Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Wywal te shinko bo to kupa nie opona, maxxis zreszta tez ale jeszcze ujdzie w tlumie.

Ja mam założone na tył niejaką Shinko Verge a na przód Maxxis. Co myślicie o takim połączeniu? Czy można tak jeżdzić bezpiecznie? Spotkałem sie z kilkoma opiniami że te opony nie mają dobrej przyczepności szczególnie na mokrym. Może macie jakieś wieksze doświadczenie z tymi gumami?

Niestety nie są to markowe(no topowe ) gumy,a nawet fabryczne batlaxy zakładane przez Suzuki pozostawiały

wiele do życzenia.Wie  się o tym dopiero jak się ma porównanie po zmianie na lepsze i aż dziw

bierze ,że mogą być tak duże różnice.

Poszukaj w necie ,bo chyba w nr z zeszłego roku w Motocyklu było porównanie gum markowych i budżetowych.

Jest tam sporo odpowiedzi na Twoje wątpliwości.

Możesz latać powoli i bezpiecznie ,ale na drodze nie wszystko zależy od Ciebie i czasami znajdujemy się w ekstremalnej

sytuacji,a wtedy jakość robi różnicę.

Chłopaki mają rację.

Jeśli to możliwe, lepiej kupić opony klasy premium i mieć spokojną myśl, że dla przyczepności zrobiło się wszystko.

A różnica jest.

I tak trzeba będzie zrobić. Co do gum to faktycznie zdania są bardzo podzielone.Myślę że PR2 powinny być dobre na początek.

Nie jeżdżę dużo, bo głównie dojazdy do pracy i jakieś szybkie zakupy, ale nawet taki laik jak ja (ok 3,5 - 5 kkm/sezon) odczuł różnicę po zmianie batlaxa na miśki pr2. Te pierwsze lubiły odjechać na mokrym i poniżej kilkunastu st celc, a na miskach czysta przyjemność z jazdy

Z Gumami nie ma żartów. Jedyny element który ma kontakt z droga- musza być dobre. Na poprzednim moto miałem opony diablo Strada swoją drogą straszne z nich były kartofle i dopiero jak założyłem nowe odczułem różnice jak opony są ważne w motocyklu. Czym więcej jeździsz tym będziesz nabierał większych umiejętności i będziesz się bardziej składał na zakrętach. Ogólnie szkoda się gdzieś wyłożyć na zakręcie i mieć później w głowie a mogłem je zmienić. Sam zobaczysz jak się będą zachowywać te Twoje gumy ale ja raczej o nich dobrych rzeczy nie słyszałem..

Ludzie, nie zakładajcie chińskich gum, na motocykl czy na fiuta, po co wam problem.

Jeśli chcecie oszczędzić lepiej już załóżcie MITAS SPORT FORCE+ , opony bardzo dobre w tej cenie i co najważniejsze nie chińskie. Dbajmy o nasze zdrowie.

Edytowane przez motorbzik

Z Gumami nie ma żartów. Jedyny element który ma kontakt z droga- musza być dobre. Na poprzednim moto miałem opony diablo Strada swoją drogą straszne z nich były kartofle i dopiero jak założyłem nowe odczułem różnice jak opony są ważne w motocyklu. Czym więcej jeździsz tym będziesz nabierał większych umiejętności i będziesz się bardziej składał na zakrętach. Ogólnie szkoda się gdzieś wyłożyć na zakręcie i mieć później w głowie a mogłem je zmienić. Sam zobaczysz jak się będą zachowywać te Twoje gumy ale ja raczej o nich dobrych rzeczy nie słyszałem..

Co można dodać,amen.

Zawsze mówię,na czym jak na czym można oszczędzać,

ale na pewno nie na oponach i nie na kasku !!!!

Dziękuję za podpowiedzi :usmiech:  w styczniu zamawiam nowy komplet michałków pr2. Jeszcze tylko muszę obczaić gdzie najlepiej zamówić no i wymianka.

ps

Te będę wystawiał na sprzedaż,gdyby ktoś był zainteresowany,ale to chyba do innego działu muszę się udać.

Ludzie, nie zakładajcie chińskich gum, na motocykl czy na fiuta, po co wam problem.

Jeśli chcecie oszczędzić lepiej już załóżcie MITAS SPORT FORCE+ , opony bardzo dobre w tej cenie i co najważniejsze nie chińskie. Dbajmy o nasze zdrowie.

Powiem tak, ja mam Mitasa na przodzie (z taką go kupiłem) i nie dojechała jeszcze do 10tys i jest tak wyząbkowana że na nowy sezon już strach latać. Co do jazdy daje rade ale przy awaryjnym hamowaniu trzeba uważać bo nie wiadomo jak zareaguje - raz piszczy albo się ślizga. Na nowy sezon PR3 bo z tyłu kupiłem na ten senon i jestem mega zadowolony (wcześniej na tyle była PR2 ale z racji wieku 5lat była już troszeczkę śliska)

O ku..., a ja sie balem napisac cos o tych oponach bo do tego momentu nawet nie wiedzialem, ze takie istnieja.

Chinskie mowicie? 

Co do eksperymentow z dziadostwem. Dosc szybko takze doszedlem do tego wniosku, ze taniocha moze byc droga.

@ Mariusz

Nie zapomnij o klockach hamulcowych.  :D

Zawsze mówię,na czym jak na czym można oszczędzać,

ale na pewno nie na oponach i nie na kasku !!!!

Tylko warto mieć na uwadze, że tańszy kask nie musi być mniej bezpieczny od bardzo drogiego ;) 

Więc warto myśleć i nie przepłacać, i mieć więcej na paliwo :rock: 

I ja jak zwykle się z Tobą zgodzę !!!

Ja  wyznaję dewizę ,że bardzo tanie jest złe z założenia (bo z byle g.. bicza nie ukręcisz)

przy najdroższym dostaje się z pewnością dobry produkt ,ale często płaci się extra tylko za logo!!!

Więc ja poruszam się gdzieś po środku,ale porównuję i sprawdzam i świadomie wybieram (a przynajmniej tak mi się wydaje,ha,ha)

Co do samego kasku faktycznie tak może być,ale oprócz bezpieczeństwa (najważniejszego)

w grę wchodzi jeszcze parę innych elementów ;np. funkcjonalność,trwałość ,wentylacja,

czy jest cichy,czy nie paruje wizjer itp.

I wygoda :)

Dla mnie jedna z najważniejszych cech ;)

Dlatego nie mam kasku z dużą ilością gwiazdek SHARPa, ale jaki wygodny :wub: 

Od 7 lat ten sam :D 

co do kasku to jak kupowałem swój kilka lat temu we wrześniu-pażdzierniku to dostałem rabat coś ok 500zł ... :zeby:

co do kasku to jak kupowałem swój kilka lat temu we wrześniu-pażdzierniku to dostałem rabat coś ok 500zł ... :zeby:

To dostałeś go za darmo :o:

To dostałeś go za darmo :o:

Roześmiałem się w głos

Dobre.

No niestety żyjemy sobie w świecie gdzie jakość, bezpieczeństwo  i ergonomia są dobrze wyliczone

:)

Rafix ,Szczęśliwego wiesz że to żarcik był :oczy:

:oki: wiem wiem a może i nie wiem. nie gniewam się bo niby za co :beer:

Wersja "E" opony pirelli angel st dedykowana do FJR. Ktoś coś? Lepsza czy gorsza od zwykłej do dużego bandyty?

Napisano z telefona

Panowie, z tymi gumami to trzeba uważać.

Ciśnienie - +/- 0,1Bar  nie sprawi wielkiej różnicy, bo czasem to kwestia dokładności ciśnieniomierza. Ale na weszelki wypadek kontrolujcie ciśnienie raz na 2 tygodnie. 

Sprawdzajcie DOT-y - bo może się okazać, że opona używana od dwóch sezonów jest już 5 lata stara, a starzejąca się guma robi się twarda. Nie wiem, jak się mają opony samochodowe do motocyklowych, ale spotkałem się z obiegową opinią wśród szoferów, że Micheliny robią się do trzech lat twarde i chociać jeszcze jest sporo bieżnika, to opona robi się twarda. Czy to akurat ma zastosowanie do kapci w motocyklu? Coś mi się zdaje, że zawaansowane opony z kilkoma mieszankami na bokach i w środku - to nie są produkty długowieczne. Trzeba więcej jeździć, żeby opona się szybciej zużywała niż starzała, wtedy nie szkoda wyrzucić :P

Sam jeżdżę na stosunkowo popularnej oponie Metzeler Roadtec Z8 Interact z 2013 roku (fabryczny montaż) i chociaż nie miałem przekonania do poprzedniego modelu Z6 i wolałem Conti albo Dunlopy, to jednak w miarę upływu kilometrów, przejechanych także w kiepkiej pogodzie przy +1st.C., nabieram do nich coraz większego przekonania. Są to opony nastawione na turystykę i codzienne użytkowanie, ale dające bardzo dobrą przyczepność na mokrym, precyzyjne prowadzenie w zakrętach i czucie motocykla. 

product_sheet_roadtecz8interact-default_

Być może w kolejnym sezonie zdecyduję się na następcę Z8 - całkowicie nowy model Roadtec 01: 

roadtec01_product_sheet_460x500_NEU.jpg

Miał może ktoś do czynienia z tym modelem ROADTEC 01 bo zastanawiam się nad ich kupnem.

Ciężko będzie o opinie,bo dostępna jest dopiero od zeszłego sezonu.

Natomiast zbiera bardzo dobre opinie w prasie fachowej,a w teście Motocykla,

wygrała ,pokonując równie nowe Dunlopy Road Smarty 3,oraz

michelinki PR 4 i to nawet na mokrym ( w czym do nie dawna były wzorem )

W sumie najmniej jest w tej chwili wiadomo o jej trwałości.

Edytowane przez mariuszn2

Ciężko będzie o opinie,bo dostępna jest dopiero od zeszłego sezonu.

Natomiast zbiera bardzo dobre opinie w prasie fachowej,a w teście Motocykla,

wygrała ,pokonując równie nowe Dunlopy Road Smarty 3,oraz

michelinki PR 4 i to nawet na mokrym ( w czym do nie dawna były wzorem )

W sumie najmniej jest w tej chwili wiadomo o jej trwałości.

Czytałem te wszystkie opinie w prasie i dlatego chyba je łyknę  :zeby:

Czytałem te wszystkie opinie w prasie i dlatego chyba je łyknę  :zeby:

Napisz do lukas13,miał je w zeszłym sezonie ,na ten wrócił do PR4.