Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Ja za dunlopami się oglądam

Czekam aż się skończy tył i jeszcze ten sezon wytrzymała

A czemu mają służyć te okrągłe nakłucia? ;)

Jeżeli ktoś się zastanawia nad PR4 GT to tak wyglądały przy przebiegu ok. 20-22 tyś.km 

dsc1935.jpg

dsc1936hvh.jpg

Opony używane turystycznie bo do tego stworzone, parę słów aktualnie ok. 25 tyś.km nalotu .W porównaniu do nowych ta potrafi złapać uślizg ale gdy jest zimno , chłodno temp. w granicach 12-15C, wcześniej tego nie było , nadal świetnie odprowadzają wodę (prawda Pioter) .Opony jak dla mnie super ładnie trzymają na suchym i mokrym , przypuszczalnie do 30 tyśkm dociągnę  na nich , środek widać już lekko płaski się robi , zawsze utrzymane ciśnienie - często sprawdzam , ale ja to dziwak napęd na tym zdjęciu dobijał 50 tyś.km  :zeby:

dsc1937.jpg

Zmiana przy 52 tyś.km ostatnie km to już strach więc przyszedł nowy 

2492a.jpg

Edytowane przez kwinto59

A czemu mają służyć te okrągłe nakłucia? ;)

Z technicznego punktu widzenia ,to takie otwory na końcu rozcięcia się robi,

aby nie było tendencji do pękania pod obciążeniem i wydłużania takiego zagłębienia.

Myślę ,że w oponach może pełnić jeszcze rolę małego zbiornika na wyciskaną 

przez lamelkę wodę.

Macieju ,Ty na tych michelinkach to pewnie z 50 kkm nakręcisz a nie 30 kkm !!!!!

Qrde ,może jeszcze nie wiesz do czego rolgaz służy ? :zeby:

No i ten pasek strachu aż przeraża,taki wielki  :zeby:

(prawda Pioter)

No, mozna powiedziec. :D

No i ten pasek strachu aż przeraża,taki wielki  :zeby:

Mariusz, to dlatego bo ja z Maciejem opanowalismy technike jazdy, ktora ty nie wladasz.

Schodzimy na kolano nawet na prostej! :takaemotka:

Edytowane przez pioter
  • Upvote 1

Niestety 50 tyś. nie wytrzymają , z początku mało ubytku ale im bardziej km przybywa tym jakby bardziej guma znikała. Pasek strachu hmm na winklach na drodze ,w trasie poodkręcam ale ile masz tych winkli, jedynie Bieszczady czy też Kotlina i jak to się mówi odkręcam , odkręcam ale to wiedzą ci z którymi jeżdżę. Nie palę gumy i nie daję na koło , ciśnienie właściwe i masz przepis na długowieczność opony a prędkości w trasie "zadowalające"  :zeby: Pasek strachu to bardziej przy torowaniu lub jeżdżeniu po winklach non stop zetrzesz a w normalnej nawet szybkiej turystyce nie jesteś w stanie  :usmiech:

Wiem,wiem ale naprawdę po Twoich gumach nie widać zużycia.

Pamiętam ,że mi było dane nakręcić na PR 4 jakieś 14 kkm i też trzeba się było dobrze 

przyjrzeć ,żeby zobaczyć pierwsze objawy zużycia.

I potwierdzam opinię Kwinta,że po jakiś 10 kkm  gumy zaczęły łapać uślizgi,ale dobrze są sygnalizowane ,

więc łatwe do opanowania . Jak były nowe to takich problemów nie było ,

ale za to na mokrym są rewelacyjne !

Edytowane przez mariuszn2

Mariusz wie, jak dokładnie wykorzystać oponę :D

• 2 weeks later...

Co myślicie o oponie DUNLOP Sportmax GPR-300 na przednią oś do Bandita ? 

• 3 weeks later...

Szybko sie zjada dobrze trzyma na suchym tragiiczna na deszczu

a do B12 na przód co polecacie - bo ja zastanawiam się nad Michałkami pilot power (i czy lepiej jedno składnikowe czy lepiej 2CT) - jazda ogólnie raczej kole komina i czasami nocne wściekanie po stolicy,

Juz lepiej pr3/4

a do B12 na przód co polecacie - bo ja zastanawiam się nad Michałkami pilot power (i czy lepiej jedno składnikowe czy lepiej 2CT) - jazda ogólnie raczej kole komina i czasami nocne wściekanie po stolicy,

Pilot Power 2ct,kiedyś takie miałem. Ogólnie spoko laczki, dość szybko się nagrzewały i fajnie trzymały w zakrętach. Ich wada to szybkie zużycie, mi nawet 8ts.nie wytrzymała.

Pilot Road 3 też testowałem, i tu zachwytu nie było.

Taka jakaś nijaka ,nigdy więcej bym jej nie kupił.Jej zaleta to wytrzymałość, jakieś 15ts nalatene na nich miałem i jeszcze by coś wytrzymały ale miałem ich tak dość że spaliłem suki ;).

Teraz mam Pirelli Angel ST i te są spoko.

Edytowane przez adi234

.... że spaliłem suki ;).

Ty to potrafisz?

Brać dwuskładnikowe :)

Ty to potrafisz?Brać dwuskładnikowe :)

Neonkin, ja to nawet lubię ;), a co do dwuskładnikowych to na pewno będą lepsze od jednoskładnikowych. Edytowane przez adi234

Ja na swoich PR2 mam nalatane już około 20.000 km. I tylko po przodzie widać już jej zużycie. Nie narzekam na nie. I chyba bym je ponownie założył.

Ja na swoich PR2 mam nalatane już około 20.000 km. I tylko po przodzie widać już jej zużycie. Nie narzekam na nie. I chyba bym je ponownie założył.

Sebastian,Ty przy swoim stylu jazdy to pewnie na michelinkach to i z 50 tys. km nakręcisz !

Mariusz, coś w tym jest. W aucie na jednym komplecie opon mam ponad 100.000 km przelatane. Ale już by się przydało je wymienić ;)

• 1 month later...

To i ja bym poprosił o Waszą opinię. Obecnie mam Dunlop Roadsmart na które nie mam powodu narzekać. Po przejrzeniu wielu poprzednich stron wywnioskowałem, że zostanę przy tych samych oponach (ewentualnie upgrade do Roadsmart 2) lub wybiorę mocno polecane Pirelli Angel ST. Cenowo wychodzą podobnie. Nie szaleję, nie domykam opon, latam raczej jak jest sucho. Która, ze wspomnianych dwóch kandydatek, będzie oponą trwalszą? I pytanie dodatkowe: jaką różnicę robi inna wysokość opony? Można bez problemu zamiast fabrycznej 120/60 zastosować 120/70 na przód? Kolega Krzysztof pare stron temu pokazywał jak to przeliczać jeśli ktoś chce "poprawiać" fabrykę 'oryginał vs zamiennik' i skończyło na:

"...należy wpierw obliczyć średnicę całego koła oryginału i zamiennika, aby sprawdzić czy różnica średnicy mieści się w dopuszczalnej granicy. Zalecana maksymalna różnica średnicy zewnętrznej wynosi 2% (dopuszczalna 3%)"

W przypadku zamiany 120/60 na 120/70 wychodzi 4% różnicy, więc... :) Co to oznacza w praktyce? Da się w ogóle zamontować 120/70 na przód bez wpływu na bezpieczeństwo i bez konieczności ingerencji w konstrukcję błotnika (żeby nic tam nie ocierało)?

Edytowane przez Endriu21

To i ja bym poprosił o Waszą opinię. Obecnie mam Dunlop Roadsmart na które nie mam powodu narzekać.

...

bez konieczności ingerencji w konstrukcję błotnika (żeby nic tam nie ocierało)?

a po co Ci zmieniać wysokość opony?

Motocykl będzie miał tendencję do szybszego składania i większych złożeń a skoro piszesz, że nie szalejesz i nie domykasz opon to nie ma sensu kombinować?

Zostań przy standardowych profilach.

Ja latałem na Roadsmartach jedynkach i dwójkach. Teraz mam 3.

Też bardzo sobie chwale i nie w myśli mi zmieniać je. Są trwałe i rewelacyjnie trzymają.

Edytowane przez Neonkin

To i ja bym poprosił o Waszą opinię. Obecnie mam Dunlop Roadsmart na które nie mam powodu narzekać. Po przejrzeniu wielu poprzednich stron wywnioskowałem, że zostanę przy tych samych oponach (ewentualnie upgrade do Roadsmart 2) lub wybiorę mocno polecane Pirelli Angel ST. Cenowo wychodzą podobnie. Nie szaleję, nie domykam opon, latam raczej jak jest sucho. Która, ze wspomnianych dwóch kandydatek, będzie oponą trwalszą? I pytanie dodatkowe: jaką różnicę robi inna wysokość opony? Można bez problemu zamiast fabrycznej 120/60 zastosować 120/70 na przód? Kolega Krzysztof pare stron temu pokazywał jak to przeliczać jeśli ktoś chce "poprawiać" fabrykę 'oryginał vs zamiennik' i skończyło na:

"...należy wpierw obliczyć średnicę całego koła oryginału i zamiennika, aby sprawdzić czy różnica średnicy mieści się w dopuszczalnej granicy. Zalecana maksymalna różnica średnicy zewnętrznej wynosi 2% (dopuszczalna 3%)"

W przypadku zamiany 120/60 na 120/70 wychodzi 4% różnicy, więc... :) Co to oznacza w praktyce? Da się w ogóle zamontować 120/70 na przód bez wpływu na bezpieczeństwo i bez konieczności ingerencji w konstrukcję błotnika (żeby nic tam nie ocierało)?

W B12 jest 120/70, ale tam też jest szerzej z tyłu.

Da się w ogóle zamontować 120/70 na przód bez wpływu na bezpieczeństwo i bez konieczności ingerencji w konstrukcję błotnika (żeby nic tam nie ocierało)?

da się, nic nie obciera.

W 650 juz fabrycznie montują na przód 120/70 czyli japońce robią jakies poprawki co do poprzednich zblizonych modeli

600 '99 110/70 150/70

600 '00 120/60 160/60

650       120/70 160/60

a po co Ci zmieniać wysokość opony?

Pytanie w dużej mierze wynikało z ceny. Niby symboliczna różnica w wysokości, a różnica w cenie między 120/60 a 120/70 potrafi sięgać 100 zł (za tą samą oponę oczywiście).

Ja latałem na Roadsmartach jedynkach i dwójkach. Teraz mam 3.

Też bardzo sobie chwale i nie w myśli mi zmieniać je. Są trwałe i rewelacyjnie trzymają.

A czy mógłbyś się podzielić przebiegami jakie nakręciłeś na poszczególnych modelach Roadsmart?

da się, nic nie obciera.

Jak rozumiem mówisz z własnego doświadczenia? W 650, skoro fabrycznie dali ciut wyższą oponę, to pewnie o odrobinę poprawili też konstrukcję przedniego błotnika, żeby zachować odpowiedni prześwit.

mam u siebie teraz 120/70 angel st i nie obciera nic a nic, koles mówił ze moze obcierac jak jakiś kamień złapie w bieznik albo na tych naprawach dróg smoła+kamyki jak sie poprzykleja, ale ja nie zauwazyłem nic takiego

w szczycie opony jest okolo 9-10mm przestrzeni do błotnika

Tylko weź poprawke ze to 9-10mm to jest na pirelli angel st, teoretycznie na innych powinno być podobnie ale na pewno nie identycznie bo co firma to zawsze sie coś różni.

Taki przykład,  nie pamietam kto ale sytuacja taka ze 3 bandziory  takie same zaparkowane  obok siebie i porównując szerokości opon na oko bo miarki akurat nie było,

rozmiarowo wszystkie 160/60 tylko różnych firm i widac było okiem różnice w szerokosci niewielkie ale jednak.