrobionych kilometrów. A przed sierpniem 2019 roku wymieniłem przód przed ponownym wyjazdem w Alpy. I na tę chwilę mam już komplet do wymiany bo ostro jeździłem i wykorzystywać zacząłem w pełni potencjał opon o motocykla. I tak to mniej więcej wygląda. 

Okejjj,

pomimo to, trudno w to uwierzyc.

Moje, obojetnie jakie i czy w b6,5 czy b12 nie wytrzymaly wiecej jak te 11, 12k   😭

Edytowane przez pioter

U mnie opony wytrzymuja z reguly 8.000 - max. 10.000 km. Wczesniej mialem trzy, a obecnie dwa motocykle, ktorymi jezdze naprzemiennie, dlatego przebieg sezonowy rozklada sie na wszystkie maszyny, stad opony mam obecnie na dwa sezony, maksymalnie na poczatku trzeciego przed urlopem musze wymienic. Guzzi ma ponad 21.000 km przebiegu i w zeszylm roku kupilem trzeci komplet opon (z fabrycznym to czwarty). 

W Austrii minimalny dopuszczalny profil wynosi 1,6 mm, nawet jesli fabryczny znacznik TWI ma 1mm. Stad musze wymieniac wczesniej o 0,6mm wczesniej, ale nie sadze, ze ten ulamek milimetra mialby mi wydluzyc przebieg opony o kolejne 20-30 tys km. To jest po prostu niemozliwe. Przy dynamicznej jezdzie po kretych drogach opony znikaja jeszcze szybciej, tak samo jak przy dlugich przelotach autostradami. 

Przy moim szczęściu 😋 w upalne lato wiem że i tak złapie mnie ulewa 😂 dlatego Micheliny są oponami dla mnie . Miałem 2 a później 4 , teraz 5 , wcześniej jakieś Metzy 5 o ile dobrze pamiętam , ale ze względu na parametry "wodne" biorę Micheliny ale w kręgach zainteresowań są Pirelli Angel GT.

A jakbyś miał porównać 5 względem 2 - jest duża różnica? Warto dopłacać te ponad 200 zł do 5? Dla mnie przede wszystkim priorytetem jest trwałość. Bo z racji na przebiegi jakie rocznie wykonuję, nie uśmiecha mi się 2-3 razy w roku wymieniać opon. Dlatego PR2 sobie pod tym względem chwalę i mam cichą nadzieję, że PR5 je przebije?

Pomiędzy 5-kami a 4-kami jest mega różnica a 2-kami to przepaść , na piątkach mam coś około 6 tyś.km i wsio na na plus .

• 2 weeks later...

No to zobaczymy co jest warta,😄.

IMG_20200226_123443.jpg

• Upvote 1

Panowie mogę mieć od znajomka za flaszkę nieużywaną Bridgestone bt003 na przód z 2015r dobry model ? można ją brać czy raczej odpuścić? 

Flaszka to 20 zł, nowa opona ( pomimo rocznika 2015 ) to na pewno dużo więcej :D za flaszkę czemu by nie, ja jakbym nie miał naprawdę siana na dobre opony to bym brał jak wściekły 

Nada się co najwyżej do spalenia bo to gniot straszny ale jako zapas można mieć w garażu.

Edytowane przez Cirus

W dniu 26.02.2020 o 12:38, adi234 napisał:

No to zobaczymy co jest warta,😄.

IMG_20200226_123443.jpg

Dam ci plusa za ta gumę 😀

11 godzin temu, Cirus napisał:

Nada się co najwyżej do spalenia bo to gniot straszny ale jako zapas można mieć w garażu.

Ciekawe jak ja będzie upalał skoro to przód,😂😂😂😂.

11 godzin temu, Franio napisał:

Dam ci plusa za ta gumę 😀

A ja ci go oddam ale dopiero jak ją przetestuję.😂.

Dot VLN1904 to będzie 2004r ???

3 godziny temu, Kubarescue napisał:

Dot VLN1904 to będzie 2004r ???

Wszystko na to wskazuje :D młoda to ona nie jest - swoją droga nie spękała po bokach ? :D 

Spekała ale na środku , problem w tym ze ta opona znajduję się obecnie na moim bandycie 🙂 Tak więc bczym prędzej zamawiam nową!

Chyba zdecyduję sie na Rosso 2 , cena przyzwoita i opinie dobre a napewno będzie lepsza niż ta która jest teraz 😅

https://allegro.pl/oferta/pirelli-diablo-rosso-2-120-60r17-mega-promo-7563539553?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Na tył kupiłem nowego Angela ST

Jak kupiłeś na tył aniołka, to na przód też bym kupił do pary. 

Nie zrób takiego błędu jak ja kiedys. Przód twardy tył miękki.  Odwiedziłem krzaki pr,y znacznej prędkości w czasie deszczu. Przód puścił na zakręcie. Już gumiarz mnie uprzedzał co bym uważał. Ale ja wiedziałem lepiej.

Dzięki za podpowiedzi, na przód również zamówiłem Angel ST 👍

• Upvote 1

17 minut temu, Kubarescue napisał:

Dzięki za podpowiedzi, na przód również zamówiłem Angel ST 👍

Jak to teraz wygląda cenowo ? Rozumiem, że standardowe rozmiary do B6 wziąłeś ? I jakie doty ?