Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trafiliście może gdzieś w okazyjnej cenie ofertę Michelin PR2 2CT lub Pirelli Angel ST? Szukam w necie kompletu w dobrej cenie ale narazie bez efektów.

Zacznę od tego że jestem kompletnym laikiem w sprawach opon do motocykli.

Jedni mówią kup to, drudzy kup tamto, a ja przeczytałem 8 stron dość chaotycznej wymiany opinii (w której napewno znajdą wiele dobrego, ci którzy wiedzą czego chcą) i nadal nie wiem w co obuć bandzia.

Jak ktoś już uprzednio zauważył, testom w gazetach, które mają tę zaletę że skupiają wszystkie opony obok siebie, nie bardzo można ufać dlatego proponuję do topiku o oponach zrobić ankietę.

Najbardziej lubię.

-lista opon

Najlepsze do miasta.

-lista

Najlepsze do turystyki.

Najlepsze do ostrej jazdy.

Do tego druga seria pytań jw, ale Najgorsze.

I na koniec - "Nigdy więcej, nawet pod karą chłosty, nie założę do bandzia opon... lista"

Każdy miałby za zadanie odpowiedzieć zgodnie z opinią wysnutą na podstawie własnych doświadczeń, a nie tego co gdzieś przeczytał i co ktoś kiedyś mówił czyjemuś znajomemu.

W ten sposób mielibyśmy swój własny niezależny i nieskażony marketingiem test opon. Byłby oczywiście on nieco skażony naszą niewiedzą, na zasadzie "miałem pirelki, mam miśki, obecne są lepsze, ale nie powiem nic o conti bo nie miałem". Ale myślę, że lista negatywna pomogłaby wielu w wyborze swoich następnych opon.

Witam

Ja na maksa zielony jestem jeśli chodzi o oponki i w paru jeszcze rzeczach tez :rolleyes: Jednak moim zdaniem to za dużo testów i opini to też nie dobrze. Wkońcu człowiek zaczyna się w tym gubić i czytać o oponach, których i tak nie kupi. Ja poczytałem trochę w necie, trochę na forum i wybór padł na Diablo Stradę. Oczywiście, że są lepsze i gorsze opony ale co mi po opini ze super by były Angel jak są poza moim zasięgiem cenowym. Dobrzę poczytać różne oponie, ale chyba jednak jednym z głównych kryteriów jest cena. Trzeba więc sobie odpowiedzieć na pytanie, które laczki są dla mnie dobre odnośnie stosunku ceny do jakości i własnego portfela. Nie mniej jednak miło poczytać kto i jakie miał odczucia w jeździe.

Do mnie dzisiaj przyszly Strady nówki nie smigane. Byle do wiosny :vroom:

Zarówno Kruk11 jak i Budyn mają rację

można dywagować o zakupie supersportów slików itd... ALE

jesteśmy na forum BANDIT i mówimy o oponach dla nas.

Można dokonać rozdziału na jazdę turystyczną, codzienną,

i lans po mieście.

Podsumowując dobór opon to wysuwa się tu 3 marki :

MICHELIN pilot road 3

PIRELLI DIABLO czy Angel

BRIDGESTONE BT023 do B12 czy BT016 do B6

są jeszcze oponki Shinko

Co z DUNLOPami ?

jeszcze dodac moge do tego co Artur napisal ze Continentale Road Attack ( co Krzychu zdaje sie wspominal) tez sie dobrze sprawdzaja w dziorku- przy jezdzie na wprost po paru- (- nastu) tys km pasek sie zrobi ( ale to pewnei kazda sie wytrze) jednak poza tym dobra opona turystczno sportowa do uzytku codziennego.

a przy okazji Bidgestony 023 przyszly mi wlasnie dzisiaj :) wiec za kilka dni juz bede wiedzial czy duzo sie zmienilo w stosunku do obecnie uzywanych 021.

przy drogach w uk to pewnie az za dobrze beda trzymaly bo juz na 021 zamykalem w miescie czasem :) a na mokrym podobno trzymaja wybornie - a tutaj to sie liczy

poza tym odnosnie dunlopow 209 i innych ( wiem ze to nie jest pelne odzwierciedlenie mozliwosci opon ) http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Dunlop/Sportmax-Qualifier-D209.htm

Edytowane przez jacekrysiek

Ponieważ jestem zainteresowany zakupem Pirelli Diablo Strada 160/60/17 popytałem na allegro sprzedawców czy mają ten rozmiar i w jakiej cenie.

Kształtuję się to następująco:

1. 479zł + 15zł LINK DO AUKCJI

2. 445zł + 21zł SPRZEDAJĄCY

3. 470zł + 15zł SPRZEDAJĄCY

Opony rocznik 2011, mała kwota za plusem to przesyłka. Poczekam jeszcze do motobazaru może ktoś sprawdzi jakie tam są ceny i czy można coś jeszcze urwać.

Ja zakupiłem oponke tylną od tego trzeciego sprzedawcy co Tribord napisał właśnie diablo stradę oponką z 6 tygodnia 2011 tak więc polecić mogę.

Po długich poszukiwaniach zdecydowałem się na Michelin Pilot Road 3 w rozmiarze 120/70/17 i 170/60/17 w ciekawej cenie z sklepu http://mynetmoto.com

Cena atrakcyjna bo z przesyłką do domu 262€. Niestety nigdzie nie znalazłem testu tej opony jednak doszedłem do wniosku, że raczej Michelin nie pozwoliłby sobie popsuć reputacji.

No to będziemy się mogli wymieniać wrażeniami, ja też czekam na swój komplet PR3 :vroom:

Zrobiłem juz 1300km na PR3(na przodzie) i nie mam na co narzekać. :vroom:

Dunlop Sportmax Qualifier II

Polecam tylko te oponki . Rewelacja na wodzie i cudo na suchym pieknie kleją asfalt tryzmają rewelacyjnie wizualnie prezentują się świetnie pierwsza klasa. Jest moc artykułów na temat tych oponek poniżej wklejam jeden znich i pospisuję sie dwoma rękami pod tym co tam jest napsiane o nich.

http://www.scigacz.pl/Dunlop,Sportmax,Qualifier,II,8971.html

Pozdro.

Po zimowych studiach tematu pojechałem dziś na motobazar i kupiłem co mi weszło w ręce - Michały Piloty

PR3 (rocznik 11) - przód

PR2 (rocznik 10) - tył

cena kompletu: 950 zł

Wybór był mały dominowały opony używane (niektóre nawet smażone na torze i egzemplarze muzealne bo "leżak" to zbyt subtelne określenie).

Tomku - dzięki za konsultację tele-on-line :pisze:

Przyszedł z www.mynetmoto.com komplet świeżych Michelin PR3 120/70/17 i 170/60/17. Czas realizacji zamówienia 4dni robocze ostateczna cena wyszła 1040zł. Przednia 1 tydzień 2011 tylna 45 tydzień 2010. Teraz w domu unosi się zapach świeżej gumy :D

Edytowane przez Renowator

to jak zrobisz pare km-ow to napisz cos Reno o oponkach. bo tez mi sie konczy PR2 na tyle - która porazila mnie swoja zywotnoscia - i bede musial kupic cos w kwietniu.

pozdro

Daniel

to jak zrobisz pare km-ow to napisz cos Reno o oponkach. bo tez mi sie konczy PR2 na tyle - która porazila mnie swoja zywotnoscia - i bede musial kupic cos w kwietniu.

pozdro

Daniel

czekam również, mój PR2 2ct na tyle długo nie pożyje

Nie omieszkam dać informację jak się na tym jeździ. Na chwilę obecną nie ma jeszcze w sieci żadnych konfrontacji pomiędzy tymi oponami a innymi. Ile przejeździliście kilometrów na PR2?

kilka dni temu zakupiłem od gościa http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=20819252 PR3 za 609zł odebrałem osobiście dostałem fakturę imienną. Zaczynają sprzedaż w sieci i maja konkurencyjne ceny :)

Wrażenia z jazdy? Zrobiłem 200km i trzyma się porównywalnie z PR2.

Tylna PR2 wytrzymała mojej jazdy 10tyś km. a założona była jak kupiłem moto więc mogła wytrzymać więcej km. Styl jazdy turystyczny czasem fantazja mnie ponosi :)

Edytowane przez SLAWEQP

Nie omieszkam dać informację jak się na tym jeździ. Na chwilę obecną nie ma jeszcze w sieci żadnych konfrontacji pomiędzy tymi oponami a innymi. Ile przejeździliście kilometrów na PR2?

zrobilem juz jakies 12-13 tys i jeszcze ma troche bieżnika. mysle, ze z 1-2 tys spokojnie zrobie. a oponki nie oszczedzam i lubie sobie "przypalic" i "uślizgnąć" - oryginalna styknela na 5-6 tys.

pozdro

Daniel

ps.

hmmm jakieś 6 tys

trzeba było kupic nowa ;)

Edytowane przez Daniel

• 2 weeks later...

Przeczytałem cały temat i niestety nikt nie odpowiedział na interesujące mnie pytanie.

Sezon się zbliża, mam do wymiany przednią oponę i kompletnie nie mam pomysłu co wybrać.

Bandyte kupiłem z założonymi Dunlopami, przód 120/70 i tył 160/70. Na tyle jest prawie nowa, przód do wymiany. Co wybrać?

Aktualnie celowałbym w polecaną już Pirelli Diablo Strada.

Tylko jaki profil? 60 czy 70? Czy to ma duży wpływ na prowadzenie? Nikt nie odpowiedział do tej pory. Wiem, że fabryka zaleca 60.

Zdecydowanie polecam Pirelki Angel ST... Mam założony aktualnie nowy komplet na B12,5. Znajomy który ujeżdża Hayabuse zjeździł już dwa komplety i jest zachwycony (a facet robi naprawdę konkretne przebiegi). Sam miałem wcześniej Bridgestone'y, nigdy w życiu już na nich jeździł nie będę, a na B12,5 Dunlopy i też rewelacji nie było...

Zdecydowanie Angel ST, bardzo żywotne i mimo, że jednoskładnikowe to w naszym "egzotycznym" klimacie zapewniają niezłe trzymanie... Nie to co plastikowe Bridgestony które potrzebują koców grzewczych i +35 stopni :lol:

Szkoda, że tylko na przód. Może warto teraz kupić jakoś taniej Dunlopy a później świeże i lepsze dwie oponki. A i jeszcze jedno Angel 160 są tylko w profilu 60 ;)

a na B12,5 Dunlopy i też rewelacji nie było...

A jakie?

A jakie?

"Zabij mnie" kolego ale nie pamiętam a sprawdzić nie mogę bo po wymianie ich nie zabierałem... Nie wiem czy to coś pomoże ale w 2008 roku B12,5 "wyjeżdżał" na nich z salonu.

Bridgestone'ów też nie pamiętam ale to nie ma znaczenia bo dwa (różne) komplety zjeździłem i na dwóch było tak samo. Ale w samochodówkach jest podobnie Bridge są twarde jak cholera.

Przeczytałem cały temat i niestety nikt nie odpowiedział na interesujące mnie pytanie.

Sezon się zbliża, mam do wymiany przednią oponę i kompletnie nie mam pomysłu co wybrać.

Bandyte kupiłem z założonymi Dunlopami, przód 120/70 i tył 160/70. Na tyle jest prawie nowa, przód do wymiany. Co wybrać?

Aktualnie celowałbym w polecaną już Pirelli Diablo Strada.

Tylko jaki profil? 60 czy 70? Czy to ma duży wpływ na prowadzenie? Nikt nie odpowiedział do tej pory. Wiem, że fabryka zaleca 60.

Fabryka do 650 zaleca 70 jeżeli już :)

Na przodek zakłada się oponę miększą niż z tyłu.A jaką masz z tyłu to ja nie mam pojęcia.

Jeżeli z tyłu masz miękką mieszankę a z przodu dasz Stradę opona raczej twarda to uważaj w czasie deszczu i na zimnych oponach .Można łatwo glebnąć .

No patrzę na instrukcję i jak byk jest 60, i na przód i na tył.

Pomyłka, z tyłu mam 160/60 Dunlop Sportmax 207, nie wiem jaka to mieszanka. Z przodu aktualnie też Dunlop tyle, że 120/70. Czyli brać na przód znowu 70 czy jednak przepisowo 60? Czy w ogóle brać co będzie, bo to nie ma takiego znaczenia?

Czyli zamiast Strady coś miększego szukać?

Edytowane przez Karmazynowy