Skocz do zawartości

Bandziory na tory!

Milosz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ile wejdzie do Bandita w drodze na tor? Duuuużo 😊

IMG_20200622_154347_1.jpg

IMG_20200621_142440.jpg

IMG_20200622_160058.jpg

IMG_20200622_154601.jpg

Relacja Tomka zainspirowała mnie do wizyty na torze w Modlinie. Byłem wczoraj 17-20, dla odmiany po ostatnich ciągłych burzach i ulewach miałem fuksa z pogodą - słonecznie, bez wiatru, nie za gorąco. Ogólne wrażenia po jeździe bardzo dobre. Na początkowych okrążeniach, mocno zostawałem z tyłu i ogólnie byłem dość "sztywny". Możliwe, że zostało mi jeszcze po mojej ostatniej glebie. Myślałem "gdzie ty się wpakowałeś?!", ale po paru kółkach nabrałem pewności w zakrętach, hamowaniu, dodawaniu gazu, składaniu się itp. W miarę trwania jazd, jeździło mi się coraz lepiej i sprawniej. 

Nie zależało mi na czasach przejazdu, skupiałem się na odpowiednim prowadzeniu w zakręcie i przed nim, na płynności jazdy i swojej pozycji. Tym lepiej dla mnie, że na torze jest drogowy asfalt i będę w stanie (przy moim skromnym doświadczeniu) przełożyć to na rzeczywistą, codzienną jazdę. Zobaczyłem też co bandit potrafi i zobaczyłem, że jeszcze sporo mi brakuje, żeby zbliżyć się do jego limitu.
Ogólnie - warto.

16 godzin temu, szymv napisał:

Relacja Tomka zainspirowała mnie do wizyty na torze w Modlinie.......Tym lepiej dla mnie, że na torze jest drogowy asfalt i będę w stanie (przy moim skromnym doświadczeniu) przełożyć to na rzeczywistą, codzienną jazdę. Zobaczyłem też co bandit potrafi i zobaczyłem, że jeszcze sporo mi brakuje, żeby zbliżyć się do jego limitu.

Ogólnie - warto.

Gratuluję 🙂

17 godzin temu, szymv napisał:

Relacja Tomka zainspirowała mnie do wizyty na torze w Modlinie.......Tym lepiej dla mnie, że na torze jest drogowy asfalt i będę w stanie (przy moim skromnym doświadczeniu) przełożyć to na rzeczywistą, codzienną jazdę. Zobaczyłem też co bandit potrafi i zobaczyłem, że jeszcze sporo mi brakuje, żeby zbliżyć się do jego limitu.

Ogólnie - warto.

Gratuluję 🙂 zwłaszcza tego, że umiesz oderwać się od mierzenia czasu. Ja już nie potrafię 😌

Na zdjęciu udana "rzutem na taśmę próba na 59 sek na torze Kisielin 😂

DSC_0287.JPG

• 3 weeks later...

03 sierpnia wybieramy się na na tor w Radomiu.

Planujemy skorzystać z jazdy wolnych oferowanych przez obiekt (sesje 9-12 i 12-15).
Będzie to poniedziałek (najmniejszy ruch).

Serdecznie zapraszamy wszystkich, którzy chcą wspólnie potrenować i poznać obiekt:
- tych, którzy chcieliby zacząć przygodę z trenowaniem w przyjaznych warunkach (pomożemy przygotować się, będziemy wspierać jak tylko potrafimy),
- tych, którzy mają już jakieś doświadczenie - chętnie pouczymy się z Wami i od Was.
Wyjazd ma charakter treningowo - turystyczno - integracyjny. Przyjedziemy z Poznania na kołach przynajmniej dzień wcześniej 🙂

Więcej informacji, Grupa motocykliści trenują - motocykle drogowe

https://m.facebook.com/events/286391342646657/?ref=bookmarks

Albo Bandit team Poland

https://m.facebook.com/events/663212914409198/?ref=bookmarks

Radom Ring czyli no 1

Teraz, Maxisus napisał:

14.oo-19.oo?

________
Pozdr,
Max

Tak popoludniowa

1 godzinę temu, Milosz napisał:

Dodatkowo dzień wcześniej planujemy popołudniową sesje z Januszem

https://www.jcgroup.com.pl/m/home/index/2020-08-02

Orientujesz się jak wygląda selekcja na grupy u Czai ?

Ja zważywszy na moje dotychczasowe doświadczenie (2 razy Alpy ,Rumunia ,Tatry ) drogowe 

a jednocześnie nigdy nie latałem po torze ,pewnie się łapię gdzieś pomiędzy początkującymi 

a średniozaawansowanymi . Wiem,że zapewne wiele mi brakuje i chciałbym się dużo nauczyć (instruktor ,prawidłowe reakcje )

ale z drugiej strony nie chciałbym ćwiczyć tylko "ósemek " albo się hajką przepychać na torze ze 125-kami .

Selekcja jest wstępna wg czasu.

Poniżej 48 A.

48-53 B

Powyżej 53 C z instruktorem lub bez.

Tu nie będzie ósemek, trening typowo torowy, na obiekcie. Dwa lata temu w grupie z instruktorem nagrywali indywidualnie. Nie wiem czy nadal to robią.

Celował bym w C pomimo doświadczenia zwłaszcza jeśli nie masz.odnieskenia czasowego. Podejrzewam, że są możliwe też zmiany grup po jakiejś sesji, gdyby ktoś się rozminął z oceną

Plan to skończyć slomczyn 19.00 i od razu do Radomia. Tam lub w okolicy nocleg i na 8.00 na tor. Zapoznanie się, obejście obiektu (prawdopodobnie będzie ktoś kto pokaże jak po nim jechać), krotkie wprowadzenie na temat bezpieczeństwa i potem indywidualna pomoc w doborze i  realizacji celów (jakie kto ma). 

Świetnie.

Na Radomiu czas nie ma znaczenia, to swobodne jazdy. Sami będziemy regulować co i jak aby trening był efektywny i bezpieczny

Edytowane przez Milosz

Rozumiem ,że chodzi o czas okrążenia ?

Ja mam zawsze mieszane uczucia co do Radomia ,bo raz ,że krótki i raptem 4 zakręty,

ale jeszcze bardziej ze względu na .... doskonały szorstki  asfalt !!! Chodzi mi o to ,że 

w takich dobrych warunkach można zacząć przesuwać swoje możliwości i zacząć się zbliżać do granic

możliwości motocykla ,a po wyjeździe na ulicę można się oszukać i wyglebić na pierwszym zakręcie ,bo normalny

drogowy asfalt tak jednak nie trzyma !

Tak czas.

4 zakręty pod warunkiem, że to jeden zakręt (zdjęcie). Planujemy też odwrócić nitkę jak się da, co spowoduje, że zrobimy dwa obiekty w 1 dzień.

Jakość asfaltu - niestety jeszcze tam nie przelatałem ani kółka, więc przepraszam nie pomogę w tym temacie.

Przed wyjazdem warto pomyśleć jakie są cele mojego treningu. Może utrwalenie pozycji, praca nad wzrokiem, nauka sportowej nitki przejazdu i transfer tych umiejętności na jazdę drogową?

Może umiejętności wyhamowania bądź zmiany kieruku jazdy w zakręcie (kto jeździ po górach nie raz musiał to czynić)?

A może trail braking?

Przesuwanie granic i zbliżanie się do nich. To w moim rozumieniu istota treningu. Gdzie uczyć się i poznać jakie sygnały daje mi opona kiedy zamierza się uslizgnąć? Gdzie wytrenować prawidłowe reakcje gdy za szybko wejdę w zakręt? Gdzie sprawdzić jak zachowuje sieoje zawieszenie podczas ostrego hamowania i wymuszonej po tym zmianie kierunku?

Potem wracamy na drogę i jeździmy defensywnie. Na 70 procent strzelam. Tylko że to moje 70% jest dużo dalej i szybciej niż przed treningiem. To nie oznacza, że muszę jeździć szybciej potem po drodze. Nadal jeżdżę te samą prędkością, a wtedy to jest już na 50%. Pozostałe 50% zostawiam na sytuację ekstremalne i niespodziewanie /(np. auto na moim pasie z naprzeciwka, gdy zakręt jest ślepy)

109088345_10220587154381588_972482458044790458_n.jpg

45 minut temu, mariuszn2 napisał:

ale jeszcze bardziej ze względu na .... doskonały szorstki  asfalt !!! 

W zeszłym roku sprawdzałem. Faktycznie dobrze trzyma ten asfalt.

Ja w tym roku chce dojeździć opony ...

W Radomiu w połowie sesji odwracają kierunek objazdu.

Zanim się nauczę szybko, muszę się nauczyć wolno

• Like 2

Też sobie czasem ćwiczę szczególnie na początku sezonu. A ponoć ósemki to tylko w szkole i później już nigdy więcej 😉

• Upvote 1

Dodatkowo dzień wcześniej planujemy popołudniową sesje z Januszem
https://www.jcgroup.com.pl/m/home/index/2020-08-02
No i przegapiłem.... Byłem na urlopie... Wracam - miejsca tylko w zaawansowanej. Jeszcze nie moja liga niestety. Zatem chyba się nie zobaczymy. Szkoda bo się na to szykowałem cały urlop,

________
Pozdr,
Max

*Off top alert*

@Maxisusnie przejmuj się, ja kiedyś, będąc na wakacjach, przegapiłam termin rekrutacji na studia! W ten sposób po nitce do kłębka trafiłam na filologię południowosłowiańska, a następnie do Rumunii. Także wiesz - zawsze mogło być gorzej 😂

A tak serio i w temacie, to w poniedziałek tydzień temu miałam torować znów u mnie w Łodzi, ale padało i sesja została przełożona.

Pojadę pewnie jakoś w połowie sierpnia znów. 

Pisze to tylko po to, by temat pozostawał żywy i żeby samotnicy też mieli inspirację do ćwiczenia na torze. Nie musi być z grupą, zawsze się przyda. 

Ja na przykład o wiele pewniej się czuję teraz w Alpach po tym jak sprawdziłam się na torze. I chociaż nie schodzę tu nawet do podnóżka, to wiem, że jak mi się zacznie kończyć zakręt, to będę wiedziała, jak to zrobić (oby!). 

• Like 1

W dniu 27.07.2020 o 08:42, Maxisus napisał:

No i przegapiłem.... Byłem na urlopie... Wracam - miejsca tylko w zaawansowanej. Jeszcze nie moja liga niestety. Zatem chyba się nie zobaczymy. Szkoda bo się na to szykowałem cały urlop, emoji24.png

________
Pozdr,
Max

Przegapiłem i ja. Dzisiaj czujność z samego rana i 2 osoby nie opłaciły grupy początkującej. Zaraz kolega zarezerwował. Sprawdzaj link, ktoś jeszcze nie zapłaci. Jeśli będzie grupa sredniozawansowana, a ktoś woli początkującą - niech kupuje - ja się zamienię.

Dla tych co pierwszy raz..🙂

91573328_10158286849538707_811380302160068608_o (2).jpg

Edytowane przez Milosz

Kupione. są jeszcze 2 miejsca w początkującej.

________
Pozdr,
Max

• Upvote 1

3 godziny temu, Maxisus napisał:

Kupione. są jeszcze 2 miejsca w początkującej.

________
Pozdr,
Max

No i lux

Słomczyn za nami. Jutro Radom 😎

Screenshot_2020-08-02-23-50-42-912_com.android.chrome.jpg

Pierwsze nagranie z poniedziałku 🙂

Poniżej bandziory w akcji - zapoznanie z nitką toru:

Edytowane przez Milosz
  • Upvote 1