Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Wojt, jaki profil tej 170 ty masz?

ooo pardą, właśnie organoleptycznie sprawdziłem i mam 160/60/17 biggrin.gif Przez zime, to człowiek zapomina nawet na czym jeździ biggrin.gif Już wiem czemu mi ta 170 chodziła po głowie - bo taką chciałem i sobie upatrzyłem. A że była akurat 160 do wzięcia, to nie marudziłem wink.gif

No jak nie ma :) jak ja właśnie taki zestaw kupiłem, od tego samego użytkownika, proszę bardzo:

http://allegro.pl/sh...item=1382577485

napisz do niego to Ci wystawi ;)

Cóż, napisałem i niestety już nie ma tego rozmiaru. Polecił mi "nowszy" model czyli Pirelli Diablo. Z opisu wyniosłem wrażenie, że są bardziej sportowe niż Strady, a ja chcę coś bardziej turystycznego czyli wytrzymalszego, tak więc się zastanawiam czy je brać... Może ktoś je miał i się wypowie? A może jest jakaś inna alternatywa do Pirelli w tym przedziale cenowym?

Edytowane przez Doomsayer

Cóż, napisałem i niestety już nie ma tego rozmiaru. Polecił mi "nowszy" model czyli Pirelli Diablo. Z opisu wyniosłem wrażenie, że są bardziej sportowe niż Strady, a ja chcę coś bardziej turystycznego czyli wytrzymalszego, tak więc się zastanawiam czy je brać... Może ktoś je miał i się wypowie? A może jest jakaś inna alternatywa do Pirelli w tym przedziale cenowym?

No to niefart. Po zakończonej aukcji były jeszcze 3 komplety, no ale najwidoczniej sprzedał. Nie spytałeś się czy będzie miał następną partię?

Odnośnie tych Diablo "nowszych" to widzę na stronie pirelli, że producent zalicza je do kategorii wyczynowe, a Strada zaliczane są do drogowych. Można się jedynie domyślać, że nie przejadą tyle co Strady.

Może wypowie się ktoś, kto zajechał już jakiś komplet, ale z tego co widzę, w necie jest mało informacji na temat tego modelu, albo ja dziwnie szukałem ;)

Ja mam na tyle 170/60/17 i powiem, że jest ok, dobrze się prowadzi jakichś problemów w koleinach nie było. Fakt, przez 12 tyś trochę zkwadraciała ale dramatu nie ma, może się wydawać, że jak tyle wytrzymała, to twarda i kiepsko trzyma nie prawda, na moją jazdę trzyma jak trzeba, winkle w Bieszczadach, tor kartingowy, przymrozki i upały, zero problemów z przyczepnością. Jak kto ma taka oponę może zakładać. Moja to maxxis supermaxx. Jak zjadę maxxis'a to zapodam 160 diablo stradę i będę miał komplet.

Edytowane przez dzvonec

Nie ubłaganie nadchodzi czas zmiany tylnej gumy, w związku z tym moje pytanie brzmi: czy dało by rade zamiast orginalnej 160 włożyć coś szerszego np. 170 lub 180 na orginalną felgę?? Jeśli tak to jakie mogą być tego konsekwencje, może będzie się źle prowadził albo coś??

Kolego, oryginalnie B6N miał z przodu 110 a z tyłu 150 a nie 160 jak piszesz- można wsadzić i 180, ja widziałem B6 co miał 190 wsadzone z tyłu, ale oryginalna felga jest za wąska na taki hardkor. Zrobi się trapez i nieszczęście gotowe. Ja wsadziłem 160 z tyłu, 120 z przodu i jest baja- opony to Dunlop Sportmax.

Kolego, oryginalnie B6N miał z przodu 110 a z tyłu 150 a nie 160 jak piszesz (...)

Więc tak, jego B6N 2001 ma oryginalnie 120/60 i 160/60.

Nasze Bandziory <=1999 miały 110/70 i 150/70.

Na dodatek z tego co mi wiadomo, te po 2000 roku miały już ciut szerszą felgę co sprzyja ładowaniu szerszych opon.

Moim zdaniem 170 z tyłu to już max dla tego moto. A 160 to idealna guma.

To raz.

Dwa, szerszą oponę się ładuje, żeby przenieść więcej mocy na asfalt i mieć lepszą trakcję przy większych prędkościach.

Co w Bandicie mija się z celem, bo niestety B6 mocą nie grzeszy.

Trzy, wkładając szerszą oponę moto będzie się gorzej prowadzić i będzie nim trudniej manewrować.

Większą siłę będzie trzeba włożyć w złożenie go.

Ja mam 120/60 160/60 i polecam taki zabieg do starszych Bandziorów, prowadzi się wzorowo i łatwiej taki rozmiar dostać.

Był już temat o oponach i tam wszystko co możliwe + opinie chłopaki opisali.

POLECAM OPCJĘ ---> SZUKAJ!

Kolego, oryginalnie B6N miał z przodu 110 a z tyłu 150 a nie 160 jak piszesz- można wsadzić i 180, ja widziałem B6 co miał 190 wsadzone z tyłu, ale oryginalna felga jest za wąska na taki hardkor. Zrobi się trapez i nieszczęście gotowe. Ja wsadziłem 160 z tyłu, 120 z przodu i jest baja- opony to Dunlop Sportmax.

Nie zgodzę się- przy rozmiarach opon rocznik moto ma znaczenie. To co piszesz jest prawdą do 1999 r. Od 2000 szły szersze kapcie.

Do 1999 r. były 110/70/17 i 150/70/17, a od 2000 r. 120/60/17 i 160/60/17.

Dużo osób na PBC chwali 170 jako ideał w prowadzeniu :) Sam mam 160 i nic do niej nie mam ale zdecyduję się wkrótce na to 170.

Nie ubłaganie nadchodzi czas zmiany tylnej gumy, w związku z tym moje pytanie brzmi: czy dało by rade zamiast orginalnej 160 włożyć coś szerszego np. 170 lub 180 na orginalną felgę?? Jeśli tak to jakie mogą być tego konsekwencje, może będzie się źle prowadził albo coś??

Nie polecam 180 mialem i powiem ze tragedia na łukach strasznie kiepska przyczepnosc :/ Najbardziej optymalne jak dla mnie 120 przod 160 tyl :)

Moim zdaniem szerokość tylnej gumy odpowiednia do naszych maszyn to 170, nie robi zbytniej różnicy w jeździe i nie źle wygląda w przeciwieństwie do 150 lub 160 , które w dość potężnym motocyklu jakim jest bandit wyglądają co najmniej dziwnie :)

Nie powiedziałbym , że Bandit na 160 wygląda dziwnie.Wg mnie wygląda dobrze i proporcjonalnie.Porównaj xj600 tam jest 130 , tam faktycznie od tyłu wygląda dosyć cienko...

Ja jeździłem na 150,160 i 170 (nie swoim banditem) kiedy ujeżdżałem 600 z 99r i moim zdaniem najlepiej prowadzi się na 160-tce. 170 również można założyć ale takie opony są mniej popularne i wiele nie dadzą. Co do wyglądu to bardzo dużo zależy od modelu opony bo miałem 160 które wyglądały naprawdę nieźle - praktycznie jak 180 a widziałem i takie co wyglądały jak 130. Ważny jest zarówno bieżnik jak i kształt samej opony i jak układa się na feldze.

szkoda że stary rupieć - ale na delikatną jazdę bez szaleństw się nada

Ja mam w swoim rowerze oponke 170 z tyłu. Taka się trafiła ale jak na moje oko wydaje mi się minimalnie za szeroka na felgę w bandicie :)

Tak to wygląda:

dscf0868r.jpg

A tak wyglądało 160 (optycznie wydaje się dużo szersza):

dscf0384j.jpg

Dużo osób na PBC chwali 170 jako ideał w prowadzeniu :) Sam mam 160 i nic do niej nie mam ale zdecyduję się wkrótce na to 170.

Lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans, lans

i przerabianie Bandziora na coś czym nie jest lub kompleks grubości :D .

Fabryka wie najlepiej!

Ja mam w swoim rowerze oponke 170 z tyłu. Taka się trafiła ale jak na moje oko wydaje mi się minimalnie za szeroka na felgę w bandicie :)

Tak to wygląda:

dscf0868r.jpg

A tak wyglądało 160 (optycznie wydaje się dużo szersza):

dscf0384j.jpg

wg mnie to to drugie zdjecie jest zrobione z troche mnijeszej odleglosci dlatego to takie zludzenie optyczne :)

ale patrzac na te dzuiry w blotniku to ta druga jest wyraznie wezsza

Edytowane przez jacekrysiek

Mam pytanie do bardziej doświadczonych motocyklistów

Mam opony bridgestone battleax przód rocznik 04, tył 06 - z wstepnych ogledzin brak jakiś pęknięć, mocnych wytarć. Na przodzie do 'strzałki' zostało jakieś 1.5 mm na oko, w tyle troche wiecej z 2 mm. Wiem, że dobrze jest kupić i założyć nówki, ale wydatek 700 zeta to nie mało dla mnie. Co radzicie, można jeszcze na tym pojezdzić? czy raczej opony trzeba wymienić.

wg mnie to to drugie zdjecie jest zrobione z troche mnijeszej odleglosci dlatego to takie zludzenie optyczne :)

ale patrzac na te dzuiry w blotniku to ta druga jest wyraznie wezsza

Racja. Jest troche inna perspektywa i napewno to potęguje to wrazenie ale niestety nie mam dwocj identycznych dla porownania. Nie zmienia to faktu ze optycznie stara opona wydawala sie szersza.Ale to przez to ze jako wezsza lepiej ukladala sie na feldze.