Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

mnie w sierpniu na slasku oferowano Diablo Strade komplet 120przod i 180tyl za 700 czy 770zl z zalozeniem..

Jeśli interesują Cie używki to były dostępne w sklepie ze skuterami na ul. Krakowskiej (po prawej stronie jadąc w kierunku polanki). Ale osobiście polecam zakup nowych tym bardziej że piszesz że jest to Twój 1 sezon więc dobrze by było aby opona była miękka i dobrze się trzymała asfaltu. Sam posiadam Pirelli Diablo i jestem z nich zadowolony. Ale jak zawsze wybór należy do Ciebie.

Edytowane przez Grzesiek82

mama mi wierzy :lol:

a Ty abdar zmień miejsce stania :vroom:

off topic

Edytowane przez wojtecki

guma lezakowana tak długo jest gorsza niz guma używana przez ten sam okres..........nie baw sie w to

Idzie zima więc przez ten okres ustukasz sobie na pewno coś kasiorki na porządne gumy, tak jak wcześniej pisałem shinko dorwiesz za 400zł na tył, a przód za 250 zł kupisz, szkoda później nerwowo jeździć i myśleć czy sie nie wyłożysz na każdym pokonywanym zakręcie.

szkoda później nerwowo jeździć i myśleć czy sie nie wyłożysz na każdym pokonywanym zakręcie.

nic dodać nic ująć.

PS. do poczytania w temacie jeszcze jest ten wątek http://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/736-nowe-opony-ale-jakie/

• 1 month later...

to ja też się pochwale co zamówiłem :P

komplecik ma mnie wykosztować 720pln

SHINKO F005 ADVANCED

Jestem ciekaw jak oceniasz zakup z perspektywy sezonu - jakaś recenzja może?:D

Pytam bo wpadł mi w oko model Shinko F009 RAVEN.

633039316525118750009Rear.jpg

Edytowane przez Wiking

Ja w zeszłym sezonie na tył założyłem Shinko 005 Advanced. Przelatalem na niej jak na razie około 2 tys. i nie widać znacznego zużycia. Mieszanka bardzo miękka, aż bylem w szoku. Bardzo ładnie się prowadzi i trzyma na suchym choć raz mi się uślizgła jak mocno dowaliłem na jedynce, ale to było ruszanie z miejsca przy skręcaniu więc taki drifcik wyszedł hehe. W deszczu może raz jechałem i raczej spokojniej jak to w deszcz lecz nie było żadnych niespodzianek. W tym sezonie zamierzam do kompletu dokupić ten sam model na przód.

Cena do jakości moim zdaniem jest bardzo dobra.

Jestem ciekaw jak oceniasz zakup z perspektywy sezonu - jakaś recenzja może?:D

Pytam bo wpadł mi w oko model Shinko F009 RAVEN.

633039316525118750009Rear.jpg

A ja właśnie na takiej jeżdżę tyle, że mam R009 (znaczy się że na tylnym kole). I tak mi ta opona przypadła do gustu, że w następnym sezonie kupuję komplet 009. Dobrze trzyma i na mokrym i na suchym (a mam z czym porównać bo wcześniej z tyłu była PR2). Do tego wytrzymała. Osobiście polecam.

Podobnie jak Mad Jaro, ostatni sezon latałem na Shinko 005 z tyłu i jestem zadowolony, zużycie jak na razie minimalne. Trzymanie na suchym, według mnie wystarczające, jak na moje umiejętności. Na czeskich winklach sprawdzałem kilkukrotnie i nie zaskoczyło mnie żadnym uślizgiem. Powiem szczerze, że bardzo mi przypadły te oponki do gustu, dlatego teraz czaję się na przednią 005 ;)

Dzięki - znaczy generalnie OK :D

Mam pytanie - uściślające: na ile (już w obrębie tej marki) istotne są różnice w opisie/zastosowaniu:

RAVEN - turysta (najtrwalszy)

ADVANCED - ach-och: kewlar, "podwójny karkas w przedniej oponie"

PODIUM - "dzięki specjalnej budowie profilu - wspaniałą przyczepność nawet przy maksymalnym pochyleniu"

jakby ktoś chciał poczytać/pooglądać:

http://motohussar.com/index.php?search=true&prod_name=shinko&cena_od=0&cena_do=0&prod_cat=0&page=0&view=3&prod_producer=0

A na ile to różnice "kosmetyczne" = chwyty marketingowe :huh::wykrzyknik:

a na ile istotne/dające się praktycznie odczuć???

Bo na razie "wybrałem" najładniejszy bieżnik ...:lol:

Niestety nie miałem okazji jeździć na różnych typach tej opony ale wszystkie wymacałem z równym namaszczeniem jak (tu Was nie powinno w ogóle interesować co ja z równym namaszczeniem macam ;) ). I stwierdziłem, że jest widoczna różnica w:

- profilu opony - choć np. 009 opisywana jako turystyczna nie ma aż tak turystycznego profilu jak np. PR2;

- składzie mieszanki - zdecydowanie czuć różnicę w twardości gumy (ale to odczucie organoleptyczne nie poparte analizą składu mieszanki ;) ).

Suma sumarum nie jest tak, że to wszystko to samo tylko z innym wzorem bieżnika.

http://www.vfr-oc.pl/forum/printview.php?t=6099&start=0&sid=a1a0b2ea0f0a6c280f73c1b84a9bbaea

polecam poczytać, opinie użytkownika o Shinko F/R 009 a nawet i wspomniane skąd się marka wywodzi i jak powstała.

Więc i poczytałem...   wychodzi na to że 7stówek trzeba na komplet mieć. To nie dostanie sprawdzonych i pewnych Pirelli Diablo Strada za tą kasę? Albo nawet te 90zł drożej?

http://www.vfr-oc.pl...f73c1b84a9bbaea

polecam poczytać, opinie użytkownika o Shinko F/R 009 a nawet i wspomniane skąd się marka wywodzi i jak powstała.

Dzięki - te wyznania/studia tematu przekonały mnie wczoraj do marki "Cinko" (Shinko) :lol:

Teraz został dylemat czy stawiać na turystykę/wytrzymałość (009Raven) czy na winklowanie (006 Podium) czy na sport-wyścigi-stabilność (005 Advanced) B)

Więc i poczytałem... wychodzi na to że 7stówek trzeba na komplet mieć. To nie dostanie sprawdzonych i pewnych Pirelli Diablo Strada za tą kasę? Albo nawet te 90zł drożej?

Generalnie - nie jestem zwolennikiem płacenia za "znak towarowy" - koszt reklamy :lol:

Mając wybór "lepsza marka" - niższy model

albo

"gorsza marka" - wyższy model - obstawiam to drugie.

Poza tym mam blisko do MotoHussara - gdzie jest ten towar to sobie pomacam organoleptycznie.

I jeszcze jedno na e-bay znalazłem mój komplet rozmiarowy za ...niecałe 170 USD :excl:

Więc albo ostro znegocjuję MotoHussara - albo znajdę kokoś kto mi to kupi ... bo sam nie dam rady/nie realizowałem międzynarodowych transakcji...:blink:

CAN YOU HELP ME?

Niestety... nie mam konta na eBay, a przydałoby mi się, oj przydało...

To, że wyższy model 'innej marki', nie znaczy, że guma jest lepsza  ;) Czasem faktycznie tak jest np. na rynku RTV.

Były kiedyś takie skutery, zapoczątkowały erę chińskich 4T na licencji Hondy - Questy  :D Koło Hondy nawet nie stały zapewne.

Także tą Yokohamę też potraktowałbym z przymrużeniem oka. Na rynku opon sporo się namieszało. Wiem też, że masz chęć na tor i życzę Ci, żeby Shinko Cię nie zawiodły, dlatego zaproponowałem markową oponę  ;)

Jak napisał Lord Malkontent :D Na Ravenach też idzie "powinklować".

A przy moim poziomie umiejętności/ambicji :driving_moto: to i na "stomilach z GSU" będzie dobrze - aby były wytrzymałe bo w tym sezonie bez dalekobieżnej turystyki nastukałem 18 tyś km

Teraz został dylemat czy stawiać na turystykę/wytrzymałość (009Raven) czy na winklowanie (006 Podium) czy na sport-wyścigi-stabilność (005 Advanced)

z tego co poczytałem jeszcze wczoraj to najlepsze opinie zbiera własnie model 009 na inne trochu ludzie narzekali no prócz 003 ale one ponoć po 3 tysiącach znikają :P