Skocz do zawartości

Nawigacja Na Moto... Już Mam Mentlik W Głowie

Gregu
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Sygic na telefon ze sklepu google i nie ma nic lepszego. Działą offline na wszystkie kraje świata. Aktualizować możesz sobie w każdej chwili. Ściągasz mapę kraju, który Cię interesuje. 

Do moto jeszcze ten uchwyt:

http://allegro.pl/uchwyt-motocyklowy-do-kierownicy-na-telefon-gsm-i5412415184.html

i jest lux. Ja tak mam i jestem mega zadowolony :)

Trzeba wspomnieć jeszcze o tym że aplikacja nie jest w pełni darmowa. Za dodatkowe funkcje trzeba bodajże udzielić jednorazowej zapłaty czy się mylę ?

Z informacji sprzed roku wynika ze ta aplikacja owszem jest darmowa ale do 75 km w przedziale każdego miesiąca więc nie wiem czy coś się zmieniło czy jak ? Jeśli tak to mnie popraw i wskaż zrodlo z ktorego mogę to ściągnąć. Sam szukam jakiejś aplikacji więc jestem ciekaw jak to jest.

Pozdrawiam

Nic sie nie zmienilo chyba, ze wersja.

Juz od wersji 1.7 jest mozliwe uzywanie za "free".

Jak to leci mozna samemu sobie pomyslec.

Edit

Jezeli nadal jestes zainteresowany to napisz na PM.

Tu jeszcze dwa Screenshoty

z licencja i z aktualna sytuacja na drogach w Zaglebiu Ruhry.

thumb_ihost_1458983216__screenshot_2016-

thumb_ihost_1458983254__screenshot_2016-

Znyczy, ze dziala.

Edytowane przez pioter

Mapy google są ok. Ale ze względu na konieczność korzystania z połączenia z internetem uważam google za rozwiązanie w razie "W".

Nawigacja to nawigacja, dedykowane rozwiązania są najlepsze. Płacisz raz i działa zawsze.

Sprawdzę takie rozwiązanie: navi z transmiterem, telefon z wybieraniem głosowym (dokładnie z aplikacją) + zwykłe słuchawki z mikrofonem (kupiłem takie by wszystko było na jedny jack'u 3,5mm.

Póki co sprawdziłem telefon ze słuchawkami - działa. Muszę dokupić jeszcze navi transmiterem FM. Navi do 400 max.

BartekBiskup - super pomysł, zwłaszcza na podróż za granice. Można dokupić tubylczą kartę ze starterem.

Wczoraj testowałem apkę do nawi Here. Ku mojemu zaskoczeniu ta prosta aplikacja jeśli chodzi o panel główny i cały wygląd spisała się rewelacyjnie :). Zaprowadziła mnie tam gdzie potrzebowałem nawet dokładnie pod numer swojeo domu co przy poprzedniej nawigacji z Larka się nie udawało. Więc śmiało mogę polecić :)

Próbował już ktoś HERE Maps za free i offline

Ja używałem, ale niewiele. Niczego złego nie zauważyłem. Ściągam sobie wcześniej interesujące mnie kraje i można latać offli e

Po kilku razach, jak zawiesił mi się ten HERE to wróciłem do Sygik'a.

Panowie pomóżcie w decyzji.

Mam Larka Freebird 50.9 i z tego co wiem ta nawigacja współpracuje na systemie Windows CE. Niestety kiedyś wyrzuciłem z tyłu nalepiony na nawigacji klucz aktywacyjny, który pozwoliłby mi darmowo aktualizować mapy Polski.

Z uwagi na to, że już moja nawi zacznie drugi sezon to chciałbym ją zaktualizować bo trochę zapewne się pozmieniało... Lark współpracuje na mapie MapaMap ale nie ukrywam, że chciałbym teraz bazować na innej aplikacji z serii np. mapy TomTom czy coś innego darmowego i pracującego w trybie offline. 

Pytanie jest następujące czy na mojego Larka mogę coś wgrać innego i będzie hulać czy jednak wykupić za 11 zł aktualizację na Polskę do tego Larka (powiem szczerze że chyba nie wiele taka aktualizacja da..).

Myślałem też na zakupem Tableta do 200 zł z Androidem i wgranie tam map TomToma, które mam za darmo i w dodatku pracują w trybie offline?

Co mi poradzicie, ewentualnie czy ktoś z was ma inny lepszy pomysł ?

Każda sugestia mile widziana :).

Pozdrawiam

Na larka bez problemu zainstalujesz automapę. Poczytaj sobie na http://my-navia.pl/ .

Edytowane przez luk137
  • Upvote 1

Na larka bez problemu zainstalujesz automapę. Poczytaj sobie na http://my-navia.pl/ .

tylko ze Automapa jest płatna a mnie interesuje coś darmowego.

Dobrze by bylo wiedziec jaki masz dokladnie system bo przykladowo AutoMapa od 6.15 nie obsluguje juz systemow

Windows Mobile 2003 dla Pocket PC i Windows CE 4.2.

Dlatego, ze Larka nieznam, to nie moge doradzic jak i co przerobic ale same mapy to nie problem.

Edit

Znalazlem, chodzi na WinCE 6 czyli nie powinno byc problemu.

Mozesz miec AutoMapa 6.19. EU ( 1512 ) Final (ver. 1506 dh. 15.12.2015)

tylko jak z instalacja? Czekam jeszcze na odpowiedz kumpla. ;)

Edytowane przez pioter

W larku było zawsze łatwo bo w opcjach się wybierało źródło nawigacji. Mapet- A co do Automapy to teoretycznie tak jest, ale jak to mówią Polak potrafi :) 

tylko ze Automapa jest płatna a mnie interesuje coś darmowego.

Dlatego też dałem Ci link do tego forum o nawigacji. Reszte sobie sam dopowiedz.

W larku jest tak że nawet nie trzeba go odblokowywać-nie wiem czy jest takie słowo, wystarczy w zakładce ustawień podać scieżkę do pliku startowego nawigacji. W skrócie instalujesz sobie mapy na karcie sd, nie wnikam czy oryginalne czy dostępne na forum do którego link podałem wcześniej, wskazujesz mu plik z którego ma odpalać navi i tyle.

Edytowane przez luk137

Ok dzięki Panowie za liczne sugestie i porady :)Luk137 zrobię tak jak mi podpowiedziałeś i przejrzę tę stronę co mi podałeś. Zobaczymy jak to wyjdzie.

Myślę, że znajdę tam odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania. 

Jak ogarnę temat to poinformuję o efektach :D.

Próbował już ktoś HERE Maps za free i offline

Wczoraj testowałem apkę do nawi Here. Ku mojemu zaskoczeniu ta prosta aplikacja jeśli chodzi o panel główny i cały wygląd spisała się rewelacyjnie :). Zaprowadziła mnie tam gdzie potrzebowałem nawet dokładnie pod numer swojeo domu co przy poprzedniej nawigacji z Larka się nie udawało. Więc śmiało mogę polecić :)

Używam Here od roku i uważam to za doskonałą i darmową apkę. Mam ściągnięte kilka krajów EU i zachodnie stany, zjeździłem przy jej pomocy kilkanaście tysięcy kilometrów. W stanach i Niemczech działa rewelacyjnie nawet na wielowarstwowych autostradach, na których np. Google i TomTom głupieje, poprawnie prowadząc cię po odpowiednich pasach. Jestem zdania, że człowiek na moto nie powinien gapić się na ekrany więc odpalam ją razem z muzyką na telefonie, słuchawki w uszy i jadę. Nawiguje mnie głosowo i nigdy nie zdażyło mi się, że się zawiesiła albo pomyliła trasę.

Here niby fajna ale spróbuj ją nakłonić aby prowadziła Cię z punktu A do punktu B przez puckt C i D. Załóżmy że chcę jechać z Zakopanego do Gdańska ale po drodze chcę jeszcze zachaczyć o Wawel i powiedzmy Jasną Górę. Nie ma tam nawet takiej opcji. Nawigacja wyznacza sobie trasę która wg niej jest jedyna słuszna a użytkownik nie ma możliwości zmodyfikowania przebiegu trasy.

Ja mam tomtom rider 400.

Polecam w 100% :)

Dzisiaj bylem na zlomlwisku w poszukiwaniu materialu na nastepne majsterkowanie i nie znalazlem nic oprocz jednego nowego, bezdetkowego kolka Kettlera na lozyskach. Dopasuje sie do taczki. Drugie znalezisko to silnik dwufazowy 0,12 W z mala mosiezna pompa. Takze nowka i tez sie przyda.

Przechodzac obok kontenera z elektronika znalazlem to

thumb_ihost_1459445263__14594451551031.j

Jest to stary TomTom ONE 3RD Edition (1GB).

Podlaczylem w samochodzie do kabelka USB,  paluchem na przycisk i... Slysze! Slysze bebnienie.

Jestescie zainteresowani co z tym zrobie? 

Mam to tu opisac?

:D

Edytowane przez pioter

Hajka ma chyba najładniejsze zegary w świecie motocykli. Po prostu zaj****te;)

Tomtom też niezły tylko ta cena. Jak ktoś mało jeździ w trasy to wydaje mi się że lepiej zainwestować w coś na androida bądź inną platformę mobilną. Mnie zwyczajnie szkoda kasy na taki gadżet. Tomtom "go" na androida też posiada funkcję kręte trasy a można go nawet legalnie kupić za ułamek ceny ridera.

Jak dla mnie nawigacja na moto to GRZECH. Po prostu przerost formy nad treścią. W ostateczności papierowa mapa w plecaku.

Przecież jadąc motocyklem w trasę to droga jest celem, a nie jazda z punktu A do punktu B.

Tyle w temacie.

Ja tego tak nie traktuje. Uważam że nawigacja jest bardzo przydatnym gażetem i sporo ułatwia życie bo wszystko z umiarem jest dla ludzi. Też lubie czasami wsiąść na moto i jechać przed siebie ale jak masz dojechać w konkretne miejsce to nie trzeba się później o wszystko pytać ludzi i kluczyć bez sensu szukając miejsca docelowego.

Dzisiaj bylem na zlomlwisku w poszukiwaniu materialu na nastepne majsterkowanie i nie znalazlem nic oprocz jednego nowego, bezdetkowego kolka Kettlera na lozyskach. Dopasuje sie do taczki. Drugie znalezisko to silnik dwufazowy 0,12 W z mala mosiezna pompa. Takze nowka i tez sie przyda.

Przechodzac obok kontenera z elektronika znalazlem to

thumb_ihost_1459445263__14594451551031.j

Jest to stary TomTom ONE 3RD Edition (1GB).

Podlaczylem w samochodzie do kabelka USB, paluchem na przycisk i... Slysze! Slysze bebnienie.

Jestescie zainteresowani co z tym zrobie?

Mam to tu opisac?

:D

Bardzo chętnie zobaczę efekt twoich prac :)

Jak dla mnie nawigacja na moto to GRZECH. Po prostu przerost formy nad treścią. W ostateczności papierowa mapa w plecaku.

Przecież jadąc motocyklem w trasę to droga jest celem, a nie jazda z punktu A do punktu B.

Tyle w temacie.

Ile ludzi tyle opinii.

ja uzywam nie tylko nawigacji ale czesto musze byc pod telefonem i majac interkom nie widzialem kto do mnie dzwoni (nie wiedzialem czy odbierac czy nie)

a tak po sparowaniu tel z navi wyswietla mi sie kto dzwoni :)

@ kem

Juz 37 lat jestem w DE i w tym czasie duzo sie w PL zmienilo na lepsze ale, bedac ostatnio w Bieszczadach wpadlem na jakies zadupie i gdyby navi mi nie pokazalo gdzie jest nastepna stacja bezynowa to do dzisiaj bym tam z niedzwiedziami buszowal. :(