Skocz do zawartości

Gość Lokus
 Share

Jakie opony do Bandita?  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim motocyklu używam opon marki:

• Avon
      4
    • Bridgestone
      96
    • Continental
      33
    • Dunlop
      58
    • Heidenau
      5
    • Maxxis
      8
    • Metzeler
      93
    • Michelin
      201
    • Pirelli
      151
    • innej marki
      5
  2. 2. Opony kupuję:

• Nowe - ze świeżym DOT-em
      453
    • Nieużywane - leżakowane
      90
    • Używane - z różnych źródeł
      59
    • Używane - potorowe
      3
  3. 3. Do Bandita 600 / 650 mam opony w rozmiarze:

• Przód: 110 / 70 - 17
      53
    • Przód: 120 / 60 - 17
      191
    • Przód 120 / 70 - 17
      132
    • Tył: 150 / 70 - 17
      49
    • Tył: 160 / 60 - 17
      273
    • Tył: 170 / 60 - 17
      38
    • Tył: 180 / 55 - 17
      33
    • Mam Bandita 1200 / 1250 i opony: przód 120 / 70-17 i tył 180/55-17
      149
    • Inny motocykl lub inne rozmiary
      37
  4. 4. W moim motocyklu mam:

• Tą samą markę i model opony na przód i tył.
      451
    • Inną oponę na przód, inną na tył.
      119

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w posiadaniu od niedawna na przodzie Pirelli Angel i jestem zadowolony z tej opony. Ładnie trzyma w winklach, na prostych też jest przyjemne uczucie. Wcześniej miałem chyba BT020 albo BT021 ale nie pamiętam. Porównania nie mogę zrobić żadnego w tym przypadku bo ta opona, która była przed aniołkiem do niczego się nie nadawała i sama jazda na niej to jakto niektórzy powiedzieli w Żywcu istne "szaleństwo" :D.

Aniołka kupiłem w dobrej cenie, okazjonalnie. Póki co jestem zadowolony z niej.

Szczerze to przymierzałem się do Pirelli Diablo Strada ale wyszło że się trafił aniołek więc teraz mam aniołka z przodu a z tyłu BT021.

Edytowane przez michal_b6

• 1 month later...

Witam !

Czas zakupić nowe gumki do mojego bandziora :vroom: !!

Lecz...

Na razie nie wiem jak się za to zabrać...

Więc tak <_< jako przyszły maturzysta nie jestem zbyt zamożny, więc będzie trochę boleć gdy będę zmuszony kupić komplet gum za ok. 800 zł... ;/ ( a to chyba jedne z najtańszych znalazłem na allegro.pl ).

Trochę obawiam się opon używanych, bo jednak co nówka to nówka, tym bardziej że takiej przedniej opony - używanej, która mogła być po wypadku chyba się wyważyć nie da... :(

Także... proszę o wasze typy :)

Jeżdżę 1 sezon, więc nie wiem jak szybko się niszczy nowa opona - możecie napisać ile mniej więcej km da rady na niej przejechać / ile sezonów ? :unsure:

A ile km udało by się mi przejechać na w miarę dobrej używce ?

No i mam taką okazję aby kupić od kumpla oponkę na tył, tylko że jest to 170/60/17 - teraz mam 160, wejdzie 170-tka na bandziorka :vroom: ?

Także... proszę o wasze typy :)

moj typ dla ciebie - opcja szukaj!!

Ja na ten sezon nabyłem oponki Pirelli od nich 

http://www.moto-gum.pl/     mega obsługa , zadnych problemów i płatność kurierowi przy dostawie bez zadnych prowizji.... tak było u mnie.

mają dobre ceny i wysyłka była gratis mieli nawet jakąś promocje cenową i moze im jeszcze cos zostało zadzwon i popytaj a komplet to ok 650 był lecz dokladnie nie pamietam.

A co do uzywek to o ile nie pomyliłem to z Qnerkiem pogadaj ... na zime moze nie lecz na wiosne potrafią być promocje i jakies okazje zawsze sie trafią jast duzo czasu i mozna poszukać.

Powiem tak i to jest tylko moje zdanie..masz kasę, kup nowe micheliny piloty 2 albo jakieś dunlopy..zrobisz na tym 10 tys. Nie masz kasy to bierz używkę z dobrego rocznika od sprawdzonego allegrowicza albo z jakiegoś znanego Ci serwisu. Jak nie znasz..podaj ile możesz dać kasy a sam Ci znajdę jakąś oponę. Ja osobiście nigdy więcej nowej gumy nie kupie..zjeździłem 2 nowe opony w 6-8 tys każdą (mówię o tyle) szkoda mi kasy..wole kupić za to 3-4 używki w sezonie. Co do rozmiaru to wejdzie Ci 180/55 bez problemu i ja na takich gumach jeżdżę..więc bierz śmiało 170-tke jak masz okazje, będzie Ci się dobrze na tym jeździć jak nie lepiej. Amen

Edytowane przez wojtecki

.... nowe micheliny piloty 2 ....zrobisz na tym 6-10 tys... .zjeździłem 2 nowe opony w 6-8 tys każdą

Ty zajezdziles pilot roada 2 w 6-8 tysi? ku*wa jak? ja juz moja trzaskam (a nie oszczedzam jej w ogole) ze 12 tysi i jeszcze miecha ma do kilka dobrych tysiakow...

pozdro

Daniel

dunlopa D208 zjechałem w niecałe 6 tys (bez palenia gumy)

aaaa, te to tak.

No ale idę do sklepu wydaje 600 zł za oponę i po 5 tysiacach nie ma prawie bierznika a po 6 wychodzą piękne druty na sródku..no nie wierze że to tylko ja tak mam :lol:

No ale idę do sklepu wydaje 600 zł za oponę i po 5 tysiacach nie ma prawie bierznika a po 6 wychodzą piękne druty na sródku..no nie wierze że to tylko ja tak mam :lol:

A może wciskają Ci jakieś wybrakowane sztuki że tak szybko Ci się niszczą :P

A może wciskają Ci jakieś wybrakowane sztuki że tak szybko Ci się niszczą :P

Też mi sie tak wydaje, ja na swoich kapciach przejechałem 17 tyś a bez problemu wytrzymają do 20. (Metzeler)

Oj Wojtecki...

w sklepie masz nowe i miękkie opony a nie stare i twarde jak drewno.

Nowe = miękkie = przyczepność = zero trwałości w porównaniu do starych drewnianych używek. No ale jeśli opona ma być do gumowania i jej palenia to faktycznie szkoda nowych na takie zabawy.

Ja na starych rocznikowo Macadamach latałem 12tysi i nie były jeszcze na drutach. Po zmianie na nowe motocykl naprawdę się lepiej prowadził i trzymał. Spróbuj nowych opon. Na starych twardych można się zabić. Stare twardziele zakładaj sobie do psa jak masz bo tam największy z nich pożytek. A motocykl na którym możesz polegać w nieprzewidzianych sytuacjach niech ma lepiej nowe i miękkie.

opony były świeże..pilnuje takich rzeczy, ale fakt z Rafełem kupilismy w tym samym czasie opony (on własnie metzelera) i on ma go do dzisiaj a już na 4 oponie jadę, nie wiem co ja robię źle..ale ok off topic ;)

pomóżmy lepiej koledze wybrać dobre opony

Jacko..zgodzę się ale czy opona 2 letnia która kosztuje 30 % ceny opony nowej będzie zła ?

Edytowane przez wojtecki

Wojtecki, nie tylko Ty tak zdzierasz gumy   :D W tym sezonie mam już 3ci komplet. Z czego pierwsze dwa były używane, teraz kupowałem nowe.

Kolego, jeśli nie jeździsz ostro, zależy Ci, żeby te opony starczyły na jakiś dłuższy czas, to do 800zł wybierz Pirelli Diablo Stradę. Dobre opony tej klasy to jeszcze Metzeler Z6 i najlepsze w klasie Pilot Road 2, ale tu ceny już są 'inne'.    Jeśli jeździsz ostrzej, wybierz Michelin Pilot Powery (ale nie 2CT!). Lepszych opon do b6 nie trzeba.

Co do rozmiaru. Przerobiłem raz 160', raz 170' raz 180. Teraz w nowym komplecie mam 160 z powrotem. Nie z powodu ceny, tylko tego jak moto się prowadzi. Naprawdę różnica jest spora i będziesz pluł sobie w brodę na 180'. Wg mnie najlepsza była 170' bo dało radę lepiej powinklować niż na 160, a poręczność była lepsza niż z 180'. A mam 160 teraz, bo prowadzi się niebo lepiej niż na 180, a Pilot Power (takie jakie chciałem) nie było w rozmiarze 170 akurat.

Edytowane przez Kaban

kaban pilot powery sa w rozmiarze 170.

Ja użytkuję teraz shinko r009 szerokość 170( kupiłem na tym laczku już moto) guma jest z 2008 i miała juz na pewno coś przelatane, sam zrobiłem na niej w tym sezonie jakieś 12 tys i nie oszczędzałem jej ( ostre starty na 1 do odcięcia, od czasu do czasu małe palenie...)i zrobił bym na niej jeszcze ze 3 tys spokojnie. Jeździłem w ulewne deszcze oraz w temp od 4 do 34 stopni i narzekać na nią nie mogę, ideałem na pewno nie jest, zdarzały sie lekkie uślizgi ale wszystko pod kontrolą, tak więc mogę koledze majkel92 polecić tą oponkę bo i cena bardzo korzystna, na allegro widziałem chyba za 400zł nówkę na tył w rozmiarze 170.

kaban pilot powery sa w rozmiarze 170.

Są są, ale AKURAT nie było na stanie  ;)

co do dyskusji na temat nowa / uzywana, to przemilczę bo temat wałkowany pierdylion razy i tyle ile łbów, tyle zdań. Ja tylko powiem, że nigdy w życiu nie kupię używki. Leżak do 3 lat tak, ale nie używkę.

Co do rozmiaru: producent po to robi obliczenia i wielogodzinne testy, zeby zalecić najlepszy rozmiar dla właściwości jezdnych motocykla. Jezeli masz w B6 160 z tyłu, nie zakładałbym szerszej opony. Wyglądać będzie owszem lepiej, ale taka guma powinna byc założona już na 5,5" felgę, tak jak w B12.

Poza tym inny rozmiar opony będzie się inaczej na feldze układał, tzn. profil nie będzie taki jak powinien i opona nie trzyma już wtedy zgodnie z założeniem.

Jeździłem na próbę w B12 na 190/50 i jest gorzej niż na 180/55.

a co do modelu... polecam Pilot Road 2, albo Bridgestone Bt0016.

chriss - to różnie bywa z tym prowadzeniem, nieraz zmiana rozmiaru opony daje duży plus do prowadzenia. Z racji tego że pracowałem gdzie pracowalem to testowałem rózne opcje rozmiarów w dziorze i do B6 mk1 polecam 120/170, na 160 też nie jest źle, 180 za dużo. 150 to porażka

Wojtecki Rafal jest ze dwa razy lżejszy niż Ty wiec może to.......... :D :D :D :D :D

Wojtecki Rafal jest ze dwa razy lżejszy niż Ty wiec może to.......... :D :D :D :D :D

:takaemotka:

Nie macie w okolicy Krosna jakiegoś motobazaru ? Ja na przedostatnim motobajzlu w W-wie uchodziłem Pirelli Diablo (tył z 2010r) za 300 zł nówka sztuka. Wziąłem na oponę tyle kasy co na allegro, a kupiłem oponę i jeszcze sporo gadżetów :)