Skocz do zawartości

Bandziory na tory!

Milosz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Relacja z naszego wypadu torowo - turystycznego podczas, którego przejechaliśmy 1000 km trenując przy okazji na dwóch popularnych w centralnej Polsce torach 🙂 Wyruszyliśmy rano z Poznania aby w godzinach 15-19 poćwiczyć w Slomczynie. Tego dnia temperatura powietrza wynosiła 28 stopni, a niebo było bezchmurne.

Część 1: Słomczyn 
Miejsce: Autodrom Słomczyn
Organizator: JC Group
Rodzaj wydarzenia i sposób organizacji: track day dla grupy A i B oraz szkolenie dla grupy C. ostatnia grupa miała do dyspozycji 3 instruktorów. Sześć wyjazdów po 15 minut. Pomiar czasu (kostka) - pokazuje czas najszybszego okrążenia.
Cena: 260zł (230zł jeśli wykupione wcześniej).
Subiektywny opis organizacji:
Przedstawiona oferta jest w mojej ocenie bardzo korzystna zwłaszcza w grupie początkującej. Jest ona podzielona na trzy części, każda z instruktorem. Kolejność szkolenia wg sesji: nitka toru - praca gazem - praca wzrokiem - pozycja - luźna jazda z byciem nagrywanym - luźna jazda. Na koniec krótka , indywidualna analiza materiału wideo z przejazdu. 
Na torze trochę ciasno, ale była możliwość zjechania do "depo" na chwilę, aby ominąć korek i nie musieć wyprzedzać. Ja osobiście korzystałem z tej możliwości dość często, unikałem wyprzedzania jeśli tylko było to możliwe.

Organizacja bardzo sprawna. Wszystko bez opóźnień. Instruktorzy byli już 3 dzień na torze, wyglądali na wyczerpanych, ale w mojej ocenie nie odpuszczali.
Subiektywna ocena obiektu:
Na wiosnę poprawiono infrastrukturę. Wszystko wygląda schludnie. Nowe toalety z prysznicami (niestety dość oddalone).
Sam tor znakomity. Asfalt w dobrym stanie. W mojej ocenie jeden z najbezpieczniej szych obiektów do nauki. Dlaczego? Jest szeroko, a nitka toru przebiega w taki sposób, że nawet jeśli popełnimy błąd to nadal mamy margines bezpieczeństwa (może widać to na filmie). Nie wydawal się bardzo trudny - choć pewnie sporo w tym zasługa instruktorów. W zasadzie nie zaobserwowałem jakiś niebezpiecznych sytuacji. Bodajże jeden upadek, w którejś z szybszych grup. Polecam. Nawet bardzo.

Zadowoleni spakowaliśmy nasze "obozowisko" i ruszyliśmy w kierunku Radomia

Część druga  z naszego wypadu torowo - turystycznego wyjazdu. Tym razem spaliśmy na miejscu, nie mieliśmy daleko, obiekt znajduje się boisko centrum miasta. Tego dnia temperatura powietrza wynosiła 26 stopni, a niebo było lekko pochmurne.

Część 2: Radom
Miejsce: Kartodrom Radom
Organizator: PZM
Rodzaj wydarzenia i sposób organizacji: jazdy wolne. Do wyboru 3 sesje: 9-12, 12-15, 15-18.
Cena: 150zł za dwie sesje (90zł jeśli jedna).
Subiektywny opis organizacji:
Na początku Pan pyta czy jest się pierwszy raz, krótko opowiada o bezpieczeństwie i zasadach. Tłumaczy, iż po 1,5h następuje zmiana kierunku jazdy. To jazdy wolne. To jak często i długo się jeździ zależy już tylko od nas.
Tego dnia umówieni byliśmy z ekipą z Krakowa oraz znajomym z grupy Bandita. Zanim dotrali poznaliśmy instruktora pitbike ze stolicy (pozdrawiam), który pokazał nam nitkę toru.

Łącznie przez 6 godzin starczyło sił na 5 sesji w lewo i 5 w prawo. Sporo się nagrywaliśmy, rozmawialiśmy, śmialiśmy ☺️ i wymienialiśmy spostrzeżeniami.

Subiektywna ocena obiektu:
Obiekt, o którym wiele słyszałem zanim tam dotarłem. Infrastruktura przyzwoitą, asfalt bardzo dobry. 
Tor w mojej ocenie wymagający i trudny technicznie. Odwracanie kierunku jazdy czyni go ciekawszym.

W mojej, subiektywnej ocenie prawdziwa jazda zaczyna się... gdy pojedziemy tam możliwie szybko 😉 wtedy nabiera sensu określenie "robisz go w zasadzie na 4 złożeniach". Żeby tak pojechać trzeba kontrolować wzrok oraz nie odpuszczać gazu.
Tor dla wariatów! 😎 Kto pojedzie dobrze w Radomiu pojedzie wszędzie 😉

Na koniec pamiątkowe zdjęcie z ekipą i wyjazd do Łodzi. Pozwiedzać. W końcu to był też wypad turystyczny 😁

• 2 weeks later...

Wstępnie myślę o tym, by w poniedziałek wbić na TD 17:30 na torze Łódź. Jak wczoraj patrzyłam, było 0 rezerwacji. Ktoś chętny dołączyć? 

Tak tylko napiszę, że ruszyły dziś zapisy na Suzuki Moto Szkołę! Miejsca uciekają jak głupie! Zapisy na stronie https://www.jcgroup.com.pl/

PS. To z kim się widzimy w Trzyńcu i na Jastrzębiu? :P 

Dla mnie wszędzie 330 -  400km , więc w tym roku odpuszczam.

Tym co nie byli polecam. Byłem łącznie na 4 edycjach. Dajcie znać co Janusz wymyśli w tym roku 🙂

Ja też odpuszczam. 

Tamten TD 17-ego w końcu się nie odbył przez pogodę, będę jechac teraz 23-ego jak ktoś chce dołączyć (mowa o Tor Łódź):)

• 2 weeks later...

Ćwiczy ktoś pachołki z Was? Chętnie powymieniam doświadczenia.

118699951_3631815423546092_6318963121506778508_o.jpg

Niniejszym melduję, że Suzuki Moto Szkoła na Steel Ringu zakończona sukcesem! Zero gleb, choć mało brakowało jazda w deszczu po torze to ciekawe doświadczenie @cypis@kaniosz jak droga do domu? 2b1891725ba3e4c27e5bf342c186a007.jpg

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka

8 godzin temu, Ragor napisał:

Niniejszym melduję, że Suzuki Moto Szkoła na Steel Ringu zakończona sukcesem! Zero gleb, choć mało brakowało emoji2957.png jazda w deszczu po torze to ciekawe doświadczenie emoji23.png@cypis@kaniosz jak droga do domu? 2b1891725ba3e4c27e5bf342c186a007.jpg

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka emoji6.png

Na szczęście na sucho🙂. Po ziemniaku u Lelona i wczorajszej Moto Szkole suszą mi się w domu 2 kurtki, 2 pary spodni, 2 pary butów i 3 pary rękawic😅 @Ragor jeszcze raz dzięki za pamięć

Spoko 😝 szkolenie na mokro to nowe doświadczenie, może się przyda 😊

Jaki pomysł miał Janusz w tym roku na Motoszkole? Zmieniał coś?

Główny punkt, szukamy przyczepności i moto jak najbardziej na kwadratowo, ale to przez dużą ilość syfu, zamalowanych pasów i mokry tor

Jaki świat jest mały. I ja tam byłem, tyle ze na czarno białej ogołoconej SV, której deszcz na chwile zalał jedną fajkę świecy  Problem udało się rozwiązać z pomocą kompresora i paru kluczy.

Czy ktoś z Was wybiera się jeszcze w niedziele 12 września na moto szkołę na Tor Jastrząb  ? Szukam właśnie wejściówki, którą można odkupić. Nie zdążyłem się zapisać jak ogłosili akcje. Na Czechy na Steel Ringu udało mi się odkupić wejściówkę od osoby, która musiała zrezygnować. 

Ja, Rolo i jego syn (GSXR z Steel Ringu) lecimy na Jastrząb

PS. Nie w niedzielę, a już jutro!

A nie wiem co mi się tak pomyliło... faktycznie to dziś. Zatem po temacie ;)

• 4 weeks later...

Pytanko, bo ta gymkhana ciągle mi się jakoś przewija i sam uważam, że coś takiego przydałoby mi się zwlaszcza, ze mam jakieś leki pzy niskich prędkościach. 

Skąd ogarnąć zadania/figury - nie wiem jak to nazwać (chodzi mi o odległości miedzy pachołkami i ilość powtórzeń na dane zadanie ?

Jak przyczepność na kostce ?

Sporo tego w sieci.

1. Jeśli masz FB to polecam grupy gymkhanowe lub te dotyczącą treningu motocykli drogowych (nie tylko Gymkhana, ale też inne rodzaje treningu) https://m.facebook.com/groups/207575800490736

2. Widziałem na pbc też coś z podstawowymi figurami

3. Jeśli znasz angielski 

https://www.gymkhana.kiev.ua/how-to-get-under-30-sec-on-gp8-gymkhana-layout/?fbclid=IwAR2KGbPT9EeYksPxfcHJK9DNO9DyQuGuks2xD9w-SkPKE9_A2eNQDVn-kNA

https://gymkhana-cup.com/learning

• 1 month later...

Dziękuję wszystkim bandziorom za arcyciekawy sezon, zwłaszcza tym, których miałem okazję poznać osobiście!

W tym roku:

- sport zdominował turystykę (6983km),

- odwiedziłem Stary Kisielin (59.9sek), Bydgoszcz (1,03.5), Słomczyn (51.0sek) i poznałem Radom (44.5sek),

- zadebiutowałem w zawodach Motogymkhana GP,

- wykulałem 32.7sek w Gp8.

Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pytania związane z trenowaniem czy doskonaleniem umiejętności jazdy na motocyklu - zachęcam do kontaktu (nie znam odpowiedzi na wiele pytań, ale znam wielu co je znają 😂) i zapraszam na grupę https://m.facebook.com/groups/207575800490736/?ref=bookmarks

• Upvote 1

Szacun. Serio, serio. Wpadnij na zlot, zaraź tym czym więcej ludzi.

9 godzin temu, krynio napisał:

Szacun. Serio, serio. Wpadnij na zlot, zaraź tym czym więcej ludzi. emoji846.png

Powiem Ci, że myślałem o tym ostatnio - na zlot wpaść, ludzi pozachęcać, jakieś konkursy zrobić czy wspólny trening 🙂

• 4 months later...

Chociaż importer Suzuki nie podaje jeszcze żadnych informacji jak i gdzie możemy się już domyślać kiedy 😀 Suzuki Shell Motoszkoła

FB_IMG_1617696673010.jpg

Wiadomo kiedy na stronie Janusza ruszają zapisy?

37 minut temu, Ragor napisał:

Nie wiadomo. "Spoiler" pojawił się w zwiazku z Prima Aprilis

Jc Group w zasadzie jest chyba ostatnią z dużych firm szkoleniowych, która podaje kalendarz w 2021

Edytowane przez Milosz

W dniu 6.04.2021 o 10:55, Ragor napisał:

Zapisy nie ruszą wcześniej niż znikną obostrzenia - zatem pewnie po 17.04 najwcześniej