Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

A ja się zastanawiam czy brać opony Dunlop Sportmax D207E za 770zł czy Metzelery Z6 Interact za 900zł.

D207E to odmłodzona wersja D207, wzór bieżnika ten sam, ale guma ze środkowej cześć dwuskładnikowych RoadSmartów.

Metzelery wiem, że używacie i opinie są raczej na plus. A jeździ ktoś na tych Dunlopach? Wiadomo coś o nich?

• 2 weeks later...

Dobra wybór padł na Continental Road Attack, zobaczymy jak się będą sprawować.

Poniżej zamieszczam ciekawą tabelę (nie wiem czy już jej gdzieś nie było, ale nie widziałem) pomocną w doborze opon.

post-344-1279143921,7661_thumb.jpg

• 1 month later...

Ja nie wiem czemu ale od poczatku jezdze na Dunlopach...Jak dla mnie dobry stosunek ceny do jakosci, Micheliny niby lepsze ale zawsze szkoda mi na nie kasy ;) W poprzednim sprzecie przez prawie 30tys km uzywalem Arrowmaxy, w Bandicie mialem juz Sportmaxy, a ostatnio wrzucilem komplet Roadsmartow. Nigdy sie jeszcze na nich nie zawiodlem, z tym ze na mokrym jezdze duzo ostrozniej, bo mam jakas blokade psychiczna do szybszej jazdy na mokrych winklach.

ja katuje juz druga opone z przodu Bridgestone Battlax BT016, z tyłu mam Pilot Road 2 2ct. ogólnie zestaw 1-klasa, kumpel z kolei na B12 mowi ze zjezdzil tyle opon i najlepiej mu sie lata na Front BT 003, Rear BT016.

Michelin daje radę, na kolanie można latać, zajebiście trzyma w deszczu (dopiero powyżej 6k obrotów mieli koło), a przy mieszance 2ct środek nie znika tak w oczach.

Wiadomo, że zajebistą opcją były by Pirelki Supercorsa, ale przy masie i Nm, B12 by zjadł tylną oponę w 2 tygodnie...

Używam Pirelli Diablo Strada na przodzie i jestem bardzo zadowolony w stosunkowo atrakcyjnej cenie dostajemy bardzo fajne oponki do bezpiecznego turystycznego latania jeśli chodzi o moje zdanie to mogę je z czystym sumieniem polecić.

Używam Pirelli Diablo Strada polecam, tak jak ktoś pisał wcześniej, długo się nagrzewa, ale potem pięknie trzymają...

Ja po swoich metzelerach z6 interact założyłem typowo sportowe gumy pilot power 2ct. Różnica jest kolosalna. Fakt, że zaraz ich nie będę miał ale mogę sobie teraz na więcej pozwolić :) bardzo krótko się nagrzewają, a gdy już są ciepłe, to stopale w deszcz robiłem ostatnio ;) Na taką masę i niespecjalne hamulce są dla mnie idealne. Polecam.

ja katuje juz druga opone z przodu Bridgestone Battlax BT016, z tyłu mam Pilot Road 2 2ct. ogólnie zestaw 1-klasa, kumpel z kolei na B12 mowi ze zjezdzil tyle opon i najlepiej mu sie lata na Front BT 003, Rear BT016.

Michelin daje radę, na kolanie można latać, zajebiście trzyma w deszczu (dopiero powyżej 6k obrotów mieli koło), a przy mieszance 2ct środek nie znika tak w oczach.

Wiadomo, że zajebistą opcją były by Pirelki Supercorsa, ale przy masie i Nm, B12 by zjadł tylną oponę w 2 tygodnie...

Jezdze juz tydzien i mam jeszcze wiecej niz pol bieznika:P potorowki za 350zl KLEJ panowie KLEJ!

potorówki fajne ale ,,spieszmy się je podziwiać- tak szybko odchodzą" po 2 tys. km będzie kwadratura ;)

potorówki fajne ale ,,spieszmy się je podziwiać- tak szybko odchodzą" po 2 tys. km będzie kwadratura ;)

niestety - cos za cos. juz prawie wrzesien, moze jakos sezon na nich dokoncze

Panowie a co z BATTLAXami BT016 BT020 czy BT021 ?

Jakie doświadczenia macie i ew. co w zamian ?

Artur

bt021r  miałem z tyłu. Porównywalne do z6 interact.

mam 021 na przodzie i 021 na tyle.

przy jezdzie miejsckiej prawie pozamykane ale tu w uk asfalt troche przyczepniejszy . co nie znacyz e jak je dluzej nagrzac to i na polskie asfalty da rade.

co ciekawe przednia opona wydaje sie szybciej zuzuywac od tylnej (moze pierwotna ilosc mieska na przedniej jest znacznie mniejsza )

w desczczu trzeba troche sie przyzwyczaic ,co prawda zadnych uslizgow nie mialem a jezdze na nich od wrzesnia 2009 ,

niektorzy narzekaja na jakasniestabilnosc ale pokombinowac troche z ustaiweniem zawiechy i bedzie git. jezeli nie wybierasz sie w nich na tor do turytyki i na codzien wystarcza

Edytowane przez jacekrysiek

Witam!

Co do oponek chętnie się wypowiem ponieważ tydzień temu założyłem nowiutkie tegoroczne oponki firmy Dunlop model: Sportmax Qualifier II i przyznam się że dzień po założeniu pojechaliśmy w Bieszczady pokręcić na znanych pewnie wszystkim tzw. pętlach, które charakteryzuje nowiutki asfalt w większości trasy, moc zakrętów w nie małej ilości praktycznie pod kątem prostym a do tego w malowniczej urokliwej oprawie Bieszczadzkich lasów. I teraz z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć że te opony są stworzone pod tak wymagający teren gdzie praktycznie zamykaliśmy oponki. Niesamowita przyczepność na zakrętach przy małych jak również dużych prędkościach, zero uślizgów, świetne hamowanie jak również pięknie klei przy przyśpieszaniu. Nie wypowiem się na temat mokrej nawierzchni ponieważ nie miałem okazji jeszcze ( na szczęście) jechać w deszczu :-) ale z tego co czytałem różne testy całkiem dobrze radzą sobie na mokrej nawierzchni.

Nie wiem również jak z żywotnością ale ja uważam że bezpieczeństwo jest najważniejsze wiec lepiej zmieniać częściej niż zastanawiać się czy na zakręcie będzie uślizg.

Tak więc z czystym sumieniem polecam oponki bo naprawdę warto zainwestować w bezpieczeństwo.

Pozdrawiam

Tomek

Kunio tylko te oponki maja jedna wade - 6tys zrobisz na nich. Poza tym sa rewelacyjne. Ja u siebie zalozylem teraz roadsmarty poniewaz licze na troche dluzsza zywotnosc. Oczywiscie wszystko zalezy od stylu jazdy...

Witam. DOłacze sie do tematu. Mam zamiar zakupic nowe oponki do swojego moto Pirelli Angel : http://allegro.pl/pirelli-angel-st-120-70-17-160-60-17-nowosc-kpl-i1203764803.html

Opona tylnia zgadza sie rozmiarem 160/60 ale przod wystepuje w romziarze 120/70 i moje pytanie jest takie czy taka opona na przod moze byc czy mma szukac 120/60 koniec kropa?

Z gory dzieki za pomoc!

Witam. DOłacze sie do tematu. Mam zamiar zakupic nowe oponki do swojego moto Pirelli Angel : http://allegro.pl/pi...1203764803.html

Opona tylnia zgadza sie rozmiarem 160/60 ale przod wystepuje w romziarze 120/70 i moje pytanie jest takie czy taka opona na przod moze byc czy mma szukac 120/60 koniec kropa?

Z gory dzieki za pomoc!

Aniołki na przodek są tylko w jednym rozmiarze.Koniec kropka.Producent innych nie robi :)

Miałem te oponki i byłem mega zadowolony.No może poza tym ze tylna mi napuchła na środku a reklamacji nie uznali :(

Aniołki na przodek są tylko w jednym rozmiarze.Koniec kropka.Producent innych nie robi :)

Miałem te oponki i byłem mega zadowolony.No może poza tym ze tylna mi napuchła na środku a reklamacji nie uznali :(

Hmn...Tomek ale ta oponka na przod moze byc tak? Nic to nie szkodzi w czasie jazdy, roznicy wiekszej nie ma? Opinie te oponki maja swietne a 1000zl za nowy komplecik to chyba nie jest tak zl a na 2-3 lata mysle ze starcza.

A o co chodzi z tym ze tylnia napuchla? nie strasz mnie hehe!

PS. Tomek zobacz jest rozmiar 120/60 jednak http://www.ceneo.pl/7369721

Edytowane przez FloRaS

A tu masz moją Opinie na temat opon :)

Opinia :)

A to Cytat z testu opony na stronie ścigacz "opona sportowa Pirelli Angel ST dostępna jest w rozmiarze 120/70ZR17 do przedniego koła, oraz w rozmiarach 160/60ZR17, 180/55ZR17, 190/50ZR17 do koła tylnego. W ofercie Pirelli znajduje się także specjalna wersja (E) przeznaczona do motocykli o wysokich osiągach, których masa przekracza 240 kg."

A tu masz moją Opinie na temat opon :)

Opinia :)

A to Cytat z testu opony na stronie ścigacz "opona sportowa Pirelli Angel ST dostępna jest w rozmiarze 120/70ZR17 do przedniego koła, oraz w rozmiarach 160/60ZR17, 180/55ZR17, 190/50ZR17 do koła tylnego. W ofercie Pirelli znajduje się także specjalna wersja (E) przeznaczona do motocykli o wysokich osiągach, których masa przekracza 240 kg."

to jednak nie wystepuje przednia oponka tylko w rozmiarze 120/70:D W tym sklepie co link z opinia mi podales wlasnie jest 120/60. To chyba dobrze;))

Już sprawdzam na stronie producenta.Jak kupowałem w zeszłym roku przodek był tylko 120/70 ZR17.

Model opony jest z 2009 roku może poszli po rozum do głowy i dodali nowe rozmiary.

I dodali :)

size.jpg

Panowie a co z BATTLAXami BT016 BT020 czy BT021 ?

Jakie doświadczenia macie i ew. co w zamian ?

Artur

BT016 mam z przodu, juz 2 ujeżdżam, jest zajebista !

nowy komplecik to chyba nie jest tak zl a na 2-3 lata mysle ze starcza.

??!!??!!??!!??!! to zależy ile jeździsz. Mi kpl nówek starczy na 1 sezon, akurat takie ok 10.000 km :)

BT016 mam z przodu, juz 2 ujeżdżam, jest zajebista !

??!!??!!??!!??!! to zależy ile jeździsz. Mi kpl nówek starczy na 1 sezon, akurat takie ok 10.000 km :)

Chriss to moj pierwszy sezon i przejechalem w nim 3500km, mysle ze do 4tys dojade wiec oponki na 2 lata na bank starcza;)

Już sprawdzam na stronie producenta.Jak kupowałem w zeszłym roku przodek był tylko 120/70 ZR17.

Model opony jest z 2009 roku może poszli po rozum do głowy i dodali nowe rozmiary.

I dodali :)

size.jpg

Dlaczego sam na to nie wpadlem, zeby wejsc na strone producenta.!!hehe dzieki Tomek teraz mam jasnosc i bede zamawiac w Art-Moto w Poznaniu tą 120/60 bo widze ze nie maja.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Witam,

muszę zmienić oponki w swoim dziorze no i zastanawiam się nad oponkami Metzeler Roadtec Z6 a Pierelli Diablo Strada. Metzelery droższe o jakieś 100 zł i zastanawiam się czy warto tą stówę dokładać. Pirelki generalnie są chwalone, ale kolega, który jeździł na nich fazerem mówił, że na mokrym są trochę niestabilne. Jeżdżę głównie po za miastem, ale czasem lubię głębiej złożyć się na łuku :)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu :)

Pozdro

Krzyżak