Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do bardziej doświadczonych motocyklistów

Mam opony bridgestone battleax przód rocznik 04, tył 06 - z wstepnych ogledzin brak jakiś pęknięć, mocnych wytarć. Na przodzie do 'strzałki' zostało jakieś 1.5 mm na oko, w tyle troche wiecej z 2 mm. Wiem, że dobrze jest kupić i założyć nówki, ale wydatek 700 zeta to nie mało dla mnie. Co radzicie, można jeszcze na tym pojezdzić? czy raczej opony trzeba wymienić.

Ja jak kupiłem moto na początku tamtego sezonu to na przodzie tez siedziała guma z 04 albo 03 roku mimo braku pęknięć itp wywaliłem od razu i kupiłem diablo strade za 300 stówki ( nowa) tył był shinko z 07 roku więc przejeździłem sezon a teraz będzie prawdopodobnie pilot road 2ct . Tył tyłem ale przód musi dobrze trzymac sie drogi bo jak przednie koło dostanie uślizgu to kalapita :D Oczywiście najlepiej wymienic cały komplet od razu ale wiadomo że 1k nie chodzi drogą, dlatego w moim przypadku wymieniłem sam przód.

mam taką oponę z przodu i na tyle jeździ się ok dobrze się trzyma na suchym na mokrym nie wiem ponieważ nigdy nie jechałem w deszczu. choć raz przy starcie ze świateł tył się u ślizgnął

Może ponownie wywołam przy tej okazji temat :

to jakie opony kupować - do jazdy turystycznej do B12 ?

Wszyscy mówią wyłącznie o MICHach a jaka jest alternatywa i ew. dlaczego ?

Artur

do słabego moto polecam ale do b12 maxxisy promax ???

Witam,

Ja polecam oponki BRIDGESTONE BT-021 Hyper Sport Touring na tył. Sam na niej śmigałem i sprawuje się wzorowo. Na przodzie do tej pory miałem "Pilota" niemniej jednak w tym sezonie postawiłem na BT-014.

Pozdrawiam

supermax a promax to dwie zupełnie inne opony supermax jest droższy i te bym założył do B12 ale promaxów chyba nie

Za 699 na allegro są Diablo Strady od Pirelli, słyszałem o nich same dobre opinie. Są to opony sportowo turystyczne. Jak zacznie się sezon będę mógł powiedzieć coś więcej, bo dopiero przyszły kurierem.

Siemka, ja mam Maxxis'y Supermaxx i polecam. Nie są drogie a jeździ się jak po sznurku. Tu więcej o tych oponkach:

http://www.scigacz.pl/Test,opon,Maxxis,Supermaxx,2250.html

faktycznie w tym teście bardzo dobrze wypadły te Supermaxx-y czyli Promaxx-y też pewnie dają dobrze radę z tego co widziałem to różnią się indexem prędkości i supermaxxy są wzmacniane kevlarem.

Supermax mają index dp 210 Km/h czyli do 600 spokojnie wystarczą według mnie tymbardziej jak ktoś jeździ raczej spokojnie.

Supermax mają index dp 210 Km/h czyli do 600 spokojnie wystarczą według mnie tymbardziej jak ktoś jeździ raczej spokojnie.

Supermaxx'y mają indeks nośności/prędkości: Li69/W

Li 69 czyli do 325kg

W - Prędkość homologowana do 270 km/h

Więc do B12 też spokojnie wystarczą ;)

Supermaxx'y mają indeks nośności/prędkości: Li69/W

Li 69 czyli do 325kg

W - Prędkość homologowana do 270 km/h

Więc do B12 też spokojnie wystarczą ;)

dokładnie masz rację ebnołem się :0( sorki za pomyłke :)

Michelin pilot road,mam założone od 3 sezonów,nie są tanie,ale leżakowane można już nabyć za rozsądną kasę.

Jak sądzicie. Czekać aż sie pojawią wyprzedaże opon z 2010, czy może nie ma co na to liczyć i brać 2009? Na aledrogo 2009 można wyrwać w dość dobrych cenach. 2010 jeszcze nie widziałem.

podłączę się co powiecie na temat takowej oponki http://moto.allegro....1423203017.html 4mm na ile mi to starczy oczywiście kulturalna jazda bez palenia itp.

Brać! Styknie Ci na 3tys przynajmniej, nieostrożnej jazdy ;)

hehe dobrze wiedzieć mam zamiar sie wybrać na Chorwacje w tym sezonie więc pytanie czy wystarczy a może ktoś poleci coś lepszego lepsza oferta w cenie tak do 200zl z używek

to teraz mi powiedz która z nich będzie lepsza jak kupiłem moto to właśnie miałem Pilota ale nie testowałem jej na mokrym a aktualnie mam BT 021 przód i tył i jestem bardzo zadowolony dlatego też szukam BT 021

to teraz mi powiedz która z nich będzie lepsza jak kupiłem moto to właśnie miałem Pilota ale nie testowałem jej na mokrym a aktualnie mam BT 021 przód i tył i jestem bardzo zadowolony dlatego też szukam BT 021

Na mokrym zawsze Michelin był najlepszy. I Pilot Power i Pilor Road były pod tym względem dużo lepsze od konkurencji. Wiem po swoich Pilotach ;) aha, miałem kiedyś BT021 na tyle - dobre oponki, jak dla mnie na jednym poziomie co Metzelery Z6 Interact (2miejsce).

Niestety źle skończyła :D

Jednak wybór nie jest prosty - Michelin lepszy na mokrym, ale nienajlepszy na suchym. No i nie poleca się mieć różnych firm, typów, modeli opon na jednym moto. Nie w każdym przypadku, ale może to objawiać się gorszym prowadzeniem, wężykowaniem...

gallery-100377961-500x500.jpg

Edytowane przez Kaban

nie poleca, ale nie uwierzę że moto będzie przez to wężykować, na suchym też prowadzenie będzie identyczne. Różnica będzie dopiero na mokrym

miałem ten sam dylemat , ale stwierdziłem że jak będą 2009 to też spoko . Zadzwoniłem tutaj : http://oponysmo.pl/page1.php i akurat mieli angela ST z 2010 i kupiłem

A z ciekawości - pochwalisz się ile dałeś za te Anioły? :aniolek:

A ja się tak jeszcze dopytam... A co sądzicie o Metzeler Roadtec Z6? Znalazłem komplecik za 850 zł i choć to cena trochę ponad mój budżet, to może opłacałoby się wydać odrobinę więcej i zakupić je zamiast Pirelli Diablo? (Strad już nigdzie nie ma w rozmiarze 160/170 :() Sprzedawca zachwalał je bardzo jeśli chodzi o wytrzymałość (mówił, że jego znajomemu się udało wykręcić 20k+), tak więc brzmi kusząco. Ale chętnie bym usłyszał jeszcze jakieś dodatkowe opinie... Parę osób w postach mówiło, że są ok ale może ktoś mi powie czy takie przebiegi są możliwe na tej oponce? (przy raczej spokojnej jeździe)

Z6 to calkiem zacne laczki, jesli mozesz sobie pozwolic ($) to smialo