Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi tylko o trwałość ale i o inne parametry jak trzymanie w winklach

i na mokrym ,droga hamowania,a za tym stoi bezpieczeństwo.

W jednym z ostatnich nr Autoświata przeczytałem (rzecz dotyczy puszki),

że połączenie zużytych ;opon,hamulców i zawieszenia skutkuje wydłużeniem

drogi hamowania o blisko 50% w stosunku do nowych podzespołów !!!

Więc warto sobie odpowiedzieć czy lepiej zapłacić 100 zł więcej.

W końcu raczej opon nie zmienia się co roku,

chyba że ktoś kręci ponad 20 kkm rocznie lub lubi palić gumę.

Wiem, że opona jest bardzo ważna, ale jeżdżę teraz na qualifierach i ani razu nie miałem uslizgu (o których wszyscy piszą) więc chyba daleko mi jeszcze do granic możliwości Bandita zarówno na hamowaniu jak i na winklach. A Strady i tak lepsze wg większości od moich obecnych kapci ;)

jak nie wiesz czy potrzebujesz i nie miałeś uślizgu to weź strady

2 baki do przodu na przećwiczenie skilla:)

u mnie tak to wygląda, o dziwo nie odczuwam zmian w przyczepności

thumb_ihost_1430063397__imag1041.jpg

Edytowane przez pavlacos

Battlax S20

Jakieś opinie,jakie przebiegi w słabszych maszynach ?

jak nie wiesz czy potrzebujesz i nie miałeś uślizgu to weź strady

2 baki do przodu na przećwiczenie skilla:)

u mnie tak to wygląda, o dziwo nie odczuwam zmian w przyczepności

thumb_ihost_1430063397__imag1041.jpg

Po fotce widać,że dotarłeś już do znaczników,a ciekawe jak z profilem opony,równo zużyte?

Battlax S20

Jakieś opinie,jakie przebiegi w słabszych maszynach ?

Słyszałem sporo dobrego o nich,choć są bardziej sportowe niż turystyczne,

i są z pewnością lepsze od fabrycznych BT 21

Po fotce widać,że dotarłeś już do znaczników,a ciekawe jak z profilem opony,równo zużyte?

równo, tylko jak wspomniałem tylko przód, tył ok, nawet spęknięć nie ma

już zamówione angele:)

przygotowania wyjazdu do Norwegii trwaja, wlaśnie zamowiłem komplet MICHELIN PILOT ROAD 2 (120/70 + 180/55)

800zł +15zł przesyłki z allegro, dot. 2015

Edytowane przez Emwu96

Nalatałem już 1,5k km na pilotach Road 4 GT, to mogę już coś napisać.

Oponki x razy lepsze od pirelli diablo strady które były założone jak kupiłem dziora.

Szybko się grzeją, tył ani razu mi się na razie nie ślizgnął, przód udało sie zblokować na mokrym, ale straszny syf był na drodze, na suchym jak się dobrze przyhamuje to co najwyżej można zrobić stopala. :)

W łikend nieplanowanie z pasażerką na plecach przytarłem podnóżek i domknąłem oponę, ale obeszło się bez większego strachu - jeszcze było poczucie, że jest dużo zapasu zanim się śliźnie. :)

Generalnie polecam, pieniądz trochę duży za nie, ale warto. W czerwcu może uda mi się skoczyć na Kisielin to skrobnę jak się zachowują porządnie dogrzane i podomykane. :)

Koledzy, to jak jest z tymi Dunlopami Sportmax Qualifer? Dzisiaj rozmawiałem z jednym właścicielem serwisu w Zabrzu i mówił, że testował wiele opon i lepszej w stosunku cena/jakość podobno nie ma, natomiast w tym wątku spotkałem się z opinią, że są fatalne. Ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć? 

Miałem te kapcie w RF600 i zrobiłem na nich około 3k mil i nie było po nich widać większego zużycia. Opona fajnie trzymała gdy była dobrze rozgrzana. W chłodniejsze dni ( +10 C ) tył potrafił się śliznąć podczas zmiany z 1go na 2gi bieg, na rondzie miałem glebę bo opona puściła :/

Angel ST bardzo nieprzewidywalne w zakrętach, potrafi dobrze bujnąć nawet na suchej i dobrze rozgrzanej. Straszna kupa! Niepolecam!

na metzeler Z6 przelatałem 25k km (2 komplety), mokre/suche zimne/rozgrzane - po prostu bajka!

następnie bedzie S20 - Daniel polecał a ja mu wierzę.

A ja się czuję o wiele pewniej w zakrętach (Angel st) niż na michelina PR 2, co człowiek to inna opinia ;-) chyba że łódką plywasz :-P ja do turystycznej i lekko sportowej jazdy polecam ją ;)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Wiem, że moje przeboje z continentalami to już znany temat na forum. Przód jak wiecie wymieniłem na pirelli diablo rosso II, został jeszcze tył conti RA1. No i zaczęły się dziać z nim jakieś cuda.

Moc mojego bandziora zaczęła z nimi się rozprawiać bez pardonu. Co mocniej przygazuję, to tył ucieka, szczególnie na wyjściach z zakrętu. Przy ruszaniu też. Nawet ostatnio udało mi się ruszać power-slidem. To wszystko jest w bezpiecznych granicach, ale dziwi mnie to, bo opona ma jeszcze sporo mięcha. 

Większość opon, które miałem trzymało praktycznie do samego końca. Conti ma przejechane około 16tyś km. To normalna rzecz, czy kolejny minus continental RA? 

Koledzy, to jak jest z tymi Dunlopami Sportmax Qualifer? Dzisiaj rozmawiałem z jednym właścicielem serwisu w Zabrzu i mówił, że testował wiele opon i lepszej w stosunku cena/jakość podobno nie ma, natomiast w tym wątku spotkałem się z opinią, że są fatalne. Ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć?

To nie jest zła opona. Do normalnej jazdy wystarczy. Jednak jeśli oczekujesz lepszych osiągów czy lepszego komfortu w prowadzeniu sięgasz na wyższą półkę. Niestety życie jest jak prostytutka. Nie ma nic za darmo. Ja zamieniłem je na roadsmart 2 i było warto. Moto jest zwrotniejsze. Mocno trzyma bo boki ma miękkie. Opona z bardziej sportowym zacięciem. Jeśli jednaj jedziesz bez większych emocji z punktu a do b to Ci starczą qualifery w zupełności

Ja mam sportmaxy fabrycznie. Zrobiłem na nich póki co 500km. Jak już sie dotarły to jestem z nich zadowolony. Czuję się z nimi całkiem pewnie. Ale póki co docieram moto, więc nie sprawdzałem granic wytrzymałości. Raczej nie planuję zmiany zanim się zużyją :) ale ja nigdy heavy userem nie będę :) to zwykła dynamiczna jazda

Ja mam sportmaxy fabrycznie. Zrobiłem na nich póki co 500km. Jak już sie dotarły to jestem z nich zadowolony. Czuję się z nimi całkiem pewnie. Ale póki co docieram moto, więc nie sprawdzałem granic wytrzymałości. Raczej nie planuję zmiany zanim się zużyją :) ale ja nigdy heavy userem nie będę :) to zwykła dynamiczna jazda

sportmax ale który?  dobrze by było jak byś sprecyzował :P

Mam na nich napisane sportmax d218n. Nic więcej nie widzę

no i zmienione:)

naprawdę nie wierzyłem że jest aż taka różnica, ale tak jest potwierdzam

jeździ jak po sznurku, sam składa się w zakręty, przód stabilny, no rewelacja, a dopiero 40km zrobiłem

także metalbeast nie ma co się zastanawiać, tylko zmieniać (u mnie nastąpił koniec właśnie przy 16k, a dupa nie latała)

tak zupełnie z innej beczki, niestety muszę zmienić klocki z tyłu, jest ABS, czy to jakoś komplikuje wymianę?

no i zmienione:)

naprawdę nie wierzyłem że jest aż taka różnica, ale tak jest potwierdzam

jeździ jak po sznurku, sam składa się w zakręty, przód stabilny, no rewelacja, a dopiero 40km zrobiłem

także metalbeast nie ma co się zastanawiać, tylko zmieniać (u mnie nastąpił koniec właśnie przy 16k, a dupa nie latała)

tak zupełnie z innej beczki, niestety muszę zmienić klocki z tyłu, jest ABS, czy to jakoś komplikuje wymianę?

A jakie założyłeś na moto ,bo gdzieś mi umknęło?

Ja w przyszłym tygodniu robię wypad na Dolny Śląsk ale w planach są też czeskie góry,

więc będzie okazja ,żeby dobrze przetestować moje Micheliny Pr 4 GT.

Spodziewam się ,że na liczniku przybędzie 1500-2000 km,a i z prognozy pogody wynika,

że deszczu nie uniknę (dla mnie to już tradycja w kraju) więc myślę ,że będę już miał

kompleksową opinię o nowych gumach

Edytowane przez mariuszn2

Nie :) 

angel st

jak byś potrzebował jakiś wskazówek co do trasy, lub co warto zobaczyć - wal śmiało

ja nie wiem jak i kiedy będę wolny, ale chętnie bym potestował nowe lacze na winklach

(po ostatnim wypadzie miałem, kredki więc ten weekend z rodziną :P)

• 2 weeks later...

Mam mały problem. Od momentu zmiany opon na Michelin PR3 mam problem z przednim zawieszeniem. Dokladnie chodzi o skręcanie. Moto bardzo mocno sie kładzie. Jest to normalne na tych oponach?

Opony z 2013r ciśnienie w przednim kole to 2.5bar

Po zalozeniu nowych zawsze jest wrazenie ze moto zupelnie inaczej sie sklada. Poprzednie pewnie tak samo mialy jak byly nowe :P

Edytowane przez obiezyswiat

Mam mały problem. Od momentu zmiany opon na Michelin PR3 mam problem z przednim zawieszeniem. Dokladnie chodzi o skręcanie. Moto bardzo mocno sie kładzie. Jest to normalne na tych oponach?

Opony z 2013r ciśnienie w przednim kole to 2.5bar

Czy to nie zajebiste, az sie chce składać

tak zajebiste nie ukrywam ale czasem to aż włos się jeży tak mocno się kładzie w zakrętach :-)