Skocz do zawartości

Bandziory na tory!

Milosz
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Ragor napisał:

Niedziela Słomczyn, 28.05 mnie kusi mocno na Łódź, 9.06 Pirelli większą ekipą PBC emoji16.png

No ta łódź w środku tygodnia u mnie odpada :)

A na Pirelli się widzimy.

Btw, na Słomczynie będzie mój koleżka z pracy i weźmie jakieś gopro i drona, więc spróbuję go podpuścić na jakieś fajne ujęcia

• 2 weeks later...

Jak jest z torem w Słomczynie? 

Potrzebuję trochę info bo na ich stronie nie do końca wszystko jasne. 

Kiedy można polatać, czy dużo osób jednorazowo tam jeździ, od której, jaki koszt, czy wjadę na tłumiku bez Db-kilera ale z  homologacją, jaka jest przyczepności asfaltu i takie tam. 

@adi234 szukaj u tych gości:

https://jcgroup.com.pl/

https://www.duszanteam.pl/Zgloszenie

https://trackacademy.pl/kalendarz

Są to 3 firmy, które organizują tam eventy (może jest ich więcej, te 3 kojarzę). Asfalt przyczepny, nie jest to asfalt drogowy tylko coś lepszego z tego co kojarzę, każdy organizator ma swoje wytyczne co do głośności informacje na stronach czasami nijak mają się do tego co jest na torze (mój gixer pluje 109dB z dBkillerem) i na Słomczynie z JC nikt się słowem nie odezwał ;) 

• Upvote 1

No dobra.

Podjąłem męską decyzję. Zapisałem się na Suzuki Moto Szkołę 28.07.2024r. w Słomczynie. Termin teoretycznie odpowiada, bo niedziela, no i nie za daleko, to i na kołach można spokojnie pojechać.

Oby tylko nie było skrajnych upałów, to jakoś się przeżyje.

Chociaż znając moje szczęście, pewnie akurat zacznie lać deszcz. I tutaj moje pytanie. Co w takiej sytuacji, jak rozhula się deszcz? Odwołują? przekładają? Bo podejrzewam że pieniędzy to chętnie raczej nie zwracają, co nie?

@maniomen latasz niezależnie od warunków pogodowych :P

Wiadomo, nie jedziesz wtedy tak szybko, ale można się naprawdę sporo nauczyć w deszczu ;) 

38 minut temu, Ragor napisał:

@maniomen latasz niezależnie od warunków pogodowych :P

Wiadomo, nie jedziesz wtedy tak szybko, ale można się naprawdę sporo nauczyć w deszczu ;) 

Co fakt, to fakt.

Może i ja się zapiszę. Ale początkujący czy średnio zaawansowany. Pytam poważnie osoby , które były na słomczynie.

14 minut temu, Tomek napisał:

Może i ja się zapiszę. Ale początkujący czy średnio zaawansowany. Pytam poważnie osoby , które były na słomczynie.

Ja się zapisałem jako początkujący.

Na torze byłem raz, jeździłem rozsądnie, ale technicznie, akurat usytuowany byłem na Modlinie po środku. Przede mną byli zaawansowani, za mną początkujący. Ci przede mną mnie ciągle wyprzedzali, ci co byli za mną, nie.

Czyli teorię mam na tyle dobrą, że nie zamulam aż tak, ale praktyki jeszcze na tyle mało, że się nie wychylam.

@maniomen biorę średni.

Ile razy można początkujący ćwiczyć.

Najwyżej się zamienimy ,🤣

@Tomek jeśli byłeś już kilka razy to średni to bardzo dobry wybór ;) 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek napisał:

Ja byłem pierwszy raz, czyli niejako z automatu kwalifikowałem się na początkującą.

Było jak najbardziej ok, co prawda teorię z grubsza znałem, ale odświeżyć nie zaszkodzi (poza tym za wiele jej nie ma). No i instruktorzy sprawdzają czy poprawnie przekładasz ją na praktykę jadąc przed Tobą.

Jeżeli torowałeś już wcześniej, to można zaawansowaną, ale i na początkującej pewnie się mocno nie zanudzisz. Zwłaszcza jak już będzie znak, że można jechać przed instruktora 😁

Powiem szczerze, że bardzo warto. Jak dla mnie to były jedne z najlepiej wydanych złotówek na motocyklizm (a było ich niemało) 😊 

Edytowane przez Krzych
  • Upvote 1

Jeszcze odnośnie Słomczyna. 

Pytanie do osób tam jeżdżących,a mianowicie z racji że nigdy tam nie byłem chciałem zarezerwować opcję z instruktorem dla średnio-zaawansowanych . Niestety chyba to najbardziej popularna opcja bo wolnych terminów nie widzę. Pytanie czy wybierając opcję bez instruktora( też średni poziom ) nie będę przeszkadzać innym. Jakieś tam pojęcie do jazdy mam ale obiektu nie znam i z tąd moje obawy czy nie będę zawalidroga? 

Ja generalnie jak jeździłem z JCGroup to mam takie podejście, że ta grupa nazwijmy ja poziom 3 (czyli pierwszy bez instruktora), to już wchodzą trochę spoceńcy. I tam już ludzie cisną na czasy etc. Ale to wizja kogoś kto nie wyszedł wyżej niż grupa żółta (czyli ta wyższa z instruktorem).

54 minuty temu, Hirad napisał:

Ja generalnie jak jeździłem z JCGroup to mam takie podejście, że ta grupa nazwijmy ja poziom 3 (czyli pierwszy bez instruktora), to już wchodzą trochę spoceńcy. I tam już ludzie cisną na czasy etc. Ale to wizja kogoś kto nie wyszedł wyżej niż grupa żółta (czyli ta wyższa z instruktorem).

Chodzi mi o grupę niebieską, o czerwonej nawet nie myślę 😁

17 minut temu, adi234 napisał:

Chodzi mi o grupę niebieską, o czerwonej nawet nie myślę 😁

No No, dokładnie o tym samym mówimy. Tam już zaczyna się Spoceństwo ;)

• Upvote 1

@Hirad pchasz się w gips, bo w zeszłym roku zupełnie niespodziewanie zakończyłem sezon w grupie czerwonej gdzie się kompletnie nie odnalazłem a w tym roku w żółtej kiepsko mi idzie...

@adi234 nie wiem jak jeździsz, patrząc po fotach opon jakie wrzucałeś to zapierniczasz zdrowo choć jak nie znasz obiektu to może faktycznie lepiej na pierwszy raz żółta? A jak Ci będzie za wolno, zawsze na miejscu możesz zapytać czy jest opcja zmiany grupy

Wysłane z mojego Realme GT2 przy użyciu Srapatapatalka

15 minut temu, Ragor napisał:

@Hirad pchasz się w gips, bo w zeszłym roku zupełnie niespodziewanie zakończyłem sezon w grupie czerwonej gdzie się kompletnie nie odnalazłem emoji1787.png a w tym roku w żółtej kiepsko mi idzie...

@adi234 nie wiem jak jeździsz, patrząc po fotach opon jakie wrzucałeś to zapierniczasz zdrowo emoji848.png choć jak nie znasz obiektu to może faktycznie lepiej na pierwszy raz żółta? emoji848.png A jak Ci będzie za wolno, zawsze na miejscu możesz zapytać czy jest opcja zmiany grupy emoji6.png

Wysłane z mojego Realme GT2 przy użyciu Srapatapatalka

No właśnie bardziej martwię się o sam obiekt i to że pierwsze kroki mogą być utrudnieniem dla innych. Druga sprawa to nie do końca jeszcze jestem wjerzdżonu w motocykl i to też mogło by powodować zamieszania. 

Generalnie chciałabym zacząć od żółtej obecnie brak miejsc. Na niebieską na koniec czerwca jeszcze można się załapać. 

@adi234 na 28.06 widzę jedno miejsce w żółtych, ale pewnie szybko wyparuje ;) 

35 minut temu, Ragor napisał:

@adi234 na 28.06 widzę jedno miejsce w żółtych, ale pewnie szybko wyparuje ;) 

Wiem, ale potrzebuję dwa. 😁

@adi234idź do najszybszej grupy.

To prosty tor. W moment się wjeździsz. Poważnie.

Ja wiem jak jeździsz i zobaczysz że tam będzie ok

Tam jest parę szybkich zakrętów i ogrom ciasnych. To jest bardziej techniczny tor niż szybki.

A wiesz jak to jest, lepiej być najwolniejszym w najszybszej grupie niż w najwolniejszej najszybszym.

:)

• Upvote 1

2 godziny temu, Neonkin napisał:

@adi234idź do najszybszej grupy.

To prosty tor. W moment się wjeździsz. Poważnie.

Ja wiem jak jeździsz i zobaczysz że tam będzie ok

Tam jest parę szybkich zakrętów i ogrom ciasnych. To jest bardziej techniczny tor niż szybki.

A wiesz jak to jest, lepiej być najwolniejszym w najszybszej grupie niż w najwolniejszej najszybszym.

:)

Zmotywowałeś mnie 😁, ale jednak na pierwszy raz pójdę w trochę niższy poziom ( niebieski).Jeszcze tylko kumpla przycisnę bo też ma wątpliwości czy ogarnie na pierwszy raz. 

20 godzin temu, Ragor napisał:

@Hirad pchasz się w gips, bo w zeszłym roku zupełnie niespodziewanie zakończyłem sezon w grupie czerwonej gdzie się kompletnie nie odnalazłem emoji1787.png a w tym roku w żółtej kiepsko mi idzie...

Ale trochę o tym mówię.

Jak zapisujesz się do niebieskiej / czerwonej, to już wiesz co robisz. Znasz tor, masz znane Ci opony etc. Jak w trakcie przeskoczysz, to zaczniesz wykręcać super czasy, to pół biedy. Jak pójdziesz w ciemno i Ci się trafią spoceńcy, to może być zonk.

Pamiętam jak na Jastrzębiu, na zakończeniu sezonu w czerwonej i niebieskiej grupie latali tacy wariaci, że szok. I raczej nie byli na obiekcie pierwszy raz, tylko latali żeby robić życiówki ;)

But that's my opinion ;)

No i  pierwsze torowanie na BMW mam za sobą 😁. Co prawda to tylko ODTJ Lublin ale warto było. Dość długo nie jeździłem po torze i trochę wypadłem z wprawy ale po kilku kółkach wszystko wróciło do odpowiedniego poziomu. 

Dość długo nie mogłem znaleźć odpowiedniej pozycji ze względu na budowę motocykla, problemem też było przełamanie pewnych barier ale i to dało się poukładać. 

Podsumowując opony domknięte, slidery starte a nawet i trochę podnóżków został na asfalcie. 

Do poprawy pozycja na motocyklu bo jest jeszcze nad czym popracować. No i oczywiście większe zaufanie do siebie i samego sprzętu bo to mnie chyba najbardziej ograniczało 😁

Łącznie przejechane 92km po torze😊

Przód;IMG_20240601_130013.thumb.jpg.d7a5109e1db28584392d23582e567aec.jpg

I tył😁

IMG_20240601_125953.jpg

Edytowane przez adi234
  • Upvote 2

• 3 weeks later...

Pochwalę się foteczką z ostatniego szkolenia. To była 2 może 3 sesja, więc myślę że pod koniec udało się jeszcze trochę poprawić pozycję. Jazda po torze sprawia mi dużo satysfakcji ostatnio. 

113_Pirelli_Track_Day_Tor_Lodz_2024.jpg

• Upvote 4

2 godziny temu, kaniosz napisał:

Pochwalę się foteczką z ostatniego szkolenia. To była 2 może 3 sesja, więc myślę że pod koniec udało się jeszcze trochę poprawić pozycję. Jazda po torze sprawia mi dużo satysfakcji ostatnio. 

113_Pirelli_Track_Day_Tor_Lodz_2024.jpg

da się? Da się? 

Pięknie Panie :)

• Upvote 1